margaryny) 2 jajka 100 g cukru 60 g mąki pszennej typ 45 50 cl mleka 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki mąki pszennej Wiórki czekoladowe Przygotowanie W rondlu rozpuść 50 g masła. Rozgrzej piekarnik do temperatury 150°C. Ciasteczka maślane zmiksuj lub rozgnieć wałkiem na stolnicy, dodaj rozpuszczone masło, dobrze wymieszaj i wyłóż uzyskaną masą dno tortownicy o średnicy(...)lekko ją ugniatając**. Zmiksuj ricottę z jajkami, 50 g cukru, cukrem waniliowym i 3 łyżkami mąki. Wlej do formy i piecz w piekarniku około 45-50 min. Pozostaw do ostudzenia. W rondlu zagotuj mleko. Rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej***. Zdejmij z ognia i dodaj resztę cukru, 60 g mąki, a następnie gorące mleko. Doprowadź do wrzenia i gotuj
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaśmietankowego 2 – 2 i 1/3 łyżki syropu amaretto 50 ml zaparzonej kawy – u mnie COLOMBIA SUPREMO – 100% Arabica CoffeNation około 4 waniliowe herbatniki waniliowe bez cukru* sos czekoladowy listki świeżej mięty *ciasteczka muszą być delikatne i jak najmniej słodkie – ja użyłam od Cukry Nyskie wersje bez cukru Przygotowanie: Na dno pucharka kruszymy ciasteczka (moje są bardzo delikatne
Słodkie okruszkiGosia Wieniec Trzech Króli Magdalena Faworki trydenckie Anna Koktajle na Karnawał Małgorzata Pikantny ketchup z marchewką Aga Waniliowa panna cotta z chia i mandarynkami Diana Ciasteczka z kleiku ryżowego Paulina Roladki z szynki szwarcwaldzkiej zapiekane z serem i morelami Magdalena Jogurtowy serniczek w słoiczku Marzena Zimowe
Magiczne Życie Martytwarogu 2 całe jajka 2 czubate łyżki jogurtu greckiego lub gęstej śmietany ½ szklanki cukru ½ laski wanilii, bardzo drobno posiekanej (lub 1 łyżeczka esencji waniliowej) 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 150 g ciasteczek owsianych typu digestive 40 g roztopionego masła ok. 200 g drylowanych wiśni (mogą być mrożone) * PRZYGOTOWANIE Twaróg, jajka, jogurt grecki, cukier, wanilię oraz mąkę ziemniaczaną
Food Squaresłodkich jabłek … i odrobiny miodu , które zaczęły znikać już po wyciągnięciu z piekarnika! Robi się je błyskawicznie a efekt jest nieziemski! Smakują jak popularne ciasteczka fornetti … albo jeszcze lepiej! Polecam! SKŁADNIKI: - budyń waniliowy – 60 g - mleko – 300 ml - cukier puder – 2 łyżki - ciasto francuskie – 200 g - jabłko – 2 szt - żółtko
Ostra na Słodkoserniki 250 g sera ricotta 250 g sera mascarpone ¾ szklanki drobnego cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 5 jajek 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego 100 g ulubionej czekolady (używam milki z ciasteczkami) Ganache czekoladowy: 80 g czekolady (używam pół na pół mlecznej i gorzkiej) 80 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w blenderze
Mania GotowaniaPost Babeczki sowy – muffiny sowy pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojemgnieniu ;) Składniki: 500 g twarogu, 300 g mascarpone, 200 g śmietanki kremówki, 150 g cukru, 1 łyżka budyniu waniliowego, 1/2 łyżeczki pasty waniliowej, 150 g białej czekolady, 2 jajka 120 g ciasteczek owsianych z czekoladą, 40 g masła Ciasteczka zmielić w pojemniku blendera na puch, przełożyć do miseczki i dodać rozpuszczone masło, dobrze wymieszać i wysypać na dno tortownicy(...)piekarnika i piec około 7 minut. Blaszkę wyciągnąć i przestudzić. Twaróg zmiksować razem z mascarpone, dodać na dwa razy śmietankę kremówkę. Dalej miksując dodać cukier, budyń oraz pastę waniliową. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzoną dodać do masy serowej, następnie dodać po jednym jajku, miksując dobrze masę przed dodaniem drugiego jajka. Masę przelać na wcześniej podpieczony i przestudzony spód
Plate of JoyBardzo stary przepis na pyszne ciasteczka a`la francuskie. Mam go od swojej szwagierki, Beatki. Ostatnio gdzieś mi się zapodział, bo oczywiście nie przepisałam z karteczki..:) Przedświąteczne, wszechobecne porządki zrobiły swoje i karteczka się znalazła:) Nie mogłam więc nie upiec małego zapasiku na Święta:) Polecam, bo są na prawdę pyszne a przy tym bardzo łatwe do zrobienia. Składniki(...)godzin do lodówki. Po tym czasie rozwałkować na grubość 4-5 mm na oprószoną mąką blacie. Wykrawać ciasteczka i piec na jasno złoty kolor w temp. 180 stopni C. Jeszcze ciepłe obtaczać w cukrze pudrze z cukrem waniliowym. Aby mi to sprawniej szło, wsypuje cukier do zamykanego pojemnika i wkładam po kilkanaście ciastek, tak aby nie były ściśnięte. Pojemnik zamykam
