Niespodzianka truskawkowa to ciasto bez pieczenia. Może być super prezentem dla bliskiej osoby. Nie tylko ładnie wygląda, ale w smaku rewelacja. Składniki: Warstwa truskawkowa: 600 g truskawek sok z 1 cytryny 1 szklanka cukru pudru 30 g żelatyny 300 ml śmietany kremówki 36% Warstwa śmietanowa 500 ml śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru lub według własnego smaku 2 łyżeczki(...)truskawki do dekoracji listki mięty Wykonanie: Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z biszkoptów ułożyć brzeg tortu. Warstwa truskawkowa: Truskawki umyć i usunąć szypułki. Włożyć truskawki do garnka i zmiksować na gładko. Dodać cukier puder,sok z cytryny i podgrzać na małym ogniu, ciągle mieszając. Zdjąć z palnika i dodać żelatynę namoczoną w zimnej wodzie
O kuchni z uczuciemOrkiszowe gofry z truskawkami Lubicie gofry? Próbowaliście kiedyś wersji na mące orkiszowej pełnoziarnistej? Polecam. Gofry wychodzą równie pyszne, a ich przygotowanie jest dziecinnie proste. Orkiszowe gofry z truskawkami świetnie sprawdzą się na śniadanie lub lżejszy letni obiad Polecam i życzę Wam miłego dnia Składniki: (na 4 gofry) 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej TOTA 1 szklanka mleka 1 jajko 1/4 szklanki(...)łyżeczki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia truskawki do podania: truskawki i listki świeżej mięty Przygotowanie: Rozgrzewamy gofrownicę. W jednej misce ubijamy białka z małą szczyptą soli. W drugiej miksujemy żółtka z mąką, proszkiem do pieczenia, mlekiem, cukrem i olejem. Następnie ubite białka dodajemy do masy. Całość krótko mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy do dobrze rozgrzanej gofrownicy i smażymy na złoto
Słodkie okruszkiWszystko w tym roku wcześniej dojrzewało – wcześniej były truskawki, potem zaraz maliny, morele i jagody, wszystko się przesunęło w czasie. I o ile na początku to bardzo mnie cieszyło, wszystkich chyba wyposzczonych po zimie ale teraz z tym gorzej gdy w połowie lata mieliśmy już jesień na stole. Na śliwki już dawno się zaczął sezon, a już widzę(...)jestem jeszcze mentalnie gotowa i odmawiam:) Tymczasem cieszę się śliwkami i zajadam je w różnych konfiguracjach. Dziś mam dla Was super proste i przepyszne owsiane ciasto ze śliwkami mi migdałami, które upiekłam w zeszły deszczowy weekend ku pokrzepieniu. Robi się je szybko, składniki wystarczy niedbale zmieszać na kruszonkę, wylepić nimi formę, trochę podpiec, na to powrzucać śliwki z cukrem
Cooking for EmilyWszystko w tym roku wcześniej dojrzewało – wcześniej były truskawki, potem zaraz maliny, morele i jagody, wszystko się przesunęło w czasie. I o ile na początku to bardzo mnie cieszyło, wszystkich chyba wyposzczonych po zimie ale teraz z tym gorzej gdy w połowie lata mieliśmy już jesień na stole. Na śliwki już dawno się zaczął sezon, a już widzę(...)jestem jeszcze mentalnie gotowa i odmawiam:) Tymczasem cieszę się śliwkami i zajadam je w różnych konfiguracjach. Dziś mam dla Was super proste i przepyszne owsiane ciasto ze śliwkami mi migdałami, które upiekłam w zeszły deszczowy weekend ku pokrzepieniu. Robi się je szybko, składniki wystarczy niedbale zmieszać na kruszonkę, wylepić nimi formę, trochę podpiec, na to powrzucać śliwki z cukrem
Cooking for Emilysię drożdżówki pachnące owocami otulone w budyniu i posypane kruszonką.Zajrzałam do mojej zamrażalki i znalazłam jeszcze resztkę truskawek,malin i czarnych porzeczek. Budyń też szybko zrobiłam,ugotowałam i tym sposobem powstały niesamowicie pyszne,pulchne i pachnące drożdżówki. Ciasto drożdżowe 1kg maki 10dag drożdży 15dag margaryny 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mleka 4-5 żółtek 1/2 łyżeczki
Niespełnione zdolności kulinarnemnie jednak jak zwykle najprostrza wersja, dlatego, że nie lubię mocno słodkich ciast, i wszystkie te dodatki pomijam :) Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mleka 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju 1 mały cukier wanilinowy 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli truskawki lub inne owoce Wykonanie: Mieszamy ze sobą suche składniki tj: mąkę, cukier, proszek
Walijskie Pichcenieprzeprowadzkę. Nie dość, że po powrocie do domu dadzą wykończonemu studenckim życiem człowiekowi iście wakacyjne jedzenie (niech żyje fasolka szparagowa i młode ziemnaczki!), ma człowiek pod ręką zapas truskawek (bez wychodzenia z domu!), to jeszcze zamiast oddychania spalinami Pewnego Śląskiego Miasta lub Miasta na "S", z Którego Wszyscy Się Śmieją, człowiek może pooddychać spalinami z aromatem kwitnących wszędzie lip. Osiągnęłam(...)ktoś za mnie rozpakuje... Składniki na tortownicę 22cm: Ciasto: 125g masła 100g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 90ml wody 2 jajka 100g jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju szklanka mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 40g kakao 100-200g cukru wg uznania szczypta soli szczypta chilii Dodatkowo: 200g śmietanki truskawki do dekoracji Masło, czekoladę, kawę i wodę rozpuszczamy
