wyglądało nasze życie i przekonanie, że ponosimy odpowiedzialność za nasz własny los. Wtedy, jak napisał Bułhakow : „Wszystko będzie, jak być powinno, tak już jest urządzony świat”. A skoro obchodzimy święto, to na stole powinno znaleźć się świąteczne ciasto. Dziś zainspirował mnie przepis na sernik z kwestii smaku. Na jego bazie upiekłam sernik z czekoladowym kajmakiem. Pyszny, delikatny, po prostu doskonały(...)czekoladowej Sposób przygotowania: 1. Przygotować spód: na dno tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy 24 - 25 cm położyć arkusz papieru do pieczenia, zapiąć obręcz, wypuszczając papier na zewnątrz. 2. Ciasteczka dokładnie pokruszyć w blenderze (ja zrobiłam to w thermomixie) i wymieszać z roztopionym masłem. 3. Masą wyłożyć dno przygotowanej tortownicy, mocno ugnieść i wstawić do lodówki. 4. Na dolną półkę
W mojej kuchniWielkimi krokami zbliżają się święta wielkanocne. Dzisiaj mam dla Was doskonałą propozycję na śniadanie wielkanocne, czyli wytrawne ptysie z pastą jajeczno- chrzanową. Ptysie są szybkie i łatwe do przygotowania. Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. SKŁADNIKI: Ciasto ptysiowe: 1/2 szklanki wody, 50g masła, 100g mąki, 3 jajka, szczypta soli, Pasta: 5 jajek, 1/2 cebuli, 2 łyżki(...)mąkę. Cały czas mieszając zaparzam ciasto przez około 5 minut. Odstawiam do przestudzenia. Do ciasta dodaję jajka i miksuję. Ciasto przekładam do rękawa. Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem wyciskam okrągłe ciasteczka. Piekę około 20 minut w temperaturze 200 stopni. 2. Pasta: Jajka gotuję na twardo i obieram. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Jajka, cebulę, majonez, chrzan oraz przyprawy przekładam
Tradycyjna kuchnia Kasitemu wpisem Moniki (klik). Zakochałam się ( co w przypadku jej wpisów jest u mnie uczuciem stałym) w Panpepato . Bardzo, bardzo się starałam go zrobić, ale jednak wśród pieczenia setek ciasteczek nie starczyło czasu. Marzenie o panpepato jednak pozostało. Obiecałam sobie, że upiekę go za rok. Dwanaście miesięcy to rekordowe pokłady cierpliwości w moim wypadku. Świadomość, że będę go piekła(...)myśli - jedynej, jaka wtedy panuje w głowie - zjeść, zjeść, choćby kawałek. Przeczuwając moją słabość, upiekłam dwa panpepato . Jedno malutkie (nazwijmy je "jednoosobowe"), drugie odpowiednio duże na Święta. Domyślacie się pewnie, jaki los spotkał to pierwsze maleństwo:) Jednak pękam z dumy, bo okrągłe panpepato czeka na Wigilię zawinięte w pergamin i obiecuję, że nie będę do niego
KUCHARNIATo ciasto skradło moje podniebienie! Jako, że czekoladki reese's uwielbiam w każdej postaci, nie mogłam przejść obok tego przepisu obojętnie. Zrobiłam go raz, drugi, trzeci
DefinicjaSmakuwcale nikt nie podejrzewałby, że pochodzą z ... odpadów ... Zresztą, zobaczcie sami! :) Bajaderki (naprawdę bajadery) to nic innego, jak ciastka z ... różnego rodzaju odpadów cukierniczych (biszkopt, ciasto ucierane, kruche, herbatniki, ciasteczka). Jedyny warunek - ciasta na bajadery muszą być bez kremu i żadnych innych dodatków. Już wiecie zatem, skąd wzięła się ich zła sława ... Zresztą, ja sama nie miałabym odwagi kupić(...)modny i zgodny z obecnymi trendami w kuchni - dzięki niemu nie marnujemy i nie wyrzucamy resztek jedzenia, co bardzo mi się podoba! :) Po drugie - wielkimi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia - to czas bardziej niż zwykle "intensywnego" kucharzenia, szczególnie pieczenia różnych ciast. Sami dobrze wiecie, że często przy tej okazji zostaje mnóstwo resztek ciast, z którymi
