Danie z serii "mama gotuje" :) Pyszne naleśniki w wersji pełnoziarnistej, podane z twarożkiem kokosowym, zmiksowanymi truskawkami i syropem czekoladowym 0 kcal od Walden Farms. Czy może być lepszy sposób na poprawę humoru po maturalnych zmaganiach? :) Ciasto : 250 ml wody 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju pół łyżeczki soli 200 g mąki owsianej Wszystkie składniki dokładnie
Chocolate Muffin Blogtroszkę do podsypania 1 szklanka mleka 5 dag drożdży 100 g margaryny 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka Ziarenek Migdałowy Przylądek z Ziarenkowa - http://www.ziarenkowo.com/ Truskawki ze śmietaną jako dodatek Wykonanie : Do miseczki wlać 1/2 szklanki ciepłego mleka , dodać drożdże , 2 łyżki cukru i około 3 łyżek mąki Rozczyn ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Wszystko(...)około 10 , 12 minut. Gaza lub koszyczek nie może sięgać wody , musi być wyżej. Bułeczki podawać z truskawkami ze śmietaną i posypką z ziarenek lub po prostu z dowolnym sosem . Jeśli chcecie bułeczki podać z sosem mięsnym lub grzybowym do ciasta nie dodawajcie cukru tylko odrobinę soli. Smacznego :) http://www.ziarenkowo.com
Sama słodycz i szczypta chiliniż na spodzie z biszkopcików czy kruchych ciastek. Ale uzyskany smak jest wspaniałą nagrodą za trudy. Ciasto w wykonaniu jest proste i nie powinno sprawić trudności nawet największym laikom kuchennym. W przedstawionym przepisie zrobiłam biszkopt bezglutenowy. Z owoców wykorzystałam truskawki i mrożone maliny. Ale można tutaj poszaleć z innymi miękkimi owocami. Składniki - na dużą tortownicę: Biszkopt(...)rafinowanego 70 g mąki bezglutenowej lub zwykłej pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30% ok 200 g miękkich owoców - najlepsze truskawki, jagody lub borówki 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka owocowa - najlepiej o smaku owoców, których będziemy używali Na wierzch: Świeże lub mrożone owoce do dekoracji Galaretka Przygotować biszkopt
Ze smakiem bez glutenuMasło/margarynę utrzeć z cukrem, a następnie połączyć z jajkiem. Wsypać mąkę, sól i po wymieszaniu - nasiona konopi z truskawkami. (Można dodać korab lub kakao. Wtedy należy użyć odrobinę mniej mąki.) Całość dokładnie wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto rozwałkować (w razie potrzeby podsypując mąką) na grubość około 5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty (u mnie kółka
Di gotujegłębokiego smażenia (u mnie ryżowy), 1 kg truskawek, 300 ml śmietany 30%, 1 – 2 łyżki cukru pudru Truskawki umyć, odciąć szypułki, pokroić według uznania. Mąkę wsypać do miseczki, dodać żółtka i wymieszać na jednolitą masę dodając mleko. Powinniśmy otrzymać ciasto gęściejsze niż na naleśniki. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z ciastem. Na patelni z wysokim rantem rozgrzać tłuszcz(...)Lać do niego ciasto ciasto przez lejek (ja przekładam ciasto do worka cukierniczego) „sznureczkiem” poruszając lejkiem spiralnie. Powstaną wówczas jak gdyby gniazdka. Gdy zrumienią się z jednej strony, odwrócić i zrumienić drugą stronę. Wyjmować na półmisek przykryty ręcznikiem papierowym. Śmietanę ubić z cukrem. Chruścik ułożyć na talerzu, ułożyć na nim truskawki i przybrać śmietaną. zastawa
królestwo garówCzas truskawkowy, czerwiec, więc nie może zabraknąć ciasta na zimno a jeżeli jest jeszcze całkiem fit to czemu nie. Dziś najdłuższy dzień, najkrótsza noc więc delektujmy się jogurtowcem, sernikiem bo mamy dużo czasu. Sernik znalazłam u Olgi Smile i taki jaki on prosty taki smakowity więc polecam gorąco. Jogurtowiec na zimno z truskawkami - sernik na zimno z truskawkami. ROZWIŃ
Moje Małe Czarowaniechrupiacy spód z orzechami laskowymi, kremowa masa z serka mascarpone z dodatkiem jogurtu greckiego i dużo świeżych jagód i truskawek pokryte cieniutką warstwą Tortengussu, zamiast ciężkiej galaretki. Spód wystarczy zmiksować, krem wymieszać, rozpuścić Tortenguss i pyszny torcik gotowy. Zamiast piekarnika, ciasto z lodówki. Polecam! Składniki na spód: 50 g orzechów laskowych 80 g sucharków lub herbatników 60 g masła Składniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Mama zrobiła mi niespodziankę i w dzień mojego przylotu z Azji przygotowała nowe, pyszne ciacho. Tym razem truskawkowe! Delikatny, szpinakowy ( słodki ) biszkopt pokryty lekką, puszystą truskawkową
