foremkami w formie gwiazdek o różnej wielkości wykrawamy ciasteczka. Im więcej rozmiarów tym efektowniejsze choinki. Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ciasteczka. Pieczemy ok. 10 minut – należy pilnować, żeby się za bardzo nie przypiekły. Wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia. W przypadku tego przepisu będziemy potrzebować gęstego lukru – najlepiej takiej konsystencji(...)warsztatów. Nawet ja się tam znalazłam Jeśli jesteście ciekawi innych przepisów, zapraszam do odwiedzenia strony producenta kostki do pieczenia Kasia - mojeciasto.pl , gdzie znajdziecie dużo kulinarnych inspiracji na Święta. Ja zamierzam wypróbować babkę migdałową ;). Fotografie: Ja, Michał Niwicz Post Piernikowe choinki i słodkie warsztaty z Kasią i Dr.Oetker pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuŚwiąteczne pierniki z pieprzem. 1kg. Mąki 1 szklanka cukru 1 kostka masła 1 szklanka miodu 2 łyżeczki sody 5 jajek Śmietana Kakao Przyprawa do piernika Pieprz
MarcinChefCo roku w okolicach 6 grudnia zbieramy się całą rodziną u moich rodziców w domu i pieczemy pierniczki. Ogromną ilość. Tak, żeby starczyło dla wszystkich na
Posadzone i zjedzoneŚwięta zbliżają się wielkimi krokami, wiec moja propozycja to "choinki" z piernika. Myślałam, że nie uda mi się ich zrobić, ale trafiłam na foremki w kształcie gwiazdki i zakupiłam sobie :) Polecam, takie pierniczki to fajna ozdoba świątecznego stołu . Składniki: 250 g miodu 1 szklanka cukru 3/4 kostki masła 1 szklanka mleka 2 opakowania przyprawy do pierników(...)lodówki. Ciasto wyjmuję z lodówki, blat podsypuję mąką, wykładam połowę mojego ciasta i zagniatam kulę. Rozwałkowuję na grubość ok 0,5 cm, foremkami w kształcie gwiazdek wycinam ciasteczka, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190°C na 5-8 minut. Upieczone wyjmuję studzę. Białko ucieram z cukrem pudrem, smaruję
Ciasteczkowy PotwórCake pops swoim wyglądem przypominają kolorowe lizaki, natomiast smakiem można przyrównać je do trufelek lub bajaderek zatopionych w ulubionej czekoladzie i udekorowanych czym tylko dusza zapragnie
DefinicjaSmakuświętej Barbary . To wtedy zasiewa się pszenicę w trzech sosjerkach w intencji dobrych plonów. W Wigilię posłuży ona jako ważny element dekoracji stołu. Gros souper , czyli "wielką kolację" wigilijną jada się wieczorem przed Pasterką. Wszystkie potrawy jak i oprawa stołu przepełnione są symboliką, a najważniejsze są liczby. Stół nakrywa się trzema białymi obrusami (na pamiątkę Trójcy Świętej(...)daktyle na pamiątkę Jezusa, który wywodził się z Orientu, biały i czarny nugat - oznaczające dobro i zło, " fougasse a l'huile d'olive " płaski chlebek z oliwą, oreillettes - ciasteczka przypominające faworki, calissons - cukierki z masy migdałowej w lukrowej polewie, galaretka pigwowa oraz kandyzowane i świeże owoce. Powiem Wam, że jeśli kiedykolwiek miałabym spędzać Boże Narodzenie poza domem
Chilli Czosnek i OliwaSernik krówka z orzeszkami – to pyszny, słodki sernik uwieńczony kawałkami chrupiących orzeszków. Początkowo myślałam nad dodaniem do niego orzechów włoskich (tak jak w moim przepisie na
Kulinarne PrzebojeOkres świąt to mnóstwo wolnego czasu. Gdy wszystko już przygotowane, nie ma czego gotować, czas dla dzieciaków w kuchni. W wolnej chwili zabrałyśmy się więc z Werą za testowanie babeczek Gellwe , ale nie takich zwykłych babeczek bo dla prawdziwych księżniczek. Jeszcze przed dekoracją wyglądały tak, ale zanim doszłyśmy do takiego etapu.... Testowała właściwie Wera (w maju skończy(...)Teraz nadeszła chwila prawdy, test! Okazało się, że moje dziecko polubiło babeczki, które sama przygotowała :D A ja mogę polecić je każdemu rodzicowi, którego pociecha garnie się do wypiekania ciasteczek. Babeczki nie zawierają konserwantów i sztucznych barwników a rozwijają samodzielność i poprzez dekorowanie wyobraźnię twojego dziecka. To świetna sprawa zarówno na imprezę dla dzieciaków jak i niedzielne, wspólne wypiekanie
Wielki apetytDzięki firmie Talk Marketing dostałam do przetestowania Margarynę Kasię Ekstra Maślany Smak. Margaryna Kasia w Polsce jest obecna od ponad 20 lat, a ponad rok temu
