nasze babcie i mamy, z kilku podstawowych składników, które praktycznie zawsze są w domu. W sezonie polecam do ciasta rabarbar, a poza nim możecie pokombinować z innymi Waszymi ulubionymi owocami :) U mnie w następnej kolejności czekają już truskawki i jagody :D SKŁADNIKI: 5 jajek (rozm. L) 1,3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego lub z prawdziwą(...)jasną i puszystą masę. Wsyp mąkę i proszek oraz dolej olej i zmiksuj ponownie wszystko krótko na gładką masę. Przełóż ją do formy, na wierzchu poukładaj rabarbar. Piecz ciasto około 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do ostudzenia. Następnie posyp cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat IlonyDziś szczególny przepis! Tort bezowy robię dość często i zawsze na szczególne okazje. Pavlova, którą widzicie na zdjęciu została zrobiona z okazji tegorocznego Dnia Matki, natomiast
Be Fit Be Strongbudyniu galaretka [ u mnie wiśniowa] truskawki Oddzielić białka od żółtek. Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać . Białka [ posolone]ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru waniliowego i zwykłego. Do ubitych białek dodać żółtka. Wymieszać mikserem. Na pianę z białek z żółtkami wsypać przesianą mąkę z dodatkami. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy
Moje domowe kucharzenieowsianej. Zamiast cukru użyłam dojrzałych bananów, które przy okazji dodają też wilgotności, a w środku umieściłam truskawkę, która nadaje świetnej orzeźwiającej słodyczy :) Muffinki idealnie sprawdzą się na śniadanie lub zdrową przekąskę. Robi się bardzo szybko, są pyszne, a jeśli dodamy jeszcze jedno jajko, ciasto będzie bardziej puszyste. Bardzo polecam :) Składniki (około 10 muffinek): 2 bardzo dojrzałe banany 1 szklanka zmielonych
Healthy food explorerzawsze przyrządzam. Ciasto na pierogi z kwaśną śmietaną…Miałam wrażenie, że to ciasto na faworki! No cóż po lekkim przekształceniu mogę z powodzeniem polecić Wam nowy przepis na ciasto na pierogi . Jeśli lubicie grzyby i szpinak to również możecie skorzystać z przepisu na takowe nadzienie. Pierogi uwielbiam pod każdą postacią. Muszę jednak przyznać, że nie lubię ich robić(...)Oczywiście pierogi z kapustą to charakterystyczna potrawa na święta. Latem będą to pierogi z jagodami czy pierogi z truskawkami . Do jakiej pory roku zaliczyć pierogi ze szpinakiem i grzybami? Te można zrobić o każdej porze! Zapraszam więc na pierogowe party! Ciasto na pierogi Składniki: na 25 pierogów Ciasto 2 jajka 50 ml wody 5-6 łyżek kwaśnej śmietany
codojedzenianazwy "malinowa chmurka". Robiłam je pierwszy raz i wyszło pyszne. Na spodzie jest ciasto półkruche, na to wylana jest galaretka truskawkowa, następnie bita śmietana i przykryte ciastem bezowym. Ciasto półkruche: 3 szklanki mąki pszennej 200 g margaryny 3 duże łyżki cukru pudru 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Galaretka : 3 galaretki truskawkowe 0,5 kg truskawek 1 litr wody Śmietana : 600 ml śmietany 30 % 2 cukry
Kulinarne Fantazje Mariolinazwy "malinowa chmurka". Robiłam je pierwszy raz i wyszło pyszne. Na spodzie jest ciasto półkruche, na to wylana jest galaretka truskawkowa, następnie bita śmietana i przykryte ciastem bezowym. Ciasto półkruche: 3 szklanki mąki pszennej 200 g margaryny 3 duże łyżki cukru pudru 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Galaretka : 3 galaretki truskawkowe 0,5 kg truskawek 1 litr wody Śmietana : 600 ml śmietany 30 % 2 cukry
