Proste i szybkie ciasteczka! Kruchutkie, pachnące. Ze zrobieniem poradzi sobie nawet dziecko Polecam każdemu. Co nam trzeba? 450g mąki 250 g masła 2 łyżki kwaśnej śmietany
Latosiowydomsię ze słodkimi, ciężkimi wypiekami, ciastami z kremami, z czekoladą czy orzechami. Długie jesienne wieczory to również świetna okazja do rodzinnego wypiekania ciasteczek. U nas właśnie w jeden z takich ponurych dni powstały orzeszki z ciasta kruchego budyniowego z nadzieniem z nutelli, ale takiej domowej czekoladowo - orzechowej. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1,5szkl. mąki pszennej tortowej 0,5szkl
Waniliowe Improwizacjerozpłaszczamy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy na złoty kolor w moim piekarniku ciastka piekły się około 13 minut. Upieczone ciasteczka zsuwamy razem z papierem z blaszki i pozostawiamy do ostygnięcia, gorące będą bardzo kruche, gdy wystygną będą w sam raz. Życzę smacznego i udanych wypieków
Sama słodycz i szczypta chilijajkami oraz posypkami w złotym odcieniu. Do dekoracji mazurka warto wykorzystać także bakalie,a także przeróżne małe słodkości, jak żelki, cukierki, małe ciasteczka. Przepisy na inne mazurki - TUTAJ PRZEPIS NA MAZUREK CZEKOLADOWY Składniki na mazurek czekoladowy: Kruchy spód: 75 g mąki krupczatki 75 g mąki tortowej 100 g zimnego masła 50 g drobnego cukru 2 żółtka ( jajko "S" ) Ganach czekoladowy
kolorowotorcikowowstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 - 25 minut w 175 stopniach. Ja piekę na grzałkach: dolna + grzałka z termoobiegiem. Ciasteczka wyjmujemy z piekarnika, gdy są ładnie zrumienione. Po wystygnięciu stwardnieją i zrobią się kruche. Ciastka najlepiej smakują ostudzone. Smacznego
Smak mojego domumoją rodzinę niekwestionowaną królową świątecznych słodkości. Po niej na drugim miejscu torcik Cappuccino, trzecie to makowiec z kruchymi roladkami (jeszcze nieobecny na blogu). Za nimi ścigają się: piernik z orzechami, keks, ciasteczka francuskie i pierniczki. Składniki: • 4 białka • 250 g cukru kryształu • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej • 1 łyżeczka octu winnego białego Bita
To co kochamDziś pokażę Wam jak można w szybki i prosty sposób przygotować tartaletki na słodko :) Wystarczy tylko chwila i można zajadać się pysznymi ciasteczkami. Moja rada: Nadzienie na tartaletki najlepiej nałożyć przed ich podaniem. Składniki: Przepis na kruche ciasto na tartaletki znajdziesz tutaj. Dodatkowo: * 350 ml mleka * 1 budyń waniliowy * 2 łyżki cukru * maliny do dekoracji Wykonanie: w garnuszku
Zrób to smacznieDostaję powiadomienia chyba o wszystkich wpisach na stronie Ciastkożercy i z niektórymi przepisami stamtąd mogliście się tu spotkać. Tym razem moją uwagę przykuły Ciasteczka Imbirowe, bo
W kuchni bez szafekdaaawno już nie piekłam ciasteczek. Dlatego trzeba było to nadrobić! Na dworze coraz chłodniej więc doskonale sprawdzą się kruche ciastka z dodatkiem miodu i imbiru, które są w nich bardzo wyczuwalne. Śmiało możemy je dać dzieciom do szkoły jako dodatek na drugie śniadanie:) Składniki: 350g mąki pszennej, 125g masła, jajko, 200g cukru, 70g miodu
Z miłości do słodkościPrzepis na te ciasteczka znalazłam na stronie Lidla i musiałam je zrobić, sam widok zachęcał do jedzenia. Kruche, delikatne, aromatyczne i bardzo smaczne. Wspaniałe do kawy lub szklanki kakao. Rozpływają się w ustach :) Polecam!!! Składniki: 250 gram płatków owsianych 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kostki miękkiego masła 1 jajko 1/2 szklanki cukru trzcinowego
Ciasteczkowy PotwórWalentynki za pasem, zatem warto pomyśleć nad jakimś słodkim prezentem. Ciasteczka z okienkiem, powstały u mnie z miłości do słodkości. Są delikatnie maślane i kruche. Idealnie się sprawdzą jako dodatek do Walentynkowego prezentu. Polecam serdecznie. SKŁADNIKI: 200 g masła kilka kropli esencji waniliowej 50 g cukru pudru 175 g mąki pszennej 50 g mąki kukurydzianej 1 łyżeczka kardamonu w proszku
Kuchnia w opałachcudownie aksamitnej, budyniowej konsystencji, intensywnie owocowym smaku i pięknych barwach. Dobrze wiecie, że nadają się do wielu rzeczy - do naleśników, ciast i ciasteczek, bo można nimi przekładać blaty ciast, ale też zapiekać je na przykład na kruchych spodach.Tym razem rozszalałam się na całego, bo przygotowałam curd zupełnie wyjątkowy. Na blogu nie tak dawno prezentowałam Wam przepis na curd z dyni
