roku rodzina ciasteczek przyjmuje też do swojego grona nowych gości. Lubię to połączenie tradycji z nowoczesnością, zwłaszcza jeśli chodzi o świąteczne słodycze:) W pudełku, do którego dziś zaglądamy znajdziecie ciasteczka pieczone "od pokoleń" oraz te, które dołączyły do nas zupełnie niedawno. Mam nadzieję, że każdy znajdzie coś dla siebie. A jeśli macie ochotę na więcej, zapraszam do drugiego pudełeczka(...)stopni. Po upieczeniu i przestudzeniu przekładać nutellą lub innym kremem czekoladowym lub orzechowym. Ciasteczka rozpływają się w ustach, nic więc dziwnego, że w oryginale noszą nazwę Melting Moments. /przepis cytuję za Dorotus / TRUFLE CZEKOLADOWO-MIĘTOWE 170 g gorzkiej czekolady dobrej jakości, najlepiej miętowej 1/2 filiżanki śmietany kremówki likier miętowy 4 łyżki masła cukier puder do obtoczenia Czekoladę
KUCHARNIAPrzepis autorski (mój). Ciasteczka smakują i pachną... obłędnie! Są kruche, chrupiące i idealnie łączą w sobie słodką białą czekoladę z lekko kwaskowatymi malinami. Możecie też użyć suszonych wiśni. Koniecznie spróbujcie! (około 18 sztuk) 150g mąki orkiszowej (może być dowolna) 100g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli 110g masła/margaryny 1 jajko Dodatkowo: 100g(...)całość dokładnie połączyć. Na końcu do masy wmieszać maliny z posiekaną czekoladą. Z ciasta formować kulki o wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę odrobinę spłaszczyć i z niewielkimi odstępami ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w 180 stopniach. (Ciasteczka powinny być delikatnie zarumienione
Di gotujePolewa czekoladowa: 100 ml śmietanki kremówki 36% 80 g czekolady deserowej Do dekoracji: 2 jajka niespodzianki Kinder Bueno białe i ciemne Kinder czekoladki pralinki Rafaello lub/i Ferrero Rocher ciasteczka w czekoladzie w kształcie kuleczek Przygotowanie: Biszkopt kakaowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier oraz cukier waniliowy, cały
Nastoletnie Wypiekaniepoczątek Deser który podpatrzyłam na smakerze i lekko go zmodyfikowałam. Na 4 porcje: Jogurt Grecki 400 ml w temp. pokojowej. pół tabliczki czekolady gorzkiej lub białej cała tabliczka czekolady mlecznej ciasteczka petitki albo biszkopty. pól kubka śmietanki 30% kostki czek. mlecznej i gorzkiej do starcia, suche wafle do dekoracji. Czekolady osobno rozpuszczamy nad kąpielom wodną. Jogurt grecki dzielimy na pól
Gotowanie...to proste !serka na sernik, 1 łyżka żelatyny Dodatkowo: 4 banany, sok wyciśnięty z 1 cytryny, 1 galaretka o smaku kiwi rozpuszczona w 1,5 szkl. wrzątku drobne ciasteczka maślane, sok pomarańczowy, czekolada do oblewania ciast WYKONANIE: Ciasto: Blaszkę o wymiarach 22x26 cm wykładamy pergaminem. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, bułkę tartą oraz olej, mieszamy. Przekładamy(...)smarujemy sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Zalewamy tężejącą zieloną galaretką, pozostawiamy do zastygnięcia. Gdy galaretka zastygnie przygotowujemy białą masę, którą rozsmarowujemy na galaretce. Na masie układamy ciasteczka. Całość polewamy rozpuszczoną czekoladą. Ciasto przed spożyciem schładzamy w lodówce, aby poszczególne warstwy dobrze zastygły
słodki bratekKruche niepozorne babeczki, nadziane kremem o smaku białej czekolady i jeszcze mało popularnej herbaty matcha która ma konsystencję sypkiego pudru, i bogactwo antyoksydantów, w Japonii bardzo
Wanilia i Kardamonsobie obie te cechy, ciasteczka czekoladowe, miękkie, po prostu pyszne, dwa takie ciacha i już humor lepszy ;) Składniki na 12 sporych ciastek: 55 g masła 1 jajko kl M 110 g cukru trzcinowego 100 g mąki pszennej tortowej 2 i 1/2 czubate łyżeczki kakao 1/3 łyżeczki sody 80 g posiekanej na kawałki czekolady gorzkiej garść posiekanych orzechów laskowych 1. Masło(...)sodę, mąkę pszenną i miksujemy do połączenia. 4. Na sam koniec dodajemy posiekaną czekoladę i orzechy i mieszamy. 5. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy po łyżce ciasta, formując ciastka. Pieczemy w 160 stopniach grzanie góra-dół z termoobiegiem przez 10-12 minut. Upieczone ciasteczka wykładamy na kratkę aby przestygły. Smacznego
