SERNIK WANILIOWY: 600 g serków homogenizowanych 80 g cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 galaretka krystaliczna o smaku truskawka-wanilia Dr.Oetker BISZKOPT KAKAOWY: 3 jajka 95g cukru 65g mąki pszennej 3 łyżki kakao PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT KAKAOWY: 1.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. 2. Do ubitej piany dodajemy po łyżce cukru. 3. Cały czas miksując(...)dodajemy po jednym żółtka. 4. Mąkę i kakao przesiewamy, następnie partiami dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy szpatułką. 5. Ciasto wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia 6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut – do suchego patyczka. MUS TRUSKAWKOWY: 1.Truskawki odsączamy z zalewy i miksujemy. 2. Do szklanki wlewamy odrobinę gorącej wody, wsypujemy
Marcepanowa kuchniakostkę. Włożyć do ciasta i wymieszać. Wykładać po około łyżce ciasta na rozgrzany tłuszcz na patelni i smażyć przez około 1,5 minuty na złoty kolor. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Wykładać na ręcznik papierowy rozłożony na talerzu, który wciągnie nadmiar tłuszczu. Podawać z truskawkami, wiórkami kokosowymi i pokrojonymi drobno migdałami. 1 porcja (ok. 4 racuchy) zawiera
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznykokosowego (waga przed roztopieniem) 2 łyżki mleka kokosowo-ryżowego dowolne owoce ( użyłam czerwonych pomarańczy, mrożonych truskawek, malin, borówek i jagód) jadalne kwiaty (np. bratki, fiołki, stokrotki, płatki róży) opcjonalnie do posypania zmielone wiorki kokosowe, puder owocowy lub cukier puder kokosowy Składniki na ciasto zagniatamy i wykładamy nim foremki na babeczki lub tartaletki. Z podanych składników wyszło mi 5 babeczek
Mienta blogsolą i sodą. Wszystko razem zmiksować na najmniejszych obrotach. Ciasto będzie dość rzadkie. Trzeba je odstawić na chwilę, by odpoczęło. Patelnię nagrzać i rozpuścić olej. Większą łyżką nakładać porcje na patelnię i smażyć na umiarkowanym ogniu. Placki powinny mieć średnicę ok. 10 cm. Na wierzch układać po kilka plasterków truskawek. Po około 30 sekundach placki przewracać powoli łopatką
Calzonella.comWood . A wracając do naszych słodkich rożków… Pamiętajcie, że takie ciasta francuskie, czy to w postaci rożków czy ślimaczków, śmiało możecie też przygotować z innym nadzieniem. U mnie często pojawiają się ciastka francuskie z dżemem , ciastka francuskie z marmoladą , cynamonem, czekoladą i oczywiście z najróżniejszymi owocami (np. truskawkami). Do skonały sposób na deser w stylu
Słodkie okruszkiłyżki cukru pudru łyżeczka cukru waniliowego pół łyżeczki skórki otartej ze sparzonej cytryny do podania: truskawki, śmietana 12%-18%, jogurt, cukier puder, cynamon Czas przygotowania: ok. 30-40 minut lepienia + kilka minut na gotowanie Liczba porcji: około 50-60 sztuk (w zależności od grubości ciasta i wielkości wycinanych kółek) Przygotowanie Zaczynamy od ciasta. Do miski przesiewamy mąkę i mieszamy(...)cienkie placki (ja jestem zwolenniczką bardzo cienkiego ciasta, ale wiem, że niektórzy wolą nieco grubsze, więc dopasujcie grubość zgodnie ze swoimi upodobaniami). U mnie to około 2-3 mm. Ciasto nie może być oczywiście zbyt cienkie, ponieważ wtedy popęka podczas gotowania. Następnie wycinamy szklanką lub innym okrągłym narzędziem koła, nakładamy na środek każdego po ok. łyżeczkę farszu (ilość zależna
Analiza Smakuotrzymania jednolitej masy kremowej. Galaretka truskawkowa 300 g truskawek(u mnie mrożone) 1 galaretka truskawkowa 2 łyżki soku z cytryny cukier (ilość zależy od upodobań i kwaśności truskawek) Rozmrożone truskawki wrzucić do garnka,dodać galaretkę,sok z cytryny i cukier.Podgrzać do momentu rozpuszczenia galaretki (nie gotować).Zmiksować i odstawić. (Masy powinno być 450-500 ml,jeżeli jest mniej uzupełnić(...)biszkopt przekroić na 2 części.Pierwszą część nasączyć ponczem według uznania (u mnie jest herbata karmelowa z cukrem i cytryną).Wyłożyć krem i przykryć drugą częścią biszkoptu.Górną część ciasta również nasączyć ponczem.Lekko tężejącą galaretkę truskawkową wylać na ciasto.Dobrze schłodzić
