ciasta z serem - 3000 przepisów (strona:29/200)

Szybka tarta ze szparagami, porami i serami 167

kolacji, więc - przyznaję bez bicia - kupiłam gotowe ciasto francuskie na spód. W swoich propozycjach tart czy zapiekanek nie stosuję żadnych sosów. W zamian dodaję sery, które lubię i które ładnie się topią.   Składniki : gotowe ciasto francuskie 2 pory z jak największą ilością zielonego kilka szparagów 3 plastry szynki 100 g gorgonzoli kilkanaście liści mięty (dałam odmianę omszoną) kilka plastrów(...)sera typu mozzarella pieprz Formę wykładamy papierem do pieczenia, a potem ciastem francuskim, pamiętając o wykonaniu rantów. Przygotowujemy nadzienie:  Pory dobrze opłukać i pokroić na półtalarki. Rozdrobnić szynkę. Szparagi opłukać i przełamać. Twardsze części pokroić na drobne kawałki, miękkie części - na grubsze kawałki. Zostawić w całości główki szparagów. Wymieszać pory z szynką i szparagami. Wyłożyć na ciasto. W palcach

Weekendy w domu i ogrodzie
Pomarańczowy sernik z kokosową pianką 143

Sernik w wydaniu świątecznym :) z nutką aromatycznych pomarańczy Składniki na serowiec: 1 kg sera ½ szklanki oleju 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 1 budyń śmietankowy 2 jaja 4 żółtka 10 dag skórki z pomarańczy 1 aromat pomarańczowy 1 kisiel pomarańczowy Składniki na ciasto: 30 dag mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag cukru pudru 2 żółtka 1 jajo(...)składników wyrobić kruche ciasto, rozwałkować i wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem, posypaną wiórkami kokosowymi. Wierzch ciasta posypać kisielem pomarańczowym (suchym proszkiem z torebki). Następnie zmielony ser połączyć z resztą składników, wylać na kruche ciasto, posypać skórką z pomarańczy i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia ubić pianę z sześciu białek z ½ szklanki cukru i ½ szklanki

Tradycyjna Kuchnia
Jamajski sernik z ryżem 193

Ostatnio zakupiłam sobie kilka ciekawych książek kucharskich ,  w jednej z nich znalazłam przepis na wyśmienity Sernik Jamajski z ryżem , trochę się zastanawiałam nad upieczeniem tego ciasta bo z ryżem jeszcze nie robiłam , ale nie żałuję że go wypróbowałam , serniczek w smaku wspaniały(...)zmielonych herbatników pełnoziarnistych ( ja użyłam ciasteczek Sasanki ) 1 szklanka zmielonych migdałów 50 g roztopionego masła  Masa sernikowa: 2 szklanki ugotowanego ryżu 1 i 1/2 szklanki śmietany 500 g sera ricotta  500 g twarogu półtłustego 1 i 1/2 szklanki cukru 4 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Karmel  wiórki do posypania Wykonanie : Spód . Do miski przełożyć zmielone

Sama słodycz i szczypta chili
Trzyskładnikowy dietetyczny sernik 212

najlepiej spróbować surowego ciasta ;)) jako dodatek przed podaniem możemy wyłożyć na wierzch maliny ;) Sposób przygotowania: Jajka miksujemy z ksylitolem na najwyższych obrotach przez około 2 minuty dodajemy ser, chwilę miksujemy tak przygotowane ciasto przekładamy do silikonowej formy/ lub zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia z kolei tortownice wkładamy do większej formy do której wlewamy wodę /będziemy piec go w kąpieli

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pizza ziemniaczana z surowych ziemniaków 204

temu publikowałam przepis na pizzę ziemniaczaną . Dziś ponawiam przepis- ale nieco zmodyfikowany. Zamiast ugotowanych ziemniaków użyłam surowych. Przyznam szczerze, że ta smakuje jeszcze lepiej!! Składnik na ciasto: 1 kg ziemniaków ½ kg żółtego sera 2 jaja 5 łyżek mąki sól do smaku pieprz do smaku składniki na nadzienie: 1 puszka kukurydzy 10 dag wędzonki 1 świeża papryka 15 dag mozzarelli przyprawa(...)pizzy tłuszcz do formy mąka do formy Wykonanie: Ziemniaki obrać, zetrzeć i odcedzić na sicie. Dodać starty ser , jaja, mąkę i przyprawy -dokładnie wymieszać.   Blaszkę wysmarować tłuszczem , posypać mąka, wyłożyć ciastem ziemniaczanym.  Włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika,  podpiec na złoty kolor, wyjąć z piekarnika, nałożyć nadzienie(dowolne) i posypać startym serem.  Włożyć ponownie do piekarnika