Kulinarne Fantazje Mariolideser mieli ochotę również dorośli, ale musieli obejść się smakiem, dla nich przygotowałam pyszną kawę i ciasto Pychotka, a mały człowiek dostał ten pyszny deserek. Składniki: 160 ml mleczka kokosowego 3-4 łyżki ryżowej kaszki Nestle owoce leśne garść truskawek ( u mnie mrożonych) syrop klonowy Wykonanie: Mleczko wlałam do rondelka i postawiłam na małym płomieniu, doprowadziłam do zagotowania się
Blondynka GotujeTiramisu truskawkowe to pyszna owocowa wariacja, bazująca na tradycyjnym włoskim deserze. Pysznie smakuje, jest bez pieczenia, więc polecam je zrobić latem, gdy upały doskwierają i nie
Kulinarne Przebojełyżka bułki tartej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 10 szt mrożonych truskawek Hortex Truskawki Hortex odmrozić. Mąkę, kakao, cukier i cukier waniliowy wymieszać ze sobą. Dodać jajka oraz mleko oraz wodę. Wymieszać ze sobą. Masło rozpuścić o dodać do ciasta. Wymieszać do połączenia się składników. Na rozgrzanej patelni smażyć cienkie naleśniki. Przygotowujemy farsz. Kasze jaglaną dokładnie
Kuchnia w oparachfrancuskiego tarte Najpopularniejsza potrawa kuchni francuskiej. Wypiek ten składa się z kruchego ciasta i nadzienia, które może być słodkie (np.z owocami) jak i słone. Jest dobra na każdą okazję, zarówno na gorąco jak i po przestudzeniu. Polecam również przepisy na tarty: ze szpinakiem z truskawkami z masą migdałową ze śliwkami z owocami lata z jabłkami francuską z jagodami i serkiem
potrawyregionalneproszku do pieczenia 2 łyżki oleju plus ok. łyżeczka do wysmarowania patelni miód, truskawki szczypta soli Przygotowanie: Żółtka oddzielić od białek, wymieszać mikserem z mąką, cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i mlekiem oraz olejem. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z ciastem. Patelnię teflonową wysmarować olejem i rozgrzać. Smażyć placuszki na wolnym ogniu na złoto
Kulinarne InspiracjeUwierzcie, że warto spróbować! Wartości odżywcze (tylko ciasto) na 100 g: 207 kcal w tym: B: 6,5 g; W: 32 g; T: 6. Składniki - 200 g mąki orkiszowej - 200 ml letniej wody - 1 łyżka oleju kokosowego - 15 g drożdży - odrobina cukru kokosowego Dodatki - sos czekoladowy czyli zbelendowane truskawki z kilkoma daktylami i kakao - ilość zależy(...)grubości sosu - wszelkie sezonowe owoce: truskawki, borówki, kiwi, winogrono itd. Wykonanie Do miseczki wlewamy letnią wodę a następnie dajemy pokruszone drożdże, odrobinę cukru kokosowego oraz łyżkę mąki. Całość mieszamy i pozostawiamy aż drożdże wyrosną. Następnie dodajemy resztę mąki oraz rozpuszczony olej kokosowy. Całość łączymy i zagniatamy. Pozostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na kaształt pizzy
Health-Fit-LifePRZEPIS NA TATĘ Z GALARETKAMI Składniki na tarte z galaretkami: ciasto: 250g maki pszennej 125g masła 1 jajko 50g cukru pudru krem: 300g śmietanki kremówki 30% – zimnej, z lodówki 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki sproszkowanych truskawek liofilizowanych – opcjonalnie, nadają ładną, różową barwę dodatkowo: jeżyny 2 galaretki w różnych kolorach
Dorota SmakujeBiszkopt kakaowy, przełożony kremem budyniowym, z wkładką sernikową, truskawkami w galaretce oraz polewą czekoladową na wierzchu. Czytaj dalej »
Arabeska waniliowa