zrobić swój własny, przepyszny, naturalny ekstrakt waniliowy? I to nawet trzy buteleczki w cenie jednej! Ja oszalałam na punkcie tego pomysłu. Bo przecież nie ma nic lepszego niż ciasteczka, muffinki czy puszysty topping z dodatkiem tego ekskluzywnego ekstraktu. Tym bardziej przygotowanego i doglądanego przez nas... Każdego dnia obserwujesz, jak płyn w buteleczce magicznie się zmienia, nabiera pięknej, bursztynowej barwy(...)tydzień wstrząśnij każdą z buteleczek. Smacznego! Paulina Popularne posty : Kakao, czekolada, kokos i... piankowa niespodzianka Super prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca! Przed śniadaniem Wspomnienia zapachu Świąt i...piernik "Najlepszyjakijadłam!" Moja poranna rutyna i niezwykły olej kokosowy Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? Podziel się swoją opinią! Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy
Gotowanie to kochanieNic nie cieszy tak, jak własnoręcznie przygotowany prezent. Taki od serca. Dopasowany do osoby obdarowanej. Zrobienie czegoś samemu wcale nie musi być trudne czy pracochłonne. Przygotowałam
Poezja smakuDziś ponoć jest święto chruścików, tak więc są i chruściki.Jakiś czas temu były chruściki z ciasta pierogowego..posmakowały nam..tak więc znów je zrobiłam -były także i pierogi..Taka porcja to troszkę za dużo jak na same chruściki, więc można zmniejszyć ..albo tak jak u mnie z połowy porcji były pierogi , a z reszty chruściki.Przepis na pierogi znaleziony(...)więcej niż 3 sztuki. Ciasto opadnie na dno, gdy będzie wypływało na powierzchnię delikatnie zatapiać je płaską łyżką cedzakową i przytrzymać ze 2 sekundy.Zrobić tak 3 – 4 razy. Ciasteczka zaczną się rozwarstwiać. Za pomocą dwóch widelców (jednym przytrzymywać ciastko) rozchylać warstwy do uzyskania pożądanego kształtu. Gotowe wyjąć, osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych i oprószyć cukrem pudrem. Ważne
Moje domowe kucharzenieprzeznaczeniem ‘dekoracja na choinkę’, pamiętajcie też o zrobieniu dziurki na sznurek lub wstążkę. Mnie najwygodniej robić to słomkami do napojów – dziurki zostają odpowiednio duże. Pamiętajcie, że pierniczki rosną. Wykrojone ciasteczka rozkładamy na papierze do pieczenia z zachowaniem odstępów – podrosną, a mogą się posklejać. Pierniczki pieczemy w temperaturze 175⁰C, w zależności od wielkości przez 8-10 minut. Pilnujcie, żeby się(...)dekoracji, to już dużo mniej nadają się do zjedzenia. Żeby pierniki nabrały odpowiedniej miękkości potrzebują dawki wilgoci. Jeśli udekorowaliście je lukrem do zjedzenia, wyjmijcie je odpowiednio wcześniej przed świętami z puszki i postawcie na lodówce czy na kuchennej półce – w kuchni jest wilgotno i ciastka powinny zmięknąć po około 3-4 dniach. Do puszki z piernikami bez nadzienia
Karo in the Kitchensię przecież spierać o szczegóły), chodziliśmy często na długie, romantyczne spacery. A styczeń był wtedy mroźny, oj tak... Za każdym razem zabierałam ze sobą coś na przegryzkę: a to ciasteczka, a to muffinki. Tak, to właśnie muffinki (szczerze mówiąc, nie bardzo pamiętam jakie...) były pierwszym smakołykiem domowej roboty, którym poczęstowałam C. A później ciastka czekoladowe z miętą, które dopełniły dzieła(...)liofilizowanymi jagodami. Zostawić do zastygnięcia. Smacznego! Przygotowanie takich maleńkich cudeniek jest nieco czasochłonne, ale... Walentynki są przecież raz w roku. I tak, wiem: kochać należy nie tylko od święta . Ale właśnie od święta dobrze jest podarować coś wyjątkowego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
kulinarnyswiatdomimomencie owiało mnie cudowne, piekarnikowe ciepło, pachnące jeszcze wczorajszymi wypiekami... I jak tu nie kochać mojej szkoły...? Wróciłam do domu, odkurzyłam mieszkanie po tym, jak C. spakował Święta (a wiadomo, że przy takiej operacji igliwie koniecznie trzeba roznieść po całym domu), a wieczorem wyszłam na spacer z Ptysią. Akurat zaczął padać śnieg. Ogromne, białe płatki powoli pokrywały dachy(...)mąki ziemniaczanej dodatkowo: 250 ml śmietany kremówki (38%) Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z migdałami. Masło rozpuścić, przestudzić. Wymieszać z ciastkami. