porowato-bąbelkową strukturę i sprawia, że są one lekkie, puszyste oraz chrupiące. Zrobiłam z połowy proporcji i wyszła mi spora miseczka ciasteczek. 250g mąki 50g margaryny 75g cukru 1/4 szklanki mleka 1 jajko 1/2 opakowania cukru waniliowego 1/2 łyżeczki amoniaku 1 szczypta soli Dodatkowo: cukier puder do posypania dżem (opcjonalnie) Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać jajko, sól, cukier(...)waniliowy, amoniak rozpuszczony w ciepłym mleku i mąkę. Ciasto dokładnie wyrobić i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm. Foremkami wykrawać ciasteczka i układać je blasze wyłożonej papierem do pieczenia (lub natłuszczonej). Ciastka piec około 10-15 minut (na jasnozłoty kolor) w 200 stopniach. Ostudzone posypać cukrem pudrem. (Część
Di gotujeWitajcie :) dzisiaj coś na szybko , wyciskane ciasteczka , pyszne , kruche i łatwe w przygotowaniu. Ciasteczka podałam na porcelanie Bogucice http://www.porcelanabogucice.pl/ Składniki : 125 g masła 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka 120 g mielonych migdałów 350 g mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Wykonanie : Miękkie masło utrzeć z cukrem , cukrem(...)waniliowym na puch , następnie dodać jajka , mąkę z proszkiem i mielone migdały. Wszystko dobrze utrzeć mikserem. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rękaw cukierniczy z gwiażdzistą tylką napełnić ciastem . Wyciskać dowolne kształty ciasteczek lub takie s jak u mnie . Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Smacznego :) http://www.porcelanabogucice.pl
Sama słodycz i szczypta chiliPost Chińskie ciasteczka z wróżbą pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne PrzebojeŚwięta w naszym domu nie mogą obejść się bez sernika. W zeszłym roku na Boże Narodzenie upiekłam sernik pomarańczowy. Każdego roku piekę inny sernik, dwa lata
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędigotuje.blogspot.com Przepis ze strony: malacukierenka.pl, uprzednio z książki: "Ciasteczka 1001 przepisów z całego świata i na każdą okazję” (Reader’s Digest). Ciasteczka smakują rewelacyjnie - a ich smak można wzbogacić poprzez dodanie np. cukru waniliowego, aromatu, czekolady, bakali itp. składników. (około 30 sztuk) 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli(...)mąki przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia oraz solą. Następnie wymieszać (najlepiej dłonią) z masłem. Dodać jajka, cukier i dokładnie wyrobić. Z ciasta formować kulki (wielkości orzecha włoskiego). Ciasteczka można obtoczyć w cukrze. Całość ułożyć (zachowując około 3 cm odstępy) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-20 minut w 180 stopniach. (Autorka piekła 12 minut
Di gotujejedna to zdecydowanie za mało! Bistro Mama , u której znalazłam przepis, pisze, że sok i skórkę z cytryny można zastąpić ekstraktem waniliowym, mielonym kardamonem lub dodatkiem kakao – ale mi cytrynowa wersja najbardziej pasuje. Zapraszam na kruche cytrynowe ciasteczka maślane. Cytrynowe ciasteczka maślane do stempelków Składniki (na 20-30 ciastek): 125 g masła (w miarę miękkiego) 125 g cukru pudru
UgotujmyTo.plróżaną. Ciastka są bardzo kruche i rozpływają się w ustach. Warto w parę chwil zrobić te pyszne ciasteczka. SKŁADNIKI: 250g mąki, 150g masła, 4 żółtka, 3 łyżki cukru pudru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, białko do posmarowania, 1 opakowanie cukru waniliowego, 6 łyżek marmolady różanej DAGOMA . PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję cukier puder(...)cienko rozwałkowuję. Małą szklanką wykrawam w cieście krążki. Kawałki ciasta układam na blaszce. Połowę krążków smaruję białkiem i posypuję cukrem waniliowym. Ciastka piekę około 10 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Krążki bez posypki smaruję marmoladą i sklejam z ciasteczkiem z posypką. Gotowe ciasteczka układam na talerzu. Do przygotowania ciasteczek użyłam marmolady różanej, którą otrzymałam do testowania od firmy DAGOMA
Tradycyjna kuchnia Kasiskładników i niewielką ilość czasu, żeby cieszyć się pysznym smakiem. Najlepiej smakują z filiżanką aromatycznej kawy lub herbaty. A może Wy upieczecie takie ciasteczka? Bardzo polecam. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 1 budyń waniliowy ( na pół litra mleka i bez cukru ) pół szklanki cukru pudru pół szklanki rodzynek 2 średnie jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)ciasto, dodajemy również pokrojoną czekoladę. ( Budyń dodajemy w proszku, nie gotujemy ). Następnie z ciasta formujemy niewielkie kulki, lekko je spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut do zrumienienia. 4. Upieczone ciasteczka studzimy i podajemy. Smacznego życzę. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności
