się będzie jeden przepis nawiązujący do świąt Bożego Narodzenia. 🙂 Moją dzisiejszą propozycją są trufle piernikowe z dodatkiem czekolady mlecznej i kremówki. Trufle piernikowe -- AleTorcik! | Przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikSkładniki na ok. 30 ciasteczek: ? 1 kg bobu ? 150 g bryndzy lub fety ? 2 żółtka ? 2 ząbki czosnku ? 6 łyżek posiekanych orzechów włoskich ? sól, pieprz ? czarne oliwki do dekoracji Wykonanie: ? Ugotowany (15 minut) i obrany bób zmiksować. ? Dodać ser, żółtka, zmiażdżony czosnek i chwilkę jeszcze pomiksować. ? Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z posiekanymi orzechami. ? Piekarnik nagrzać do 200 st.C. ? Blachę
To co kochamPisaliście już list do Mikołaja? Jeśli nie, to najpierw zróbcie te ciasteczka. Moja córka powiedziałą, że są idealne dla Mikołaja, gdy przyjdzie zabrać list. Nie zapomnijcie o szklance mleka! Składniki na 28 sztuk: ? 125 g masła ? 1 szklanka mąki pszennej ? 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej ? 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ? 3/4 szklanki cukru pudru ? 1 cukier waniliowy ? 1 jajko
To co kochamKróli rozpoczyna czas karnawału. Jako małe dziecko chodziłam z rodzeństwem do wujostwa, sąsiadów i śpiewaliśmy „Dobry dzień, szczodry dzień”, a oni nagradzali nas szczodrakami. Były to różne ciasteczka, najczęściej rogaliki drożdżowe. Ja też zrobiłam szczodraki ! I wielu chętnych się znalazło, a śpiewał tylko mały Szymon. A moim największym i najważniejszym szczodrakiem, jakiego w tym dniu dostałam, był
To co kochamCiasteczka z przepisu mojej Mamy. Lekko francuskie, kruche i mocno aromatyczne. W sam raz na karnawał! Składniki: ? 60 dkg mąki pszennej ? 250 g masła ? 1/2 szklanki cukru ? cukier waniliowy ? 1 jajko ? 2 żółtka ? 4 łyżki kwaśnej śmietany ? szczypta soli Wykonanie: ? Masło posiekać z mąką, dodać oba cukry i szczyptę soli. ? Siekać dalej z jajkiem, żółtkami i śmietaną. ? Zagnieść ciasto, zawinąć
To co kochamCiastka świąteczne pod tytułem „jajko sadzone”! Gdzieś głęboko w pamięci mignęło mi zdjęcie takich ciasteczek widziane dawno temu. Mając obraz stworzyłam przepis i tegoroczna Wielkanoc w naszym domu zyskała nowy smakołyk. Smak wyśmienity, a wygląd oceńcie sami! Składniki na 20 sztuk: Biszkopt ? 4 jajka ? 4 łyżki cukru ? 4 łyżki mąki pszennej Masa ? 250 g sera mascarpone ? 1 biała
To co kochammyślowy, działa antydepresyjnie i euforyzująco… no i co z tego, że jest kaloryczna! Jako Goszka uwielbiam gorzką, białej nie lubię… ale połączenie obu czekolad w tych ciasteczkach jest doskonałe! Może nie wyglądają jak milion dolarów… ale bardzo uzależnają, jak każda czekolada. A jaką Wy lubicie czekoladę? Składniki: ? 2 szklanki mąki
To co kochamorzechowego. Nadal nic się nie zmieniło w tej kwestii. Ale w lodówce miałam słoik tego specyfiku i coś trzeba było zrobić z tym balastem. Zainspirowała mnie Kulinarna Piniata swoimi ciasteczkami z masłem orzechowym, więc trochę przerobiłam przepis i wyszły rewelacyjne. W ogóle nie czuć smaku masła orzechowego i są przepyszne, chociaż nie wyglądają najlepiej. Składniki: ? 1 i 1/4 szklanki mąki
To co kochamciasteczka, które można jeść bez wyrzutów sumienia, bo są bardzo zdrowe. Zrobione z nietypowych składników, bo rzadko się zdarza, aby ciastka zawierały fasolę i były przy tym bardzo smaczne. Oprócz fasoli w składzie jest też masło orzechowe i syrop klonowy, który można zastąpić miodem. Całkowicie bezglutenowe, bezjajeczne, beznabiałowe – czyli samo zdrowie. Po upieczeniu długo pozostają wilgotne w środku, mają
To co kochamtrudno było mi zdecydować się na konkretny przepis. Część przepisów zawierała makę ziemniaczaną i pszenną w stosunku 2:1, ale bałam się tego bardzo piaskowego smaku i upiekłam ciasteczka dodając te mąki w stosunku 1:1. Większa ilość mąki ziemniaczanej sprawia, że pieczarki wychodzą popękane, co daje również ciekawy efekt wizualny. Kształt pieczarki uzyskuje się za pomocą szyjki małej butelki
To co kochamKruche ciasteczka w formie gwiazdek z landrynkowym witrażykiem. Do upieczenia ciastek użyłam kruchego ciasta podstawowego, dosmaczonego imbirem, a do zrobienia szkiełka mentolowych landrynek. Jak wyszły – oceńcie sami. Składniki: ? 300 g mąki pszennej ? 200 g masła ? 100 g cukru pudru ? 1 jajko ? 1 łyżeczka imbiru (suchej przyprawy) ? 1 opakowanie niebieskich landrynek Wykonanie: ? Mąkę pszenną wymieszać z cukrem pudrem i zagnieść
To co kochamRożki w wodzie podchodzące – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Czarnorzeki, gmina Korczyna, powiat krośnieński Rożki według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich Czarnorzeki to krucho-drożdżowe ciasteczka z marmoladą. A dlaczego w wodzie podchodzące? Jednym ze starych sposobów na smaczne ciasto krucho-drożdżowe jest zanurzenie go w wodzie na czas wyrastania. Kiedy ciasto wypływa do wierzchu, to znak, że jest już odpowiednio wyrośnięte. Metoda
Trzeci talerzwsypujemy cukier puder i stopniowo wlewamy gorącą wodę, łyżka po łyżce, ciągle mieszając, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję – gęstą ale lejącą. Pierniczki możemy polać tworząc esy-floresy *** *** Możemy też ciasteczka zanurzyć w lukrze jedną stroną i odłożyć na kratkę do zaschnięcia polewy *** *** Gdy polewa zastygnie, pierniczki możemy poukładać jeden na drugim *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: Ciasta i wypieki
Blog z Apetytemwersja na jogurcie. Mięciutkie, pyszne pierniczki. Ciekawe czy te pierniczki wytrzymają do świąt, bo u mnie każda wersja pierniczków znika bardzo szybko Dzieci uwielbiają wszystkie miękkie pierniczki i świąteczne ciasteczka. A jak jest u Was? Jak zrobić miękkie pierniczki na jogurcie? Przygotowanie takich pierniczków jest naprawdę proste. Wystarczy kilka podstawowych składników, gęsty jogurt naturalny i oczywiście dobrej jakości miód
Słodkie okruszki