Gotowanie...to proste !postanowiłam je dobrze wykorzystać :) Ciacha, bo ciasteczkami raczej nie można ich nazwać ze względu na ich wielkość ;) są obłędnie czekoladowe i rozpływają się w ustach. To trochę mini bezy w wersji mocno czekoladowej. Jak dla mnie bomba! Moja córcia też jest zachwycona takimi czekoladowymi ciachami. Nie dosyć, że naszpikowane ulubioną przez nią czekoladą to jeszcze w wersji maxi ;) Przepis bierze(...)wlać do suchych składników. Gdyby masa była za gęsta dodać kolejne białko. Czekoladę posiekać, wsypać do masy kakaowej, wymieszać. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką nakładać porcje ciasta w dosyć dużych odstępach bo ciastka pod wpływem temperatury zwiększą swoją objętość. Ciasteczka piec ok 12 minut, do czasu kiedy ich powierzchnia będzie lekko błyszcząca
Smakołyki Asiblogu. Długo zachowują świeżość, są mięciutkie i naprawdę pyszne. Słodkie, o delikatnym korzennym posmaku, pełne zdrowych dodatków. Oczywiście dla uzyskania bardziej dietetycznej wersji możemy zrezygnować z dodatku czekolady J Ciasteczka marchewkowo-owsiane Składniki: 1 szklanka marchewki startej na małych oczkach 40 g roztopionego masła 1/4 szklanki brązowego cukru (można dać więcej) 2 łyżki miodu 1,5 szklanki płatków(...)owsianych 1/3 szklanki otrębów owsianych 1/3 szklanka mąki owsianej 2 łyżki mąki migdałowej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki cynamonu 50 g gorzkiej czekolady 1 jajko 1/3 szklanki suszonych wiśni lub żurawiny 1/4 szklanki rodzynek ¼ szklanki migdałów w płatkach Przygotowanie: Ostudzone mało mieszamy z cukrem i miodem. Jajko roztrzepujemy w misce. Płatki owsiane mielimy za pomocą blendera. Mają być nieco
Mania GotowaniaTłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, a w ten dzień nie liczy się kalorii Aby tradycji stało się zadość, oprócz zajadania się nieograniczoną ilością pączków, nie
Oryginalny smakminut.Ostudzić na kratce.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Zanurzać w niej pierniczki, odkładać na kratkę do wyschnięcia. Gdy czekolada całkowicie zastygnie, przełożyć do puszki.Smacznego!Przede mną już same przyjemności - pakowanie prezentów (uwielbiam!), być może jutro upiekę jeszcze jakieś ciasteczka... I to radosne oczekiwanie, które sprawia, że znów mam pięć lat i motylki w brzuchu
Pożeraczka, czyli raz adobrzenowość, że czekolada jest dobra na wszystko! A skoro kończą się wakacje, to musowo trzeba się z jej pomocą pocieszyć! Prezentowane dziś ciasteczka są jej pełne! Co więcej, w trakcie ich kosztowania można natrafić na kawałek(...)dużej dawki czekolady, że jest ona mimo pieczenia wciąż lekko płynna, dlatego uważam, że te ciasteczka wprost rozpływają się w ustach! Próbujcie! A czego potrzebujesz do upieczenia ciasteczek? 200 g dobrej czekolady o zawartości 70-80% kakao 2 duże jajka 60-70g masła (dodałam lekko solonego) 120 g drobnego cukru do wypieków 50 g maki pszennej 1/4 łyżeczki proszku
Raj dla PodniebieniaJeszcze nie tak dawno, z chorym Frankiem, ucierałam składniki na ciasteczka Nigelli. Czekoladę chciał wtedy wrzucić do miski w całości, razem z opakowaniem. To było nasze pierwsze wspólne gotowanie, do tej pory nie dopuszczałam do siebie nawet myśli, że w kuchni można z tym małym gościem zrobić cokolwiek oprócz bałaganu. I choć uchwyty w szafkach dalej mają zabezpieczenia, choć
bistro mamaakurat zasługa kakao. C. był nimi zachwycony chyba jeszcze bardziej niż ich poprzednikami - bardzo przypadło mu do gustu maczanie ciasteczek w kawie czy kakao (herbaty nie pija) i zjadanie takich lekko rozmiękłych, z chrupiącymi migdałami i rozpływającą się w ustach czekoladą. Muszę przyznać, że wyglądają uroczo - prawie czarne, z jasnymi plamami orzechów. I smakują naprawdę świetnie - polecam z pełną odpowiedzialnością
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasteczek. Obowiązkowo czekoladowe z dodatkiem mleka w proszku. Są bardzo proste w przygotowaniu a do tego takie smaczne... Ile bym ich nie zrobiła zawsze rozchodzą się w mgnieniu oka;):) Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki mleka w proszku, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 laski wanilii, 150 g masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 jajka, 50g mlecznej czekolady
Z miłości do słodkości