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasteczka chodziły za mną od kilku dni, więc w końcu musiałam je upiec :) Są kruche, nie za słodkie - doskonałe! Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki. Zapraszam do pieczenia! Składniki (na jedną blaszkę):250 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia125 g masła1/4 łyżeczki sody oczyszczonej1 jajko85 g cukru trzcinowego50 g orzechów125 g białej czekoladyszczypta soliCZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINCZAS PIECZENIA
My Culinary Arttradycyjnie wypiekane bez kolorantów i konserwantów, spożywane we Włoszech jako dodatek do czerwonego wytrawnego wina. Ja wino pijam sporadycznie więc spróbowaliśmy te ciasteczka do popołudniowej kawki. Powiem Wam, że w smaku są dla mnie idealne, lekko kruche z niewielką ilością cukru. Ciężko mi porównać do jakiegoś polskiego odpowiednika, bo ciastek raczej nie kupujemy. Ciekawa jestem jak smakują gdy serwujemy
Magiczne Życie MartyCiasteczka z masłem orzechowym nie tylko cudownie pachną, ale są niezwykle pyszne. Delikatne i kruche, nieco karmelowe, trochę maślane, takie lubię.Koniecznie musicie sobie takie upiec ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaKolejne ciasteczka z myślę o świętach bo jak pisałam wcześniej mało pierniczymy. Te są maślane, kruche, z dość wyraźnym zapachem i smakiem cytryny a bez lukru są wręcz mało słodkie. Nie umiem ładnie dekorować, ale jak widać polukrowane zwyczajnym lukrem ucieranym i posypane cukrowymi drobinkami wyglądają całkiem ładnie a do tego bardzo dobrze smakują. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaOstatnio brak czasu na wszystko. Ciągle coś do zrobienia, człowiek zabiegany, dzieci do szkoły, maluszek w domu. Praca, praca, obiady i zapomina się o codziennych przyjemnościach
dom-agi.plnajszybszy i najprostszy przepis na pyszne ciasteczka, który znalazłam w necie. Przepis pochodzi z filmu Przepisy Joli . Robiłam te ciasteczka 4 razy w ciągu …. tygodnia i wierzcie mi trudno jest przejść na odwyk. Są niesamowicie kruche, pyszne, nie zawierają cukru, jajek, proszku do pieczenia! Zabierzmy się więc za roladki! Składniki: - 3 szklanki mąki pszennej ( u mnie(...)rulonik. Przycinamy nożem wzdłuż i kroimy ciastka. Układamy na papierze do pieczenia. Międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Robimy teraz drugi wałek tym samym sposobem i kroimy ciasteczka. Pełną blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy 25 minut , góra , dół. UWAGA! Wierzcie mi, że sięgniecie po pierwsze ciepłe ciasteczko! Z własnego doświadczenia wiem, że wyciągnięte prosto z pieca jest bardzo
Z Kuchni Do Kuchniznacznie mniejsze, dlatego i wyobraźnia zaczyna mi szaleć w tej nieodkrytej strefie i mam dla Was banalnie prosty przepis na bezglutenowe migdałowe ciasteczka z dodatkiem gorzkiej czekolady. W smaku przypominają trochę pieguski, a po ostudzeniu są idealnie kruche! Najpierw upiecz ciastka, następnie zrób sobie ulubioną herbatę lub czekoladę i delektuj się upojnym, zimowym wieczorem pod kocem z książką w ręce(...)trochę je zagniećcie, to samo później formując w dłoniach. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na złoty kolor ok. 10 minut. * ja robiłam z masłem, bo chciałam nadać ciasteczkom maślany posmak, ale możesz go zastąpić olejem kokosowym, wielokrotnie stosowałam ten trik, gdyż nie zawsze mam masło w lodówce, oba tłuszcze skleją ciasteczka, jak i nadadzą im kruchości. W wersji
