ciasta z truskawkami - 9798 przepisów (strona:386/654)

Wytrawne roladki z ciasta francuskiego 240

kolejny przepis z wykorzystaniem ciasta francuskiego, ale w wytrawnej odsłonie - jest równie smacznie jak na słodko, obiecuję! :) Ciasto francuskie to cudowny produkt, który można wykorzystać właściwie do wszystkiego. Jestem jego wielką fanką, tak samo jak Dominik. Gdy po upieczeniu ciasteczek z truskawkami i serkiem zostało mi jeszcze jedno opakowanie, postanowiłam, że tym razem upiekę coś wytrawnego. Efekt przeszedł moje najśmielsze

Cooking Monster
Torcik śmietankowy z truskawkami 136

śmietany 18% lub 12% cukier puder ( do smaku, ja dodałam 2 czubate łyżki ) ziarenka z laski wanilii, opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego Dodatkowo: około 450 g truskawek Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną przesiać i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, dokładnie(...)sekund po każdym dodaniu, aż do wyczerpania cukru. Dodać żółtka i zmiksować na niskich obrotach miksera do dokładnego połączenia. Dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec przez około 25 - 30 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt przestudzić przez kilka

Opowieści z piekarnika
Najlepszy sernik na zimno 17390

Najlepszy przepis na pyszny, orzeźwiający, aksamitny sernik bez pieczenia, czyli sernik na zimno z serków homogenizowanych (serki homo) jest ten, który przygotowywała zawsze moja mama. Tym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi z truskawkami + mrożenie 123

zalewamy wodą, dodajemy masło, jajka i mieszamy, a następnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na trzy części, jedną wyjmujemy z miski, resztę przykrywamy mokrą ściereczką. Oderwany kawałek wałkujemy na cienki placek i wykrawamy kółka za pomocą dużej szklanki albo okrągłej foremki do ciastek.Na każde wycięte kółko nakładamy na środek około łyżeczki truskawek i zlepiamy.W szerokim garnku gotujemy wodę do której dodajemy trochę

Słodkie Przyjemności
drożdżówka z musem truskawkowym... 115

szklanki letniego mleka, 4 jajka, 7 dag drożdży, szczypta soli, aromat waniliowy 4 krople KRUSZONKA: 15 dag kostki margaryny lub masła, 15 dag cukru, 10 dag mąki MUS: truskawki 50 dag, jogurt naturalny 50 dag, cukier 1 łyżka w większej misce mikserem utrzeć jajka z cukrem do białości margarynę stopić w rondelku i wystudzić na letni tłuszcz drożdże rozetrzeć(...)zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia z podanych składników utrzeć palcami kruszonkę i do lodówki wyrośnięte ciasto mikserem spiralami z 2 minuty odpowietrzyć-wyrobić, przełożyć do dwóch keksówek z papierem do pieczenia, posypać kruszonką i piec w temp. 180 C ok. 40 - 50 min truskawki świeże lub mrożone po odmrożeniu zmiksować blenderem z jogurtem i cukrem - bardzo smaczna i aromatyczna drożdżówka

W Mojej Kuchni Lubię
Placuszki z masą twarogową i owocami 157

cukru z wanilią do dekoracji owoce (np. truskawki, brzoskwinie z puszki) dżem, np. wiśniowy cukier puder Na samym początku przygotować masę twarogową. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Następnie ser twarogowy trzykrotnie zmielony wymieszać z ubitą śmietaną, cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Przygotowaną masę twarogową schłodzić w lodówce.  Składniki na ciasto umieścić w misce i za pomocą trzepaczki wymieszać

Ugotować
Tort Pavlova 151

Dziś moje urodziny :) Dopiero wróciliśmy z urlopu więc chyba nie zdążę przygotować tortu ale dla Was i tak mam przepis. Tort Pavlova przygotowałam 2 tygodnie temu

Mienta blog
Biszkopt z hibiskusem i odmienionym kremem budyniowym (bez cukru i masła) 276

efekt końcowy może być bardzo smaczny. Ja za ciężkimi, maślanymi kremami zbytnio nie przepadam, a najgorsze jest według mnie zastępowanie głównego składnika mas margaryną (dla mnie to zabójstwo dla ciasta :P) i stosowanie chemicznych dodatków, co wpływa negatywnie na smak. Mam nadzieję, że tym przepisem was zaciekawię i uwierzycie, że tort można zrobić inaczej :) Dodam, że bardzo smakował wszystkim testującym(...)mleka 2 łyżki ksylitolu ekstrakt ze stewii w płynie (do smaku) pół słoiczka konfitury z dzikiej róży opcjonalnie: domowy ekstrakt waniliowy + kilka łyżek przegotowanej wody do nasączenia blatów, liofilizowane truskawki do dekoracji Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z hibiskusem. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodawać partiami ksylitol, ubijać przez kilka minut. Dodawać