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Ugnieść na dnie ciasteczka, przyduszając dłonią lub spodem łyżki. Podpiec w 180 st. C. przez 10-12 minut. Ostudzić. Kremówkę podgrzać. Czekoladę drobno posiekać, zalać bardzo ciepłą kremówką, wymieszać, aż do rozpuszczenia czekolady. Ostudzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzemogła uwierzyć, że próbuję upiec muffinki nie dodając do masy nawet grama mąki. No cóż, muszę oddać jej rację, jako że mój ostatni, bardzo ambitny zresztą projekt dwu składnikowych ciasteczek okazał się...hmm... skamieniały. Ale jak na ambitną kucharę z wielkimi aspiracjami przystało - jeszcze do niego wrócę! Bananowe muffinki z masłem orzechowym mnie nie zawiodły. Nie są może wielkich(...)rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku, około 10 minut. Smacznego!PaulinaPopularne posty : Kakao, czekolada, kokos i... piankowa niespodziankaSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Przed śniadaniemWspomnienia zapachu Świąt i...piernik "Najlepszyjakijadłam!"Śniadanie-wypchaj się!Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? Podziel się swoją opinią!Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy
Gotowanie to kochanieKlimat Halloween w Irlandii czuć już od dawna. Straszą nas wystawy i łakocie na półkach sklepowych. Straszne słodkości zagoszczą też w niejednej kuchni. Cukierek albo psikus
mojewypiekiinietylkoZamku w Mosznej, gdzie zaserwowane zostały nam... KOPYTKA! Wracamy do mazurka, ale na mazurkach właśnie to ja się kompletnie nie znam, ponieważ w moim domu rodzinnym, na święta wielkanocne mama piekła pięknego i mięciutkiego piernika :) Ale mazurek był dobry! Kruche ciasto, krem kokosowy - delicja! Przełamane wszystko dżemem z czarnej porzeczki. To już nawet brzmi dobrze! P.S.Jestem fanką(...)spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kształt dużego jajka. Z pozostałych resztek ciasta wycinamy za pomocą foremek drobne ciasteczka (np. kwiatki, listki) . Większą płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przenosimy spód ciasta, a boki ozdabiamy wyciętymi wzorkami. Cały spód dziurkujemy widelcem. Piekarnik nagrzewamy
bistro mamaBajaderki piernikowe to kolejny świetny pomysł na wykorzystanie resztek ciasta (podobnie jak znany już Wam piernik w szklance ). Proste, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Cudownie pachną świętami: cynamonem, anyżem i kardamonem. Tutaj w najbardziej leniwej wersji, czyli po prostu pokruszone ciastka oblane gorzką czekoladą. Jeśli macie czas i ochotę pobawić się ciut dłużej to polecam zblendować ciasto z masłem(...)spiekły się za bardzo. Gotowe pierniki ostudzić a najlepiej lekko wysuszyć i ja używam takich 2-3 dniowych jak nie zostaną zjedzone. W wersji mega szybkiej pokruszyć ciasteczka i wyłożyć do papilotek lub foremek silikonowych. Opcjonalnie można też dodać pokruszone orzechy. Przygotować domową polewę czekoladową lub rozpuścić w kąpieli wodnej gorzką czekoladę minimum 81%. Następnie łyżeczką polewać pierniczki w każdej
Ola la LCHFChciałam Wam zaproponować kolejny placek mojej mamy, jest fenomenalny i po prostu najlepszy na świecie :) Myślę, że jest to ciasto którego nie może zabraknąć na świątecznym
Kuchnia Pełna PasjiKiedy mowa o świątecznych ciastkach to pierwsze, które nasuwają mi się na myśl to oczywiście pierniczki. Pierniczki Podstawą każdych dobrych pierniczków jest miód i oczywiście przyprawy
mecookswanilii wylewające się na brodę po nagryzieniu spieczonej skorupki.Mniam... Oba cudeńka najlepiej konsumować na ciepło, kiedy środek nadal jest płynny i przyjemnie ogrzewa podniebienie... 2. Kuih czyli malezyjskie ciasteczka, w większości składające się z klejącego ryżu i galaretek ale spotykane również w innych formach. Kuih ketayap - naleśniczki które zieloną barwę zawdzięczają liściom pandan, w środku nadzienie z kokosa(...)lepszych nie jadłam. 6. Mooncake - czyli mokre zbite ciasto, a raczej masa z żółtkiem jajka w środku (stąd w ich nazwie księżyc). Dostępne w czasie trwania święta Środka Jesieni, które miałam szczęście zobaczyć. 7. Cendol - lekko słodkie, przyjemnie rozpływające się w ustach cienkie galaretki z mąki z zielonego groszku. Pod nimi kruszony lód z mlekiem kokosowym
Gawron w rosoleWigilia- dzień poprzedzający Boże Narodzenie. Czas, kiedy możemy spotkać sie w rodzinnym gronie, usiąść do stołu pozostawiając jedno nakrycie więcej dla zabłąkanego wędrowca..... Czas radości , szczęścia
Smaki Edyty