mąki ziemniaczanej 1 szklanka liści bazylii Ponadto: 150 g kuwetury czekoladowej 1 łyżka oleju arachidowego lub innego 300 g truskawek cukier puder WYKONANIE: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Ciastka pokruszyć w robocie lub pognieść, np przy pomocy wałka do ciasta. Okruszki połączyć z kakao. Masło rozpuścić. Rozpuszczone masło dodać do okruszków - dokładnie połączyć. Powstała masa ma być zwarta(...)piec 90 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Ostygnięty przechowywać w lodówce. Kuweturę połamać rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając olej. Polać sernik, udekorować truskawkami i delikatnie oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
kolorowotorcikoworoku dość późno zabrałam się za rabarbar, ale to chyba przez chęć nacieszenia się truskawkami i innymi owocami, które szybciej znikają. Trochę więcej łodyg rabarbaru wyrosło na działce, więc mogłam spróbować go w wersji 100% eko Kolorów w kuchni nigdy dość, a takie pochodzące z natury lubię najbardziej, więc wykorzystałam w tym przepisie sproszkowany młody jęczmień. Polecam wypróbować, bo kolor(...)wychodzi żywy i można go uzyskać łatwiej niż przy użyciu szpinaku. Jeśli macie dostęp do rabarbaru w kolorze malinowym – będzie bardziej kontrastowo i barwniej Zielone ciasto orkiszowe z rabarbarem 200 g mąki orkiszowej razowej 30 g mąki kokosowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżka sproszkowanego młodego jęczmienia skórka otarta z 1 cytryny szczypta kardamonu 3 jajka
Fitkotroku dość późno zabrałam się za rabarbar, ale to chyba przez chęć nacieszenia się truskawkami i innymi owocami, które szybciej znikają. Trochę więcej łodyg rabarbaru wyrosło na działce, więc mogłam spróbować go w wersji 100% eko ;) Kolorów w kuchni nigdy dość, a takie pochodzące z natury lubię najbardziej, więc wykorzystałam w tym przepisie sproszkowany młody jęczmień. Polecam wypróbować, bo kolor(...)wychodzi żywy i można go uzyskać łatwiej niż przy użyciu szpinaku. Jeśli macie dostęp do rabarbaru w kolorze malinowym - będzie bardziej kontrastowo i barwniej :) Zielone ciasto orkiszowe z rabarbarem 200 g mąki orkiszowej razowej 30 g mąki kokosowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżka sproszkowanego młodego jęczmienia skórka otarta z 1 cytryny szczypta kardamonu 3 jajka 1/2 szklanki
FitKotpieczenia. Ciasto jest gęstsze, dlatego bez problemu można je smażyć grubsze i bardziej puchate. W smaku wg mnie nie czuję się zdecydowanej różnicy. Tradycyjnie podaje się je z syropem klonowym, ale ... konsystencja miodu, którego nie znoszę (wiem, wiem jest bardzo zdrowy) skutecznie mnie do tego odstraszyła. Polałam je pysznym musem truskawkowym, bo ... przecież ... truskawki też są zdrowe(...)pędzelka. Małą chochelką wylewać ciasto na rozgrzaną patelnię formując małe okrągłe placuszki. Smażyć do momentu, aż spód stanie się delikatnie brązowy, a na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki (ok. 2-3min.). Następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć do zrumienienia. Podawać ciepłe polane musem truskawkowym. Mus truskawkowy: Zmiksować (lub zblendować) szklankę truskawek, odrobinę cukru oraz kilka
