drobną kostkę. Polecam ostrzejszy ser- świetnie będzie współgrał z łagodną dynią. W misce mieszamy jajka, mleko i doprawiamy solą i pieprzem. Z solą trzeba uważać, bo ser może być mocno słony. Schłodzone ciasto gęsto nakłuwamy i umieszczamy w nagrzanym piekarniku na 15-20 minut, aż lekko zbrązowieje. Następnie wyjmujemy je z piekarnika, kładziemy warstwę puree, posypujemy Gorgonzolą i zalewamy masą
les mirabellesłyżeczka soli 150 ciepłej wody 4 łyżki oleju/oliwy Nadzienie: sos pomidorowy bazylia,oregano pieczarki cebula szynka kukurydza ser żółty mozzarella sól, pieprz itp. Drożdże rozpuszczamy w małej ilości wody, do miski wsypujemy mąkę, sól, oliwę, wlewamy drożdże i zagniatamy ciasto(...)Odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie podsmażamy cebulę z pieczarkami, kroimy szynkę, pomidorki koktajlowe i inne składniki, ścieramy ser żółty, czyli przygotowujemy nadzienie. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części, rozwałkujemy na okrągły placek. Smarujemy go sosem pomidorowym, posypujemy ziołami i na połowę kładziemy nadzienie, zostawiając odstęp od brzegu. Drugą
NA MOIM TALERZUidealnie równoważy słona feta. SKŁADNIKIciasto225 gram mąki 140 gram masłaszczypta soliłyżka zimnej wodyfarsz4 średni burakioliwa z oliwek do skropienia buraków 200 gram sera feta (może być również ser bałkański albo wszelkie fetopodobne)2 jajka2 ząbki czosnkupieprz do smakuPRZYGOTOWANIEMąkę przesiewam do miski, dodaję do niej kawałki zimnego masła i szczyptę soli. Miksuje około chwilę aby mąka połączyła się(...)miksuję przez chwilę. Następnie dodaję połowę sera feta i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całośc miksuje do uzyskania gładkiej masy. Masę wylewam na podpieczone kruche ciasto, ma wierzchu układam pieczone buraczane plastry. Posypuje pozostałym serem feta i opruszam pieprzem. Zapiekam przez 30 minut w 170 stopniach
Magiczna kuchnia Dariiwyżej, a kolacji w dni upalne często nie jem. Więc kiedyś zjem... I pewnego dnia zrobiłam na obiad naleśniki, a że ciasto naleśnikowe zawsze robię bez cukru, dzieci zjadły jak zwykle z białym serem, a ja w końcu wykorzystałam makrelę ;) Do powtórzenia, bardzo lubię takie smaki! Ciasto naleśnikowe: na ok. 10 sztuk na patelni o średnicy(...)sól, mleko, przesianą mąkę razem miksujemy. Na końcu dodajemy wodę. Na patelni topimy masło i dolewamy je do ciasta, mieszamy. Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. Dodatki: mała wędzona makrela 150 g startego żółtego sera kukurydza 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Makrelę obieramy ze skóry, usuwamy wszystkie ości, a samo mięso dzielimy na większe
bistro mamawyrabiamy masę serową. Białka ubijamy na sztywno dodając cukier i po jednym żółtku, następnie dokładamy po łyżce sera wlewając na przemian cienkim strumieniem mleko i olej nie przerywając ubijania na koniec wsypujemy budyń, który mieszany z cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy wykładamy(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiekamy w piekarniku około 15 min w temperaturze 180 stopni C. Na podpieczone ciasto wylewny masę serową, pieczemy około 50 minut w 180 stopni C. Pod koniec pieczenia wykładamy na ser białka ubite na sztywno z cukrem oraz solą i pieczemy 15 minut, tak aby beza zarumieniła się. Wyłączamy piekarnik, zostawiam
kgwjanczewobiorę tak wszystko idzie sprawnie , jak najlepszej kucharce.Dziś mam dla Was przepis na wersję mniej spotykaną , co absolutnie nie oznacza , że mniej smaczną.Delikatne ciasto wypełnione przepysznym farszem z łososia , sera gorgonzoli i lekkiego sosu na bazie bazylii wręcz zachwyca!Przysmażone na smalczyku Smakowita Pajda z dodatkiem ziół ogrodowych są daniem , którego nie powstydziłaby się najlepsza restauracja. SKŁADNIKI:CIASTO
Ostra na Słodkobył - Panie na zdjęciu zachęcają do spróbowania swoich produktów śpiewając ludowe piosenki:) Na Targach można było przede wszystkim spróbować tradycyjnych wyrobów z różnych części Polski - wędlin, miodów, serów, przeróżnych napitków, chleba i ciast. Poruszanie się po kulinarnej mapie kraju ułatwiało oznaczenie stoisk nazwami województw. Impreza promowała ponadto żywność ekologiczną i szeroko pojęty ekologiczny styl życia (np. segregację odpadów). Zauważyć się(...)trendach nowoczesnych, jak napoje na bazie yerba mate, o których napiszę dalej. Działo się dużo i było ciekawie. Więcej o targach możecie przeczytać na oficjalnej stronie: www.regionalia.com.pl Smażony ser to przysmak mojej Mamy z jej rodzinnych stron, Borów Tucholskich. Okazuje się, że pochodzi z Wielkopolski i jest wyróżniony oznaczeniem Chronione Oznaczenie Geograficzne. Równolegle z Targami odbywa się konkurs
