Ostatnio coś dużo jajek na blogu ;) No cóż...taki urok Świąt Wielkanocnych! Dzisiaj mam dla Was kruche jajeczka przełożone dżemem. Wyglądają uroczo i smakują bajecznie. Serdecznie polecam! Składniki: Ciasto kruche: 125 g zimnego masła 180 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 1 jajko 50 g cukru pudru 1 łyżeczka esencji waniliowej Dodatkowo: dżem morelowy(...)schłodzić w lodówce 60 minut (lub dłużej). Po tym czasie cienko rozwałkować i za pomocą foremki wykrawać jajeczka. W połowie ilości zrobić dodatkową dziurkę na „żółtko”. Ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez 10-15 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić na chwilkę na blaszce, następnie przenieść
Nastoletnie Wypiekaniezapachy i smaki w mojej kuchni, w tym czasie są dla mnie ważne. Ważne, a być może najważniejsze są wspomnienia z czasów dzieciństwa, związane z przygotowaniami do świąt i samymi Świętami. Lubię przy wypiekach świątecznych przenosić się w myślach, do tych czasów. Wspominać ten dawny czas. Pamiętam zimny ganek w naszym wielopokoleniowym domu, z dużymi białymi dwoma skrzydłami(...)drzwiowymi, w których były okienka, a w nich szyby. Te szyby były mocowane na tzw. kit, taki pomarańczowy, i gdy przychodziła zima, jak i okres przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia, babcia z racji braku ogrzewania w ganku, ustawiła na białym starym kredensie, swoje wypieki, dojrzewające pierniki, ciastka, makowce. Więc za każdym razem jak wchodziło się do ganku-sieni, zapach
SMYKWKUCHNISerowe rogaliki z białym makiem i bakaliami to moja tegoroczna odpowiedź na Wielkopolskie zeszłoroczne rogale marcińskie . Jako, że zrobienie ciasta krucho-drożdżowego na rogale marcińskie wymaga
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwiem, że na tegorocznym wigilijnym stole paszteciki zajmą jedno z czołowych miejsc(zresztą pewnie zagoszczą na nim częściej niż tylko w Wigilię). Przepis otrzymałam od p. Jadzi (tej od ciasteczek z jabłkami), jednej z najlepszych gospodyń domu- jej potrawy długo zostają w pamięci wierzcie mi! Tak, więc... A to moje tegoroczne paszteciki wigilijne. Przepyszne! SKŁADNIKI: CIASTO: 60 dag. mąki(...)oczkach. wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy na prostokąt, nakładamy wzdłuż farsz, zwijamy, odkrawamy i tniemy pod skosem na 3 cm. kawałki, można ozdobić delikatnymi kwiatkami, listkami-pewnie zrobię to na święta! pieczemy w rozgrzanym piekarniku 20-25 min. aż nabiorą rumianego koloru. Najlepsze są ciepłe, ale zimne też nikną szybciutko
Kuchnia BeatyUwielbiam serniki ! Z resztą moi domownicy też. Lubimy i te na zimno bez pieczenia i te pieczone. I z owocami i bez nich – po prosu wszystkie
Kulinarne przygody Gatity„Moi synowie zakochali się w nich od pierwszego gryzu. Kruche, chrupiące z dużą dawką kandyzowanej skórki pomarańczowej i płatków czekoladowych urzekły i mnie. Trzymane na wierzchu
Wiem co jemnajlepszej drodze do sukcesu), świąteczne porządki (w których przoduje C.; dziękuję! ), ubieranie choinki (tak, tak, nasza już stoi i rozsiewa swój choinkowy zapach; jedziemy do Polski na Święta, więc żeby nacieszyć się naszym drzewkiem, ubraliśmy je odpowiednio wcześniej), pieczenie pierniczków (niedługo skończy mi się miejsce w puszkach!); i jeszcze inne rzeczy, o których teraz już nie pamiętam. Wszystko(...)innego... W tym roku jednak nie odpuściłam, i znalazłam czas dla mandarynkowych paluszków. Ich przygotowanie jest proste, choć chwilę zabiera dopasowanie odpowiedniej długości. Później już idzie jak z płatka. Ciasteczka nieco rosną w piekarniku, więc należy zachować stosowne odstępy na blasze. Zamiast mandarynek można użyć pomarańczy, ale ja w grudniu dostaję mandarynkowego fioła , i uważam, że takie są najlepsze. Mocno
