smaku waniliowym, • ziarenka z 1 laski wanilii, • 1 galaretka truskawkowa • 1-2 łyżki alkoholu (amaretto, limoncello) – można pominąć • 300 ml schłodzonej śmietany kremówki 30% lub 36% + 1 łyżka cukru waniliowego Sposób przygotowania: 1. Galaretkę rozpuścić w 0,5 l gorącej wody. Nie gotować. W czasie upałów ilość wody można nieco zmniejszyć. 2. Truskawki pokroić na małe kawałki. Kilka dorodnych owoców(...)pokruszyć po 1,5 herbatnika. Nasączyć 1 łyżeczką alkoholu. 6. Pozostawione truskawki pokroić na plasterki. Ułożyć je na warstwie ciasteczek, dokoła ścianek szklanki. Na ciasteczka wyłożyć warstwę puddingu. 7. Ubić śmietanę kremówkę z dodatkiem cukru waniliowego. Wyłożyć na pudding, zwieńczając deser. 8. Ozdobić według własnego pomysłu, ja wykorzystałam truskawki i wiórki gorzkiej czekolady. 9. Podawać mocno schłodzone. Smacznego
W mojej kuchniplażę..." Niestety dziś pogoda deszczowa, burzowa, ale tym bardziej przyda się taki deser. lub Deszczowy deser Potrzebujemy: 4 biszkopty (mogą też być ciasteczka owsiane, lub wielobożowe) 3 łyżki malin 3 łyżki serka waniliowego 1 łyżka jogurtu naturalnego 3 łyżki borówki amerykańskiej pół mango Wysoka szklanka Biszkopty/ciasteczka kruszymy i połowę układamy na dno szklanki. Na to łyżka serka waniliowego. Maliny rozgniecione
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/"Szczerze powiedziawszy, najprostsze i najsmaczniejsze ciastka jakie jadłam. Niewiele przy nich roboty - chyba dlatego tak do mnie przemawiają. No i idealnie pasują na chłodniejsze już niestety
Słodkie Przyjemnoścityle lat to są i różne wersje. Oto przepis na trifle wg Doroty… Przepis na trifle – składniki: mały podkład biszkoptowy lub ciasteczka biszkoptowe ok 200 g truskawek ok 800 ml budyniu waniliowego (zrobionego w odrobinie większej ilości mleka bo angielski custard jest w oryginale bardziej rzadki) 2×500 ml galaretki truskawkowej 300 ml śmietany kremówki łyżka cukru
UgotujmyTo.plkruche i pyszne. Można nadawać im dowolne kształty i dekorować wg własnych upodobań, a tym samym dostosować do każdej okazji. Polecam. 5 opakowań budyniu waniliowego (można użyć malinowego lub czekoladowego jeśli chcemy mieć kolorowe ciasteczka) 3 jajka 1/2 torebki proszku do pieczenia 35 dag masła 50 dag mąki tortowej 25 dag cukru pudru Dodatkowo: marmolada do sklejania ciastek czekolada
Praktyczna plciastka, przypominające świderki (stąd taka nazwa :)). Ciasteczka wyszły smaczne, fajnie kruche. Idealne to kawki, czy herbatki. Więc oto i przepis ;) Składniki: (na ok. 30 ciasteczek) 2 szklanki mąki 1/2 kostki masła 2 jajka cukier waniliowy 1/3 szklanki cukru pół łyżki sody łyżka kakao 2 łyżki jogurtu greckiego Wykonanie: Mąkę przesiać, wymieszać z sodą i cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodać
Moje pyszne gotowanieChocolate chip cookies czyli amerykańskie ciasteczka..Proste do zrobienia...i co najważniejsze smaczne, kruche, rozpływają się w ustach....polecam.. Składniki na około 30 sztuk: 1
Moje domowe kucharzenieCześć :) Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam pewną piękną książkę kucharską. Zawiera zaledwie 30 przepisów, kosztuje niecałe 25 zł, a urzekła mnie do tego stopnia, że musiałam ją
Pora coś zjeśćWitam Was! Bzy już zakwitły i pięknie pachną. Konwalie powoli je doganiają i już otwierają swoje piękne białe kwiaty. W warzywniakach botwinka, szpinak, szparagi i ... rabarbar
