więc mamy niespodziankę - nigdy nie wiadomo, na jakie nadzienie się trafi :) Składniki (16 drożdżówek) Ciasto 250 ml śmietany, 36% 500 g mąki pszennej opakowanie suszonych drożdży (7 g) 80 g cukru 16 g cukru waniliowego 2 jajka średniej wielkości dowolne owoce do nadziania (u mnie truskawki - tak, w sierpniu <3, maliny, borówki, nektarynka, gruszka - umyte, obrane, pokrojone) Kruszonka(...)kruszonkę. Śmietanę pogrzać w małym garnku (ma być ciepła, absolutnie nie można doprowadzić jej do wrzenia!). Mąkę przesiać do miski i dokładnie wymieszać z drożdżami. Dodać pozostałe składniki na ciasto oraz podgrzaną śmietanę, wyrobić ciasto (mikserem ok. 5 minut, ręcznie dłużej), aż będzie lśniące i gładkie. Przykryć czystą ściereczką i trzymać w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu delikatnie
Słodkie inspiracjeBabka piaskowa, to bardzo łatwe i szybkie ciasto. Odpowiednio udekorowana może stanowić miły poczęstunek na każda okazję. Osobiście najbardziej lubię ją ze szklanką ciepłej czekolady lub mocnego kakao, polecam. Składniki: 150 g mąki pszennej wrocławskiej 100 g mąki ziemniaczanej 200 g masła 150 g cukru 4 jajka 1 łyżka kwasnej gęstej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier(...)proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do posmarowanej masłem blachy wysypanej bułką tartą. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni ciepła i piec babkę 50-55 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i przestudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 2 łyżkami mleka i polać babkę. Posypać płatkami migdałów, udekorować kawałkami truskawek i listkami mięty. Można podawać...Smacznego
Gosia gotujeżółtka - 3-4 łyżki kwaśnej śmietany - szczypta soli - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Zagniatam szybko składniki ciasta. Wylepiam nim formę, którą następnie wkładam do lodówki na 30 minut ( lub na balkon zimową porą :) - 2 litrowe słoiki owoców w kompocie ( u mnie truskawki i wiśnie)/ lub 2 opakowania mrożonych owoców po ok. 450-500 gram - 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)ziemniaczaną. kruszonka: - niepełna szklanki mąki - pół szklanki cukru - pół kostki miękkiego masła Składniki kruszonki rozcieram w palcach do momentu uzyskania sypkich grudek. - dodatkowo ubijam białka (od żółtek ze spodu ciasta) z 1 łyżką cukru. - 2 łyżki kakao Piekarnik nagrzewam do 180'C. Podpiekam ciasto ok 20 minut aż delikatnie nabierze złotawego koloru. W tym momencie wyciągam je z piekarnika. Spód
kawawszklancerozgrzany, ale podczas smażenia zmniejszyć do minimum. Smażyć trzeba na tz. głębokim tłuszczu. Dużą łyżką nabrać ciasta i wlać na gorący olej. Smażyć z dwóch stron, aż staną się złotawe. Wyłożyć na papierowych ręczniczkach, dla pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Podawać ciepłe, oblane zmiażdżonymi truskawkami lub innymi owocami. Posypać cukrem pudrem. Smacznego
Kuchnia Pokoleńbiszkoptach- minimum pracy, maksimum efektu. Niezbyt słodki, odrobinę kwaśny i z ogromną ilością truskawek! Moja mama twierdzi, że jest to sernik w stylu fit, niestety jako dietetyk nie mogę się z nią zgodzić, chociaż z pewnością jest to lżejsza alternatywa dla standardowych serników z masłem lub ciast z tłustymi kremami. Polecam ze względu na to, że to na prawdę pyszne(...)ciasto. Składniki (na blachę 20 cm x 20 cm): 100 gram biszkoptów 4 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody 250 gram śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru 800 gram jogurtu naturalnego lub greckiego 1,5 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 750 ml gorącej wody Biszkopty rozkładam w formie. W dużej misie
