ciasta z serem - 3000 przepisów (strona:33/200)

Tarta kremowa ze szparagami na cieście francuskim 159

wystarczy mi na tartę przygotowanie. Zegarek nastawiłam, piekarnik włączyłam, pomysł już miałam, wiec do przygotowania wszystkich produktów się zabrałam. Wodę nastawiłam, ciastem w tym czasie formę wyłożyłam, kiedy szparagi się gotowały, to jaja z serem w robocie się miksowały. Potem wszystko połączyłam i czas na zegarku sprawdziłam, 20 min jeszcze miałam, tartę do piekarnika „schowałam”, za sprzątanie się zabrałam(...)formę, dnem do góry i za pomocą nożyka do ciasta wykrawamy szerszy o 2-3 cm od obwodu okrąg. Wystarczy odwrócić i docisnąć ciasto do tarty. Do przygotowania tego dania nie używamy soli, ponieważ ser, którego używamy jest sam w sobie słony

Moniki Smakołyki
Quiche ze szpinakiem i chorizo 169

efektowne danie :) Ciasto francuskie można przygotowywać z jakimikolwiek dodatkami. Składniki:gotowe ciasto francuskie około pół kilo świeżego szpinaku ewentualnie paczka mrożonego w liściachpół pęta chorizopół czerwonej papryki5 łyżek kwaśnej śmietany1 jajko2 garści tartego żółtego sera lub kilka plasterków (albo sery pleśniowe)1 - 2 ząbki czosnkuoliwa do smażeniaCiasto francuskie wykładamy na natłuszczonej formie(...)czosnku soli i pieprzu. Śmietanę mieszamy z 2/3 sera i z jajkiem. Sos ze śmietany mieszamy ze szpinakiem i wylewamy na ciasto francuskie. Układamy na wierzch paseczki z papryki, chorizo i posypujemy pozostałym serem. Pieczemy w 180 - 190 stopniach C około 20 - 30 minut. Można wcześniej około 5 - 8 minut podpiec samo ciasto dla pewności żeby

Bon Appetit Małgorzaty
O bakteriach, kichaniu i naprawdę pysznym cieście 206

Część z nich jest nam potrzebna, większość jednak - niekoniecznie. To przez nie żywność się psuje, a my chorujemy. Część z nich wykorzystujemy - choćby do pieczenia chleba czy ciast drożdżowych, do wyrobu sera, wina, piwa, jogurtów i innych produktów mlecznych. Przed pozostałymi staramy się chronić, a najłatwiej to osiągnąć zachowując w kuchni higienę. Nieco inaczej sprawa ma się w kuchni domowej(...)całej klasie, co już w ogóle mnie przeraża (wystąpienia publiczne, szczególnie w języku duńskim, nie są moją mocną stroną).  Teraz już zostawmy bakterie w spokoju, a przejdźmy do ciasta. Od dawna patrzyłam na nie pożądliwie, bo na zdjęciach w The hummingbird bakery, kagedage Tarka Maloufa wygląda niezwykle apetycznie. Niby zwykłe ciasto ucierane, a dodatki sprawiają, że smakuje naprawdę wyjątkowo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dietetyczny sernik z brzoskwiniami nr 2 152

jajka, kisiel, proszek do p., STEWIĘ miksujemy masę serową wykładamy do blaszki pokrytej papierem do pieczenia brzoskwinie myjemy, przekrawamy na pół i układamy na serze, wciskając je w ciasto pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i pozostawiamy tam do wystygnięcia najlepiej smakuję na zimno SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sernik z jogurtów greckich 1122

składniki * 8 jajek * 1 szklanka cukru pudru * 3 kubki jogurtu greckiego (3 x 400 g) * 3 budynie śmietankowe * aromat pomarańczowy lub inny ulubiony * biszkopty podłużne polewa

