smakuje bardzo dobrze z barszczem czerwonym, można go jeść na zimno ale najlepiej smakuje na ciepło. Po ostygnięciu bez problemu można go odgrzać. Polecam serdecznie - będzie przepięknie wyglądał na świątecznym stole! Składniki: Ciasto drożdżowe: 2 szklanki mąki 30 g drożdży świeżych 3 łyżki stopionego masła (45g) 2 jajka 4 łyżki mleka 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli Farsz grzybowy/pieczarkowy(...)Blaszkę przykryć lnianym ręczniczkiem i zostawić do napuszenia na około 30-40 minut. Po tym czasie z odłożonego ciasta przygotować dekoracje - rozwałkować i wyciąć dowolne kształty np. foremką do ciasteczek. Dekoracje posmarować rozkłóconym żółtkiem i obsypać je obficie makiem. Kulebiaka posmarować rozkłóconym jajkiem i ułożyć na nim przygotowane wcześniej dekoracje. Blachy wstawić do piekarnika nagrzanego
Kocham..lubię..gotuję..Racuszki na jogurcie Są bardzo delikatne, puszyste i mięciutkie. Wprost rozpływają się w ustach, a do tego ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Łatwe, szybkie i przepyszne
Blog z ApetytemKiedy wybieram się do kogoś w odwiedziny, nie lubię przychodzić z pustymi rękami. Aby okazać wdzięczność za gościnę, zawsze poświęcam kilka chwil, by przyrządzić coś domowego
Gotowanie to kochanieskromna kolacja wigilijna, której przyklasnąłby każdy dietetyk, a po niej uczta złożona z 13 deserów - zwyczaje panujące na południu Francji są jedyne w swoim rodzaju.Boże Narodzenie po prowansalskuOkres świąteczny w Prowansji zaczyna się 4 grudnia, na świętej Barbary. To wtedy zasiewa się pszenicę w trzech sosjerkach w intencji dobrych plonów. W Wigilię posłuży ona jako ważny element dekoracji stołu(...)daktyle na pamiątkę Jezusa, który wywodził się z Orientu, biały i czarny nugat - oznaczające dobro i zło, "fougasse a l'huile d'olive" płaski chlebek z oliwą, oreillettes - ciasteczka przypominające faworki, calissons - cukierki z masy migdałowej w lukrowej polewie, galaretka pigwowa oraz kandyzowane i świeże owoce. Powiem Wam, że jeśli kiedykolwiek miałabym spędzać Boże Narodzenie poza domem
Chilli Czosnek i OliwaPierniczki z witrażykiem, urocze małe łakocie. Śliczne i smaczne pierniczki z „okienkami” ozdabiają stół i smakują nie tylko milusińskim. Można je wieszać na choince.
Takie tam pichceniewyobrażam sobie świąt bez pierników. Dotychczas pokazywałam już przepis na małe ciasteczka pierniczki a tym razem pora na ciasto piernik Niezwykle aromatyczny, korzenny, wypełniony bakaliami jak tradycyjny piernik a jednak nadal zgodny z LCHF Składniki: 150 g mąki migdałowej lub zmielonych drobno migdałów 5 dużych jajek 10 g rozpuszczonego tłuszczu (oleju kokosowego – keto, LCHF, paleo, nietolerancja laktozy lub masła(...)kcal, B 81g, W 34 g, T 141 g. W 100 g: 348 kcal, B 15g, W 6g T 26g. Artykuł KETO PIERNIK ŚWIĄTECZNY (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu, mąki, cukru i laktozy) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF
Ola la LCHFJakiś czas temu brałam udział w kampanii Bake For Someone z marką Electrolux, w której piekliśmy świąteczne pyszności przy pomocy piekarnika z funkcją pary. Teraz po raz kolejny mam ogromną przyjemność uczestnictwa w tej kampanii, tylko tym razem pieczemy dla naszych Mam! Dzień Matki już jutro, warto zaskoczyć ją pysznym, własnoręcznie zrobionym ciastem. Na pewno ucieszy się nie tylko(...)planetarny Kitchen Assistent model EKM4000 oraz dwa fartuchy „Bake for Someone” ! Zasady konkursu : Wykonaj własnoręcznie wypiek , dla Mamy z okazji Dnia Matki – wypiek musi być słodki; w formie ciasta, ciasteczek, muffinek lub bułeczek itp. Opublikuj zdjęcie wykonanego wypieku na swoim prywatnym profilu w serwisie społecznościowym Facebook lub Instagram. Napisz pod zdjęciem krótki opis przygotowanego wypieku i wyjaśnienie dlaczego wybraliście