Fabryka pomysłówbardzo mało a i na wierzchu można zrezygnować z posypywania cukrem pudrem. Z podanego przepisu wyszło mi ponad 40 sztuk.. Ciasteczka przygotowuje się dzień wcześniej bo ciasto musi przez noc być w lodówce. Składniki na ciasto krucho drożdżowe: 350 g mąki pszennej 200 g masła lub margaryny 1/2 łyżki cukru 100 g kwaśnej śmietany 1 jajko 1 żółtko(...)jedną połowę krążka nałożyć jabłko z cynamonem i przykryć drugą połową. Tak samo jak przy klejeniu pierogów. Sklejamy brzegi ze sobą z obu stron jabłka, pozostawiając otwór. Gotowe ciasteczka ułożyć w niewielkich odstępach na wyłożonej papierem blaszce. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 – 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieskładników i jest! Takiego sernika nie znajdziecie w żadnej cukierni! Dodatkowo jest bardzo smaczny, kremowy i idealnie komponuje się z kruchymi ciachami. A zapewniam, że taki mając taki wałek jeszcze nie raz go użyjecie. Popatrzcie na moje propozycje: ciasteczka ( klik ), albo te ( klik ), w wersji wytrawnej - przekładaniec ( klik ). (Tortownica o średnicy 16 cm) Ciasto: 100g masła/margaryny 130g mąki pszennej(...)grawerowanym (delikatnie oprószonym mąką). Z ciasta wyciąć dwa okręgi o średnicy 16 cm, a z reszty wykrawać dowolne kształty, które mogą posłużyć do dekoracji sernika (lub zostawić na pyszne ciasteczka). Całość ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. (Uprzednio można schłodzić w lodówce, ale nie jest to konieczne.) Piec około 12 minut w 190 stopniach
Di gotujesię u mnie na stole. Uwielbiam moment kiedy podczas pieczenia w całym domu unosi się piękny zapach kruchego ciasta. Składniki: 220 g miękkiego masła 50 g cukru pudru 1 żółtko 350 g mąki 120 g mielonych migdałów cukier puder do posypania ciasteczek Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy żółtko, migdały, mąkę cały czas ucierając. Potem jeszcze chwilę
noteskulinarnyfigagrzybków (+/- w zależności od wielkości foremek i grubości ciasta po rozwałkowaniu). Kiedy Mama piekła jakieś ciasteczka czy babeczki z kremem zawsze zagniatała potrójną, a nawet poczwórną porcję ciasta, a następnie angażowała nas do pomocy (czworo dzieci i nikogo nie trzeba było namawiać). Foremek do kruchych babeczek ma całe mnóstwo, bo w piecu mieściły się aż 3 czy 4 duże brytfanny(...)wycinania, ale i sklejania w całość jeśli były czymś nadziewane. Każdy miał swoje zadanie, ale czasem przekomarzaliśmy się co kto będzie robił :) Zawsze wtedy myślałam, że Mama lubi robić ciasteczka i dlatego zawsze je pieczemy w takich ilościach. Ale z perspektywy czasu (i własnego już doświadczenia) zastanawiam się, czy to nie był po części sposób na zajęcie dla czwórki rozrabiaków
Kolorowy PrzepisownikWitajcie kochani :-). Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam lody śmietankowe z ciasteczkami i chałwowe z serii Lody jak dawniej braci Koral. Tak samo moimi faworytami
kruche babeczkijabłka to mój ulubiony owoc z którym eksperymentuje w kuchni. Na moim blogu znajdziecie wiele przepisów z tym całorocznym owocem. Ciasteczka, puddingi, koktajle czy ciasta.Co tylko dusza zapragnie!Dziś do tej kolekcji dołączy szarlotka z bezą. Proste i smaczne, kruche ciasto z soczystymi owocami i słodka pianka. Czego tu nie lubić?Składniki:Kruchy spód:145 g masła430 g mąki2 łyżki
Słodkie Przyjemnościciastka owsiane z masłem orzechowym i czekoladą. Smakowały wybornie! Pewnie niedługo znowu powtórzę ten wypiek. Bardzo lubię owsiane ciasteczka jak również ciastka z masłem fistaszkowym , stąd zrodził się pomysł aby połączyć te dwa smaki w jeden. Ciastka owsiane są bardzo kruche. Upiekłam je z dodatkiem mąki migdałowej. Są chrupiące, pachną miodem, wanilią, orzechami, a tak poza tym to najzwyklejsze ciastka(...)piec ciastka. Zawsze radzę osobom, które chcą się nauczyć piec aby zaczynały swoją naukę od ciastek. Ciastka zawsze się udadzą i zachęcą do kolejnych wypieków. Moje dzieci bardzo lubią ciasteczka. Uczyły się w szkole jak piec ciastka maśłane i często z dodatkiem owsianki. Te ciastka zawierają również siemię lniane i orzechowe masło, które zawiera kawałki orzechów. Ciastka owsiane Składniki
codojedzeniaI znów na słodko… Coś ostatnio mam ochotę na słodkie wypieki. Może to wiosna tak wpływa. Trzeba ją jeszcze bardziej zatrzymać, bo po tych wszystkich
dom-agi.plbędzie zawierała jajek, nabiału, mąki, ani cukru! Chciałam również, aby były delikatne i jednocześnie przyjemnie kruche, lekko chrupiące... Przyznam, że wyszły mi doskonale i od tamtej robiłam je mnóstwo razy. Są naprawdę rewelacyjne w smaku oraz kusząco pachną. Zazwyczaj zwiększam ilość składników, ponieważ ciasteczka świetnie się przechowują. Polecam! (około 11 sztuk) 200g masła orzechowego 1 banan (najlepiej jak najbardziej dojrzały
Di gotuje