Tradycyjna Kuchnia
Tarta ze szparagami na cieście francuskim 249

serem w wersji najprostszej z możliwych, ponieważ przygotowana na gotowym cieście francuskim. Szybki i niezawodny pomysł na lekki bezmięsny obiad, kolację lub przekąskę.  Składniki: opakowanie ciasta francuskiego pęczek zielonych szparagów 100 g sera (np. ricotta, feta lub kozi) 3 jajka 3/4 szklanki śmietany 18 % sól, pieprz gałka muszkatołowa Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce(...)przez około 5 minut, a następnie przelać zimną wodą. Ciastem francuskim wyłożyć natłuszczoną formę podwijając wszystkie brzegi. Nakłuć spód tarty widelcem. Jajka, śmietanę oraz 4 szparagi zmiksować w blenderze na gładką masę. Doprawić i wylać na przygotowany spód tarty.  Następnie wyłożyć na nim pozostałe osuszone szparagi i pokruszony ser (ja tym razem użyłam ricotty). Wstawić do nagrzanego piekarnika

wyzwania kuchenne
Calzone z kiełbasą 293

oregano1 czerwona cebula80 g startego sera żółtegoolej do smażeniaSos:200 g koncentratu pomidorowego 12 łyżek keczupu 2 ząbki czosnku (może być granulowany)pieprz trochę cukru do smakuZ podanych składników można uzyskać 4 sztuki calzone. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i drożdże. Wymieszać. Zrobić w środku dołek, wlać mleko i oliwę. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i gładkie. Uformować kulę(...)Każde koło posmarować sosem, pozostawiając odstęp od brzegu około 3 cm. Następnie na połowę każdego koła nałożyć nadzienie, zostawiając również 3 cm wolnego od brzegu. Posypać startym serem. Brzegi posmarować wodą, ciasto zgiąć w połowie, uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić. Pierogi ułożyć na blaszce. Nie ma konieczności pozostawiania do kolejnego wyrośnięcia.Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut

Świat Domowej Kuchni
Omlet serowy 134

suszonych) 3 plastry sera pleśniowego tarta mozzarella liście świeżej bazylii Sposób przygotowania: Jaja rozkłócić i wymieszać z mąką i mlekiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do ciasta dodać mozzarellę, pokrojony ser pleśniowy, suszone pomidory i posiekaną bazylię. Całość usmażyć na rozgrzanej patelni ( na łyżce oliwy). Omlet smażymy na najmniejszym ogniu i przewracamy po ok. 2 minutach ( gdy potrząśniemy patelnią

Wielki apetyt
Chaczapuri adżarskie 235

odstawiłam na 5 minut. Do mąki dodałam sól, olej i przygotowany zaczyn. Dokładnie wyrobiłam ciasto i odstawiłam je pod przykryciem w ciepłe miejsce na pół godziny. Sery rozkruszyłam i dokładnie wymieszałam. Wyrośnięte ciasto obsypałam mąką, uformowałam w wałek i pokroiłam pod skosem (jak kopytka) na trzy części. Na środku każdej z nich zrobiłam wgłębienie, które wypełniłam farszem. Chaczapuri piekłam(...)białko lekko się ścięło. Po wyjęciu z piekarnika na każdą łódeczkę nałożyłam po łyżeczce masła. Przed zjedzeniem należy wymieszać farsz, tak, aby żółtko ścięło się pod wpływem temperatury sera

Kulinarny Pamiętnik
Tarta serowo - owocowa 146

Wykorzystując sezonowe owoce: kończące się śliwki oraz maliny i rozpoczynające winogrona wyszła tarta z serem łącząca w sobie wiele smaków: słodkość sera z waniliowym posmakiem, gorycz śliwek, kwaśność winogron i malin.  Ciasto wyciągnięte z zamrażalnika wykonane przy okazji pieczenia tarty śliwkowej . Ciasto 25 dag mąki pszennej 12 dag masła 1 żółtko 1 łyżka brązowego cukru szczypta soli 3 łyżki(...)miski, dodać posiekane zimne masło, cukier oraz sól, następnie dołożyć żółtko oraz 3 łyżki wody. Całość szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i umieścić na pół godziny w lodówce.  2. Przygotować masę serową: zmiksować ser z śmietanką, cukrami oraz 2 żółtkami. Po zmiksowaniu dodać ubite na sztywną pianę białka z 2 jajek i wszystko razem