Pora coś zjeśćświęta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Polecam smaczne i kruche ciasteczka na maśle ! Składniki : 30 dag mąki, 20 dag masła schłodzonego twardego , 10 dag cukru pudru, 3 żółtka gotowane, cukier waniliowy wg uznania. na czubku noża proszek do pieczenia. Przygotowanie: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę, ugotowane żółtka przetrzeć na tarce(...)małymi oczkami, Dodać twarde masło i cukier waniliowy . Masło posiekać i szybko wyrobić. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 3 mm i foremkami powycinać ciasteczka. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze zachowując odstępy i piec około 10 -12 min w temperaturze 180 st C. Smacznego
Pysznosci Babci BasiSkładniki: 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki suchego maku 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 jaja 150 g masła Dżem morelowy lub inny ulubiony Cukier puder do posypania upieczonych ciasteczek Przygotowanie Zagnieść ciasto, rozwałkować niezbyt cienko. Wzdłuż brzegu wyłożyć dżem. Ciasto zawinąć w rulonik na dwa razy, odciąć od pozostałego ciasta, zwinięte
W garach u Gosiustach, a kokos nie dominuje tak jak przy tradycyjnych kokosankach, lecz idealnie współgra ze słodyczą ciasteczek. Polecam!!! Składniki na kruche ciasteczka z kokosem 200 g masła lub margaryny 150 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 jajka 200 g wiórków kokosowych 400 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 trochę startej skórki z cytryny (około(...)cukier puder Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, wiórki kokosowe, skórkę z cytryny umieszczamy na stolnicy, mieszamy, dodajemy pokrojony tłuszcz i dokładnie siekamy (do uzyskania kruszonki). Następnie robimy wgłębienie, dodajemy jajka , mieszamy nożem i szybko zagniatamy ciasto (im mniej je ogrzejemy dłońmi, tym ciasteczka będą bardziej kruche), a następnie chłodzimy w lodówce około 20-30 minut
Rozpustne gotowanieJeżeli lubicie ciasteczka Oreo, to pokochacie ten pyszny tort! Do zrobienia go wykorzystano 45 ciasteczek!, które są nie tylko głównym elementem zdobienia – ale również zostały wkruszone do śmietankowego kremu, umieszczonego pomiędzy dwoma blatami puszystego, waniliowego biszkoptu . Takiego połączenia chyba nie można nie lubić ;)! SKŁADNIKI NA BISZKOPT WANILIOWY, CZARNY: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 1 budyń waniliowy (proszek) szklanka(...)cukru zapach waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia barwnik spożywczy w proszku, czarny SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY: 500 ml śmietany kremówki 3/4 szklanki cukru pudru 500 g serka mascarpone DODATKOWO: 3 opakowania ( 1 op. 154 g.) ciasteczek OREO, [ 45 sztuk ciasteczek] DO NASĄCZANIA: Biszkopt wychodzi mięciutki i delikatnie wilgotny, pachnący wanilią- nie ma potrzeby dodatkowego nasączania go. Wykonanie Tortu: BISZKOPT : Wymieszaną
Domowe Tortyporowato-bąbelkową strukturę i sprawia, że są one lekkie, puszyste oraz chrupiące. Zrobiłam z połowy proporcji i wyszła mi spora miseczka ciasteczek. 250g mąki 50g margaryny 75g cukru 1/4 szklanki mleka 1 jajko 1/2 opakowania cukru waniliowego 1/2 łyżeczki amoniaku 1 szczypta soli Dodatkowo: cukier puder do posypania dżem (opcjonalnie) Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać jajko, sól, cukier(...)waniliowy, amoniak rozpuszczony w ciepłym mleku i mąkę. Ciasto dokładnie wyrobić i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm. Foremkami wykrawać ciasteczka i układać je blasze wyłożonej papierem do pieczenia (lub natłuszczonej). Ciastka piec około 10-15 minut (na jasnozłoty kolor) w 200 stopniach. Ostudzone posypać cukrem pudrem. (Część