Izabelawkuchnipełne zdrowych tłuszczów ciasteczka z mąki kokosowej, mleczka kokosowego i wiórków kokosowych oraz odżywki białkowej.. Spróbujcie! Składniki na 9-10 ciasteczek: 70g mąki kokosowej 30g kremu kokosowego lub masła orzechowego 60g odżywki białkowej waniliowej lub kokosowej 30g wiórek kokosowych 30g oleju kokosowego Nadzienie: 165g mleczka kokosowego lub light 30g wiórek kokosowych 40g mąki kokosowej Przygotowanie: Olej kokosowy roztopic
CzarnawisienkaLubicie ciasteczka, myślę , że tak.Dlatego dziś specjalnie dla was upiekłam maleńkie serduszka, połączyłam nadzieniem. Składniki: 500 g mąki pszennej typ 500 200 g zimnego masła 64 cukru waniliowego 250 ml gęstej kwaśnej śmietany 18% nadzienie z kiwi ZENTIS " Gładkie nadzienie o smaku kiwi, to produkt stabilny w procesie pieczenia. Doskonale sprawdza się(...)owoców kiwi." Całkiem proste składniki, pewnie zauważyliście ,że nie dałam jajek.Nie martwcie się, wyjdą pyszne ciasteczka. Odmierzamy 500 g mąki i przesiewamy nad stolnicą silikonową. Masło schłodzone ścieramy na wiórka lub kroimy drobno i dodajemy do mąki.Wsypujemy cukier waniliowy i dodajemy gęstą śmietanę.Wyrabiamy ciasto ,na początku może być klejące ale tym się nie przejmujcie w razie
Różowa kuchniakwiatuszki i serduszka. W miedzy czasie podjadala ciasto, ktore swoja droga bylo bardzo dobre, mocno migdalowe. Ciasteczka zas wyszly nam smaczne, bardzo chrupiace. Ciasteczka migdalowe skladniki: 250g maki 30g mielonych migdalow 100g cukru szczypta soli cukier waniliowy 2 jajka 3 krople aromatu migdalowego 120g masla do dekoracji cukier puder lub polewa czekoladowa wykonanie: Make, migdaly, sol, cukier, 1 jajko, cukier(...)waniliowy, maslo i aromat migdalowy zagniatamy na gladnie ciasto. Oddstawiamy do lodowki na 1 godzine. Po tym czasie ciasto wyciagamy z lodowki, zagniatamy ponownie. Ciasto jest dosc elastyczne i nie ma problemu z zagniataniem i walkowaniem. Dzielimy na czesci i walkujemy na 3 mm. Za pomoca foremek do piernikow wycinamy wzorki. Przed wlozeniem ich do piekarnika ciasteczka nalezy posmarowac roztrzepanym
Przysmaki Karolkisztuk (można zrobić sobie połowę a reszte ciasta zamrozić na zaś) 125 g mąki 125 zimnego masła 50 cukru łyżeczka esencji waniliowej skórka starta z całej cytryny jajko sól morska wędzona do dekoracji Przepis na ciasteczka z wędzoną solą Zagnieść ciasto ze wszystkich składników oprócz soli morskiej. Włożyć je na 15 minut do zamrażalki. Następnie odrywać z ciasta kulki wielkości
Ugotowane pozamiataneKruche ciasteczka (jasne i ciemne) z napisem RIP- Rest In Peace, po naszemu "niech spoczywa w pokoju". Dla dzieci na szkolne obchody Halloween doskonałe! Składniki: (na ok. 40 sztuk) Ciasto: 120 g zimnego masła 80 g cukru pudru 1 żółtko 1 kopiasta łyżka kakao 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu waniliowego(...)szkl cukru pudru 3-4 łyżki wody odrobina naturalnego gorzkiego kakao Przygotowanie: Ciasto: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać, wymieszać. Dodać aromat waniliowy, żółtko, mleko oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Szybko wyrobić rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Podzielić na 2 części. Do jednej dodać przesiane kakao i dobrze zagnieść. Obydwa ciasta
Nastoletnie WypiekanieRozpinamy obręcz tortownicy, na dno wykładamy papier do pieczenia (lepiej) lub folię aluminiową albo grubą folię spożywczą. Zapinamy obręcz. Masło rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu lub w mikrofali. Ciasteczka wrzucamy do misy malaksera i mielimy. Wlewamy masło i łączymy ciastka z masłem. Wysypujemy masę do tortownicy i równą warstwą uklepujemy – mnie najwygodniej robi się to dnem szklanki. Uklepany spód(...)naturalnego, gładkiego twarożku kanapkowego 2 łyżki śmietany 18-30% lub jogurtu 2/3 szklanki cukru 2 łyżki + 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy 100g truskawek 120ml wrzątku 100g ciasteczek owsianych 50g masła – naturalnego lub orzechowego
Karo in the Kitchenłyżki mleka (opcjonalnie, gdy ciasto będzie "za suche") Nadzienie: 110g masła 1 szklanka cukru pudru (można nie co mniej) 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/4 szklanki mleka w proszku 2-3 łyżki soku z cytryny Przygotować ciasteczka. Cukier wymieszać z rozpuszczonym/ą (i ostudzonym/ą) masłem/margaryną i kolejno z jajkiem. Całość połączyć z suchymi składnikami i dokładnie zagnieść(...)ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10 minut w 180 stopniach. Ostudzić. Przygotować nadzienie. Masło z cukrem zmiksować na gładką masę. Dodać mleko w proszku, cukier waniliowy i po wymieszaniu sok z cytryny. Krem (łyżeczką lub palcami formować kulki) nałożyć na połowę ciastek i resztą (guziczkami) przykryć (lekko dociskając
Di gotuje