Ostra na Słodkosoku własnym, kompotów czy też mrożonych owoców. Świetnym sposobem na ich wykorzystanie jest to pyszne, wilgotne, bardzo proste i szybkie ciasto na bazie jogurtu naturalnego. Ja najczęściej piekę je z wiśniami drylowanymi a tym razem zrobiłam z truskawkami ze słoika (w soku własnym). SKŁADNIKI: (na tortownicę 26-28 cm, ja piekę w szklanej formie na tartę) 2 jajka 1 szkl(...)Wszystkie składniki wymieszać (wystarczy trzepaczką ręczną). Przełożyć do formy. 3. Na wierzch wyłożyowoce. Piec 50 min w 180*C (grzanie góra-dół). *nie próbowałam robić tego ciasta ze świeżymi owocami (które de facto przy pieczeniu puszczą dużo soku) więc nie wiem jak by się zachowało, na pewno trzeba by dużo dłużej piec Ciasto to wspaniale nadaje się
Kto ugości moich gości?Owoce jako dodatek, jakie chcecie i ile chcecie :) Porcja 12 mini tart lub 1 duża Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 400 ml jogurtu greckiego 2 budynie śmietankowe 2 szklanki mleka 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego do dekoracji owoce: jagody, maliny, truskawki, .... Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: budynie rozpuść w połowie szklanki mleka, pozostałe mleko zagotuj i wlej budynie, mieszaj
Niezły Młynektruskawek ani poziomek, ale aromatycznych winogron truskawkowych (uva fragola*). Owoce uva fragola są małe, mają intensywnie granatową barwę , są dość słodkie i ciężkie od soku, który niesamowicie brudzi ręce :-) Z tak aromatycznych winogron, nie mogłam nie wyczarować czegoś pysznego, wszak z winogron nie tylko wino się robi) Wybrałam pochodzacą z Toskanii schiacciatę con uva, słodkie , płaskie ciasto(...)dwoma łyżkami oliwy, taką samą ilością cukru i dekorujemy paroma gałązkami rozmarynu. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (200°C) na około 40 minut(ostatnie 10 min w 180°C). Ciasto powinno się zrumienić, a cukier skarmelizować. *Nie jestem znawcą win, ani winorośli, ale z tego co wyczytałam wynika, że uva fragola to hybryda czyli mieszaniec międzygatunkowy, która została przywieziona
Mia Cucina Sofietadziś moje imieniny, to wstawiam go także tutaj, bo wiem że nie każdy korzysta z Instagrama ;) Składniki na tort o śr 16cm (w efekcie końcowym ok 20cm) Ciasto szpinakowe: 150g świeżego szpinaku 80g oleju Kujawskiego 3 ziarna sok z ½ cytryny 3 jajka 100g drobnego cukru 275g mąki tortowej 1 duża łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 400g borówek (można użyć jagód(...)Ganache: 100g śmietany 36% 100g białej czekolady Dodatkowo: Galaretka z czerwonej porzeczki Miks owoców (mrożonych lub jeszcze lepiej świeżych): maliny, truskawki, jeżyny, czerwona porzeczka, borówka amerykańska, winogrono zielone oraz listki mięty 3 galaretki przezroczyste lub kolorowe Sposób przygotowania Ciasto: Szpinak miksujemy z olejem i sokiem z cytryny na idealnie gładką papkę. Jajka ubijamy z cukrem na puch, powoli dodajemy masę
Kuchnia w czekoladzieKnedle ze śliwkami, truskawkami lub morelami. Każdy z nas ma swoje ulubione, ja zapraszam Was dzisiaj na pyszne knedle ze śliwkami podane ze śmietaną i odrobiną powideł śliwkowych. Zapraszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Knedle ze śliwkami Składniki 500 g ugotowanych ziemniaków 2 jajka 50 g mąki ziemniaczanej 250 g mąki pszennej brązowy cukier bułka tarta Instrukcje Ziemniaki gotujemy w osolonej(...)wodzie, gorące przeciskamy przez praskę i odstawiamy do wystygnięcia. Do ziemniaków dodajemy mąki, jajka i szybko zagniatamy ciasto, jeśli zbyt mocno się klei możemy dodać jeszcze odrobinę mąki. Śliwki myjemy, pozbywamy się pestek, do każdej śliwki wsypujemy szczyptę cukru, zamykamy i obtaczamy w bułce tartej. Z ciasta formujemy wałek średnicy 5 cm i kroimy na cienkie plasterki, rozpłaszczamy
To co lubię - gotuję i polecamJajecznica z pomidorem to klasyczne połączenie szynki, cebuli, jajek z pomidorem. Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Przepis oraz listę potrzebnych składników przedstawiam poniżej. Składniki 1
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Przepis na smaczne ciasto z owocami, które robi się błyskawicznie. Ja dałam rabarbar, ale mogą to być inne owoce – jabłka, truskawki, wiśnie, itd. Składniki: 4 jajka 1,5 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny lub masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 lasek rabarbaru cukier puder Przygotowanie Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na dość małe kawałki(...)proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko i dodajemy do masy. Dalej ucieramy do jednolitego połączenia się składników. Blachę o wym ok 24x24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto i rozkładamy równomiernie rabarbar, lekko dociskając. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 45 min do suchego patyczka. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem
e-PrzepisyKulinarne