Di gotujeWitajcie :) dzisiaj coś na szybko , wyciskane ciasteczka , pyszne , kruche i łatwe w przygotowaniu. Ciasteczka podałam na porcelanie Bogucice http://www.porcelanabogucice.pl/ Składniki : 125 g masła 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka 120 g mielonych migdałów 350 g mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Wykonanie : Miękkie masło utrzeć z cukrem , cukrem(...)waniliowym na puch , następnie dodać jajka , mąkę z proszkiem i mielone migdały. Wszystko dobrze utrzeć mikserem. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rękaw cukierniczy z gwiażdzistą tylką napełnić ciastem . Wyciskać dowolne kształty ciasteczek lub takie s jak u mnie . Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Smacznego :) http://www.porcelanabogucice.pl
Sama słodycz i szczypta chiliPost Chińskie ciasteczka z wróżbą pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne PrzebojeŚwięta w naszym domu nie mogą obejść się bez sernika. W zeszłym roku na Boże Narodzenie upiekłam sernik pomarańczowy. Każdego roku piekę inny sernik, dwa lata
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędigotuje.blogspot.com Przepis ze strony: malacukierenka.pl, uprzednio z książki: "Ciasteczka 1001 przepisów z całego świata i na każdą okazję” (Reader’s Digest). Ciasteczka smakują rewelacyjnie - a ich smak można wzbogacić poprzez dodanie np. cukru waniliowego, aromatu, czekolady, bakali itp. składników. (około 30 sztuk) 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli(...)mąki przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia oraz solą. Następnie wymieszać (najlepiej dłonią) z masłem. Dodać jajka, cukier i dokładnie wyrobić. Z ciasta formować kulki (wielkości orzecha włoskiego). Ciasteczka można obtoczyć w cukrze. Całość ułożyć (zachowując około 3 cm odstępy) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-20 minut w 180 stopniach. (Autorka piekła 12 minut
Di gotujejedna to zdecydowanie za mało! Bistro Mama , u której znalazłam przepis, pisze, że sok i skórkę z cytryny można zastąpić ekstraktem waniliowym, mielonym kardamonem lub dodatkiem kakao – ale mi cytrynowa wersja najbardziej pasuje. Zapraszam na kruche cytrynowe ciasteczka maślane. Cytrynowe ciasteczka maślane do stempelków Składniki (na 20-30 ciastek): 125 g masła (w miarę miękkiego) 125 g cukru pudru
UgotujmyTo.plróżaną. Ciastka są bardzo kruche i rozpływają się w ustach. Warto w parę chwil zrobić te pyszne ciasteczka. SKŁADNIKI: 250g mąki, 150g masła, 4 żółtka, 3 łyżki cukru pudru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, białko do posmarowania, 1 opakowanie cukru waniliowego, 6 łyżek marmolady różanej DAGOMA . PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję cukier puder(...)cienko rozwałkowuję. Małą szklanką wykrawam w cieście krążki. Kawałki ciasta układam na blaszce. Połowę krążków smaruję białkiem i posypuję cukrem waniliowym. Ciastka piekę około 10 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Krążki bez posypki smaruję marmoladą i sklejam z ciasteczkiem z posypką. Gotowe ciasteczka układam na talerzu. Do przygotowania ciasteczek użyłam marmolady różanej, którą otrzymałam do testowania od firmy DAGOMA
Tradycyjna kuchnia Kasiskładników i niewielką ilość czasu, żeby cieszyć się pysznym smakiem. Najlepiej smakują z filiżanką aromatycznej kawy lub herbaty. A może Wy upieczecie takie ciasteczka? Bardzo polecam. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 1 budyń waniliowy ( na pół litra mleka i bez cukru ) pół szklanki cukru pudru pół szklanki rodzynek 2 średnie jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)ciasto, dodajemy również pokrojoną czekoladę. ( Budyń dodajemy w proszku, nie gotujemy ). Następnie z ciasta formujemy niewielkie kulki, lekko je spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut do zrumienienia. 4. Upieczone ciasteczka studzimy i podajemy. Smacznego życzę. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności
Izabelawkuchni