Kulinarne życieJesień, to czas w którym zawsze sięgam po moje ulubione przepisy z aromatycznymi przyprawami takimi jak cynamon, przyprawa do piernika, anyż. Ciasta, ciasteczka, kakao, gorąca czekolada… nie ma nic przyjemniejszego. Przyprawy królują w mojej kuchni. Nie wyobrażam sobie bez nich żadnego dania czy wypieku. Mam ich naprawdę dużo Dlatego tak dbam o organizację w kuchni i cenię różne pomocne(...)Uwielbiane przez moje dzieci i przeze mnie marchewkowo-piernikowe babeczki Ich przygotowanie zajmie Wam dosłownie chwilę. A przyprawa do piernika sprawi, że już dziś poczujecie zbliżające się święta Nasze ukochane małe miękkie pierniczki bez których nie wyobrażam sobie świąt i jesienno-zimowych chwil I oczywiście… piernik Prosty, szybkie, dosłownie rozpływający się w ustach Przepis znajdziecie
Słodkie okruszkiwyobrażam sobie świąt bez pierników. A przede wszystkim ich niesamowitego korzennego zapachu. Poza tym, to niesamowita frajda zrobić samemu pierniczki, ozdobić je, udekorować świąteczny stół, zawiesić na choince, a nawet ofiarować w prezencie... Dziś dwa przepisy na pierniczki. Jeden stary, który od lat mi służy, a drugi nowy, tegoroczny:) (Moje pierniki są z proszkiem do pieczenia, sody(...)wyrobieniu ciasta zostawiamy na 2 godziny, może być na blacie w kuchni :) Gotowe ciasto rwiemy na kawałki i rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Foremkami wycinamy kształty ciasteczek. Pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 200 stopni. Gdy wystygną, dekorujemy. Przepis drugi na pierniczki (tegoroczny) Składniki: 3 szklanki mąki 3 łyżki mąki żytniej (ja miałam mąkę taką
dobra gospodyni dom wesołym czyniprojektu, bo po co czekać? Przygotowałam jeden z najprostszych deserów, pasujący zarówno do karnawału, jak i do Światowego Dnia Zakochanych, czyli nieco wyklętych Walentynek. Osobiście wolę nasze polskie, czerwcowe święto (przede wszystkim przy letniej aurze przyjemniej się świętuje miłość :]), ale Walentynki też są niczego sobie (ach, gdyby tylko było w nich mniej komercji...). Poza przepisami z listy pięćdziesięciu dwóch projektowych(...)wykrawać z niego szklanką kółeczka. Kawałek jabłka układać na połowie kółeczka, szerszym brzegiem na zewnątrz, można posypać cynamonem, a następnie przykryć je drugim brzegiem ciasta. Tak przygotowane ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem, zachowując odstępy i piec przez 20 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoPrzez ten okres świąt wypróbowałam z trzy przepisy na pierniki, a oto jeden z nich... szybki przepis na miękkie pierniczki na koglu-moglu z dodatkiem alkoholu :) Składniki: 125 g miodu 75 g cukru trzcinowego 75 g masła 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki płaskie sody 0,5 łyżki kakao 20 g przyprawy do piernika 2 jajka(...)elastyczne. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Ciasto dzielimy na dwie części aby było nam wałkować. Wałkujemy na około 5 mm i wycinamy różnego rodzaju ciasteczka. Należy pamiętać ,że ciasta powiększą nieco swoją objętość. Układamy powycinane ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180*C przez od 10 - 15 minut ( najlepiej obserwować
W Moim Magicznym Domustworzenia dla Was kolejnego sernika, który jednogłośnie został okrzyknięty: „NAJLEPSZYM SERNIKIEM JAKI JEDLIŚMY!” Sernik Creme Brulee z kandyzowanymi pomarańczami , który jest świetnym pomysłem właśnie na te Święta ( ale nie tylko! ). Delikaty, maślany spód połączony z lekką, kremową masą i obłędnie waniliową „pianką” zapieczoną pod chrupiąca warstwą cukru z kandyzowanymi pomarańczami jest idealnym pomysłem(...)gotujemy z cukrem, dodajemy owoce i gotujemy na bardzo małym ogniu przez ok. 1,5-2 godzin. W trakcie gotowania co ok 30 minut obracamy. Po ugotowaniu osuszamy. SPÓD: Ciasteczka blendujemy na pył, dodajemy roztopione masło, mieszamy, wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tortownicę szczelnie owijamy folią aluminiową – piec będziemy w kąpieli wodnej. MASA SEROWA: Wszystkie składniki umieszczamy razem
Ostra na SłodkoWitajcie kochani! Zbliżają się Święta i postanowiłam przygotować coś wyjątkowego. Zapraszam na przepyszny Tort Migdałowy Malakoff. Jest kremowy, wilgotny, migdałowo – waniliowy i odrobinę pomarańczowy. Do jego przygotowania użyłam budyniów o smaku waniliowym bez cukru marki WINIARY . Tort udał się wyśmienicie. Nie jest trudny w przygotowaniu, a wygląda i smakuje obłędnie. Do ozdoby brzegu tortu zamiast marcepanu możemy użyć(...)łyżki cukru pudru 2 fixy do śmietany 1 łyżeczka cukru wanilinowego WINIARY Dodatkowo: 3 łyżki konfitury lub dżemu z czarnej porzeczki około 200g masy marcepanowej migdały do ozdoby ciasteczka amaretti do ozdoby srebrny barwnik spożywczy w proszku + odrobina spirytusu Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180C). 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle
Mała Cukierenka