Mix smaku
Poland Trip cz.3 - Moszna i Wrocław 212

wypadało pstrykać komuś zdjęcia pod nosem gdy się go dopiero poznaje ;) ). Dlatego rano, zaraz po przebudzeniu udaliśmy się do restauracji na śniadanie - a tam, wszystko czego dusza zapragnie, mięsa, sery, owoce a nawet naleśniki. I choć w tym miejscu nie o jedzenie nam chodziło, miło było rozpocząć tak smacznie dzień. Po kilkudziesięciu minutach zwiedzania, pożegnaliśmy się z Zamkiem i udaliśmy(...)malinowe, jagodowe i truskawkowe) ze słodką śmietaną.  Muszę przyznać, że troszkę żałowałam, gdyż talerz eM wyglądał dużo ciekawiej - wybrał pierogi z pieca w kruchym cieście ze szpinakiem i serem favita, diabelskie i zza wielkiego muru. Niestety jedliśmy oczami, gdyż 2 duże kruche pierogi wzięliśmy na wynos. Swoje mięsne pozostawiłam (kiepsko doprawione niestety). Co do nieszczęśliwej niespodzianki - Wrocław

Słodkie Przyjemności
Bułki z pieczarkami i serem 148

świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka cukru   Farsz: 500 g pieczarek 1 duża cebula sól, pieprz, papryka słodka kilka plasterków żółtego sera  Dodatkowo: 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek Ciasto: Z 1/2 szklanki mleka, 1 łyżeczki cukru, 2 łyżek mąki i drożdży przygotować zaczyn, który odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia(...)bułeczek). Każdą część spłaszczamy w dłoni i lekko rozciągamy (tworząc kształt koła), na środek kładziemy porcję farszu, kawałek sera i zwijamy brzegi do środka tworząc bułeczkę. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia"zamknięciem" do dołu". Podczas formowania bułeczek uważamy, aby ciasto nigdzie się nam za bardzo nie rozciągnęło, co zapobiegnie pękaniu bułeczek podczas pieczenia. Nadziane bułeczki przykrywamy ściereczką

My simple kitchen
Tomato, basil & Parmesan quiche - Zapiekanka z pomidorami, bazlią i Parmezanem 204

przykryte papierem i groszkiem ceramicznym.Po tym czasie zdejmujemy groszek i pieczemy jeszcze 5 minut.W międzyczasie miksujemy jajka i powoli dodajemy śmietankę. Dodajemy bazylię i doprawiamy. Gdy ciasto jest gotowe, posypujemy je połową startego sera i wykładamy pomidory. Wylewamy na to kremowy mix. Posypujemy wierzch resztą sera i pieczemy 20-25 minut. Po upieczeniu przycinamy ciasto. Podajemy z sałatą.Smacznego

Kulinarna rozmowa
Pizza na marchewkowym spodzie (bez drożdży, bez glutenu) 216

zrobienia potrzebujecie jedynie dwóch jajek, kilku marchewek, mąki ryżowej oraz odrobiny soli i pieprzu. Moja propozycja dodatków to : passata pomidorowa, szpinak w liściach, ser feta i pomidory. To wszystko posypane dużą ilością suszonej bazylii.  Ciasto jest cieniutkie, łatwo się kroi, a z tymi wszystkimi dodatkami przebija tradycyjną wersję. ;) Składniki: na ciasto kilka obranych marchewek o łącznej wadze(...)pieczenia, przełożyć na nią ciasto i uformować okrąg. Podpiekać ok. 10-15 minut w 200 stopniach C.  Po wstępnym pieczeniu na cieście rozsmarować koncentrat pomidorowy z odrobiną passaty. Nałożyć liście szpinaku, ułożyć plasterki pomidorów, posypać serem feta, doprawić bazylią. Piec przez kolejne 10 minut do zarumienienia

