czasu z ich realizacją i opracowaniem na blog. Częściej jednak zobaczycie u mnie pomysł na obiad niż wymyślne ciasto... Długo myślałam, jakim deserem mogłabym uczcić z Wami urodziny "Czerwień i błękit" i pomyślałam, że na pewno nie może w nim zabraknąć truskawek i migdałów. Kolor błękitny kremu dopełnił całości. Serdecznie dziękuję wszystkim za ciepłe słowa w komentarzach... To dzięki
Czerwień i błękitinternetu na czas nie określony, ale natura matką wynalazców. Internet chwilowo jest, więc dodaję przepis na pyszne, wiosenne ciasto truskawkowe. Drugą moją radością jest te małe kółeczko w rogu zdjęcia ! ;) Składniki: 0,5 l kremówki 100g cukru pudru 0,5 kg truskawek 5 galaretek truskawkowych -Biszkopt: tortownica 27cm 4 jajka 0,5 szkl cukru 1 szkl mąki 1 łyżeczka proszku
Garnkowe fanaberieforemki wyłożonej papierem do pieczenia i łyżeczką zatapiamy w nim w różnych miejscach pozostałe 50 g kajmaku .Pieczemy ciasto w 175 stopniach około 50 minut .Sernik na środku ma pozostać lekko ścięty ,po przestudzeniu będzie idealnie kremowo karmelowy. Udekorować musem z truskawek przed podaniem.Smacznego
Ladylaura.kakao 1/2 szklanki mleka 1,5% 1/4 łyżeczki sody 1 łyżka oliwy z oliwek Dodatki - dowolne U mnie: truskawki, mandarynki, 2 łyżeczki wiórków kokosowych, syrop klonowy do polania Przepis: Mąkę przesiewamy, dodajemy sodę, kakao, jajko i mleko. Całość miksujemy delikatnie aż ciasto będzie gładkie. Gęstość ciasta sprawdzamy za pomocą łyżki (jeżeli ciasto po niej spływa i pozostawia warstwę na wierzchu
Emcia PichciTruskawki zmiksować. Połowę masy twarogowej wylać do tortownicy, odstawić na 15 minut do lodówki. Do kolejnej części dodać truskawki, dokładnie zmiksować, a następnie wylać na pierwszą część masy. Sernik odstawić na kilka godzin do lodówki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać ciasto. Smacznego
Fit-aminaduże upały to raczej ciasto się nie nadaje, a jak nie ciasto to co? Może ciastka? Takie malutkie, na jeden gryz? Jak dla mnie strzał w dziesiątkę! Małe, maślane ciasteczka z mąki kukurydzianej z truskawkami i listkami cytrynowej melisy. Może wygląd trochę kokieteryjny, takie brzydalki, ale w tym wypadku zdecydowanie liczy się wnętrze. Pychota! Przekonajcie się sami."Składniki
Słodkie Przyjemnościjako, że teraz na nie sezon. Składniki: ½ kg mąki pszennej 1 jajko ciepła woda cukier, sól owoce (jagody, truskawki) Przygotowanie: Truskawki/jagody należy umyć, (odszypułkować) i posłodzić 3-4 łyżkami cukru. Na stolnicę wykładamy mąkę i wbijamy jajko i dolewając wody zagniatamy ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku umieszczamy owoce, składamy i zlepiamy brzegi
PastelFoodbrzoskwiń (u mnie z rabarbaru i truskawek) Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie nie przerywając ubijania stopniowo dodajemy cukier. Do gotowej piany dodajemy dżem i orzechy, ostrożnie mieszamy łyżką. Tak przygotowaną masę wykładamy na podpieczony spód, na na nią ścieramy na grubych oczkach tarki zamrożone ciasto. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy kolejne
Rozpustne gotowaniemusem rabarbarowym Bułeczki wielkanocne Babka z jabłkami i orzechami Cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami Najlepsze brownie na świecie Mazurek różano-kawowy Muffiny jagodowe z kruszonką orzechową Sernik marmurkowy z Nutellą Chlebek do odrywania z czekoladą Sernik waniliowo-czekoladowy Sernik chałwowy Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą Tarta serowa z truskawkami i rabarbarem Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą Mazurek podwójnie
