ciasteczka kruche - 5126 przepisów (strona:221/342)

NUMBER CAKE 186

kształcie cyfry lub liczbę. Prezentują sie   niezwykle delikatnie, uroczo aż szkoda je jeść ;). Przygotowywane są na bazie uniwersalnego ciasta kruchego , zdobionego np. kremem budyniowym lub bitą śmietaną, na której układa się świeże owoce, makaroniki i inne ciasteczka. SKŁADNIKI Ciasto         400 g mąki             200 g masła

RAROSSA
CIASTKA Z OCZKAMI 160

moich starych zbiorów i razem z moją pomocnicą zabrałyśmy się do dzieła. I szczerze Wam powiem, że ciacha wyszły mega kruche i delikatne. Pięknie się prezentują zwłaszcza obsypane cukrem pudrem, rozpływają w ustach. Obiecuję, że takich pysznych ciasteczek nie kupicie nawet w najlepszej cukierni. Polecam :) SKŁADNIKI : 0,5 kg mąki pszennej 1 łyżka cukru pudru 1 kostka masła

Pani na deser
Kruche ciasteczka kukurydziane - bezglutenowe 132

użyć gęstego dżemu, który nie będzie spływał. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.  Piec na złoto. Ciasteczka po upieczeniu i wystudzeniu będą lekko twarde i chrupiące. Na drugi dzień zmiękną i będą idealnie kruche. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Anyżowe kruche ciasteczka 163

folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość  50 mm,foremkami wycinać dowolne kształty ciasteczek. Piec 15 minut w temp. 180*C. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku wtedy cały czas będą kruche np w metalowej puszce

Kolorowa kuchnia Elki
Ciastka Madzi, bez glutenu 148

rady łyżeczka . .Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 165-170stopni C 15 minut. Fajnie krótko .Pozostawić do ostygnięcia ,Ciasteczka są Najłatwiejsze do usunięcia z pergaminu jeśli pozwoli im się  ostygnąć na nim.Ciasteczka są miękkie i kruche, więc postępować ostrożnie ..  Przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej do 1 tygodnia

w mojej kuchni
Ciasteczka z dżemem 177

Bardzo lubimy ciasteczka, które mają jakiś dodatek. Czy to dżem, powidła, krem lub marcepan, ważne żeby coś było. Te są maślane z dżemem malinowym. Kruche i pyszne. Składniki: 350 g mąki pszennej 250 g masła 120 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli dżem malinowy cukier puder  Przygotowanie: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wszystkie składniki razem(...)minut do lodówki.  Ciasto na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Wykrawać foremkami  całymi i z dziurką w równych ilościach, tak by ciasteczka były do pary. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach około 7-8 minut. Ostudzić. Na całym ciasteczku nałożyć dżem i przykryć ciasteczkiem z dziurką lekko

Ala piecze i gotuje
Walentynkowe ciasteczka listy 210

foremek czy cukierniczych akcesoriów, wystarczy kilka woreczków strunowych (można je kupić w sklepach papierniczych lub w Ikei). Kruche ciastka spokojnie mogą zaczekać do Walentynek jeśli zdecydujecie się upiec je już teraz. Tzn. teoretycznie mogą, bo moich już dawno nie ma ;) Składniki na ciasteczka (jeśli decydujemy się na lukrową dekorację polecam dać o połowę mniej cukru i w to miejsce dodać

Ciastkozercy
Ciasteczka korzenne 135

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą i kakao. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy jednolite ciasto. Kruche ciasto lubi niskie temperatury, więc należy zrobić do w miarę szybko. Wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie po kawałku wałkujemy ciasto dość cienko- ciasteczka dość mocno rosną w trakcie pieczenia. Wykrawamy gwiazdki, serduszka i inne wzorki. Pieczemy w 180 stopniach

Wrzosowa Polana
Orzechowe słoneczka 104

się oczywiście pozycje obowiązkowe w naszym ciasteczkowym menu, czyli domowa czekolada , ciasteczka z cukrem , ryżowe ciasteczka i drożdżowe ciasteczka moczone . Było wśród nich kilka nowości i kilka klasycznych, starych przepisów. Orzechowe słoneczka to właśnie jeden z tych klasycznych przepisów. Są pyszne, kruche i megaaa orzechowe Orzechowe słoneczka Składniki: 300 g mąki 250 g margaryny 2 łyżki cukru pudru 3 żółtka(...)drobno zmielonych orzechów laskowych lub włoskich mleko do zalania orzechów 1 łyżka spirytusu (lub innego alkoholu) Dodatkowo: około 200 g zmielonych orzechów lakowych lub włoskich do obtoczenia ciasteczek Mąkę przesiewamy dodajemy do niej cukier puder, żółtka i pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę. Zagniatamy gładkie ciasto. Białka ubijamy z cukrem pudrem w kąpieli wodnej, aż lukier stanie się gęsty i gładki

PatiGotuje
ciasto Rzeszowiak 172

składniki na ciasto kruche: 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g cukru pudru 2 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 150 g masła, schłodzonego 1 łyżeczka

