Uwierzcie, że warto spróbować! Wartości odżywcze (tylko ciasto) na 100 g: 207 kcal w tym: B: 6,5 g; W: 32 g; T: 6. Składniki - 200 g mąki orkiszowej - 200 ml letniej wody - 1 łyżka oleju kokosowego - 15 g drożdży - odrobina cukru kokosowego Dodatki - sos czekoladowy czyli zbelendowane truskawki z kilkoma daktylami i kakao - ilość zależy(...)grubości sosu - wszelkie sezonowe owoce: truskawki, borówki, kiwi, winogrono itd. Wykonanie Do miseczki wlewamy letnią wodę a następnie dajemy pokruszone drożdże, odrobinę cukru kokosowego oraz łyżkę mąki. Całość mieszamy i pozostawiamy aż drożdże wyrosną. Następnie dodajemy resztę mąki oraz rozpuszczony olej kokosowy. Całość łączymy i zagniatamy. Pozostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na kaształt pizzy
Health-Fit-LifePRZEPIS NA TATĘ Z GALARETKAMI Składniki na tarte z galaretkami: ciasto: 250g maki pszennej 125g masła 1 jajko 50g cukru pudru krem: 300g śmietanki kremówki 30% – zimnej, z lodówki 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki sproszkowanych truskawek liofilizowanych – opcjonalnie, nadają ładną, różową barwę dodatkowo: jeżyny 2 galaretki w różnych kolorach
Dorota Smakujełyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie wg smaku (u mnie jogurt grecki i truskawki) Jajko rozbełtać z jogurtem, dodać słodzidło, otręby i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut. Smażyć na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, na małym ogniu pod pokrywką z dziurką. Ciasto wyłożyć łyżką, rozprowadzić po całej powierzchni patelni i wyrównać. Kiedy wierz całkowicie się zetnie
Smaki ArminePyszne ciacho które wymyśliłam ostatnio,mamy sezon na truskawki więc użyłam zmiksowanych truskawek i swoje brzoskwinie w syropie z ogrodu-i tak powstało- było pycha ,polecam
Swojskie jedzonkoWbrew pozorom w tym cieście nie ma kakao ani czekolady. Ciemny kolor to zasługa maku oraz mąki pełnoziarnistej. Czytaj więcej »
Kasia SarnaDlaczego tort podwójnie truskawkowy ? A dlatego, że są w nim truskawki świeże i jest też konfitura z truskawek. Niestety konfitura nie jest mojego wyrobu ale jest
Ewa w kuchniPowroty jednak bywają przyjemne :) A na dobry początek wracam do Was z przepysznym ciastem z rabarbarem :) Sezon na to warzywo w pełni, aż żal nie korzystać. Zwłaszcza, że jego cena ostatnio mocno spadła w dół i już kombinuję, jakby go przetworzyć :) A za rabarbarem gonią już truskawki... nic, tylko zamknąć się w kuchni i pichcić hihi :) W końcu dzisiaj
My simple kitchenOstatni gwizdek na wykorzystanie świeżych, ładnych, polskich truskawek do deserów. Chciałabym aby nasze truskawki były dostępne przez cały rok, ale to niestety nie jest w Polsce
Słodkie PrzyjemnościPyszny, sycący placek ryżowy na słodko. Podany z truskawkami i dżemem truskawkowym. Zapiekanka smakowała przepysznie, nie za słodka,puszysta i niesamowicie smaczna, chyba właśnie dlatego znikła
Kuchnia Łukaszaefekt końcowy jest obłędny. Tort ten króluje od dawna na przyjęciach urodzinowych w mojej rodzinie. Gorąco polecamy! :) Tort serowo-truskawkowy (na podstawie przepisu Kwestii Smaku) Składniki: S pód ciasta: 200 g kruchych ciasteczek (maślane, kokosowe) ¼ kostki miękkiego masła Masa serowa: 500 g twarogu sernikowego (u mnie „Mój ulubiony” z Wielunia) 500 g mascarpone 1 szklanka brązowego, nierafinowanego cukru 1 budyń(...)Pieczemy przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni C i pieczemy 90 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i smarujemy śmietaną. Wstawiamy do piekarnika na ostatnie 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Masa truskawkowa: Świeże lub rozmrożone truskawki przecieramy przez sitko. Na sitku powinno pozostać tylko około 2 łyżek nieprzetartych truskawek, które wyrzucamy