Kuchnia Ellie
Caprese z serem mozzarella i bazyliowym pesto 267

Czas przygotowania: 20 min.Porcja dla 1 osobyKoszt przygotowania: 11,00 złSKŁADNIKI na sałatkę:2 pomidory1 kulka sera mozzarellazielone oliwkigarść rukolaświeże liście bazyliipieprzSKŁADNIKI do przygotowania bazyliowego pesto

kulinarnyJa
Kurczak w cieście francuskim 306

opakowania ciasta francuskiego (275g)  4 średnie filety z piersi kurczaka  8 suszonych pomidorów około 150 g sera camembert  przyprawa do kurczaka 2 łyżki oleju  1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka (do posmarowania)  1 łyżeczka sezamu do posypania  Długi weekend rozpoczęty :) Szkoda tylko, że długi weekend w tym roku jest taki krótki... Hmmm(...)termoobiegiem). Ciasto francuskie podzielić na 4 równe części. Na każdej części ciasta położyć na środku kurczaka. Obłożyć go pokrojonymi w podłużne paski pomidorami i serem pociętym w plasterki. Następnie z obu stron zrobić w cieście francuskim poprzeczne nacięcia (jak na zdjęciach poniżej). Górną i dolną częścią ciasta zakryć kurczaka, a boczne paseczki poprzeplatać na wierzchu. Całość posmarować żółtkiem roztrzepanym

Świat Domowej Kuchni
Tarta z chorizo i rucolą 189

szczypta soli  Dodatki: chorizo sos pomidorowy czosnek w plastrach lub przeciśnięty przez praskę por cebula oliwki  pomidory ser feta słonina lub boczek ser żółty do starcia świeże listki rucoli 1. Ciasto zagniatamy z podanych składników, na ok. 30 minut umieszczamy w lodówce. 2. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, a na wierzchu układamy wybrane składniki

Apetyczna babeczka
SERNIK MALINOWY Z BEZĄ 202

Sernik to chyba jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce. Z racji tego, próbowałyśmy już całe mnóstwo sernikowych wariacji, ale zwykle coś było z nim nie tak - a to, za bardzo zbity (taki... babciny), a to za bardzo puszysty (coś bardziej jak budyniowa pianka z odrobiną sera). Za nasze serca chwycił dopiero sernik z brzoskwiniami - poezja (przepis niebawem). I tak, zauroczona(...)mleko w proszku - do zagęszczenia i nadania kremowego smaku,- pół śmietany 30%- Maliny 1 litr,- można dodać odrobinę jeżyn,- trochę cukru żelującego (była za rzadkie -taki ser tym razem - i potrzebowało "związania")Ciasto bezglutenowe: - przepis, składniki, wykonanie - tutaj!WYKONANIE:1. Masło ucieramy z cukrem (+ wanilinowy) na biały puch. Stopniowo dodajemy ser, cały czas mieszając, ale nie napowietrzając masy zbytnio. Budynie

Wypisz Wymaluj
Świąteczne babeczki. Bez zapachu piernika 199

Tak sobie myślę, że wszystkim w głowach już tylko piernikowe smaki. Lukrujemy pierniczki wyczekujące w puszkach od miesiąca, albo dopiero pieczemy takie na ostatnią chwilę. Przełożony

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gruzińskie pierogi Chaczapuri 238

Ciąg dalszy przepisów kuchni gruzińskiej - Chaczapuri - danie mnie nieodparcie przywodzące na myśl nasze pierogi, tyle że przyrządzona z innego, bardziej puszystego ciasta i pieczone w piekarniku. Farsz składa się z różnych rodzajów sera, a całe danie, wbrew pozorom, nie jest zbytnio skomplikowane, a pachnie, wygląda i smakuje rewelacyjnie.Do przygotowania dania użyłem:100 gram sera koziego,100 gram sera żółtego(...)łyżeczki sody oczyszczonej,3 łyżek masła, soli,czarnego świeżo mielonego pieprzu,kilku listków bazylii do dekoracji.Przygotowanie dania rozpocząłem od zrobienia farszu do nadziania ciasta. Farsz jest bardzo prosty, jego podstawowe składniki to trzy rodzaje sera. 100 gram sera żółtego (można zamiast niego użyć sera wędzonego) starłem na tarce o dużych oczkach, podobnie jak 100 sera koziego. Umieściłem

Wyprawy kulinarne