przeznaczeniem ‘dekoracja na choinkę’, pamiętajcie też o zrobieniu dziurki na sznurek lub wstążkę. Mnie najwygodniej robić to słomkami do napojów – dziurki zostają odpowiednio duże. Pamiętajcie, że pierniczki rosną. Wykrojone ciasteczka rozkładamy na papierze do pieczenia z zachowaniem odstępów – podrosną, a mogą się posklejać. Pierniczki pieczemy w temperaturze 175⁰C, w zależności od wielkości przez 8-10 minut. Pilnujcie, żeby się(...)dekoracji, to już dużo mniej nadają się do zjedzenia. Żeby pierniki nabrały odpowiedniej miękkości potrzebują dawki wilgoci. Jeśli udekorowaliście je lukrem do zjedzenia, wyjmijcie je odpowiednio wcześniej przed świętami z puszki i postawcie na lodówce czy na kuchennej półce – w kuchni jest wilgotno i ciastka powinny zmięknąć po około 3-4 dniach. Do puszki z piernikami bez nadzienia
Karo in the Kitchensię przecież spierać o szczegóły), chodziliśmy często na długie, romantyczne spacery. A styczeń był wtedy mroźny, oj tak... Za każdym razem zabierałam ze sobą coś na przegryzkę: a to ciasteczka, a to muffinki. Tak, to właśnie muffinki (szczerze mówiąc, nie bardzo pamiętam jakie...) były pierwszym smakołykiem domowej roboty, którym poczęstowałam C. A później ciastka czekoladowe z miętą, które dopełniły dzieła(...)liofilizowanymi jagodami. Zostawić do zastygnięcia. Smacznego! Przygotowanie takich maleńkich cudeniek jest nieco czasochłonne, ale... Walentynki są przecież raz w roku. I tak, wiem: kochać należy nie tylko od święta . Ale właśnie od święta dobrze jest podarować coś wyjątkowego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
kulinarnyswiatdomimomencie owiało mnie cudowne, piekarnikowe ciepło, pachnące jeszcze wczorajszymi wypiekami... I jak tu nie kochać mojej szkoły...? Wróciłam do domu, odkurzyłam mieszkanie po tym, jak C. spakował Święta (a wiadomo, że przy takiej operacji igliwie koniecznie trzeba roznieść po całym domu), a wieczorem wyszłam na spacer z Ptysią. Akurat zaczął padać śnieg. Ogromne, białe płatki powoli pokrywały dachy(...)mąki ziemniaczanej dodatkowo: 250 ml śmietany kremówki (38%) Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z migdałami. Masło rozpuścić, przestudzić. Wymieszać z ciastkami. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Ugnieść na dnie ciasteczka, przyduszając dłonią lub spodem łyżki. Podpiec w 180 st. C. przez 10-12 minut. Ostudzić. Kremówkę podgrzać. Czekoladę drobno posiekać, zalać bardzo ciepłą kremówką, wymieszać, aż do rozpuszczenia czekolady. Ostudzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzemogła uwierzyć, że próbuję upiec muffinki nie dodając do masy nawet grama mąki. No cóż, muszę oddać jej rację, jako że mój ostatni, bardzo ambitny zresztą projekt dwu składnikowych ciasteczek okazał się...hmm... skamieniały. Ale jak na ambitną kucharę z wielkimi aspiracjami przystało - jeszcze do niego wrócę! Bananowe muffinki z masłem orzechowym mnie nie zawiodły. Nie są może wielkich(...)rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku, około 10 minut. Smacznego!PaulinaPopularne posty : Kakao, czekolada, kokos i... piankowa niespodziankaSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Przed śniadaniemWspomnienia zapachu Świąt i...piernik "Najlepszyjakijadłam!"Śniadanie-wypchaj się!Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? Podziel się swoją opinią!Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy
Gotowanie to kochanieKlimat Halloween w Irlandii czuć już od dawna. Straszą nas wystawy i łakocie na półkach sklepowych. Straszne słodkości zagoszczą też w niejednej kuchni. Cukierek albo psikus
