Przepis podpatrzony tutaj :-) Składniki (na ok. 60 ciasteczek): 280 g mąki pszennej 80 g cukru 2 jajka łyżka oleju łyżka wody kilka kropel aromatu waniliowego *dodatkowo: cienkie paseczki z wróżbami Przygotowanie: Ze wszystkich składników zagniotłam gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkowałam cienko ciasto i okrągłą foremką (można również szklanką) wycinałam kółeczka. Na każdym kółeczku układałam złożoną wróżbę, zlepiałam ciasto
Kulinarny Pamiętnikjogurtowe białkowe* waniliowo-kokosowe** lody z bananem~ *z waniliową odżywką białkową **z mąką kokosową Kilka prostych składników a cieszy :) Zgodnie z obietnicą dzisiaj napiszę trochę o wyjeździe do Norwegii i podzielę się zdjęciami. Wczoraj zorientowałam się, że mam ich bardzo dużo i postanowiłam podzielić je na dwie części. Od razu mówię, że nie zwiedzałam dużo. Oczywiście bardzo żałuję(...)masa krówkowa z serowym posmakiem! Poza serem próbowałam jeszcze norweskich słodkości, mają przepyszną czekoladę! Nawet przywiozłam sobie ją do Polski :) I kupiłam też ciasteczka (drożdżowe? dzisiaj spróbuję i jutro napiszę co to jest dokładnie ;)) z cukrem waniliowym. Ogólnie jedzenie tam było cudowne! Codziennie rano dostawaliśmy świeży, jeszcze gorący, pełnoziarnisty, domowy chleb. Prze-py-szny. Bardzo podobało mi się
breakfast of dreamsłyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 160 g masła (zimnego) 1/4 szklanki brązowego cukru 1/4 cukru żółtko cukier waniliowy ok. 120 g dowolnych orzechów (u mnie mieszanka: migdałów, orzechów laskowych, włoskich i orzeszkó ziemnych) 50 g gorzkiej czekolady Amerykańskie Ciasteczka z Orzechami i Czekoladą - Chocolate Chip Cookies - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki (prócz orzechów i czekolady) łączymy ze sobą
Słodka Stronabędą smakowały :) Składniki - proporcje na około 45 ciasteczek 300 g mąki ryżowej 170 g oleju kokosowego 120 g brązowego cukru (można zastąpić erytrytolem, maltitolem lub ksylitolem) około 100 g wiórków kokosowych około pół szklanki żurawiny 1 bardzo duże jajko lub dwa małe 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego duża szczypta soli Uwaga: jeśli ciast jest zbyt(...)olej kokosowy , sól, jajko, ekstrakt waniliowy, cukier i ręcznie lub mikserem wyrobić gładkie ciasto. Dodać żurawinę i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Zimne ciasto podzielić na dwie lub trzy części, każdą z nich rozwałkować na grubość około 3-4 mm i foremką wykrawać ciasteczka. Za pomocą pędzelka każde ciastko
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataotrzymałam jest pastą organiczną, wytworzoną zgonie z wymaganiami dla certyfikatu Żywności Ekologicznej oraz Soil Association Organic . A teraz przyjemności ;) Składniki na ciasteczka: 2 szklanki mąki tortowej 0,5 kostki margaryny 1/2 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 jajko 4 łyżki pasty tahini ciemnej 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego Można dodać 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, ale nie jest(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można dodatkowo posypać i przyklepać odrobinę sezamu na każde ciastko. Ciastka wkładamy do nagrzanego do 170C piekarnika i pieczemy 15-20minut. Po wyciągnięciu ciasteczek z piekarnika pozostaje już tylko przygotować herbatkę (ja wybrałam pomarańczową Earl Grey) i zajadać! Smacznego! :) Zapraszam do polubienia mojego profilu na facebook'u :) KLIK Serdecznie zapraszam do sklepu Gillian McKeith
Emcia Pichciczekolady - użyłam gorzkiej 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej 2/3 szklaki cukru do wypieków 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 2/3 szklanki mąki uniwersalnej 1/2 szklanki cukru pudru - do obtoczenia ciasteczek szczypta soli Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni. Masło rozpuścić i do gorącego masła dodać, kawę rozpuszczalną
Piekarz-Kucharz-Garkotłukjeszcze jedna mała uwaga, jak ciasteczka się pieką to uważajcie przy otwieraniu piekarnika, bo amoniak nieźle daje po oczach. Ciasteczka: ½ kg mąki (+1 szklanka do podsypania) 125g margaryny 1 szklanka cukru 1 łyżeczka amoniaku 1 cukier waniliowy ¼ szklanki mleka Szczypta soli 2 jajka 2 żółtka Dodatkowo: 2 białka 2 łyżki cukru kryształu lub 200g twardej marmolady Margarynę ucieramy z cukrem(...)cukrem waniliowym i solą, a następnie dodajemy jajka i żółtka. Mleko podgrzewamy, by było letnie, po czym dodajemy do niego amoniak i mieszamy z resztą masy ciastowej, na koniec dodajemy mąkę. Całość wyrabiamy na ciasto, które po kawałeczku wałkujemy na grubość około 3-5mm i wykrawamy z niego różne kształty ciasteczek. Gotowe amoniaczki układamy na papier pergamin, smarujemy cieniutko