Mango Papajakoniec wlać olej i ocet i wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez ok 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa placki. Masa: Kremówkę ubić, dodać mascarpone i cukier, miksować do połączenia. Truskawki umyć , usunąć szypułki i pokroić na ćwiartki. Przełożenie: Na ostudzony biszkopt wyłożyć 1/3 masy
Motylkowa Kuchniałyżki śmietany szczypta soli galaretka brzoskwiniowa galaretka agrestowa 200 g serka mascarpone truskawki Sposób przygotowania: Mąkę wymieszaj z cukrem i solą,dodaj posiekaną Kasię,żółtko i śmietanę.Całość zagnieć.Owiń folią i schowaj do lodówki na ok.godzinę.Następnie rozwałkuj ciasto,wyłóż nim formę i piecz ok 30 minut w temperaturze 180 stopni(...)schłodzone ciasto wylej masę z ubitego mascarpone z dodatkiem przestudzonej,lekko tężejącej galaretki(przygotowanej z połowy wody).Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.Gdy stężeje wylewamy na wierzch galaretkę(przyrządzoną wg przepisu).Gdy zastygnie wycinamy szklanką lub pierścieniem 2 krążki.Układamy je jeden na drugim tworząc wieżę. Dekorujemy całość truskawkami. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie
Wielki apetytdodałam mrożonych porzeczek, które nadały bułeczkom lekko kwaskowy posmak. Wyszły przepysznie. W domowym plebiscycie remis. Jedne i drugie pyszne. Myślę, że możecie zaszaleć z owocami, które najbardziej lubicie – truskawki, borówki, wiśnie, poziomki, gruszki, śliwki czy jabłuszka. Ja już nie mogę doczekać się rabarbaru – zrobię z rabarbarem i jabłkiem. Koniecznie wypróbujcie! Składniki na 4 bułeczki : 200 g chudego twarogu(...)papier 4 porcje masy i uformować je w okrągłe placki (robiąc w środku delikatne wgłębienie). Do wgłębienia w cieście nałożyć 100 g owoców. Może to być starte na tarce o grubych oczkach jabłko albo dowolne inne owoce np. truskawki, borówki, porzeczki czy śliwki. Mogą być mrożone. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec 25 minut. Przed podaniem
DietologTort, który odmienił moje życie... ;) Zawsze chciałam umieć robić i ozdabiać torty. Tak dla siebie. Dla własnej satysfakcji, że mogę, bo potrafię. A odkąd zostałam
Kolorowy PrzepisownikDokładnie wymieszałam wszystko mikserem na najniższych obrotach. Pozostałe białko ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodałam do ciasta. Teraz wymieszałam już ciasto delikatnie łyżką. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łyżką nakładałam porcje ciasta i lekko je spłaszczałam tworząc kształt kółek. Ciastka wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piekłam ciasteczka(...)manny, np.: ciastka z kaszy manny z marmoladą (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/ciastka-z-kaszy-manny.html), knedle z kaszy manny z truskawkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/knedle-z-kaszy-manny-z-truskawkami.html), torcik z kaszy manny (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/torcik-z-kaszy-manny.html), kluski kładzione z kaszy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/kluski-kadzione-z-kaszy-manny.html), ciasto z kaszy manny i jogurtu (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/ciasto-z-kaszy-manny-i-jogurtu.html), placek z kaszy manny z morelami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/placek-z-kaszy-manny-z-morelami.html),