Walijskie Pichceniepieczenia, całość delikatnie mieszamy lub miksujemy na najniższych obrotach. Ciasto przekładamy do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy do suchego patyczka w temp 180 stopni. Studzimy go i kroimy na 4 cienkie spody. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, na koniec dodajemy śmietan fix (można pominąć) Truskawki kroimy na małe kawałki, galaretkę rozpuszczamy w 400ml wody
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuDROŻDŻE W ROLI GŁÓWNEJ" :) Składniki: Ciasto: 4 szkl mąki pszennej 70 g świeżych drożdży (ja dałam 40 g, moim zdaniem tyle wystarczy ;-)) 300 ml letniego mleka 50 g roztopionego i ostudzonego masła 4 żółtka 1 łyżeczka soli 2 łyżki cukru Owocowy kisiel: 500 g rabarbaru 200 g truskawek 1 kisiel truskawkowy szczypta soli(...)około 3/4 szkl cukru Przygotowanie: 1. Owocowy kisiel: Rabarbar i truskawki drobno pokroić. Owoce umieścić w garnuszku z dodatkiem soli i cukru. Zagotować. Wsypać kisiel i gotować jeszcze kilka minut do zgęstnienia, cały czas mieszając. Następnie zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia. 2. Ciasto: Drożdże rozpuści w 1/2 szkl. letniego mleka ze szczyptą cukru oraz mąki
Nastoletnie WypiekanieSkładniki Ciasto 220 g mleka saszetka drożdży instant 4 płaskie łyżki stewii 500 g mąki pszennej 80 g masła 1 jajko 1 żółtko szczypta soli aromat waniliowy truskawki mrożone dżem jagodowy Kruszonka 100 g mąki pszennej 80 g masła miękkiego 80 g cukru aromat waniliowy Do naczynia wlać mleko, dodać drożdże, stewię wymieszać 2 min 30 s/37 st/obr(...)koniec dodać dwie łyżki czubate mąki gdyby się bardzo kleiło. Przełożyć do miski i przykryć ściereczką na 30 minut do wyrośnięcia. Przygotować kruszonkę Zagnieść wszystkie składniki w rękach. Ciasto wyrośnięte wyłożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Na wierzch rozsmarować dżem i dodać owoce, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150*C na 30 minut a potem
ClauditteMissCookingsyropem z czarnego bzu Oficyna , cytrynowca z bezą Must Bake i tosta francuskiego z chałki z truskawkami Marmolada chleb i kawa . Podsumowując, wczoraj moje kubki smakowe były w stanie euforii i dzisiaj również chcą to przeżyć! Dzisiaj proponuję bardzo proste ciasto, a zarazem genialne w smaku. Połączenie awokado wraz ze słodkim mango tworzy wyborną całość, a mąka ryżowa
Be Fit Be Strongdelikatnie szpatułką. Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy (smarujemy olejem i oprószamy mąką wyłącznie dno formy), pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Upieczony, rumiany biszkopt zostawiamy 5 minut w piekarniku, po czym wyciągamy na blat do zupełnego przestudzenia. Z wystudzonego biszkopta ścinamy cieniutką wierzchnią skórkę, by masa lepiej przylgnęła do powierzchni ciasta. (przyznaję, że tego(...)powierzchnię i wykładamy owoce, delikatnie zanurzając je w kremie. Wkładamy ciasto do lodówki i przygotowujemy bitą śmietankę do wyłożenia na brzegi ciasta. Wystarczy ubić na sztywno 1/2 szklanki schłodzonej kremówki z łyżką cukru pudru ( można dodać łyżeczkę śmietan - fixu). Ubitą śmietanką ozdabiamy brzegi ciasta - ja wyłożyłam chaotyczne spiralki, można oczywiście według uznania i posiadanego sprzętu wykończeniowego
