Tak przy piąteczku musi być coś na słodko! Z racji tego, że za oknem robi się coraz cieplej na stół nie może trafiać nic innego jak
Be Fit Be StrongDziś na blogu prezentujemy Pavlovą, w dość nietypowej, bo nie do końca białej formie. Moja wariacja na temat tego pochodzącego z Antypodów przysmaku zamiast cukru zawiera
Kulinarna PokusaWczoraj serwowałam omlet, dzisiaj zapraszam na jogurtowe ciasto z owocami, nie mogłam się zdecydować na jeden rodzaj owoców, dlatego z przyjemnością użyłam ich wszystkich ;) Moje dzisiejsze ciacho skrywa w sobie truskawki, maliny, jeżyny, borówki i czerwoną porzeczką. Nieźle co? Musi Wam zasmakować ;') Składniki: 1 duży kubek 600 g jogurtu naturalnego 3 kubki mąki 1 kubek cukru 3 łyżeczki proszku(...)dodaniu nowego składnika, a na koniec mieszamy na jednolitą masę. Możemy użyć miksera a możemy wymieszać również łyżką. Wykładamy masę do dużej formy, ja użyłam tortownicy fi 28. Wierzch ciasta wykładamy owocami, możemy użyć świeżych owoców w okresie letnim lub mrożonych w okresie zimowym. Mrożonych owoców nie rozmrażamy przed pieczeniem. Pieczemy przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka ustawiając
Życie zaczyna się w kuchnijednym kawałki fileta, ponownie oprószamy przyprawami, układamy po wiórku masła i zawijamy w szczelny pakuneczek. Tak przygotowane wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Salsa truskawkowa: Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i przekładamy na patelnię. Posypujemy cukrem (ilość wg uznania, ja dałam 2 płaskie łyżki), skrapiamy sokiem z cytryny i octem balsamicznym i chwilę przesmażamy, następnie dodajemy serek(...)wrzątku maczamy łyżkę, następnie gorącą nabieramy małe porcje ciasta i zanurzamy w wodzie, postępujemy tak z całym ciastem. Gotujemy minutę od wypłynięcia na wierzch. Rybę polewamy sosem truskawkowym, podajemy z kluseczkami i dekorujemy ziarenkami granatu, listkami świeżej mięty oraz połówkami truskawek. Cała dekoracja jest do zjedzenia. Smacznego :) RADY: Użyłam szpinaku mrożonego, bo tylko taki miałam, ale może być też świeży
Kolorowy PrzepisownikI po raz kolejny potwierdziło się, że najlepsze pomysły u mnie na słodkości przychodzą nieplanowane! I tak było tym razem! Dziś mam dla Was genialny przepis
Ostra na SłodkoSezon truskawkowy już nam się powoli zaczyna , więc oprócz ciast , muffinek i babeczek zaczynają się też koktajle. A jak wiecie koktajle i smoothie to ja uwielbiam – szczególnie takie mocno schłodzone ( wręcz lodowate! ) z dodatkiem mleka kokosowego. Dziś mam dla Was przepis na przepyszne smoothie truskawkowe właśnie na mleku kokosowym. Z dodatkiem miodu i soku z limonki. Wspaniale orzeźwi(...)śniadanie, deser albo zamiast słodkiej przekąski. Polecam! A przy okazji przypominam o kończącym się konkursie! Możecie zgarnąć fantastyczny sprzęt m.in do koktajli! Szczegóły tutaj: http://ostra-na-slodko.pl/2015/05/06/konkurs-zmiksuj-ostrej-slodki-koktajl/ SKŁADNIKI: * truskawki – 250 g * mleko kokosowe – 200 ml * sok z limonki – 3 łyżki * miód – 1 czubata łyżka * wiórki kokosowe – 4 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą
Ostra na Słodkoczyli tort Księżniczka lub Lalka Barbie. Jedni nazywają tak inni tak, ale wszyscy wiemy, że jest to tort z lalką w środku. Połączenie biszkoptu z masą maślaną i truskawkami daje naszym kubkom smakowym nie lada rozkosz. Masa cukrowa zaś, sprawia, że tort nabiera charakteru. Polecam taką zabawę, gdyż uczy cierpliwości. Ja nigdy nie należałam do osób cierpliwych(...)zachwyt w oczach wynagradza godziny spędzone nad dekorowaniem ciasta. A moja pierwsza Księżniczka pojawiła się na naszym stole :D Składniki na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 3 łyżki mąki Masa : 3 jajka 1 1/2 szklanki cukru pudru 2 kostki masła po 200 g sok z 1/2 cytryny Dodatkowo: 1 słoik truskawek w kompocie Lukier plastyczny: 75 ml gorącej wody
Ciasteczkowy Potwórmąki ziemniaczanej 1 szklanka liści bazylii Ponadto: 150 g kuwetury czekoladowej 1 łyżka oleju arachidowego lub innego 300 g truskawek cukier puder WYKONANIE: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Ciastka pokruszyć w robocie lub pognieść, np przy pomocy wałka do ciasta. Okruszki połączyć z kakao. Masło rozpuścić. Rozpuszczone masło dodać do okruszków - dokładnie połączyć. Powstała masa ma być zwarta(...)piec 90 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Ostygnięty przechowywać w lodówce. Kuweturę połamać rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając olej. Polać sernik, udekorować truskawkami i delikatnie oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