Waniliowe ImprowizacjeRolada bezowa z musem owocowym Wbrew pozorom to ciasto nie jest wcale trudne w wykonaniu, ani bardzo pracochłonne. A smakiem pobija każdy deser. Świetne połączenie słodkiej i chrupiącej bezy, pysznego kremu śmietankowego oraz lekko kwaskowatego musu owocowego. Niebo w ustach! Składniki: Beza: 6 białek jaj 340g cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Nadzienie: 250ml słodkiej śmietanki(...)250g serka mascarpone Mus owocowy: 1 szklanka Świeżych lub mrożonych owoców, u mnie mrożone jagody, truskawki, maliny, borówki, wiśnie 3 łyżki cukru 3 łyżki wody 1 łyżka czerwonej galaretki o smaku np. truskawkowym, malinowym, owoców leśnych… mięta do przyozdobienia ciasta *** Białka ubijamy na sztywną pianę, uważając aby ich nie przebić- miksujemy tylko do momentu, aż piana
Blog z ApetytemWłóż do piekarnika 2 małe lub 1 większą patelnie dostosowaną do zapiekania w piekarniku (ja mam żeliwne). Ewentualnie naczynia do zapiekania. Na małego naczynia do zapiekania włóż rabarbar i truskawki i wymieszaj je z cukrem, wanilią, imbirem, cynamonem i sokiem pomarańczowym. Przykryj folią aluminiową, włóż do piekarnika i piecz przez 20 minut, po czym wyjmij i odstaw. W misce ubij(...)masa stanie się jednolita. Wyjmij patelnie z piekarnika, do każdej włóż masło i rozpuść. Wlej po połowie ciasta, włóż do piekarnika i zapiekaj przez 20 minut lub do momentu ładnego zarumienienia. Po wyjęciu z piekarnika wyłóż na nie upieczony rabarbar z truskawkami, polej powstałym syropem i podawaj posypane cukrem pudrem. Smacznego! English version Dutch baby with roasted rhubarb and strawberries
karmelowylekki smakołyk łączący w sobie serek mascarpone, białą czekoladę, bitą śmietanę, biszkopty oraz kwaskowaty mus z truskawek. Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, a choć pogoda do tej pory była mało czerwcowa i nas nie rozpieszczała, coraz chętniej będziemy sięgać po ciasta lub desery przygotowywane bez pieczenia i podawane na zimno. Taki jest właśnie proponowany w tym przepisie deser, do tego(...)delektować smakiem.Deser przyrządziłam w dwóch pucharkach dla mojej dwuosobowej rodzinki, więc jeśli u Was jest ona liczniejsza, należy zwiększyć ilość składników w przepisie. Deser truskawkowySkładniki:7 sztuk okrągłych biszkoptów180g truskawek + cukier do smaku (u mnie bez cukru)250g mascarpone50g białej czekolady100g śmietanki 30%1 łyżeczka cukru pudru Wykonanie:- na spód obu pucharków pokruszyć 3 biszkopty (po 1,5 na pucharek
Smakołyki BerenikiRóżni się czasem - wykonanie mojego ciasta zajmuje ok 15 min I to jest duży plus. Jest puszyste I delikatne, rozpływające się w ustach. Jedyny minus - to że znika szybciej niż się je piecze :) Zaczynamy :) Składniki: 225 gr self raising* mąki 100 gr masła 100 gr drobnego cukru puszka owoców- ja użylam truskawek 1 jajko(...)mleka *self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki. Wykonanie: Mąke, masło, cukier łączymy ugniatając. Dodajemy truskawki. Ubijamy mleko I jajko. Ubite mleko z jajkiem wlewamy do ciasta. Mieszamy składniki do połączenia. Wylewamy na blaszkę. Teraz szykujemy kruszonkę. :) Składniki: 75 gr masła 50 gr mąki zwykłej 30 gr zmielonych
Smaki Edytyrazem na blogu ciasto zrobione przez moją starszą córkę, rewelacyjny sernik na zimno. Inspirację czerpała z książki Doroty Świątkowskiej Moje wypieki, ale tym razem postanowiła wzbogacić go o ciasteczkowy spód. Sernik robi się bardzo szybko, a samo wykonanie nie jest zbyt skomplikowane. Najgorsze jest tylko to czekanie..., choć na szybko można się zadowolić wylizaniem miski :-). Sernik na zimno(...)białą czekoladą i truskawkami Składniki Na spód: 180 g czekoladowych ciastek wieloziarnistych 2 łyżeczki kakao 60 g roztopionego masła Na masę serową 500 g twarogu tłustego dwukrotnie zmielonego 300 g białej czekolady ziarenka z 1 laski wanilii 150 ml kremówki 36% 2 płaskie łyżki żelatyny 500 g świeżych truskawek Wykonanie: Ciasteczka miksujemy razem masłem
Kulinarne przygody Gatity