karmelowySzparagi w cieście francuskim z mozzarellą i pesto oznaczają po prostu, że długo oczekiwany na nie sezon w pełni. Szparagi w cieście otulone rozpływającym się w ustach serem i nutką nieco pieprznej rukoli. Otulone chrupiącym lecz delikatnym ciastem… Oh yeah! To przekąska na którą warto było tak długo czekać. To smak zbliżającego się lata. INNE PYSZNE I ZDROWE DANIA(...)SZPARAGI Z TRUSKAWKAMI NA RUKOLI CARPACCIO Z BURAKA Z SALSĄ VERDE SAŁATKA Z GRILLOWANYM BAKŁAŻANEM SAŁATKA WARZYWNA W MUSZLACH MAKARONOWYCH KREWETKI Z MANGO I CHIPSAMI Z PARMEZANU SAŁATKA ARBUZOWA Z MIĘTĄ I HALLOUMI SAŁATKA Z BOBU I GROSZKU Z PARMEZANEM Szparagi w cieście francuskim z mozzarellą
globuskulinarnyDzisiejszy dzień miał być zupełnie inny. Miał być tort, taki który sobie ostatnio wymarzyłam, ale z pewnością jeszcze będzie. Choć dzisiejsze urodziny spędzam w łóżku chorobowo
Plate of Joynalewam porcję ciasta, a ta nie rozlewa mi się na boki, bo boki patelni blokują ciasto. To doskonały sposób, spróbujcie sami! Najlepsze patelnie to te z nieprzywierającym dnem. Zobacz również: przepis na naleśniki puszyste placuszki placuszki amarantusowe placki ziemniaczane placki na kefirze z truskawkami Wszelkie placki i naleśniki to doskonały sposób na sprawdzenie nie tylko patelni, ale również płyty. Moja(...)pieczenia i sól, w drugim mniejszym naczyniu mieszamy składniki mokre, czyli mleko, jaja i olej. Składniki mokre przelewamy do składników suchych i dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy porcję ciasta, czekamy aż pojawią się pęcherzyki powietrza, a ciasto z góry prawie się zetnie. wtedy placka przerzucamy na drugą stronę i jeszcze chwilę smażymy. Ja pankejki smażę na 6 poziomie
MamaOskarkajagodami może być najlepszym rozwiązaniem! Kruche ciasto z jagodami i bezą: 400 – 500 g świeżych, nieuszkodzonych jagód 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej / jasnej orkiszowej (200 g) 1/2 kostki masła (100 g) 2 łyżki cukru pudru lub zmielonego ksylitolu 2 duże, ekologiczne jajka 1 łyżka dowolnej galaretki (np. owoce leśne, porzeczka, truskawka) 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Poezja smakuSezon konfiturowy w pełni dlatego postanowiłam przygotować etykiety na słoiki z pysznymi owocami. Zaprojektowałam 11 etykiet na przetwory z jagód, śliwek, agrestu, wiśni, truskawek, porzeczki, brzoskwiń
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniainnego jak pieczona kasza manna na jogurcie naturalnym, tylko w formie ciasta, o zwartej strukturze- dzięki czemu dobrze się go kroi- dosyć sycący, bardzo zdrowy i mimo swojej prostoty niebanalny w smaku. A jeżeli nie macie chęci na czereśnie, to polecam wykorzystać truskawki, nim znikną z warzywniaków :( Mniammm, polecam! :) * kasza manna- 1 szklanka * jogurt naturalny- 1 szklanka(...)przekroić na pół, a białko ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Małą (20 cm), okrągłą formę wysmarować masłem, obsypać kaszą manną i przelać do niej ciasto. Na wierzchu ułożyć czereśnie. Piec przez około 35 minut. Smacz nego
Kraina Miodem Płynąca