Otuchy dodaje mi filiżanka herbaty z malinowym sokiem, ciepły koc, dobra książka i delikatne, kruche, ciasteczko z wiśniową konfiturą. Na chwilę pomaga. Spróbujcie! Maślane ciasteczka z konfiturą 200g mąki 150g masła 50g cukru cukier waniliowy 1 jajo 2-3 łyżki mleka (jeśli ciasto będzie zbyt twarde) konfitura (śliwkowa, wiśniowa, różana- wg uznania) Masło ucieramy z cukrem na puch
Zapiski Młodej Żonyciasteczek digestive 60 g masła Sernik: (Składniki w temperaturze pokojowej) 700 g sera na serniki 6 jaj 150 g cukru budyń waniliowy 4 dojrzałe banany sok z 1 cytryny Galaretka: 2 banany galaretka cytrynowa Spód: ciasteczka bardzo drobno pokruszyć. Masło stopić i wymieszać z ciasteczkami. Spód tortownicy (śr.21cm) wylepić dokładnie masą ciasteczkową, wstawić do lodówki. Formę owinąć z zewnątrz
Smakołyki Asiktoś woli, może zrobić z połowy porcji. Ja osobiście polecam zrobienie z całej porcji, gdyż można je dość długo przechowywać i są pyszne :) Ciasteczka: 250g margaryny 60dag mąki (+ szklanka do podsypania) 15 cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki kwaśnej śmietany 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 4 białka 1 ½ szklanki cukru pudru 200g kokosu Około(...)połówek orzechów włoskich, migdałów, orzechów laskowych Miękką margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, śmietaną, jajkami i proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypujemy mąkę, wyrabiając ciasto. Masę ciastową wałkujemy na grubość 3-5mm, z której wykrawamy ciasteczka. Gotowe ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem pergaminem. Z białek ubijamy sztywną masę, następnie wsypujemy cukier i ubijamy jeszcze chwilę. Na koniec
Smakowy Rajwymieszać. Do misy (u mnie od miksera) przełożyć miękkie masło. Dodać cukier oraz cukier puder i wymieszać, przy pomocy miksera, na gładką masę. Wbić jaja, wlać ekstrakt waniliowy i migdałowy i ponownie zmiksować. Następnie, stale miksując na najniższych obrotach miksera, wsypywać powoli mąkę i miksować, aż do dokładnego połączenia składników. Tak przygotowane części podzielić na 2 równe części, każdą(...)stopni i piec przez około 8 - 11 minut (grzałka górna i dolna, środkowa półka), aż staną się delikatnie złociste. Upieczone ciasteczka wystudzić na kratce. Przygotować lukier. Do miseczki wsypać cukier puder. Dodać śmietanę, mleko oraz ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką kuchenną . Tak przygotowany lukier podzielić na 2 równe części. Do jednej z nich wlać kilka kropel czerwonego barwnika
Gospodyni MiejskaSkoro pogoda nas nie rozpieszcza to zróbmy to sami, tymi szybkimi czekoladowymi ciasteczkami :) Składniki: - 120 g wiórków kokosowych - 120 g masła - 1 jajko - 60 g cukru - 2 łyżki kakao - 2 łyżki cukru waniliowego - 250 g ryżu preparowanego(...)gorzka czekolada Przygotowanie: Masło rozpuszczamy i studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajko ubijamy z cukrem, dodajemy przestudzone masło, kakao, cukier waniliowy, wiórki kokosowe oraz rozpuszczoną. Całość dobrze mieszamy i dodajemy ryż. Z przygotowanej masy formujemy ciasteczka i odstawiamy je na pół godziny w chłodne miejsce
Zainspirowana w kuchnipłatków owsianych 100 g mąki ( możesz użyć pełnoziarnistej lub pszennej) 60 g cukru 8 g cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g orzechów włoskich lub laskowych 3-4 kostki gorzkiej czekolady (ilość wedle uznania) Szczypta soli 3 jaja Ciasteczka owsiane z żurawiną – przepis Musisz rozpuścić na patelni masło, następnie dodaj płatki owsiane, upraż je na złoty kolor(...)płatkami owsianymi. Mąkę przesiej przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym i szczyptą soli. Całość wsyp do płatków. Dodaj dodatki czyli żurawinę, czekoladę, orzechy i roztrzepane jajka. Wszystko dokładnie wymieszaj. Masę wyjmij na stolnicę lub na blat – ciasto powinno mieć 5 mm grubości. Ciasteczka mogą mieć kształt koła, kwadratu to już jest zależne od Ciebie. Blaszkę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki na około 20 ciasteczek: 150 g mąki 100 g miękkiego masła szczypta soli opakowanie cukru waniliowego 60 g cukru powidła śliwkowe lub inne ulubione powidła, dżem Z podanych składników oprócz powideł zagniatamy ciasto. Wstawiamy na 60 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy ciasteczka. W co drugim robimy dziurkę. Pieczemy w temperaturze 170 stopni (termoobieg) przez