FitKot
Babeczki z fantazją 233

żółtka 2 łyżki zimnej  wody 300 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 szt śmietan fix truskawki czekoladowe groszki Przygotowanie:Mąkę  z margaryną zagniatamy, dodajemy żółtka, cukier puder i na końcu wodę. Zagniatamy na jednolite masę. Ciasto włożyć do woreczka i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki wylepiać ciastem małe foremki do babeczek. Babeczki(...)sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać śmietan fixy i chwilkę zmiksować do połączenia się składników. Bitą śmietaną za pomocą szprycy napełnić kruche babeczki udekorować  plasterkami  truskawek  i  czekoladowymi groszkami

Ala piecze i gotuje
Serowe serduszka czyli placuszki dla zakochanych 146

pieczenia. Całość dokładnie wymieszać szpatułką. 2.  Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju kokosowego, nakładać łyżką porcję ciasta i uformować za pomocą formy zgrabne serduszka. Następnie odwrócić i usmażyć na drugiej stronie. 3.  Gotowe placuszki posypać cukrem pudrem i podawać z truskawkami

Szalona Kuchnia Eweliny
Torcik czekoladowy 523

idealnie równe). Następnie za pomocą np.metalowej obręczy o średnicy 7cm wycinamy 4 koła (resztki ciasta wykorzystać na przykład na cake popsy klik) . Każde ciastko przekroić na 2 małe blaty. Dodatkowo: 60 g ciemnej czekolady* 1/2 łyżeczki oleju * świeże maliny do dekoracji (truskawki, jagody) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać oliwę.Na talerzyku ułożyć mały blat czekoladowy

Zabawa smakiem
Ciasto z marmolada (sliwkowo-truskwkowa) i beza czyli poWeekendowe Lakocie odc.89 176

psiapsiółki.    Ciasto z marmolada (sliwkowo-truskwkowa) i beza ciasto : 100 g miękkiego masła (u mnie margaryna bez mleczna) 10 g cukru opakowanie cukru z wanilią 3 żółtka (u nas od kurek zielononóżek, dozwolonych) 210 g mąki pszennej 2 g proszku do pieczenia marmolada: po 250 g truskawek i śliwek(...)mnie mrożone więc uskuteczniam recykling) 2 łyżki cukru beza: 3 białka (zielononóżek) 100 g cukru Truskawki i śliwki wkładamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i gotujemy ok 30 minut tak by się lekko rozpadły a woda odparowała. Słodzimy i studzimy. Przygotowujemy ciasto. W misie miksera ucieramy masło z cukrem. Następnie stopniowo dodajemy żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia

Dzieje kuchennej Wiewióry
Galette z rabarbarem 149

znowu jest październik.  Mamy więc wiosnę i rabarbar, którego za moment nie będzie :) Będą truskawki i ani się obejrzymy, będziemy zbierać śliwki i jabłka. No i mówiłam, że październik na horyzoncie... Galette na blogu gości kolejny raz, bo jest jednym z łatwiejszych ciast, jakie dane mi było we własnej kuchni upiec. Nie dość, że jest właśnie proste w przygotowaniu

bistro mama
Dżem truskawkowy z cytrynowo-miętową nutą 157

Sezon na truskawki powoli się kończy (bynajmniej na mojej działce coraz mniej tych wspaniałych owoców). Jak co roku przygotowuje jak największą ilość słoików. Zazwyczaj stawiam na tradycyjne – po prostu truskawkowe dżemy i konfitury. Jednak z resztek owoców zawsze wyczarowuje coś oryginalnego . Lubie mieć kilka mniej typowych słoiczków. Dziś postawiłam na pyszny dżem z cytrynowo-miętową nutą . Dżem nie jest(...)czuć cytrynowy akcent . Idealny na lato Osobiście polecam go jako dodatek do śniadaniowych owsianek, ryżowych puddingów, domowego pieczywa, a nawet ciast i babeczek. Spróbujcie. Warto czasem urozmaicić tradycyjną wersję dżemu o ciekawe dodatki. Składniki: (na 1 słoiczek) 480 g truskawek (można dać ciut więcej) 2 łyżki cukru (można dać więcej, ale wolałam mniej słodką wersję) 2 łyżki żelu do dżemów

Słodkie okruszki