Wrzosowa Polanacukru pudru 1 serek śmietankowy (typu Almette) 250g zmiksowanych truskawek Dodatkowo: kilka truskawek do dekoracji Sposób przygotowania: 1. Jajka ucieramy z cukrem kryształem oraz cukrem waniliowym. Powoli dolewamy mleko, olej, a następnie wodę z sokiem z wyparzonej i otartej wcześniej skórki z cytryny. Pomiędzy dodawaniem kolejnych składników ciasto mieszamy łyżką bądź za pomocą miksera (na najniższych obrotach). Mąkę łączymy(...)piekarnika na ok 25 minut. Sprawdzamy za pomocą patyczka, czy ciasto w środku jest upieczone, jeśli jest suchy- wyciągamy i odstawiamy do całkowitego przestudzenia. 2. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder, ser mascarpone oraz serek śmietankowy. Miksujemy na gładką masę, a następnie powoli dodajemy zmiksowane truskawki. Mieszamy i przelewamy do większego pudełka po lodach. Wstawiamy do lodówki
Kuchnia w czekoladziepudru (do smaku) Dodatkowo: ok. 0,7 kg truskawek (do przełożenia blatów i dekoracji), 1 tabliczka białej czekolady (100 g) Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem na jasną masę. Na koniec miksowania dodać mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia się składników (ciasto będzie dość gęste). Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać(...)bułką tartą, około 45 minut w temperaturze 175°C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest jeszcze wilgotne w środku. W razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia o kilka minut. Śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru pudru i Śmietan-fixem. Truskawki zmiksować w malakserze z pozostałym cukrem pudrem. Jeśli są zbyt kwaśne dodać więcej cukru. Żelatynę rozpuścić
Bulliopudru (do smaku) Dodatkowo: ok. 0,7 kg truskawek (do przełożenia blatów i dekoracji), 1 tabliczka białej czekolady (100 g) Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem na jasną masę. Na koniec miksowania dodać mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia się składników (ciasto będzie dość gęste). Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać(...)bułką tartą, około 45 minut w temperaturze 175°C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest jeszcze wilgotne w środku. W razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia o kilka minut. Śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru pudru i Śmietan-fixem. Truskawki zmiksować w malakserze z pozostałym cukrem pudrem. Jeśli są zbyt kwaśne dodać więcej cukru. Żelatynę rozpuścić
Bulliomojprzepisna.pl | Drożdżowe babeczki z truskawkami na żółtkach Mam dla Was przepyszne, wilgotne, mięciutkie babeczki drożdżowe, żółciutkie, z dużą ilością żółtek, całkowicie bez białek oraz bez mleka i jego przetworów . Z truskawkami i kruszonką. Must have w sezonie truskawkowym. Składniki na 15 małych babeczek: 250 g mąki chlebowej 1/2 szklanki mleka u mnie sojowe 1/4 szklanki oleju 20 g świeżych drożdży(...)mąkę, wyrobić, ciasto ma być gładkie, elastyczne, lśniące. Ja wyrabiam robotem, z hakiem do drożdżowego, około 10 min. na średniej prędkości. Gotowe ciasto przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do podwójnie objętości. Ja zawsze wkładam do piekarnika rozgrzanego do 30 st. ( nie więcej niż 30, bo drożdżowe nie lubi upałów ;)), po godzinie jest już wyrośnięte. Wyrośnięte ciasto jeszcze
moj przepis namojprzepisna.pl | Drożdżowe babeczki z truskawkami na żółtkach Mam dla Was przepyszne, wilgotne, mięciutkie babeczki drożdżowe, żółciutkie, z dużą ilością żółtek, całkowicie bez białek oraz bez mleka i jego przetworów . Z truskawkami i kruszonką. Must have w sezonie truskawkowym. Składniki na 15 małych babeczek: 250 g mąki chlebowej 1/2 szklanki mleka u mnie sojowe 1/4 szklanki oleju 20 g świeżych drożdży(...)mąkę, wyrobić, ciasto ma być gładkie, elastyczne, lśniące. Ja wyrabiam robotem, z hakiem do drożdżowego, około 10 min. na średniej prędkości. Gotowe ciasto przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do podwójnie objętości. Ja zawsze wkładam do piekarnika rozgrzanego do 30 st. ( nie więcej niż 30, bo drożdżowe nie lubi upałów ;)), po godzinie jest już wyrośnięte. Wyrośnięte ciasto jeszcze
moj przepis naSkładniki na 15 małych babeczek: 250 g mąki chlebowej 1/2 szklanki mleka u mnie sojowe 1/4 szklanki oleju 20 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 6 żółtek szczypta soli truskawki około 30 małych lub 15 dużych Kruszonka: 50 g mąki chlebowej 25 g oleju 25 g cukru pudru Składniki na kruszonkę wyrobić między palcami. Formę wysmarować masłem, obsypać mąką(...)godzinie jest już wyrośnięte. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. podzielić na 15 równych części, przełożyć do formy na muffiny. Odstawić do wyrośnięcie, wyłożyć owoce, posypać kruszonką. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Formę wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 20 min, do złotego koloru. Babeczki wyjąc, odstawić na kratce do wystudzenia. Smacznego! Drożdżowe babeczki z truskawkami na żółtkach bez mleka Drożdżowe
moj przepis nakuchnia, polecam :) —>KLIK 250 g półtłustego twarogu jajko 0/5 szklanki mąki ryżowej szczypta soli szklanka truskawek (poza sezonem mrożonych) 2-3 łyżki jagód (poza sezonem mrożonych) Twaróg ucieramy z jajkiem. Dodajemy mąkę ze szczyptą soli i zagniatamy ciasto. Formujemy wałeczki, lekko je spłaszczamy i odcinamy kluski. Wrzucamy je partiami do gotującej się wody cały czas mieszając aby się
Mienta blog