Przepis autorski (mój). Uwielbiam ciasteczka na bazie kleiku ryżowego , więc często wypiekam je w przeróżnych wersjach. Ostatnio kilkakrotnie robiłam cynamonowe z białą czekoladą. Są po prostu przepyyyszne, takie mocno kruche, delikatne i obłędnie pachną! Przyznam, że sama jednorazowo potrafię zjeść ich całą partię, dlatego bywa, że piekę je z potrójnej lub poczwórnej ilości składników. Naprawdę! Lubię też jak stoją(...)ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia/ Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 20-25 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny być odrobinę zarumienione.) Ciasteczka ostudzić na kratce. (Początkowo będą bardzo delikatne, ale później nabiorą kruchości.) (*) Uwielbiam drewniane przedmioty związane z kuchnią, a ostatnio przypadkowo natknęłam się na fajny sklep, który oferuje wiele cudownych rzeczy
Di gotujeUwielbiam wszelkie drobne ciasteczka 💚 Robię ich zawsze większą porcję, bo część wynoszę koleżankom do pracy, a część ląduje w puszce, i jest do kawy na najbliższe kilka dni. Tym razem upiekłam kruche, maślane cytrynowe ciastka, które sklejałam po 2 sztuki odrobiną cytrynowej marmolady 😊 Wierz popudrowałam, jednak uważam, że cukier puder jest tutaj zbędny. Składniki: 2,5 szkl. cukru(...)aluminiową) i schłodzić w lodówce przez około pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na około 3-4 mm grubości ( ewentualnie podsypując odrobiną mąki). Dowolną foremką wycinać ciasteczka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10 minut, do uzyskania lekko złotego koloru w temperaturze 180ºC
Walijskie PichcenieŚwiąteczny nastrój powoli zaczyna udzielać się i mi. Pierwszym na to dowodem są przygotowane kruche pierniczki, z lukrem. W domu zapachniało aromatycznym ciastem, a zapach pieczonych pierników jest wręcz obłędny. Do przygotowania pierniczków używam zamiennie przyprawy do piernika lub przyprawy do grzańca. Pierniczki z lukrem przygotowuję co roku, lukruję do woli, ozdabiam, obdarowuję rodzinę. Przygotowuję je na kilka sposobów, także(...)wlewamy do małego garnuszka i podgrzewamy aż zrobi się płynne. Wymieszać łyżką przesianą mąkę z gorącym miodem, dodać resztę składników, dobrze wymieszać łyżką, następnie ręką. Ciasto wałkować i wycinać ciasteczka za pomocą ozdobnych foremek. Kiedy nie używamy części ciasta powinno być w lodówce. Piekarnik rozgrzać do 175 C i piec ciasteczka na papierze do pieczenia przez 10 minut. Na początku
Zasmakuj KuchniCiasto bez pieczenia z borówkami na kefirze – to dość lekkie ciasto, niezbyt słodkie, nieco orzeźwiające, więc idealne na letnie upały. Borówki w połączeniu z kefirem
Kulinarne Przebojeprzed świętami, ale gdzieś mi się zapodział i prezentuję go dopiero teraz. Sernik z aromatyczną, zieloną herbatą na kruchym, kakaowym spodzie z dodatkiem polewy z białej czekolady i matchy. Pieczony sernik z zieloną herbatą -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikprzed świętami, ale gdzieś mi się zapodział i prezentuję go dopiero teraz. Sernik z aromatyczną, zieloną herbatą na kruchym, kakaowym spodzie z dodatkiem polewy z białej czekolady i matchy. Pieczony sernik z zieloną herbatą -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikkilkadziesiąt! Dziś, zainspirowana współpracą z moją ulubioną, bezglutenową marką Schär przygotowałam dla Was przepis na fantastyczny sernik gotowany. Kruchy, bezglutenowy spód bez pieczenia pokryty słodką, waniliową, serową masą to prawdziwe niebo w gębie! Uroku i niespotykanego charakteru całości dodają urocze ciasteczka Fior di Sole zalane przezroczystą galaretką, które wspaniale zdobią całość i sprawiają, że ciasto jest idealnym pomysłem