Smakowy RajWitajcie :) Dzisiaj mam dla Was pyszne, kruchutkie, maślane ciasteczka, w sam raz do kawki lub herbatki. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 280 g mąki luksusowej Młynomag typ 550 70 g cukru 1 cukier waniliowy 3 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 145 g miękkiego masła dowolny dżem, czekodżem lub nutella Wykonanie : Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy(...)masło, cukier, cukier waniliowy i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 10 minut. Stolnicę oprószamy mąką, rozwałkowujemy ciasto nie za grubo i wykrawamy ciasteczka jedno pełne jedno z dziurką. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach i pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor około 10/15 minut. Zimne ciasteczka
Sama słodycz i szczypta chilitabliczki mlecznej czekolady troszkę śmietanki 30% do rozrzedzenia czekolady (aby ładnie pokrywała ciasteczka) posypki cukrowe, zmielone orzechy, pokruszone płatki migdałowe itp. ewentualnie zamiast czekolady i posypek wystarczy zwykły cukier puder (wypróbowałam i też jest pysznie) albo np. lukier cytrynowy 1. Sypkie składniki (mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli) wsypać do miski, dodać miękkie masło(...)rozpędu wszystkie mokre składniki i skórkę po prostu wrzuciłam do tych suchych utartych z masłem i razem wszystko zmiksowałam - i też się udało). 3. Urządzenie do wypieku ciasteczek rozgrzać (gdy będzie gotowe zapali się zielona lampka), łyżeczką wyłożyć masę w każde wgłębienie* - należy to robić bardzo sprawnie, gdyż ciasto wyłożone do maszyny rośnie naprawdę szybko. Zamknąć pokrywę i piec
Kto ugości moich gości?kuchennym blacie stoi słój. Prawdziwy ratunek dla takich łasuchów jak my. Wielki, szklany słój pełen skarbów. Owsianych, waniliowych, cytrynowych, czasem orzechowych, nie istotne jakich. Najważniejsze, by zawsze można było do niego sięgnąć i zatracić się w ich delikatnej kruchości... Kakaowe ciasteczka z granolą 2 szklanki mąki 3/4 kostki masła 1/2 szklanki maślanki 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao
Zapiski Młodej Żonypapieru do pieczenia, bo po przylepieniu ciastka do balszki, jednocześnie odrywa się od maszynki :) Robiąc te ciasteczka zainspirowałam się przepisem Ślada mi słodkiej babeczki Składniki: 3 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru pudru, 4 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 16 g cukru waniliowego, 2 łyżki mielonych migdałów, 250 g masła, 3 łyżki oleju(...)Przygotowanie: Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Następnie dodajemy żółtka, cukier waniliowy, mielone migdały, miękkie masło i olej. Zagniatamy ciasto. Ciasto przekładamy do maszynki do wyciskania ciastek. Maszynkę przykładamy do blaszki i wyciskamy bezpośrednio na blaszkę. Ciasteczka pieczemy w piekarniku przez 10 minut w 180 stopniach. Do ciasteczek polecam herbatkę Sweet cherry firmy Teekanne
Aga w kuchniPrzepis na kruche babeczki waniliowe to lekko zmodyfikowana wersja mojego ulubionego przepisu na babeczki, który baaardzo często gości na blogu (znajdziecie go tutaj ). Wszystko przez to
CiastkozercyBardzo kruche, maślane ciasteczka z marcepanem. Idealne na słodki prezent dla ukochanej osoby. 150 g mąki 120 g masła 4 łyżki cukru waniliowego marcepan do dekoracji konfitura malinowa do dekoracji Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto w robocie kuchennym lub ręcznie. Formujemy ciasto w jeden kawałek i wkładamy na chwilę do zamrażalnika. Po 10-15 minutach wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy
noteskulinarnyfigaCiasteczka o smaku dzieciństwa ;-) Są chrupiące i można je długo przechowywać. 1 szkl skwarków 1/2 kg mąki 2 jaja 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru Skwarki zmielić w maszynce. Wszystkie składniki połączyć razem i wyrobić ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki. Ciasto wstawić do lodówki na ok. godzinę. Ciasteczka wyciskać przez maszynkę
Jadło i czytadłomascarpone – 150 g – serek „bieluch” – 150 g – cukier waniliowy – 2 lyżeczki – mąka – 1 łyżka – białko – 1 szt – olejek śmietankowy – 5 kropel – cukier – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ciasteczka Oreo kruszymy ( możemy zmasakrować je wałkiem do ciasta ). Wkładamy do papilotek tworząc podstawę serniczków. Obydwa serki mieszamy
Ostra na Słodko