więc sama niemal już zupełnie oddałam się świątecznemu nastrojowi, mam dla Was dzisiaj ciasteczka, które idealnie nadadzą się do świątecznych puszek. Nie mają co prawda nic wspólnego z piernikami, ale pachną cynamonem, są obłędnie czekoladowe i niesamowicie uzależniające. Ich smak przywodzi na myśl miniaturowe brownies - kruche z wierzchu, miękkie i ciągnące w środku. To ostatnie odczucie wzmagają maleńkie kawałeczki słodkich(...)zachowując duże odstępy (ciastka się rozleją). Piec w 180 st. C. przez 10 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Oczywiście, moim celem jest zapełnienie jak największej ilości puszek wszelkiej maści ciasteczkami, możecie się więc spodziewać przeróżnych propozycji. Ciasteczkowy Potwór w akcji
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNa początku września dotarła do nas przesyłka z produktami do testowania marki Lestello, od razu w oko wpadły mi paczki ekspandowanych ziaren. Pamiętacie z dzieciństwa dmuchany
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięskładniki na ciasto kruche: 470 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g cukru pudru 5 żółtek 250 g margaryny 2 łyżki śmietany 2 łyżeczki proszku do
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na ciasto kruche: 200 g mąki 100 g cukru 100 g masła (schłodzonego) 2 żółtka 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku do
Domowy Smak JedzeniaKremowe różyczki to dekoracja z cyklu tych, które lubię najbardziej: jej wykonanie trwa dosłownie kilka sekund i wygląda super :) Do tego przepisu zdecydowałam się na kruche
Ciastkozercymiałam ciasteczka różnej wielkości: jedne były większe, inne mniejsze. Część w ogóle była mała. Przepis pochodzi z książki "Wielka księga ciast Siostry Anastazji - ciasteczka w tej książce nazywają się "ciasteczkami babci". Składniki na ciasto: 500 gramów mąki 1 kostka margaryny Kasi 7 żółtek ( a tutaj sposób na wykorzystanie pozostałych 5 białek - nie marnujmy ich... ) 4 łyżki cukru pudru(...)gramów) Ze składników na ciasto zagniatamy kruche, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut W tym czasie obieramy orzechy (jeśli mamy w łupinkach), układamy na czystej ściereczce i ubijamy tłuczkiem do mięsa Składniki na piankę ubijamy na sztywno - powstanie gęsta masa Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy... ... i foremką wykrawamy ciasteczka (usuwamy ciasto, które zostało po wycięciu
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comniedzielę przyjadą goście, trochę zjedzą, trochę zabiorą (oby bez puszek!), i może na Wigilię będę mogła coś jeszcze przygotować... Póki co - koniec! Mam jeszcze kilka zaległych przepisów na świąteczne ciasteczka, z pewnością więc jeszcze w styczniu będę Wam je pokazywała. Wiem, że to trochę musztarda po obiedzie, ale może komuś się te przepisy w przyszłym roku przydadzą...? Szczerze mówiąc, właśnie(...)się czego bać (biały pieprz jest delikatniejszy od popularnego czarnego). Są krucho-twarde, lekko pikantne. Pięknie pachną przyprawami korzennymi, a gdy już się taką kuleczkę rozgryzie, czuć ich pełny smak. Gdzieś w tle wyczuwalny jest pieprz. Nie pomijajcie go - to właśnie on stanowi o wyjątkowości tych ciasteczek! Po duńsku nazywają się pebernødder, czyli dosłownie orzeszki z pieprzem. Orzeszki - ze względu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCzas Przygotowania : 2 h Wymiary blaszki : 35×25 cm W sklepach pokazały się już truskawki, więc postanowiłam trochę kupić i wymyślić jakieś ciekawe ciasto
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyKoszyczki można upiec dużo wcześniej, schować do szczelnego pudełka. I jak goście przyjdą przygotować. Smaczne, polecam. Przygotowanie koszyczków – Masło roztopić w rondelku na małym ogniu
Kuchnia Pokoleńprzyrządy, dzięki którym potrafiły wyczarować prawdziwe cuda. Na przykład rozetki – delikatne i bardzo chrupiące ciasteczka, przypominające wyglądem płatki śniegu. Rozetki karnawałowe smaży się w głębokim tłuszczu, a ich receptura jest niezwykle tania i prosta – to zwykłe ciasto naleśnikowe. W smaku są bardzo kruche i faworkowe – doskonałe na karnawał i tłusty czwartek. Aby przygotować rozetki, musicie zakupić
Poezja smakucurd - przepis tutaj maliny masło cukier puder Wykonanie: Formę do muffinek wysmarować masłem. Z ciasto kruchego rozwałkowanego do grubości 3 mm wyciąć kółka. Ułożyć w formie muffinkowej i piec około 10 - 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Po ostudzeniu wyjąć ciasteczka z formy i wypełnić lemon curdem. Wyrównać powierzchnię nożem. Ułożyć na wierzchu maliny i posypać cukrem
zadanie-gotowanieChociaż wielu osobom kruche ciastka Cranberry Noel kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia - ja takich skojarzeń nie mam. Po prostu bardzo lubię dodatek kwaskowej żurawiny w wypiekach, stąd pomysł na upieczenie ciasteczek. Te ciastka są super z wielu przyczyn. Robi się dosłownie 15 minut. Są szybkie, dziecinnie proste i baardzo smaczne. Uprzedzam, żeby nie wydłużać czasu wypieku ciastek
Walijskie PichcenieRogaliki serowe Rogaliki serowe to bardziej ciasteczka niż jak nazwa wskazuje rogaliki. Jednak ze względu a swój kształt zyskały taką nazwę. Powstały one na bazie 3-składnikowego ciasta serowego, który na blogu gościł już między innymi w przepisach na Szplitry i Kruche Półksiężyce . Bardzo szybko się je wykonuje i wielu osobom z pewnością przypadną(...)wycinać trójkąty. Na szerszej części trójkątu łyżeczką nakładać kleks kremu Nutella (marmolady). Ciasto zwijać od szerszej strony formując rogalik. Końcówkę najlepiej zwinąć pod spód, żeby ciasteczka się nie "otworzyły". Rogaliki zewnętrzną stroną maczać w roztrzepanym białku, a następnie w cukrze (jeśli wolicie mniej słodkie wypieki można z tego kroku zrezygnować). Ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec
My sweet a lifeRogaliki serowe Rogaliki serowe to bardziej ciasteczka niż jak nazwa wskazuje rogaliki. Jednak ze względu a swój kształt zyskały taką nazwę. Powstały one na bazie 3-składnikowego ciasta serowego, który na blogu gościł już między innymi w przepisach na Szplitry i Kruche Półksiężyce . Bardzo szybko się je wykonuje i wielu osobom z pewnością przypadną(...)wycinać trójkąty. Na szerszej części trójkątu łyżeczką nakładać kleks kremu Nutella (marmolady). Ciasto zwijać od szerszej strony formując rogalik. Końcówkę najlepiej zwinąć pod spód, żeby ciasteczka się nie "otworzyły". Rogaliki zewnętrzną stroną maczać w roztrzepanym białku, a następnie w cukrze (jeśli wolicie mniej słodkie wypieki można z tego kroku zrezygnować). Ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec
My sweet a life