Ostra na SłodkoMini galette z bananami i chrupiącym musli Prosty, pyszny bananowy deser z chrupiącym musli. Z tego przepisu możecie oczywiście przygotować również tradycyjną tartę (22 cm), ale
Słodkie okruszkiIdealnie kruche, bo ciasto przygotowane na samych żółtkach, wprost rozpływają się w ustach, do tego pyszne i słodkie kajmakowe nadzienie...mniam. Lubicie takie ciasteczka? Polecam upiec na podwieczorek. Zapraszam:) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki mąki tortowej 20 dag masła lub margaryny 4 żółtka pół szklanki cukru pudru pół małej łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: około 20 dag masy krówkowej
IzabelawkuchniSmacznego! Porady Gdyby masa była zbyt lejąca, należy dodać więcej mąki (ma być jednak bardzo miękka i wilgotna) Ciasteczka mogą rozlać się po blasze, więc najlepiej formować małe kawałki, oddalone od siebie. Ciastka zaraz po wyciągnięciu z piekarnika są bardzo kruche, ale twardnieją wraz ze stygnięciem
Pland based filleKruche rurki z konfiturą oprószone cukrem pudrem to świetna przekąska dla dzieci i dorosłych, prosty pomysł na deser lub podwieczorek. Pełne słodyczy ciasteczka osłodzą nam zimne, jesienne dni a podane z pyszną poranną kawą, dodadzą energii i humoru. Do przełożenia rurek możemy również użyć ulubionej marmolady lub dżemu. składniki na około 10 sztuk 200 g masła szklanka śmietany
Smakowite DaniaBiscotti – bo pieczone (cotti) dwa razy (bis) – dzięki czemu są kruche i chrupiące. Przed zjedzeniem zazwyczaj zanurza się je w winie lub kawie, a dzieci mogą maczać w herbacie. Biscotti to włoskie ciasteczka, przeważnie z migdałami czy pistacjami. Moje suche ciasteczka zostały wypełnione miękkimi, słodkimi akcentami -suszonymi owocami. Są naprawdę pycha. Składniki, ok. 12 szt 100 g suszonych
Moniki Smakołykirolls to popularne w krajach anglosaskich i Europie ciasteczka, które swoim pochodzeniem sięgają starożytnego Egiptu, a na masową skalę zaczęły być produkowane pod koniec XIX wieku. Swoim kształtem przypominają uformowaną z kruchego ciasta płaską roladę, wypełnioną nadzieniem z suszonych fig i pokrojoną następnie na prostokątne kawałki. Choć tych dostępnych na sklepowych półkach fig rolls nie próbowałam już(...)piec około 25 minut, do lekkiego zrumienienia. Upieczone rolady pozostawić na blasze do całkowitego wystudzenia, po wystudzeniu pokroić na prostokątne ciastka. Smacznego! The post Fig rolls – wegańskie ciasteczka z nadzieniem z suszonych owoców appeared first on Blog o gotowaniu
Even Better Foodgrudniu na blogu znajdziecie sporo przepisów na świąteczne pierniczki i pierniki - nadziewane, puchate, kruche, zdobione kolorowymi wzorami, oblane lukrem i maczane w czekoladzie. Do wyboru do koloru :) Będzie prawdziwy pierniczkowy festiwal! Na początek mięciutkie, pełne cytrusów Lebkuchen :) Lebkuchen to tradycyjnie niemieckie pierniczki niezwykle aromatyczne i pachnące cytrusami. Miękkie, lekko ciągnące kryjące wewnątrz kandyzowaną skórke pomarańczową. Aby jeszcze bardziej podkreślić(...)odstępach ponieważ pierniczki urosną. Na koniec kuleczki należy delikatnie spłaszczyć. Wstawiamy do pierkanika nagrzanego do 170-180 stopni i pieczemy do 15 minut. Uważać aby nie spalić spodów od ciasteczek, aby tego uniknąć najlepiej piec ciasteczka w górnej części piekarnika, a pod blachą z pierniczkami umieścić jeszcze jedną blachę. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki są bardzo miękkie, należy dać
DefinicjaSmaku