stworzenia dla Was kolejnego sernika, który jednogłośnie został okrzyknięty: „NAJLEPSZYM SERNIKIEM JAKI JEDLIŚMY!” Sernik Creme Brulee z kandyzowanymi pomarańczami , który jest świetnym pomysłem właśnie na te Święta ( ale nie tylko! ). Delikaty, maślany spód połączony z lekką, kremową masą i obłędnie waniliową „pianką” zapieczoną pod chrupiąca warstwą cukru z kandyzowanymi pomarańczami jest idealnym pomysłem(...)gotujemy z cukrem, dodajemy owoce i gotujemy na bardzo małym ogniu przez ok. 1,5-2 godzin. W trakcie gotowania co ok 30 minut obracamy. Po ugotowaniu osuszamy. SPÓD: Ciasteczka blendujemy na pył, dodajemy roztopione masło, mieszamy, wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tortownicę szczelnie owijamy folią aluminiową – piec będziemy w kąpieli wodnej. MASA SEROWA: Wszystkie składniki umieszczamy razem
Ostra na SłodkoWitajcie kochani! Zbliżają się Święta i postanowiłam przygotować coś wyjątkowego. Zapraszam na przepyszny Tort Migdałowy Malakoff. Jest kremowy, wilgotny, migdałowo – waniliowy i odrobinę pomarańczowy. Do jego przygotowania użyłam budyniów o smaku waniliowym bez cukru marki WINIARY . Tort udał się wyśmienicie. Nie jest trudny w przygotowaniu, a wygląda i smakuje obłędnie. Do ozdoby brzegu tortu zamiast marcepanu możemy użyć(...)łyżki cukru pudru 2 fixy do śmietany 1 łyżeczka cukru wanilinowego WINIARY Dodatkowo: 3 łyżki konfitury lub dżemu z czarnej porzeczki około 200g masy marcepanowej migdały do ozdoby ciasteczka amaretti do ozdoby srebrny barwnik spożywczy w proszku + odrobina spirytusu Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180C). 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle
Mała Cukierenkapory czuję niejaką dumę na myśl o tamtej przygodzie. I lekkie przerażenie - dzisiaj bym tego nie powtórzyła. Znaczy się - nadal jeżdżę do Polski, nie tylko na Święta, ale teraz mam zdecydowanie więcej doświadczenia i oleju w głowie. Cóż, młodość ma swoje prawa. Dzisiaj mogę się tylko uśmiechać. Od tamtej pory od samochodu się uzależniłam. Gdy więc odmawia współpracy(...)maleństwem, po prostu rozpłynęłam się nad nim z rozkoszy. Jest przeuroczy, i aż wzdychałam z zachwytu. Gdy kilka miesięcy temu urodziła się mała Astrid, dostała ode mnie ręcznie dekorowane ciasteczka. Oczywiście, dla nowego maluszka też musiałam jakieś przygotować. Ponieważ jego mama przepada za marcepanem, zamiast dekorować je lukrem, użyłam właśnie migdałowej masy, zabarwionej, oczywiście, na niebiesko. Ciasteczka spotkały się
Pożeraczka, czyli raz adobrzePulchne pierniczki świąteczne Już za tydzień święta i czas na przygotowania :) Czym są święta bez słodkości? A szczególnie bez pierniczków? Jak do tej pory moje pierniczki wychodziły twarde, w tym roku postanowiłem to zmienić. Zawsze marzyłem by były one miękkie i pulchne. Udało się. Zauważyłem że dzień po ich zrobieniu są lekko twardawe ale już(...)naczyniem (np. miską). 3. Nastawiamy piekarnik na 180 C. Podsypujemy blat/stolnice odrobiną mąki, odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy na placek (7-10mm). Wycinamy pożądany kształt ciasteczek foremką i układamy ciasto na blachę. Możemy posmarować białkiem jajka, lecz nie jest to konieczne gdy mamy w planach ich dekorowanie (np. lukrem). Wkładamy blachę do piekarnika i pieczemy przez
