ciasteczka kruche - 5126 przepisów (strona:220/342)

straszne ciasteczka na Halloween 138

Wkrótce Halloween. Nigdy tego dnia nie świętuję, dla mnie mogłoby nie istnieć. Ale córeczce tak marzyły się ciasteczka duszki, że postanowiłam jej zrobić miłą niespodziankę i upiekłam dla niej takie straszne ciastka. Mina bezcenna! Składniki: na ciasto kruche: 150 g mąki  100 g masła 50 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli  do dekoracji: biała masa cukrowa czekoladowe(...)mumii (lub nożem) wykroić kilka ciastek. Pozostałe ciasto uformować w wałeczki grubości palca. Na jednym końcu położyć trochę dżemu i wcisnąć migdał. Nożem zrobić nacięcia takie jak na palcach. Ciasteczka wstawić do piekarnika i piec w 200*C około 10 minut. Paluchy najlepiej piec na osobnej blaszce, bo będą się piekły dłużej niż cienkie ciastka. Wystudzić.   Część jajeczek czekoladowych

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciastka waniliowe z kremem migdałowym wytłaczane wałkiem 267

wycinania wzorków na ciasteczkach z logo mojego bloga. Bardzo ucieszył mnie ten prezent;) A, że mam w domu małego wielbiciela ciasteczek nie miała innego wyjścia jak zabrać się za pieczenie. Zrobiłam maślane ciastka przełożone kremem o smaku migdałowym. Kruche ciastka:250g mąki pszennej, jajko, 125g masła, 125g cukru pudru, laska wanilii.Mąkę przesiać wraz z cukrem(...)drewniane wałki czy stempelki do ciastek ich dzieła znajdziecie tutaj. Oczywiście możecie sami wybrać napis jaki chcielibyście by był na wałeczku:) co jest ich ogromną zaletą!  Ja zrobiłam ciasteczka maślane i przyznam szczerze, że na kilku ciasteczkach troszkę rozmazywały się napisy podczas pieczenia, ale i tak ciasteczka wyszły pyszne! Następnym razem wypróbuję je do tłoczenia napisów na masie cukrowej

Z miłości do słodkości
Kilka dni. Kruche. O smaku chałwy. 95

mieć smak, który przepędza smutek i bezradność.  Nie mam już chałwy.  Piekę ciastka, które mają jej smak. Takie kruche pocieszenie.  Kilka dni mojego życia, pełne zwykłych i niezwykłych chwil. Teraz wiem, że każda jest ważna. CIASTECZKA Z TAHINI 1/2 szklanki tahini 100 g masła 1/2 szklanki cukru (w tym 2 łyżeczki cukru z wanilią) 2 szklanki mąki

KUCHARNIA
Ciasteczka maślane Tuiles 121

włącznie – nie zajmie więcej niż pół godziny. Jako ciekawostkę powiem Wam, że nazwa ciasteczka maślane ‚Tuile’ pochodzi z języka francuskiego i oznacza ni mniej ni więcej tylko ‚dachówka’, bo z założenia ma właśnie swoim kształtem ją przypominać… W smaku są delikatne i kruche, po prostu rozpływają się w ustach. Trochę zręczności wymaga przekładanie ich na wałek/butelk

UgotujmyTo.pl
Brak tytułu 211

korzennym - cynamonowym. Dość twarde, przez co mocno chrupiące. Wyrazisty smak cynamonu oraz zapach ciasteczek świetnie pasuje do herbatki. Ciastka smaczne, nie za słodkie. Mi takie kompozycje smakowe bardzo odpowiadają, dlatego w ciastka przypadły mi do gustu. Herbatniki szampanki Piast Biszkopty nie całkiem tradycyjne, bo oblewane czekoladą. Kruchy biszkoptowy herbatnik i mleczna czekolada - połączeni idealne. Ciastka dobre do chrupania. Świetnie sprawdzają

kolorowotorcikowo
Bezglutenowe ciasteczka kokosowo-ryżowe z czekoladą (z mąki ryżowej) 139

Mąka ryżowa jest mniej kaloryczna od pszennej i tym samym przygotowane z niej produkty są bardziej zdrowsze i lżejsze.   Ciasteczka te idealnie nadają się dla osób będących na diecie bezglutenowej oraz dla diabetyków. Smakują i pachną... obłędnie! Są kruche, chrupiące, a dodatek czekolady sprawia, że przyjemnie rozpływają się ustach. Spróbujcie, bo naprawdę trudno im się oprzeć! (max 10 sztuk(...)blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny być delikatnie zarumienione. Dłużej pieczone mogą stać się zbyt suche.) Produkty do ciasteczek można nabyć tu - klik