Garniec Magalieciasteczek wszelakich. To się dopiero nazywa dyskryminacja ! Nie pozostało więc nic innego, jak zrobić sobie deser samemu. Sałatki owocowe mi się już przejadły, więc padło na kleichę - rodzaj niewielkich ciasteczek, najczęściej z nadzieniem daktylowym, którymi tak Wam narobiłem apetytu w poprzednim poście. Kleicha, znane też pod nazwami klaicha lub maamoul, podobnie jak inne arabskie słodycze w zależności od kraju(...)Arabii Saudyjskiej. Generalnie - wszystko zależy od pomysłowości i .... pracowitości Wykonawcy ;) Kleicha są tradycyjnie podawane podczas Ramadanu i na jego zakończenie - czyli w bardzo radosne święto Eid Al Fitr (Święto Dziękczynienia). Poniżej przepis w wariancie podstawowym - resztę pozostawiam Waszej fantazji. Składniki Ciasto 3 szklanki mąki pszennej (albo 2 szklanki mąki pszennej i 1 szklanka bardzo drobno zmielonej semoliny
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPyszny, rozpływający się w ustach sernik z karmelizowanymi gruszkami, szczyptą cynamonu i imbiru, polany ganache z białej czekolady. Smak przywodzi mi na myśl Święta Bożego Narodzenia :) Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki. Ciasteczkowy spód: 160 g ciastek maślanych 30 g roztopionego masła 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru Karmelizowane gruszki: 1 łyżka masła 5 gruszek 4 łyżki brązowego(...)kremówki CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN CZAS OCZEKIWANIA: 10 GODZIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Składniki na spód wrzucamy do misy blendera i miksujemy na masę o konsystencji mokrego piasku. Wysypujemy ciasteczka do tortownicy 23 cm i dociskamy do dna. Wkładamy do lodówki na pół godziny. 2. Gruszki obieramy, drylujemy i kroimy w ósemki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła.Wysypujemy cukier
My Culinary ArtMoja propozycja na te zimowe dni to mój niewątpliwie ulubiony rodzaj ciasta jakim jest sernik. Jadłam już przeróżne smaki sernika i mogę odrazu po skosztowaniu się
Kubki smakuDziś zachęcam do spróbowania pierniczków korzennych. Pierniczki to pyszne słodkości, które w okresie Bożego Narodzenia są tradycją, przez duże T. Nie ma świąt bez pierniczków. Dlatego warto spróbować je zrobić. Polecam! Ostatni dzwonek by je zrobić(...)ciasto, które powstanie włożyć do lodówki (lub zamrażarki - 30 minut) na 2 godziny. Po tym czasie wyjąć pokroić na 3 części i rozwałkować na ok. pół centymetra. Wykrawać ciasteczka. Piec ok. 15 minut w 175 st. Po upieczeniu ostudzić i ozdobić wg uznania
Gotuję TestujęJeśli lubisz bezę, to te ciasteczka są dedykowane właśnie dla Ciebie. Ja uwielbiam! Doskonałe z gorącą i gorzką kawą, na zakończenie Wigilijnej Kolacji. Polecam! Składniki na kruchy spód: 140g masła w temperaturze pokojowej 180g mąki pszennej 30g cukru 1 żółtko 1 łyżka wody Składniki na bezę: 140g posiekanych orzechów włoskich 140g cukru pudru 2 białka Sposób wykonania: W misce(...)orzechy, dokładnie mieszając. Ciasto rozwałkować, wycinać koła, przełożyć na blaszkę, a na wierzch nanieść łyżeczką bezową masę. Piec około 7-10 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Wesołych Świąt
Kuchnia Pani WiosnyJedzenie nie tylko powinno wspaniale smakować, ale także stanowić przykład malarskiej wręcz kompozycji. Dotyczy to także wypieków. Ciast, które można potraktować jako płaszczyzny do tworzenia fantazyjnych obrazów. Ciasteczek przypominających niejednokrotnie dekoracyjne miniaturki, które aż szkoda zjeść, bo tak są ładne. W okresie zbliżającej się Wielkanocy szukamy takich ślicznych wypieków, które nie tylko rozpłyną się w ustach, ale też pokolorują(...)kuchni dzieci. Żeby spędzić z nimi czas w twórczy sposób. Ozdabiając muffinki w zwariowany sposób. Jeśli zależy nam na zdrowszej wersji smakołyków, to zróbmy babeczki marchewkowe. Dobre na święta Wielkanocy, na deser, na dobry początek dnia do kawy. Muffinka w wersji bardziej dietetycznej Babeczka nie jest wskazana osobom, które są na rygorystycznej diecie. Ale jeśli po prostu dbamy