karmelowybudzi się do życia. W takich chwilach, zwłaszcza świątecznych, nie można myśleć, że coś złego może się zdarzyć. Siedzimy przy tym samym stole, tak samo pięknie nakrytym i zastawionym świątecznymi przysmakami. Nie ma jednak z nami już prababci. Dziadek wkłada idealnie wyprasowaną bieluteńką koszulę, babcia w kremowej bluzce i brązowej spódnicy wchodzi do pokoju z paterą wyłożoną kawałkami jej sernika(...)ucieramy całość na krem. Krem może mieć małe grudki. Tortownicę – 26cm – wykładamy papierem do pieczenia. W blenderze umieszczamy herbatniki, rozdrabniamy na piasek, dodajemy olej i mieszamy. Rozkruszone ciasteczka przesypujemy na dno tortownicy, uklepujemy dłonią. Tortownicę umieszczamy w lodówce na ok. 15 – 20 min. Dwukrotnie zmielony twaróg miksujemy z cukrem, wbijamy po jajku. Dodajemy śmietankę, sok z cytryny
Raj dla PodniebieniaPalestyna książka kucharska autorzy: Sami Tamimi i Tara Wigley. Palestyna książka kucharska autorstwa Samiego Tamimi i Tary Wigley jest kolejną, w naszej kolekcji, pozycją poświęconą
Cztery FajeryJimmy jest moim oczkiem w głowie, więc lubię "rozpieszczać" go dobrym jedzeniem. Najlepiej, by było zdrowe i domowej roboty. Dziś mam dla Was właśnie taki przepis
Cooking MonsterBabkę piernikową z poniższego przepisu miałam przyjemność przygotować w showroomie firmy Samsung , gdzie zaproszono mnie w celu przetestowania piekarnika z technologią Dual Cook . Takie piekarniki mają
Poezja smakuwarstwę herbatników (moja blaszka ma wymiary 26×21 cm). Pierwszą warstwę herbatników nasączamy w mleku – mleko (około 1/3 szklanki) wlewamy do miseczki i kolejno moczymy w nim ciasteczka przed wyłożeniem na blaszkę *** *** Przygotowujemy krem: z mleka odlewamy jedną szklankę. Resztę mleka zagotowujemy. W odlanym mleku mieszamy cukier oraz budynie. Masę wlewamy do gotującego się mleka, cały czas mieszamy(...)CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ Artykuł 3 bit z truskawkami – ciasto bez pieczenia! pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemjakiś czas temu. Szłam do Karoli, no i oczywiście nie mogłam odmówić sobie przyjemności zaniesienia jej czegoś słodkiego. Najpierw myślałam o cieście, później muffinach, ale doszłam do wniosku, że ciasteczka będą jednak najbardziej poręczne. Zajrzałam do mojej ulubionej książki Småkager. Kræs for slikmunde, pełnej przeróżnych przepisów na malutkie słodkości. Te spiralki od razu wpadły mi w oko - wyglądają ślicznie(...)przez 30-60 minut.Schłodzone ciasto pokroić w 0,5 cm plastry, ułożyć w odstępach na blasze wyłożónej papierem do pieczenia.Piec w 180 st. C. przez 15 minut.Smacznego!Po świątecznych ciasteczkowych szaleństwach odkryłam, że ich pieczenie sprawia mi ogromną frajdę. Maleńkie słodkości, takie na jeden lub dwa kęsy, które są w stanie wywołać uśmiech na każdej twarzy. Naprawdę każdej
Pożeraczka, czyli raz adobrzestara celtycka tradycja, wynikająca z wiary życia po śmierci i wędrówki duchów, którą do Ameryki, w XIX wieku przywieźli imigranci z Irlandii. Przytoczę fragment z książki „Polskie tradycje świąteczne” Pani Hanny Szymanderskiej. „ W kalendarzu Celtów 31 października był ostatnim dniem roku. Święto to – All Hallow E'en – symbolizowało schyłek cyklu płodności; ziemia przygotowywała się do nadejścia zimy. Był to dzień(...)który jest radosnym świętem, gdyż zmarli nadal egzystują, a ich dusze, wywołane i naprowadzone pąkami aksamitek, współucztują, ciesząc się w towarzystwie swoich świętujących rodzin.... Tych, którzy świętują zapraszam na ciasteczka – paluchy wiedźmy :) oraz różne placki z dyni racuchy z dyni placki z dyni z serem placki z dyni *http://wyborcza.pl/1,75248,16873720,Diecezjalny_duszpasterz_mlodziezy___Halloween_moze.html
królestwo garów