Moja Galeria Smakuwiedzieliście, że możecie zrobić swój własny, przepyszny, naturalny ekstrakt waniliowy? I to nawet trzy buteleczki w cenie jednej! Ja oszalałam na punkcie tego pomysłu. Bo przecież nie ma nic lepszego niż ciasteczka, muffinki czy puszysty topping z dodatkiem tego ekskluzywnego ekstraktu. Tym bardziej przygotowanego i doglądanego przez nas... Każdego dnia obserwujesz, jak płyn w buteleczce magicznie się zmienia, nabiera(...)dodatkiem tego eliksiru będą smakować najlepiej na świecie. Zachęceni? Naprawdę, nie potrzebujecie wiele, a warto zainwestować kilka chwil, by mieć w kuchni coś tak wyjątkowego. Zobaczycie, że ekstrakt waniliowy odmieni wszystkie Wasze wypieki! To prawda, będziecie musieli poczekać na niego od sześciu do ośmiu tygodni, ale czekanie w tym wypadku popłaca. Ja z moich trzech bursztynowych buteleczek jestem
Gotowanie to kochanieszklanki mąki pszennej 25 dag masła 1 i 1/3 szklanki cukru 6 żółtek 1 szklanka kwaśnej śmietany 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 1 białko cukier do posypania ciasteczek Masło siekamy z przesianą mąką i proszkiem, kolejno dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy na noc w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy
Gotuj z Agnessłodkimi truskawkami :) Lekki serniczek na zimno z truskawkami Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm Kruchy spód z ciasteczek: - 200g herbatników maślanych lub ciasteczek zbożowych - 100g masła Środek: - 1 kg serka homogenizowanego o smaku waniliowym - 400 g jogurtu naturalnego - 100 g truskawek świeżych - 30g cukru pudru - cukier z laską wanilii - żelatyna Na wierzch: - 300g świeżych truskawek - 2 galaretki o smaku
Sajkofanka smakuSwoje przygotowałam w różnych kolorach; zabiera to kilka chwil więcej, ale na te szaro-pochmurne dni taka potworkowa tęcza jest po protu niezastąpiona! Ciasteczka są z wierzchu lekko chrupiące, w środku mięciutkie i maślane, z delikatną waniliową nutą. Idealne dla dzieci: i do jedzenia, i do zabaw w kuchni, bo przepis jest banalnie prosty. Przed nami długie, ciemne, październikowe popołudnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzesałatki owocowej-są kruche i delikatnie słodkie, choć tak naprawdę ich smak zależny będzie od rodzaju musli, który wybierzesz. Składniki na około 30 ciasteczek: 1 ½ szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej 1/3 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżka cukru waniliowego 1/3 szklanki oleju kokosowego ¾ szklanki mleka ryżowego/migdałowego/owsianego 1 ½ szklanki dowolnego musli Piekarnik rozgrzej do 175°C. Blachę wyłóż papierem(...)pieczenia. Do miski wsyp mąkę, cukier, cukier waniliowy. W osobnym naczyniu połącz mleko i rozpuszczony olej kokosowy, przelej mokre składniki do suchych i zamieszaj. Na koniec delikatnie wmieszaj w ciasto musli. Z powstałej masy lep ciasteczka o średnicy około 3 cm i układaj je na przygotowanej blasze. Wstaw do piekarnika i piecz 15-20 minut. Wyjmij i przed podaniem poczekaj
Roślinna - blog wegańskiprzepis: kiedy będzie w Małej Cukierence? Sernik jest bardzo słodki, waniliowy, fantastycznie smakuje dobrze schłodzony. Do jego przygotowania nie użyłam żelatyny, więc nie powinno być problemu z jego przygotowaniem, bardzo polecam…. Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka // PROSTY SERNIK z ciasteczkami OREO Składniki: Spód: 20 ciastek oreo 4 łyżki roztopionego masła szczypta(...)opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g (można też dodać 1 łyżeczkę pasty waniliowej) 200g białej czekolady 10 ciastek oreo pokrojonych na ćwiartki Polewa czekoladowa: 60ml mleka 1 łyżka kakao bez cukru 70g gorzkiej czekolady Do ozdoby: bita śmietana przepołowione ciasteczka oreo Spód: 1. Ciasteczka przełożyć do blendera i zmiksować ( patrz FILM ). Dodać roztopione masło, szczyptę
Mała Cukierenkaopinia jedzących; ja ugryzłam kęsik, przełknęłam i stwierdziłam, że do tej puszki zaglądać nie będę. Jeśli nie lubicie lukrecji, zamieńcie ją na cukier waniliowy (w mniejszej ilości, rzecz jasna). Albo po prostu upieczcie inne ciasteczka... Ciasteczka lukrecjowe z żurawiną Składniki: (na 40-45 sztuk) 250 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki lukrecji w proszku
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasteczka, przypominające trochę pieguski. Marchewka doskonale smakuje z orzechami, zwłaszcza włoskimi. By podkreślić ich smak, uprażyłam je na patelni przed dodaniem do ciasteczek. Składniki: 250g miękkiej margaryny 3 jajka 1 ½ szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ¾ łyżeczki soli 3 ½ szklanki mąki 2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki (340g(...)orzechy przesypujemy na talerz i pozostawiamy do ostygnięcia. Miękką margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy jajka, sól, sodę, proszek do pieczenia i stopniowo mąkę. Na koniec dodajemy startą marchewkę i prażone orzechy. Całość dobrze mieszamy. Z gotowego ciasta formujemy łyżeczką nieduże ciasteczka na papierze pergaminie, pozostawiając między nimi dość spore odstępy, by podczas pieczenia się nie zlepiły
Smakowy Raj