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCześć! W Grecji sezon na mandarynki trwa, to korzystam i ja :) Dzisiaj mam dla Was taki szybki przepis, na świąteczny dżem mandarynkowy. Najlepszy i najzdrowszy bo
RITA food channelMinęła już chwila odkąd wróciłam z Bożego Narodzenia w domu rodzinnym i znów dopada mnie tęsknota... W tym roku wyjątkowo od dłuższego czasu spotkaliśmy się w
Gotowanie to kochanieCzas Świat to czas na jedyne i niepowtarzalne wypieki. Kochamy pierniki w różnych wydaniach, pierniczki namiętnie wypiekamy i skrzętnie chowamy do puszek aby mogły zawinąć na
Apetyczna babeczkazamrażarki na cały dzień bądź noc. Smacznego! Do wykonania torcików wykorzystałam foremki silikonowej o sześciu gniazdach. Forma silikonowa PÓŁKULE będzie niezastąpiona dla każdego miłośnika wypieków. Idealna do pieczenia smacznych ciasteczek, czekoladek lub babeczek. Produkt wykonany z wysokiej jakości silikonu. Dzięki właściwościom silikonu, formy z niego wykonane są niezastąpione w kuchni. Forma nadaje się do użycia w piekarniku, zamrażarce, lodówce. Gorąco(...)sklepie wykonane są z wysokiej jakości materiałów. Każdy, kto lubi piec i gotować na pewno zainteresuje się i znajdzie coś dla siebie. Produkty posłużą na co dzień, święta, urodziny jak i spotkania towarzyskie. Formy do pieczenia pozwolą na łatwe wyjmowanie gotowych ciastek i ich dekorowanie będzie czystą przyjemnością. Wystarczy tak niewiele by zachwycić swoich bliskich, którzy zagoszczą przy
Podróż w kulinariaZdrowych, radosnych Świąt Wielkanocnych i wiosny w sercu wszystkim czytelnikom bloga To co kocham życzą Gosia i Sławek. A jako załączniki do życzeń bardzo wiosenny sernik, zielony od japońskiej herbaty Matcha i radosny dzięki wielkanocnym zajączkom, kurczątkom, pisankom. Zielony, bo to kolor nadziei! Składniki: Sernik • 1 kg sera białego mielonego(...)biszkopty do tortownicy Polewa • 1 duża śmietana 18% – 450 g • 4 łyżki cukru • 1 łyżeczka mielonej japońskiej herbaty zielonej Matcha • 2 łyżki gorącej wody Dekoracja • ciasteczka z gotowanych żółtek • kolorowe pisaki z lukru Wykonanie: • Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować dno i boki masłem i posypać pokruszonymi biszkoptami
To co kochamDziś zaproponuję przepyszne, drożdżowe i mięciutkie rogaliki z nadzieniem z kremu czekoladowego, masła orzechowego i masy kajmakowej, oblane polewą czekoladową i posypane solonymi orzeszkami. Przepis inspirowany
Świat CiastaWitam Dziś coś nietypowego :-) Czasem zdarza się, że chcielibyśmy dać komuś jakiś prezent, lub dodatek do prezentu ręcznie wykonany, wiadomo takie prezenty są najcenniejsze, bo zawierają
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuMoja mama i jej mama nigdy nie piekły makowców. Świątecznym ciastem był piernik z torebki, sernik wiedeński (najlepszy na świecie) i kruche ciasteczka z lukrem. Mama mego ojca też nie piekła strucli robiła za to MAK. Gęsty, ciągnący się, z rodzynkami, migdałami i cała masą cytrusowej skórki. Był niesamowity! pamiętam, że mimo obfitej wigilijnej uczty(...)robiła moja babcia. Jak się okazało nadaje się świetnie zarówno do rogalików, do strucli, makowca jak i sam w sobie deser! polecam Wam nie tylko z okazji Świąt! Najlepsza masa makowa do makowca i solo 400 g maku 150 g mielonych lub siekanych migdałów 1 l mleka 400 g cukru 4 łyżki miodu ziarenka z 1 laski wanilii
Dzieje kuchennej Wiewióry