rąk. Blachy o wielkości piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Formować kulki, układać na blasze i spłaszczać. Zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rosną na boki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 0 C przez 12-14 minut. Aby były kruche przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Z porcji otrzymałam 45 ciastek. Smacznego
Przepisy Babciwykorzystaną mąką jest kokosowa. Spód tarty jest delikatnie kokosowy w smaku. Dziecinnie prosty w wykonaniu, zdecydowanie szybszy od klasycznego ciasta kruchego. Ja wykorzystuję to ciasto dość często nie tylko w tym przepisie, ale też na przykład do przygotowania ciasteczek. Budyń nadaje kremowej konsystencji, a wiśnie swoją kwaskowością cudownie przełamują słodycz budyniu. Jeśli nie przepadacie za wiśniami owoce można spokojnie zamienić
HealthyCreationsByły już rurki francuskie - klik , czy np. ekspresowe z ciasta kruchego - klik ... (Wszystkie tu - klik .) A co powiecie na takie małe, drożdżowe, maślane i po prostu
Di gotujeprace domowe ale coś do po łasowania pojawić się musiało. Sięgnęłam po marcowy numer magazynu KUCHNIA i recepturę na pełnoziarniste ciasteczka Digestive. Zmieniłam je nieco pod względem sposobu przygotowania ale i składników. Co z tego wyszło zobaczycie poniżej. Kruche Ciastka Digestive z czekolada 200 g mąki orkiszowej/pszennej pełnoziarnistej 150 g mąki owsianej 50 g cukru trzcinowego 1/4 łyżeczki soli
Dzieje kuchennej WiewióryOstatnio wiele frajzdy sprawia mi pieczenie ciasteczek. Chciałam zabierać się za robienie pierniczków, ale podczas przygotowywania składników znalazłam przepis na odwrocie opakowania, na te właśnie ciasteczka
kuchniabellissima.wordpress.comOstatnio bardzo często duża popularnością cieszą się u nas wszelkie ciasteczka;) Dziś trochę nietypowa i bardzo efektowna wersja ciastek w kształcie jajek. Nietypowe, ale bardzo smaczne
Z miłości do słodkościjest on trafiony w mój gust. Ten który dziś widzicie jest po prostu mega obłędny z czekoladą i śliwką oraz kruchym spodem stanowi rewelacyjny smak. Sernik jest mazisty i rozpływa się w ustach. Zapraszam... Składniki: spód 400 g ciasteczek digestive (czyli ciasteczek pełnoziarnistych) 150 g rozpuszczonego masła Masa: (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej) 1200 g sera trzykrotnie zmielonego
Kubki smakuJeszcze nie miałam do czynienia z ciastem krucho-drożdżowym, a kiedy wypróbowałam jego smak , zakochałam się od razu. Teraz będę częściej przygotowywać słodkości z tego właśnie
Gotowanie...to proste !Rogaliki można robić na różne sposoby. Mogą być z ciasta kruchego, francuskiego, drożdżowego. Moje ulubione - rogaliki drożdżowe z powidłami. Do swoich rogalików dodałam powidła wiśniowe - te
Darcia w kuchniWafel - andrut to wyrób cukierniczy w postaci cienkiego, kruchego ciastka z wytłoczonym wzorem w postaci rombów. O samych suchych waflach właściwie nie ma co więcej pisać
mojewypiekiinietylkoOgólnie uwielbiam rogaliki. Do tej pory moje ulubione to rogaliki drożdżowo- kruche , zastanawiałam się, czy szybko się moje upodobania zmienią, ale chyba jednak nie. Rogaliki z
dom-agi.plCo zdobić jak zostają nam białka po przygotowaniu np. kruchego ciasta? Proponuję przygotować super szybkie makaroniki kokosowe, które znikają równie szybko jak się je przygotowuje…
UgotujmyTo.plJeśli lubisz granaty to ciasto jest w sam raz dla Ciebie. Kruchy spód, słodka masa mleczno serowa i świeżutki granat na wierzchu. Palce lizać, napewno sięgniecie
Z Majeczką w kuchniPin It Scones to tradycyjne kruche słodkie bułeczki. Są bardzo popularne w krajach angielskojęzycznych. Podaje się je na krótko po upieczeniu. Przełożone dżemem i słodką gęstą
Przepisy AleksandryDekoracyjne kwiaty sprawdzą się idealnie, jako dekoracja tortów czy kruchych ciast. Do ich wykonania można użyć kruchego ciasta lub marcepanu. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z
Przepisy AleksandryDzisiaj przy okazji mikołajek zapraszam Was na kruche babeczki z bitą śmietana. Nam przypominają trochę mikołaja choć skojarzenia były różne. Składniki: 15 dkg margaryna lub masła
Ala piecze i gotujeżółtek 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagnieść kruche ciasto.Schłodzić w lodówce. Pianka: 2 białka 20 dag cukru pudru Białka ubić z cukrem Dodatki: słoik dżemu kokos, orzechy, posypka, migdały - do wyboru Ciasto rozwałkować. Wykrawać foremką ciasteczka. Na wierzch każdego nałożyć piankę i posypać orzechami. Upiec na złoty kolor
Apetyczna babeczkaCiasteczka z maszynki to dzieciństwo. To babcia, która zawsze była gotowa na gości mimo, że nikt się nie zapowiadał. Pyszne, maślane i kruche. Idealne! Kruchość zawdzięczają gotowanym żółtkom. Składniki: 500 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 150 g cukru pudru 1 op. cukru waniliowego 1 łyżka smalcu 3 żółtka gotowane 2 żółtka surowe Przygotować żółtka do ciastek: Jajka(...)żółtka i ugniatamy. Ciasto formujemy w kulkę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie przepuścić ciasto przez maszynkę do mięsa z końcówką do ciastek. Ciasteczka wyłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp 180 st. C przez ok 15 minut. Jeżeli zrobisz dłuższe ciastka to trzeba piec je dłużej. Czas pieczenia uzależniony jest
Kuchnia w oparachławkę i tak, moje pudełko nadal tam było, tylko że prawie całkowicie opróżnione przez moich dwóch kolegów (Adam i Sebastian, kto wie, może akurat to czytacie ;)). Często smarowałam te ciasteczka lukrem i dekorowałam kolorową posypką. Wiecie, kiedy były najsmaczniejsze? Na 2-3 dzień, gdy odleżały swoje w zamkniętym pojemniku- wtedy miękły! Już kilka dni po tym jak Mama przypomniała(...)cukru pudru, a do samego ciasta dodałabym zdecydowanie mniej mąki, by nie było ono tak kruche i sypkie jak na kruszonkę alee.... powiedziałam sobie NIE! Nic nie zmieniam, ma smakować tak jak za tamtych czasów wbrew wszystkim i wszystkiemu ;). No i są! Proste czekoladowe ciasteczka, czyli wspomnienie moich początków z wypiekami! Zachęcam Was do pieczenia ze swoimi dziećmi, nie odbierajcie
Nastoletnie Wypiekanie