KulinarneImpresje.plPrzepyszna gorąca mleczna czekolada z syropem korzennym z miodem, imbirem i cynamonem. Smak świąt Bożego Narodzenia w jednym kubku. Polecam! Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl . Możecie go znaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych(...)łyżeczki mielonego cynamonu Składniki na gorącą czekoladę: 2 szklanki mleka 3 łyżki syropu piernikowego 1/2 szklanki dobrej jakości mlecznej czekolady, posiekanej cukier (opcjonalnie) bita śmietana, do podania pokruszone ciasteczka, do podania Przygotowanie: W celu przygotowania syropu, w małym rondelku wymieszaj wodę, cukier brązowy, miód, imbir i cynamon. Podgrzewaj na średnim ogniu do momentu wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj
karmelowymiłości i zdrowia ! :) Mam nadzieję, że noc sylwestrowa każdemu się udała!:) Zdjęcie tytułowe przedstawia mój domek z piernika, który przygotowałam na konkurs w tortownia.pl. Trzymajcie kciuki! Przepis na kruche ciasteczka Kristiny Rado: Składniki: - 150 g cukru pudru (Ilość cukru jest zmniejszona, gdyż ciastka są przeznaczone do pokrycia lukrem w całości, który nada im słodki smak) - 200 g masła/ margaryny(...)blade. Wygładzamy ciepłe. * Mąki używamy tylko pod spód, gdyż później lukier nie będzie się kleił do ciastek. Poniżej mam dla Was trochę zdjęć z ostatnich 2 miesięcy i Świąt Bożego Narodzenia we Florencji i Sienie. :) Sylwester 2016/2017
DominikaDolciChyba nie znam osoby, która nie lubiłaby dobrze zrobionej babki piaskowej… 🙂 Kolejną moją propzycją na świąteczne ciasto jest właśnie babka pomarańczowa z dodatkiem suszonej żurawiny
AleTorcikDelikatny, puszysty sernik piernikowy z nutą mango. Jestem wielką fanką serników i pierników. Dlatego postanowiłam połączyć je żeby stworzyć coś dobrego. Wykorzystałam pierniki katarzynki Kopernik
wesoła kuchniaKochani z okazji świąt Bożego Narodzenia chciałabym Wam życzyć samych radosnych chwil spędzonych w rodzinnym gronie, w domu przepełnionym ciepłem i miłością. Aby wokół unosił się zapach wspaniałych przysmaków, świeżej choinki, goździków i pomarańczy. Na moim stole nie zabraknie sernika i dlatego dziś chciałabym Wam podać przepis na przepyszny i wyjątkowo świąteczny sernik z żurawiną. Spód(...)jajka 2 szkl świeżej lub mrożonej żurawiny Spód: herbatniki bardzo drobno pokruszyć, wymieszać z gorącym rozpuszczonym masłem. Dno tortownicy (śr. 24cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Wysypać ciasteczka, wyrównać i mocno przyklepać. Wstawić do lodówki na pół godziny. Sernik: W misie utrzeć wszystkie składniki na sernik, tylko do połączenia. Wylać na schłodzony spód z herbatników. Sernik równomiernie posypać żurawiną
Smakołyki Asismak. Słyszałam opinie, że dla wielu ludzi marakuja jest najsmaczniejszym owocem tropikalnym. W jednej z książek Gordona Ramsaya znalazłam przepis na pomarańczową tartę z marakują , którą postanowiłam upiec na święta. Pomarańczowa tarta z marakują bardzo zasmakowała nam i naszym gościom. W zasadzie trudno się od niej oderwać :) Ma lekko orzeźwiający smak (szczególnie wyciągnięta z lodówki), jest słodko-kwaśna(...)reguły przygotowuje się inaczej niż większość tart. W Pâte Sucrée uciera się masło z cukrem i dopiero dodaje resztę składników. Dla mnie Pâte Sucrée świetne jest na wszelkiego rodzaju ciasteczka, natomiast do tej tarty wolę wersję ciasta bez cukru, ze względu na słodkie nadzienie. Składniki ciasta: 220 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej) 110 g zimnego
Moja Delicja