Maślane ciasteczkoMyślę, że takie krucho-drożdżowe ciasteczka nie wymagają komentarza. Są pyszne i tyle. Polecam gorąco! Składniki: 40 dkg mąki 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 dkg drożdży 1k. Kasi lub innej margaryny do pieczenia 2 łyzki cukru 1 mały cukier waniliowy (połowa do ciasta, połowa do posypania ciastek) 2 żółtka 3 łyżki wody marmolada Wykonanie: Mąkę, cukier, żółtka, tłuszcz(...)Całość zagniatamy. Następnie rozwałkowujemy i wykrawamy kwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy trochę marmolady lub powideł śliwkowych. 2 przeciwne narożniki składamy do środka. Ciasteczka smarujemy rozkłóconym białkiem, które pozostało nam od ciasta. Wierzch posypujemy odrobiną cukru waniliowego. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ciastka i pieczemy ok. 20 min w temp. 185st
Walijskie PichcenieDzisiejszy dzięń był dla mnie wyjątkowo ciężki, zupełnie jak nie niedziela:) A wszystko za sprawą mojego małego diabełka, który zawsze potrafi dostarczyć nam "rozrywek". Dziś ni
Magiczna kuchnia DariiPowiem Wam szczerze, że nie wyobrażam sobie mojej kulinarnej przygody, bez tego przepisu. Prosty, klasyczny, idealny. Tak w trzech słowach mogę najprościej opisać ten przepis. Przepis na domowe, klasyczne, kruche ciasteczka, znane mojemu pokoleniu, pokoleniu mojej Mamy, a także i Babci. Świetnie nadają się do chrupania razem z herbatą, jako przekąska poza domem, czy jako smakołyk dla maluchów. Najlepsze w nich(...)kawałki masło. Do drugiej miski wbijamy jajko, dodajemy żółtka, cukier, śmietanę i ekstrakt waniliowy - energicznie mieszamy. Do mąki wlewamy masę jajeczną, mieszamy, a następnie ugniatamy.Gotowe ciasto wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy, a następnie wycinamy ciasteczka w dowolnym kształcie.Pieczemy w 180`C przez 8-12 minut w zależności
Słodkie Przyjemnościmąki pszennej 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli 125 g margaryny 2 żółtka jeśli ciasto jest za suche to 2 łyżki kwaśnej śmietany dżem do połączenia ciasteczek (ja użyłam rabarbarowego, lecz może być również każdy inny, nieco kwaskowy dżem) BEZA: 2 białka szczypta soli 200 g cukru(...)pudru Mąkę przesiewamy na stolnicę wraz z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia, dosypujemy cukier, cukier waniliowy, sól, mieszamy i dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę. Dokładnie siekamy nożem, aż uzyskamy coś w rodzaju drobnej kruszonki, teraz dodajemy żółtka, mieszamy nożem, a następnie szybko zagniatamy ciasto (im mniej ogrzejemy ciasto dłońmi, tym będzie bardziej kruche), jeśli jest zbyt
Rozpustne gotowanieprzejdzie obok nich obojętnie. Ciasteczka idealnie pasują na przyjęcia, kinderbale, pikniki itd. Kolorowe Ciasteczka z Lentilkami - Składniki (ok. 20 dużych ciasteczek): 180 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 125 g masła 4 łyżki cukru pudru cukier waniliowy jajko płaska łyżeczka proszku do pieczenia ok. 120 g lentilków (lub innych kolorowych draży) Kolorowe Ciasteczka z Lentilkami - Sposób przygotowania: Wszystkie
Słodka Stronamoją trochę zmodyfikowaną wersją American chocolate chips cookies . Ja podzieliłam ciasto na dwie części i w ten sposób, miałam również pyszną wersję z czekoladą :) Ciasteczka: 1 kostka margaryny 1 ½ szklanki cukru 1 op. cukru waniliowego 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 ½ szklanki mąki ½ łyżeczki soli 1 ½ szklanki płatków owsianych 1 ½ szklanki prażonego słonecznika +1 czekolada (jeśli ktoś chce(...)cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy jajka, proszek, sól i mąkę. Do dobrze wymieszanej masy dodajemy płatki owsiane i słonecznik. Ponownie mieszamy i z połowy gotowej masy formujemy niewielkie kuleczki, które układamy w dość dużej odległości jedno od drugiego na papier pergamin. Do drugiej połowy ciasta możemy dodać pokrojoną czekoladę, wymieszać i formować. Ciasteczka pieczemy na złoty kolor w temperaturze
Smakowy Raj