Domowy Smak Jedzenia
Wegańskie ciasteczka świąteczne 32kcal 204

wykorzystana w tym przepisie, a ''śmietanka'' została ubita i dodana do ciacha marchewkowo-orzechowego! Yummmy. Przedstawiam wam przepis na przepyszne i bardzo zdrowe (jak zawsze!) i do tego wegańskie ciasteczka świąteczne. SKŁADNIKI: - otręby (jakie chcecie) 40g - mąka żytnia 154g - mąka orzechowa 65g (mogą być zmielone orzechy - wartość kaloryczna obliczona dla nieodtłuszczonej mąki, wiec nic się nie zmieni) - 20 tabletek słodzika(...)sody oczyszczonej - 6g przyprawy do piernika  WYKONANIE: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Ciasto wyrabiamy, wałkujemy (będzie kruche) i wycinamy kształty. PIECZEMY W PIEKARNIKU NAGRZANYM DO 200* PRZEZ 10 MINUT CAŁOŚĆ MA 1150KCAL B33 W130 T55 WYSZŁO MI 35 DUŻYCH CIASTECZEK: 32kcal

fitolarun.blogspot.com
WIŚNIOWY SERNIK Z KRUCHYM CIASTEM KOKOSOWYM I KRUSZONKĄ /bezglutenowy. 187

Zakochałyśmy się!!! Ciasta i ciasteczka, zostałyście zdradzone. Ba, zostałyście zepchnięte na dalszy tor, w dniu gdy odkryłyśmy mąkę kokosową! Jako miłośniczki wszystkiego co choć leżało koło

Wypisz Wymaluj
Tartaletki z budyniem i truskawkami 176

roku. P.S. Zostało mi jeszcze trochę ciasta, ale nie miałam 13 foremek, więc zrobiłam ciasteczka i posmarowałam dżemem... i nie muszę pisać kto jej zjadł :) ale spokojnie możecie zrobić trzynaście tarteletek, masy budyniowej wystarczy. Propozycja w sam raz na D zień Dziecka :) Ciasto kruche: (12 tarteletek) 150 g mąki pszennej 100 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej 50 g cukru

Delicious Titbits
Ciasteczka kokosowe z czekoladą 135

nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut. Ciastka po wyjęciu z piekarnika wciąż są miękkie. Po schłodzeniu stają się kruche. Przechowuj ciastka w suchym miejscu, najlepiej w metalowym pudełku. Z przechowywaniem ciastek to różnie bywa. U mnie ciasteczka kokosowe są zjedzone w ciągu jednego dnia. Nie zdążą nawet dobrze ostygnąć. Na papierze pozostaje okrągły ślad… Lubicie wypiekać ciastka

codojedzenia
Kruche ciasto z malinami, waniliową pianką i kruszonką 155

Kruche ciasto z malinami, pianką z ziarenkami wanilii, która przypomina ptasie mleczko i maślaną kruszonką. Proste i bardzo smaczne ciasto. Zamiast malin możecie użyć innych, ulubionych

Oryginalny smak
Mazurek z kajmakiem 186

Kto widział moje zeszłoroczne mazurki, ten wie, że u mnie w domu daleko im było do tych tradycyjnych (kto nie, tego zapraszam tu i tu ). Moja

Ciastkozercy
Mazurek z kajmakiem 355

Kto widział moje zeszłoroczne mazurki, ten wie, że u mnie w domu daleko im było do tych tradycyjnych (kto nie, tego zapraszam tu i tu ). Moja

Ciastkozercy
Kakaowe ciastka kruche z piernikowa nutka czyli Slodki Czwartek odc.117 119

świątecznych wypiekach. W tym roku postanowiłam, że prym będą wiodły ciasteczka. Dlatego też otwieram cykl pt. "ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA". Szukam więc tych najpyszniejszych i najbardziej wyjątkowych receptur. W ramach pierwszych prób z nowym (CUDNYM) wałkiem z RollingPinCollection   upiekłam kakaowe ciastka kruche z piernikowa nutką.  Są idealne z ciepłą herbatą a przede wszystkim świetne do odciskania wszelkich wzorów! Kakaowe(...)ciastka kruche z piernikowa nutka 125 g masła 82% 100 g cukru 2 żółtka szczypta soli 220 g mąki pszennej 30 g gorzkiego kakao 2 łyżki śmietany 18% po 1/4 łyżeczki cynamonu, kardamonu i mielonych goździków Masło siekamy w misce z cukrem, dodajemy żółtka, dalej siekamy. Dodajemy sól i mąkę z kakao i przyprawami. Zagniatamy szybko, by ciasto przypominało okruszki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasteczka maślano-migdałowe z białą czekoladą i krokantem 164

Szybki i prosty przepis na delikatne ciastka maślano-migdałowe, kruche i rozpływające się w ustach. Składniki na dwie duże blachy ciastek: 220 g mąki tortowej 80 g mielonych migdałów  200 g masła  4 łyżki cukru pudru  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  Na polewę:  tabliczka białej czekolady  2-3 łyżki mleka skondensowanego, niesłodzonego lub mleka(...)masło powinno być zimne, pokrojone na małe kawałki).  Ciasto włożyć na min pół godziny do lodówki.  Po tym czasie ciasto rozwałkować i wycinać foremkami dowolne kształty.  Ciasteczka piec na blaszce wyłożonej papierem w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni przez ok 12-15 minut. Zostawić na blaszce do wystudzenia (ciepłe są bardzo delikatne!).  Po ostudzeniu udekorować

Ze smakiem i z pasją

Proponowane wyszukiwania