Kronika Piekarnikaowsiane bananowe: 1 szklanka płatków owsianych 1 jajko 1 łyżka masła szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego 400 ml mleczka kokosowego 91 % tłuszczu 1 banan dekoracja: 8 truskawek 2 kiwi 1 banan masło klarowane czekolada gorzka 50 g 1 łyżeczka wiórek kokosowych 1 łyżeczka soku z cytryny mięta świeża Gofry: Mleczko kokosowe kupuje takie które ma jak największą(...)wstrząsam nią, łyżką wyjmuję śmietankę gęstą. Wodę zostawiam do gofrów ciasta. Do misy blendującej, wlewam wodę kokosową ok 200 g, dodaję jajko, płatki, banana, sól, masło roztopione, proszek do pieczenia i miksuję blenderem. Ciasto ma mieć konsystencję jak na naleśniki tylko bardziej gęstą. Gofrownicę smaruję olejem, wylewam ciasto. Gofry piekę około 7 minut. Zależy to od mocy gofrownicy. Po wyjęciu
wesoła kuchniaczekoladowym ciastem. Jeszcze tylko trochę czekolady na górę i chrupiące płatki migdałowe... Ciasto:5 jajek, 200g masła lub margaryny, 200g drobnego cukru do wypieków, 200g mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, 50g tartych migdałów BackMit, 100g mlecznej czekolady, 70g gorzkiej czekolady, 2 łyżki konfitury z truskawek. Masło utrzeć z cukrem do białości, ok. 7 minut. Następnie kolejno dodawać żółtko
Z miłości do słodkościserek waniliowy (u mnie Danon)truskawki balsamicoopakowanie mrożonych truskawek2 łyżki masła1 łyżka brązowego cukru1 łyżka dobrego octu balsamicznego2 łyżki posiekanej bazyliiszczypta pieprzuPRZYGOTOWANIEGofrySuche składniki wkładam do miski dokładnie mieszam.Dodaję żółtka, olej, mleko i wodę mineralną - całość miksuję mikserem na gładką masę.Białka ubijam na sztywną pianę, która dodaję do masy i delikatnie mieszam. Odstawiam ciasto aby odpoczęło na około(...)piekę około 4 minut (czas jest zależny od gofrownicy, jeżeli otworzymy ją zbyt wcześnie ciasto nie będzie od niej odchodziło).MasaKremówkę ubijam.Pod koniec ubijania dodaje w trzech porcjach serek waniliowy - można do masy dodać cukier waniliowy jeśli ktoś woli aby była słodsza.TruskawkiLekko rozmrożone truskawki kroję na połówki. Masło rozgrzewam na patelni, dodaję do niego cukier a następnie wrzucam
Magiczna kuchnia Dariiczubate łyżeczki żelatyny ¼ szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego Dodatkowo: około 0,5 kg truskawek, cukier puder do posypania tarty Na blat wysypujemy mąkę, kakao, sól oraz cukier i cukier wanilinowy. Dodajemy pokrojone masło i całość wyrabiam rękami. Kiedy z ciasta zaczną formować się okruchy dodajemy jajko oraz łyżkę wody. Szybko i energicznie ugniatamy.Jednolite, wyrobione ciasto zawijamy w folie(...)tarty. Odrywamy jeden papier i na drugim przenosimy ciasto. Odwracamy do góry dnem i dokładnie dociskamy w formie od tarty, pamiętając o brzegach. Odrywamy papier i poprawiamy ciasto jeśli zajdzie taka konieczność. Dno dziurawimy widelcem i wykładamy folią aluminiową z obciążeniem (np. grochem czy fasolą). Pieczemy około 15 w piekarniku nagrzanym na 190 stopni. Po tym czasie usuwamy obciążenie
Kolizje Smakówłyżki cukru pudru 3 czubate łyżki żelatyny Dodatkowo: galaretka agrestowa ( należy przygotować ja wcześniej ) 10 truskawek Sposób przygotowania: Białka ubijamy , gdy się ubiją na sztywną pianę , to dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Ciasto dobrze wymieszane wykładamy na przykrytą blaszkę papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 C Masa(...)wystudzeniu , szybko wlewamy do masy serowej i ubijamy na najwy zszych obrotach. Tak przygotowaną masę wylewamy na wystudzony biszkopt owsiany. Torcik : Po wylaniu masy śmietanowej , umytymi i pokrojonymi truskawkami w plasterki dekorujemy wierzch serniczka. Odstawiamy do stężenia najlepiej na 12 godzin. Smacznego
Słodkości i nie tylko