Chilli Czosnek i OliwaPochodzenia tego sera sięga czasów wędrujących po całym Bliskim Wschodzie plemion beduińskich, jednak za jego ojczyznę najczęściej uznaje się Syrię i Armenię. Jibneh shelal (znana jest
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapiersi kurczaka słodka papryka 4 łyżki czerwonego octu winnego 40 dkg dobrej jakości sera żółtego, ja używam 20 dkg edamskiego i 20 dkg cheddar Przygotowanie: jajka, szczyptę soli oraz odrobinę pieprzu ubijamy mikserem na puszystą masę, przesiewamy 1,5 szkl mąki, dolewamy wodę oraz olej. Ciasto powinno mieć lejącą konsystencję, jeśli jest zbyt gęste dolewamy wody ciasto odstawiamy fileta myjemy(...)kroimy w niewielkie kosteczki, oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy octem winnym, panierujemy w mące wymieszanej ze słodką papryką kukurydzę odsączamy, szczypiorek siekamy, ser ścieramy na tarce o szerokich oczkach Na patelni podgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego, wylewamy porcję ciasta i kolejno smażymy naleśniki. Podane proporcje wystarczą na 5 porcji naleśnikowego Quesadilla Kurczaka smażymy na dosyć głębokim, gorącym oleju na złoty kolor
Luźna Kuchniarozwinąć spektrum ,upiekłem wytrawne babeczki – krusztadki. Nie rozczarowałem się , krusztadki są kruche , z wyczuwalnym interesującym ziołowym smakiem ziół ogrodowych ,pyszne ciepłe i zimne. Ciasto. 6-7 łyżek mąki 8 dag sera twarogowego 4-5 łyżek smalczyku roślinnego z ziołami ogrodowymi Smakowita Pajda Szczypta proszku do pieczenia i soli Nadzienie. 10 pieczarek 2łyżki startego sera 1 łyżeczka(...)smalczykiem z ziołami ogrodowymi, zmielonym twarożkiem i proszkiem do pieczenia ,zagnieść ciasto. Wyłożyć ciastem małe ,karbowane foremki i upiec w temp.180stop. Pieczarki pokroić w plasterki i przesmażyć na smalczyku roślinnym z ziołami ogrodowymi, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na dno upieczonych krusztadek nałożyć trochę startego sera, pieczarki i posypać serem .Wstawić do piekarnika ,do rozpuszczenia sera. Udekorować pietruszką
Kulinarny karnet ChristopheraNaleśniki z pesto Składniki: 1,5 szklanki mleka 2 szklanki mąki 2 jajka 0,5 kubka wody Plastry sera żółtego Sos pesto Papryka ostra Wyrabiamy ciasto jak na zwykłe naleśniki. Podsmażamy na patelni. Podczas smażenia układamy na połowie naleśnika ser, sos pesto i posypujemy ostrą papryką. Składamy na pół i podsmażamy z obu stron. I gotowe
upichconakawusi. Sernik gotowany na biszkopcie z truskawkami Składniki: BISZKOPT jajka-6 szt cukier-1 szklanka mąka-1 szklanka proszek do pieczenia-1 łyżeczka kakao-3 łyżki MASA SEROWA ser biały w kostkach - 1 kg mleko - 1/3 szkl jajka - 4 szt cukier - 250 g masło - 200 g budyń śmietankowy - 1 opak Galaretka do zalania galaretki truskawkowe - 2 opak woda gotowana(...)tłuszczem blachę o wymiarach 39,5 x 23,5 cm. Wstawić ciasto do piekarnika, piec 35 minut w 175 stop. Upieczone i ostudzone ciasto, przekroić na połowę. Masa serowa: Ser zemleć w maszynce 2 razy. Utrzeć masło z cukrem, następnie dodać żółtka, zmiksować. Do utartego masła, dodawać po łyżce sera, cały czas ucierać
Kuchnia DanusiSkładniki:op.ciasta francuskiegomały serek philadelfia2 twarde pomidorysól, pieprzzielona natka pietruszkiWykonanie:Rozkładamy płat ciasta, smarujemy go serkiem.Wykładamy na ser pokrojony w kostkę pomidor (krojąc usuwamy gniazda z pestkami), posypujemy natką, solimy i pieprzymy. Zwijamy tak jak na załączonym obrazku.Po zrolowaniu ucinamy 1,5cm kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp.195-200st ok 15 minut
Walijskie Pichcenietabletek STEWII i miksujemy białka ubijamy na sztywną pianę miksując na najmniejszych obrotach dodajemy do masy otrębowej białka do miski z jednym żółtkiem dodajemy 10 tabletek STEWII, ser Emilka oraz budyń waniliowy ciasto otrębowe wylewamy do niewielkiej blachy pokrytej papierem do pieczenia następnie robimy na cieście "łatki" przy użyciu masy serowej , około łyżki na "łatkę" ;) pieczemy około
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćCiasto: 400 g żytniej mąki 100 g mąki pszennej 1 jajko sól, ciepła woda (ok. 150 – 200 ml) Nadzienie: 300 g szpinaku 200 g sera białego półtłustego, cebula sól, pieprz, 1/2 chili 1 ugotowany ziemniak olej do głębokiego smażenia Zagnieść mąkę, jaja, sól i wodę na gładkie ciasto. Pozostaw(...)minut, żeby odpoczęło. Przygotować nadzienie: cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju z dodatkiem szczypty soli i cukru. Wymieszać ugotowany, posiekany szpinak z rozgniecionym serem, rozgniecionym ziemniakiem, cebulą i posiekanym chili. Doprawić do smaku. Rozwałkować ciasto na cienki placek i wycinać (np. szklanką) koła. Kółka z ciasta wypełnić nadzieniem i zlepić razem brzegi, żeby uzyskać kształt półksiężyca (jak nasze polskie
królestwo garów