kolorowotorcikoworoku dość późno zabrałam się za rabarbar, ale to chyba przez chęć nacieszenia się truskawkami i innymi owocami, które szybciej znikają. Trochę więcej łodyg rabarbaru wyrosło na działce, więc mogłam spróbować go w wersji 100% eko Kolorów w kuchni nigdy dość, a takie pochodzące z natury lubię najbardziej, więc wykorzystałam w tym przepisie sproszkowany młody jęczmień. Polecam wypróbować, bo kolor(...)wychodzi żywy i można go uzyskać łatwiej niż przy użyciu szpinaku. Jeśli macie dostęp do rabarbaru w kolorze malinowym – będzie bardziej kontrastowo i barwniej Zielone ciasto orkiszowe z rabarbarem 200 g mąki orkiszowej razowej 30 g mąki kokosowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżka sproszkowanego młodego jęczmienia skórka otarta z 1 cytryny szczypta kardamonu 3 jajka
Fitkotroku dość późno zabrałam się za rabarbar, ale to chyba przez chęć nacieszenia się truskawkami i innymi owocami, które szybciej znikają. Trochę więcej łodyg rabarbaru wyrosło na działce, więc mogłam spróbować go w wersji 100% eko ;) Kolorów w kuchni nigdy dość, a takie pochodzące z natury lubię najbardziej, więc wykorzystałam w tym przepisie sproszkowany młody jęczmień. Polecam wypróbować, bo kolor(...)wychodzi żywy i można go uzyskać łatwiej niż przy użyciu szpinaku. Jeśli macie dostęp do rabarbaru w kolorze malinowym - będzie bardziej kontrastowo i barwniej :) Zielone ciasto orkiszowe z rabarbarem 200 g mąki orkiszowej razowej 30 g mąki kokosowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżka sproszkowanego młodego jęczmienia skórka otarta z 1 cytryny szczypta kardamonu 3 jajka 1/2 szklanki
FitKotpieczenia. Ciasto jest gęstsze, dlatego bez problemu można je smażyć grubsze i bardziej puchate. W smaku wg mnie nie czuję się zdecydowanej różnicy. Tradycyjnie podaje się je z syropem klonowym, ale ... konsystencja miodu, którego nie znoszę (wiem, wiem jest bardzo zdrowy) skutecznie mnie do tego odstraszyła. Polałam je pysznym musem truskawkowym, bo ... przecież ... truskawki też są zdrowe(...)pędzelka. Małą chochelką wylewać ciasto na rozgrzaną patelnię formując małe okrągłe placuszki. Smażyć do momentu, aż spód stanie się delikatnie brązowy, a na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki (ok. 2-3min.). Następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć do zrumienienia. Podawać ciepłe polane musem truskawkowym. Mus truskawkowy: Zmiksować (lub zblendować) szklankę truskawek, odrobinę cukru oraz kilka
Walijskie Pichceniepieczenia, całość delikatnie mieszamy lub miksujemy na najniższych obrotach. Ciasto przekładamy do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy do suchego patyczka w temp 180 stopni. Studzimy go i kroimy na 4 cienkie spody. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, na koniec dodajemy śmietan fix (można pominąć) Truskawki kroimy na małe kawałki, galaretkę rozpuszczamy w 400ml wody
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSkładniki Ciasto 220 g mleka saszetka drożdży instant 4 płaskie łyżki stewii 500 g mąki pszennej 80 g masła 1 jajko 1 żółtko szczypta soli aromat waniliowy truskawki mrożone dżem jagodowy Kruszonka 100 g mąki pszennej 80 g masła miękkiego 80 g cukru aromat waniliowy Do naczynia wlać mleko, dodać drożdże, stewię wymieszać 2 min 30 s/37 st/obr(...)koniec dodać dwie łyżki czubate mąki gdyby się bardzo kleiło. Przełożyć do miski i przykryć ściereczką na 30 minut do wyrośnięcia. Przygotować kruszonkę Zagnieść wszystkie składniki w rękach. Ciasto wyrośnięte wyłożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Na wierzch rozsmarować dżem i dodać owoce, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150*C na 30 minut a potem
ClauditteMissCookingsyropem z czarnego bzu Oficyna , cytrynowca z bezą Must Bake i tosta francuskiego z chałki z truskawkami Marmolada chleb i kawa . Podsumowując, wczoraj moje kubki smakowe były w stanie euforii i dzisiaj również chcą to przeżyć! Dzisiaj proponuję bardzo proste ciasto, a zarazem genialne w smaku. Połączenie awokado wraz ze słodkim mango tworzy wyborną całość, a mąka ryżowa
Be Fit Be Strong