Anielskie wypiekibazie najlepszych składników i sprawia, że początek dnia staje się idealny. Ale to nie wszystko! Warto pamiętać, że Nutella to doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju ciast, ciasteczek, deserów na zimno i na gorąco o absolutnie każdej porze dnia. Śniadanie z Nutellą – uczta dla ciała i ducha Wiele osób nie jada śniadania, bądź też traktuje je jako(...)bardziej kolorowe, jeśli wierzch posypiemy owocami . Świetnie sprawdzą się tutaj zarówno pokrojone truskawki, banany, brzoskwinie , jak i maliny czy borówki . Naleśniki? Najlepsze z Nutellą i owocami! Jeśli mamy odrobinę więcej czasu, możemy przygotować na śniadanie wspaniałe naleśniki . Robimy ciasto (mieszamy ze sobą jajko, mąkę, mleko, odrobinę roztopionego masła bądź oleju), a następnie smażymy naleśniki
Moja smaczna kuchniaCiasto biedronka Pyszne i bardzo efektowne ciasto z kremem owocowym, puszystym biszkoptem i galaretką. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem śmietankowo-owocowy: 600ml śmietanki kremówki 30-36% 400g owoców typu jagody, maliny, porzeczki, truskawki, wiśnie itp. (u mnie jagody i porzeczki) – mogą być mrożone owoce pół
Blog z Apetytempreferencji) -200g truskawek Dodatkowo -dżem truskawkowy (u nas świeży domowej roboty :D) -truskawki (do ozdoby) -krem: jogurt grecki/ serek/ śmietanka kokosowa (do ozdoby) PANDKI Jajko w całość ubić na kogel-mogel z ksylitolem, następnie dodawać kakao partiami i mieszać. Dodać tyle aby uzyskać konsystencje gęstego ciasta ale lejącego. Masę przełożyć do sztywnego woreczka foliowego, uciąć delikatnie róg i obrysować(...)Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Wlać ciasto na upieczone pandki i piec przez około 15-20 minut w temperaturze 160’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Po upieczeniu, wyjąć biszkopt z piekarnika, wyciągnąć go delikatnie z blachy chwytając za papier i ułożyć na ręczniku. Przy jego pomocy delikatnie zwijać biszkopt
Candy PandasCzas przygotowania: 3h 00 min Ilość porcji: ok. 2 słoiczki po 300ml Drukuj Gładki dżem z truskawek, malin i borówek By Piotr 6 sierpnia 2018 Naturalny
Pogotujmy.plskładniki: ok. 250 g truskawek 1 pomarańcza 1 banan 2 kiwi 1 nektarynka 12 szt. czereśni świeże liski melisy wykonanie: Truskawki oczyszczamy z szypułek, myjemy, osuszamy
Domowy Smak Jedzeniaszpinaku wykiełkowała na grządkach przeznaczonych na cebulę siewkę. Trzeba więc go było usunąć, by cebula mogła normalnie się rozwijać. A że naszła mnie ochota na słodkość, postanowiłam zrobić tureckie ciasto szpinakowe, łamiąc je smakiem polskich czerwonych porzeczek. Składniki : ok. 400 g przemrożonego przez noc rozdrobnionego szpinaku 4 jajka 350 ml cukru 350 ml oleju 3 szklanki (600 ml) mąki krupczatki(...)ewentualnie: śmietan fix owoce; u mnie teraz czerwone porzeczki, mogą być też cząstki truskawek, jagody, borówki, a najsmaczniejsze są maliny :), choć to oczywiście kwestia gustu ;) Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać szpinak i olej. Zmiksować. Dosypać makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. zmiksować. Wylać ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 180-200 stopni
Weekendy w domu i ogrodziesmakowe ;) Ja polecam dziś właśnie domową frużelinę owocową, która jest doskonała do deserów, kremów, ciast, naleśników itp. Nie sprawia żadnych kłopotów podczas przygotowania, a dobrze przechowywana może leżeć do kilku miesięcy w słoiczku. Polecam! Składniki: 500 g owoców np. porzeczek, wiśni, truskawek, jagód itp. sok z 1/2 cytryny 1/2 szkl cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Nastoletnie WypiekanieOstatnio w mojej kuchni króluje niepodzielnie duet: truskawki i świeży, młody szpinak. Mogłabym się tym zajadać na śniadanie, obiad i kolację. Na deser też. Jeśli o mnie chodzi, jest to duet idealny. Przekonałam się o tym robiąc naleśniki ze zmiksowanym szpinakiem z dodatkiem truskawkowego musu. W środku był waniliowy ryż, który podkreślał te dwa wyjątkowe smaki. Co tu dużo(...)konsystencji gęstej śmietany. W razie potrzeby dodać mąki lub jogurtu. Odstawić na kilka minut, aby ciasto odpoczęło. Smażyć na średnio rozgrzanym tłuszczu średniej grubości placki. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem można posypać startym żółtym serem. Z dodatkiem kilku truskawek też nie są złe. Czy próbowaliście szpinakowych naleśników z musem truskawkowym
Codzienna kuchnia niecodzienna