Moja Mama GotujeRozgrzać patelnię. Jajko zmiksować. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę. Na rozgrzaną patelnię nakładać po 1 łyżce ciasta. Rozprowadzić. Smażyć na małym ogniu na rumiany kolor, z obu stron. Przełożyć na talerz. Podawać z jogurtem i truskawkami. Smacznego
Chocolate Muffin Blogktóre zapewni zdrową energię na cały dzień Aromatyczne, lekko kokosowe naleśniki w towarzystwie soczystych truskawek plus obłędnie delikatne lody z solonym karmelem – uwierzcie mi, można oszaleć z rozkoszy ;p *Nie zapomnijcie śledzić nie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie CIASTO Jajka ubij lub roztrzep trzepaczką z odrobiną soli. Wprowadź olej kokosowy w stan ciekły, dodaj(...)smaż z drugiej strony do uzyskania tego samego koloru. Składniki CIASTO 50 g mąki kokosowej 250 ml chudego mleka lub wody gazowanej 4 jajka (205 g) odrobina soli 1 łyżka (15 g) rozpuszczonego oleju kokosowego Wykonanie DODATKI Przepis na studzące zmysły lody z solonym karmelem i orzeszkami znajdziesz tu . Truskawki umyj i pokrój na kawałki. Połóż na naleśnik łyżkę lodów
Eat me! Fit me!ciastek, ½ szklanki mielonych migdałów, 3 łyżki masła migdałowego, 4 łyżki masła. Do przybrania: cukier puder, truskawki, kwiaty lawendy. Przygotowanie: Składniki spodu zmiksować w blenderze. Masę wyłożyć na dno formy, wyrównać i ubić . Zmiksować składniki masy serowej i wylać na migdałowy spód. Formę z ciastem wstawić do większej napełnionej wodą (do wysokości 2/3 foremki z sernikiem), piec 60 minut
SzczyptaSmaQłyżka cukru waniliowego 125 g rozpuszczonego masła szczypta soli 1 żółtko do posmarowania dżem truskawkowy, najlepiej swojski, ja użyłam dżemu z truskawek i płatków róży 12 dużych zamrożonych truskawek KRUSZONKA: 50 g masła 1/4 szklanka cukru 1/2 szklanki mąki cukier puder do posypania Mąkę przesiewamy do sporej miski, robimy w niej dołeczek. Drożdże rozcieramy z cukrem(...)wgłębienie, umieszczamy tam około pół łyżeczki dżemu i dużą truskawkę. Wierzch każdej drożdżówki smarujemy roztrzepanym żółtkiem, posypujemy kruszonką i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy do zarumienienia, czyli jakieś 15-20 minut. Po upieczemy posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy strużkami lukru. Gotowe! Jeśli macie problem ze zrobieniem ciasta drożdżowego polecam ten artykuł
Rozpustne gotowanieSkładniki na kruche ciasto:450 g mąki pszennej230 g masła1 szklanka cukru pudru1 jajko2 żółtka2 łyżki gęstej śmietany1 łyżeczka proszku do pieczeniaDodatkowo:1 kg rabarbaru + 3-4 łyżki cukru2 budynie waniliowe bez cukru (na pół litra mleka) + 4 łyżki cukru750 ml mlekacukier puder - do posypania kilka łyżek bułki tartejŚmiało można powiedzieć, że w tym roku ze względu(...)trochę przegapiłam początek sezonu owocowego. Ale wczoraj, kiedy odwiedziłam "zielony ryneczek" - uśmiechnęły się do mnie ze stoisk targowych, czerwone truskawki, piękne łodygi rabarbaru, granatowe buźki borówek - i od razu zrobiło mi się lepiej :)Na początek listy pomysłów na sezonowe ciasta - padło na ciasto z budyniem i rabarbarem, który znalazłam na bardzo ciekawym portalu, pełnym pomysłów stylowi.pl.Najpierw zaczynamy od przygotowania
Świat Ciasta