Di gotuje
pierniczki z tradycjami - niezmienne od lat 154

dostałam od koleżanki w 2000 roku, wypróbowałam, udoskonaliłam i piekę świąteczne ciasteczka według tej receptury co roku, niezmiennie od szesnastu lat. Czasem lukrowane, hojnie dekorowane bakaliami, czasem z kolorową posypką albo polane czekoladą, nieraz zwykłe, bez dodatków, bo takie najbardziej smakują moim chłopcom. Zawsze pyszne, miękkie i kruche. Polecam :-) składniki: 1 1/2 kg mąki 4 łyżeczki sody 1/2 kg miodu(...)wałkowanie i wykrawanie ciasteczek. Ciasto wałkowałam niezbyt cienko (na około 1/2 cm) i foremkami wycinałam pierniczki. Układałam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam do lekkiego zrumienienia (10 - 15 minut)w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki są bardzo miękkie, po ostygnięciu nieco twardnieją ale bardzo szybko stają się kruche i delikatne

babka w formie
Kruche babeczki owocowe z Żarłostacji vol. 3 632

W zeszłą niedzielę my jako pasjonaci gotowania i zarazem członkowie Stowarzyszenia Opolska Blogosfera Kulinarna zorganizowaliśmy już 3 edycję, najsmaczniejszego pikniku kulinarnego na Opolszczyźnie. - ŻARŁOSTACJA (NA NASZYM

Bon Appetit Małgorzaty
Scones z truskawkami i ricottą (Scones con fragole e ricotta) 209

Zapraszam Was na zmodyfikowaną wersję tradycyjnych angielskich bułeczek "scones" z kruchego ciasta, które wzbogaciłam kawałeczkami truskawek. Scones poprzez dodatek ricotty zyskują na lekkości i delikatności. Najlepiej smakują na ciepło opr ó szone cukrem pudrem. Polecam serdecznie :)  PRZYGOTOWANIE 150 g truskawek 150 g ricotty 260 g m ąki pszennej  80 g cukru trzcinowego 60 g masła(...)Distribuite le fragole su metà dell'impasto e ripiegate la sfoglia.  Ciasto delikatnie rozwałkowujemy na grubość ok. 3 cm. Z ciasta wykrawamy okrągłe ciasteczka o średnicy ok. 7 cm. **** A questo punto delicatamente stendete l'impasto ad uno spessore di ca. 3 cm.  Tagliate gli scones con un coppa pasta rotondo

La grande e la piccola cuoca
Orzechowe ciasteczka z wisienką 145

Orzechowe ciasteczka z wisienką Niebywale proste, szybkie w przygotowaniu orzechowe ciasteczka. Przysłowiowej kropki nad „i” dodaje mała wisienka wciśnięta w sam środek ciasteczka. Jeśli lubicie szybkie desery i orzechowe smaki, to koniecznie spróbujcie takich orzechowych ciasteczek z wisienką. Miłego dnia moi drodzy. Składniki: 185 g pasty orzechowej z prażonych orzeszków arachidowych Primavika niepełne pół szklanki cukru trzcinowego(...)może być różny w zależności od piekarnika, dlatego ciasteczka należy obserwować, powinny lekko się rozlać i mieć lekko spękaną strukturę. Pamiętajcie, że nie są to ciasteczka z dodatkiem mąki, więc inaczej się zachowują). Uwaga! Ciasteczka po upieczeniu będą miękkie, ściągamy je dopiero gdy całkowicie wystygną np. za pomocą łopatki kuchennej. Są kruche i pyszne. Smacznego

Słodkie okruszki
NUMBER CAKE 186

kształcie cyfry lub liczbę. Prezentują sie   niezwykle delikatnie, uroczo aż szkoda je jeść ;). Przygotowywane są na bazie uniwersalnego ciasta kruchego , zdobionego np. kremem budyniowym lub bitą śmietaną, na której układa się świeże owoce, makaroniki i inne ciasteczka. SKŁADNIKI Ciasto         400 g mąki             200 g masła

RAROSSA
CIASTKA Z OCZKAMI 160

moich starych zbiorów i razem z moją pomocnicą zabrałyśmy się do dzieła. I szczerze Wam powiem, że ciacha wyszły mega kruche i delikatne. Pięknie się prezentują zwłaszcza obsypane cukrem pudrem, rozpływają w ustach. Obiecuję, że takich pysznych ciasteczek nie kupicie nawet w najlepszej cukierni. Polecam :) SKŁADNIKI : 0,5 kg mąki pszennej 1 łyżka cukru pudru 1 kostka masła

Pani na deser
Kruche ciasteczka kukurydziane - bezglutenowe 132

użyć gęstego dżemu, który nie będzie spływał. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.  Piec na złoto. Ciasteczka po upieczeniu i wystudzeniu będą lekko twarde i chrupiące. Na drugi dzień zmiękną i będą idealnie kruche. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Anyżowe kruche ciasteczka 163

folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość  50 mm,foremkami wycinać dowolne kształty ciasteczek. Piec 15 minut w temp. 180*C. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku wtedy cały czas będą kruche np w metalowej puszce

Kolorowa kuchnia Elki

Proponowane wyszukiwania