Gotuj Z MuzykąBułeczki drożdżowe z rodzynkami to wspomnienie mojego dzieciństwa u babci, zimne mleko do tych bułek było moim ulubionym dodatkiem, gdyż nie cierpiałam ciepłego mleka z kożuchem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmoże trochę uratuje kompostownik przed wiatrem. A kiedy trochę zmarznięci wróciliśmy do domu, przyszedł czas na wykorzystanie wyrwanej chwilę wcześniej pory. Pomysł na jej użycie zrodził się jeszcze przed świętami, kiedy to miałam okazję odwiedzić nowo otwartą we Wrocławiu knajpkę. Dobra Karma, bo o niej mowa, działała wtedy dopiero od kilku dni, a powiedziała nam o niej Ziomka(...)pozostaną naszą mroczną tajemnicą;), a czas mijał. W Dobrej Karmie bardzo łatwo się rozluźnić- atmosfera jest bardzo przyjazna i pełna otwartości. Dla przykładu- nie tylko mogłyśmy zdegustować nasze własne ciasteczka, ale jeszcze posmakował ich obsługujący nas pan. Tego właśnie było mi trzeba- potem nawet praca do północy nie była taka dołująca jak zwykle:) A tarta z porami- musiałam spróbować zrobić
les mirabellesJako , że mamy w końcu upragnioną wiosnę ( na razie co prawda tylko kalendarzową) także i do wypieków przemyćmy troszkę kolorów. Prosty sernik udekorowany kolorową cukierkową posypką
Z Majeczką w kuchnizostał ochoczo spożyty przez drób. Tak mniej więcej wygląda moje pieczenie. Jak już przysięgłam sobie, że nigdy przenigdy nie będę piekła, pojawia się pan Yotam i wydaje książkę. Ciasta, ciasteczka, torty, mniej skomplikowane lub bardziej, opisane w taki sposób, że nawet taka sierota cukiernicza jak ja zaopatruje się w składniki i tworzy, piecze i wychodzi! Ludzie jedzą, chwalą i chcą(...)swoim otoczeniu maniaka kawowego? Sami lubicie poranny łyk kawy? Książka Iki Graboń poleca się serdecznie. Nie podaję wam cen książek ani tego, gdzie kupić z prostej przyczyny – przed świętami ceny wariują, są obniżki i można samemu wyszukać najlepsze opcje zakupowe. Zeszłoroczne zestawienia znajdziecie tutaj: Część 1 Część 2 Część 3 Post Książki kucharskie idealne na prezent pojawił się poraz
ladykitchendekoracja to po prostu włoskie orzechy i napis "Alleluja" wykonany z lukru. Słodki, kaloryczny....jak mazurek! Przy okazji chciałam Wam złożyć najserdeczniejsze życzenia. Przede wszystkim zdrowych, radosnych i pogodnych Świąt Wielkanocnych spędzonych w gronie najbliższych. Smacznego jajka i mokrego dyngusa! Odpocznijmy od codziennych obowiązków :). Składniki: 200 g zimnego masła 60 g cukru pudru 3 żółtka(...)tworząc ładną obwódkę (patrz zdjęcia). Blaszkę z ciastem schłodzić w lodówce 60 minut. Może się okazać, że trochę ciasta Wam jeszcze zostanie. Można z niego zrobić np. zwykle kruche ciasteczka ;). Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Spód mazurka ponakłuwać widelcem w kilku miejscach, by ciasto nie wybrzuszyło się za bardzo podczas pieczenia. Piec w 200 st.C przez
Nastoletnie WypiekanieJakiś czas temu dostałam słodką i pachnącą paczkę od Delecty. Były w niej same cuda dzięki którym jeszcze przez długi czas będę przygotowywać pachnące i zapewne
Radość kipiąca uśmiechem.pierwszą niedzielę po pierwszej kościelnej pełni Księżyca (tzw. Paschalna pełnia Księżyca), przypadającej po 21 marca. Oznacza to, że Wielkanoc wypada pomiędzy 22 marca a 25 kwietnia (włącznie). Z obchodami świąt wielkanocnych związanych jest wiele zwyczajów ludowych: śniadanie wielkanocne, pisanki, święcone, śmigus-dyngus, dziady śmigustne, Rękawka, Emaus, walatka, z kurkiem po dyngusie, Siuda Baba, wieszanie Judasza, pogrzeb żuru i śledzia(...)pomidorkami z sosem musztardowym Sałatka z wędzonym kurczakiem, makaronem, pomidorami, orzeszkami ziemnymi i słonecznikiem Sałatka z wędzonym kurczakiem, sałatą lodową, ananasem i kukurydzą Sałatka jarzynowa (warzywna) z kukurydzą Ciasta Ciasteczka ‚jajka sadzone’ Red Velvet Cake – czerwone ciasto z kremem Piankowy torcik truskawkowy na biszkoptach Bardzo puszysty sernik Śmietankowa tarta z kiwi z ciasteczkowym (herbatnikowym) spodem Post Wielkanoc. Przepisy