Kuchenne aromaty
Brokułowy placek :) Wyśmienity :) 165

szklanki mąki pszennej 10 dkg masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Z podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy nim blaszkę. Odstawiamy i bierzemy się za resztę składników. Składniki farsz: 1 duży brokuł 1 duża cebula 5 jajek 1 szklanka tartego żółtego sera 1 duży jogurt naturalny w typie greckim (gęsty) gałka muszkatołowa, tymianek, pieprz, czosnek(...)niedźwiedzi, cayenne Jajka wbijamy do miski i dodajemy do nich jogurt, przyprawy i dobrze ze sobą mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec do jajek wsypujemy żółty ser. Teraz najważniejsze ! Na ciasto wykładamy różyczki brokuła, który wcześniej blanszowaliśmy w lekko osolonym wrzątku ok. 5 min. Brokuły zalewamy masą jajeczną i posypujemy tymiankiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

vegetanie
Cytrynowy zawrót głowy 164

Po pierwsze z dumą chciałam donieść, że wczoraj przerosłam samą siebie: upiekłam focaccię, ciasto ucierane bez zakalca i biszkopt z ośmiu jajek, i od momentu, kiedy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżówki z serem 145

wszyscy z apetytem, wiem, co w nich jest i do tego są znacznie tańsze, same plusy Dziś chciałabym Wam przedstawić jedne z moich ulubionych drożdżówki z serem. Zakręcone, rosną duże, więc można rozdzielić ciasto na mniejsze części. Jak dla mnie idealne. Inspiracja tutaj . Składniki: CIASTO: – 250 ml mleka; – 80 g oleju; – 450 g mąki pszennej(...)minut (aż będzie gładkie i będzie odchodzić od rąk). Ciasto powinno być miękkie i nieco klejące, ale takie ma być. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 h). Nadzienie serowe: Ser utrzeć za pomocą widelca z resztą składników nadzienia, wymieszać. W razie potrzeby dosłodzić. Formowanie bułeczek: Gotowe ciasto ponownie zagnieść na stolnicy obficie oprószonej mąką

dom-agi.pl
Pizza trochę inaczej (w dwóch wersjach) 178

najbardziej lubicie. W ten sposób uzyskacie potrawę w 100% odpowiadającą Waszym gustom.Składniki na 2 małe pizze (2-3 porcje):Wspólne:1 opakowanie ciasta francuskiego1 przecier pomidorowy 200g lub puszka pomidorów bez skórki 1 kulka sera mozzarella 220 g sera żółtego w kawałku (gouda, edamski)1 pomidorpół puszki groszkuprzyprawy: bazylia, oregano, słodka papryka, sól, pieprzOrazPizza damska(...)pizzach. Następnie rozkładamy resztę składników, pamiętając, by surowych pomidorów nie kłaść bezpośrednio na spodzie (puszczą sok i mogą rozmoczyć ciasto). Mozzarellę w kostkach dodajemy do pizzy męskiej, a tę w plasterkach do damskiej. Na koniec posypujemy żółtym serem w proporcjach odwrotnych do mozzarelii (2/3 na męską i 1/3 na damską). Obie pizze posypujemy papryką i oregano i wkładamy

Zakręcony Widelec
Pizzerinki z kurczakiem i serem w brzegach. Małe pizze z kurczakiem i pomidorami 228

czwartek i jest...pizza:) A nawet cztery:). Dzisiaj zrobiłam małą odmianę i zamiast jednej dużej upiekły się cztery małe z serem ukrytym w brzegach i sosem z pomidorami, kukurydzą i kurczakiem. Pyszne i bardzo sycące. Jak to pizza:) Ciasto (na 4 pizzerinki o śr. ok. 15cm) ok. 30dkg mąki ok. l80 ciepłej wody 12,5 świeżych drożdży 1 łyżka(...)ukształtować placki o średnicy ok 20 cm. piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Pizzerinki ułożyć na wytłuszczonej blaszce. Wzdłuż obwodu każdej ułożyć kawałki sera (starte lub drobno pokrojone) i przykrywać ciastem dociskając palcami, żeby się dobrze skleiło.  Do środka nakładać równe porcje sosu. Można posypać startym serem. Piec ok 12 min.   Nadzienie

Maślane ciasteczko

Proponowane wyszukiwania