mojewypiekiinietylkoZamku w Mosznej, gdzie zaserwowane zostały nam... KOPYTKA! Wracamy do mazurka, ale na mazurkach właśnie to ja się kompletnie nie znam, ponieważ w moim domu rodzinnym, na święta wielkanocne mama piekła pięknego i mięciutkiego piernika :) Ale mazurek był dobry! Kruche ciasto, krem kokosowy - delicja! Przełamane wszystko dżemem z czarnej porzeczki. To już nawet brzmi dobrze! P.S.Jestem fanką(...)spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kształt dużego jajka. Z pozostałych resztek ciasta wycinamy za pomocą foremek drobne ciasteczka (np. kwiatki, listki) . Większą płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przenosimy spód ciasta, a boki ozdabiamy wyciętymi wzorkami. Cały spód dziurkujemy widelcem. Piekarnik nagrzewamy
bistro mamaBajaderki piernikowe to kolejny świetny pomysł na wykorzystanie resztek ciasta (podobnie jak znany już Wam piernik w szklance ). Proste, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Cudownie pachną świętami: cynamonem, anyżem i kardamonem. Tutaj w najbardziej leniwej wersji, czyli po prostu pokruszone ciastka oblane gorzką czekoladą. Jeśli macie czas i ochotę pobawić się ciut dłużej to polecam zblendować ciasto z masłem(...)spiekły się za bardzo. Gotowe pierniki ostudzić a najlepiej lekko wysuszyć i ja używam takich 2-3 dniowych jak nie zostaną zjedzone. W wersji mega szybkiej pokruszyć ciasteczka i wyłożyć do papilotek lub foremek silikonowych. Opcjonalnie można też dodać pokruszone orzechy. Przygotować domową polewę czekoladową lub rozpuścić w kąpieli wodnej gorzką czekoladę minimum 81%. Następnie łyżeczką polewać pierniczki w każdej
Ola la LCHFChciałam Wam zaproponować kolejny placek mojej mamy, jest fenomenalny i po prostu najlepszy na świecie :) Myślę, że jest to ciasto którego nie może zabraknąć na świątecznym
Kuchnia Pełna PasjiKiedy mowa o świątecznych ciastkach to pierwsze, które nasuwają mi się na myśl to oczywiście pierniczki. Pierniczki Podstawą każdych dobrych pierniczków jest miód i oczywiście przyprawy
mecookswanilii wylewające się na brodę po nagryzieniu spieczonej skorupki.Mniam... Oba cudeńka najlepiej konsumować na ciepło, kiedy środek nadal jest płynny i przyjemnie ogrzewa podniebienie... 2. Kuih czyli malezyjskie ciasteczka, w większości składające się z klejącego ryżu i galaretek ale spotykane również w innych formach. Kuih ketayap - naleśniczki które zieloną barwę zawdzięczają liściom pandan, w środku nadzienie z kokosa(...)lepszych nie jadłam. 6. Mooncake - czyli mokre zbite ciasto, a raczej masa z żółtkiem jajka w środku (stąd w ich nazwie księżyc). Dostępne w czasie trwania święta Środka Jesieni, które miałam szczęście zobaczyć. 7. Cendol - lekko słodkie, przyjemnie rozpływające się w ustach cienkie galaretki z mąki z zielonego groszku. Pod nimi kruszony lód z mlekiem kokosowym
Gawron w rosoleWigilia- dzień poprzedzający Boże Narodzenie. Czas, kiedy możemy spotkać sie w rodzinnym gronie, usiąść do stołu pozostawiając jedno nakrycie więcej dla zabłąkanego wędrowca..... Czas radości , szczęścia
Smaki EdytySernik makowy bez pieczenia to kolejna propozycja na słodkie ciasto świąteczne. Pyszna masa serowa jest najeżona drobno zmielonym makiem, a dzięki dodatkowi ubitej śmietanki, sernik ma
Smakołyki BerenikiTradycji pieczenia pierniczków (ani pierników) u mnie w domu nie było... Dopiero ja się tym zajęłam jako już dorosła osoba. W tym zestawieniu przedstawiam moje przepisy
Kolorowy Przepisownikdekoracyjną doskonale nadaje się też na świąteczny stół. I co najważniejsze – nie zawiera żadnych konserwantów, itp. sztuczności, przez co jest o wiele zdrowszy niż kupne wędliny. Przygotowania do świąt u nas już trwają, a dziś wspólnie z chłopcami przygotowaliśmy właśnie taki oto soczysty schab pieczony z dodatkiem śliwek i moreli (przepis od Ewy Capri). Soczysty schab pieczony(...)klocków, puzzli czy czytanie książeczek. To także wspólne przygotowywanie posiłków, które później lądują na naszym stole. Czas spędzony w kuchni może być bardzo kreatywny, a gotowanie, pieczenie czy wycinanie ciasteczek może być zarazem doskonałą zabawą i nauką w jednym. To także doskonała okazja do okazania dziecku uwagi i zacieśniania rodzinnych więzi, bo aby stworzyć w kuchni coś dobrego trzeba
Arbuziaki