Kulinarne Przebojejest szałem internetu i trudno mi znaleźć pierwotnego autora tego przepisu bo dużo osób podaje ten właśnie przepis na pierniki. Należy jednak pamiętać aby piec je kilkanaście dni przed świętami i trzymać w szczelnym zamknięciu aż odmiękną. Są łatwe w zrobieniu i raczej wszystkim wychodzą , a przynajmniej nie znam osoby, której by nie wyszły :) Składniki: 250 g miodu(...)folie spożywczą i wkładamy na noc do zamrażarki. Następnego dnia wyjmujemy nasze ciasto, kroimy na mniejsze kawałki, kawałki rozwałkujemy na około 2-3 mm i wycinamy pierniczki. Ciasteczka wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp 180*C przez 10-12 minut. Po upieczeniu zostawiamy je jeszcze na blaszce przez 3 minuty aby łatwiej odchodziły
W Moim Magicznym DomuZawsze na święta staram się zrobić chociaż jedno ciasto bez pieczenia. Tak sobie ułatwiam przygotowania słodkości:) To ciasto z bananami nie tylko ładnie wygląda ale też świetnie smakuje, na pewno każdy poprosi o dokładkę. Pychotka Składniki: duże opakowanie herbatników jasnych duże opakowanie herbatników ciemnych 4 szklanki mleka 120g budyniu śmietankowego 200g masła szklanka cukru 4 banany 150g(...)muffinek w różnych kształtach, 2. nieprzywierająca wielokrotnego użytku mata do pieczenia , 3. pojemniczki na przyprawy , 4. wałek do ciasta francuskiego i mamy drożdżówki jak z cukierni, 5. maszynka do ciasteczek , 6. niezawodne magiczne gąbki , 7. jeżeli nie wychodzą Wam równe blaty ciasta przydatna może się okazać krajalnica do biszkoptu , 8. zestaw silikonowych gadżetów kuchennych , 9. a gdy nie mamy gofrownicy
Cukiernia Pychotkiroku jakoś wcześniej zaczynam myśleć o świętach. Powoli rozglądam się za prezentami i robie pierwsze świąteczne zakupy. Czasu jest jeszcze wystarczająco dużo, by zrobić zakupy w sieci. Przy okazji buszowania po sklepach internetowych wybrałam dla Was najciekawsze akcesoria do świątecznych wypieków . U wierzcie mi, jest w czym wybierać, od tradycyjnych foremek do wykrawania pierniczków, przez wszelakie stemple(...)moim zdaniem mogą być także fajnym prezentem na Mikołajki dla miłośników wypieków. 1. 39 zł 2. 45 zł 3. 78 zł A gdy już upieczecie wszystkie pierniczki czy ciasteczka trzeba dobrze zamknąć by nie zwilgotniały do tego celu przydadzą się świąteczne pojemniki na ciastka
Cynamonowe szczęścieroku postanowiłam, że nie upiekę tortu na swoje urodziny. Miałam ochotę na tartę różaną i to nią poczęstowałam bliskich, z okazji mojego święta :) Wszyscy zgodnie stwierdzili, że była przepyszna, a niektórzy powiedzieli nawet, że najlepsza jaką jedli w życiu! Poza tym, że było mi niezmiernie miło, to muszę przyznać im rację ;) Ciasto faktycznie się udało, dlatego baaardzo polecam(...)różanym. Wykładamy na wystudzone ciasto. Wierzch dekorujemy musem morelowym, posiekanymi płatkami róży i ewentualnie świeżymi owocami. Z resztki ciasta, która została mi po wyrównaniu brzegu tarty, upiekłam też mini ciasteczka, którymi także udekorowałam ciasto. Przed podaniem tartę możemy schłodzić. Smacznego :) *mus morelowy Morele (dowolną ilość) zasypujemy odrobiną cukru trzcinowego i dusimy, aż zmiękną i rozpadną się. Miksujemy i przechowujemy
Mienta blogblog jest jak moja prywatna książka kucharska, gdybym straciła nagle jego dane, wyłabym do księżyca z rozpaczy. Hmm, chyba czas założyć zeszyt. Wypełniona spokojem, kliknęłam etykietę "Ciasta i ciasteczka" i zaczęłam poszukiwania. Pierwsza strona, druga i...ani widu ani słychu. Zmarszczyłam brwi i, z coraz mniejszym spokojem, rozpoczęłam przegląd pozostałych etykiet. NIE MA! Nie mogłam uwierzyć, że jeszcze(...)WPIS BIERZE UDZIAŁ W AKCJI Smacznego! Paulina Popularne posty : Kakao, czekolada, kokos i... piankowa niespodzianka Super prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca! Przed śniadaniem Wspomnienia zapachu Świąt i...piernik "Najlepszyjakijadłam!" Moja poranna rutyna i niezwykły olej kokosowy Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? Podziel się swoją opinią! Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy
Gotowanie to kochanie