flaczki. Składniki na ciasto do tarty: 100 gramów mąki pszennej 100 gramów mąki pszennej razowej 1 jajko 10 gram świeżych drożdży 60 ml wody 2 łyżki oleju lub oliwy 1/2 łyżeczki soli Składniki na nadzienie: 250 gramów liści szpinaku 300 gramów boczniaków ostrygowatych 1 duża czerwona cebula 2 duże ząbki czosnku 125 gramów sera ricotta(...)wyciśniętym z połowy cytryny. Mieszamy, zdejmujemy z ognia, odstawiamy do ostudzenia. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni, program góra/dół. Formę do tarty smarujemy olejem, wykładamy ciasto na spód. Mieszamy ser, śmietanę i jajko na jednolitą masę. Łączymy z pozostałymi składnikami, wykładamy całość na ciasto, wyrównujemy. Pieczemy naszą tartę przez około 30-35 minut, aż wierzch się
Garniec MagalieSylwestra :) I już :) Składniki: 1 ciasto francuskie ok. 200 gramów sera mielonego z wiaderka (ja miałam Łowicki) 1 jajko do posmarowania ciasteczek Ciasto pociąć wzdłuż na paski szerokości ok. 1,5 cm Każdy pasek posmarować serem Złożyć na pół... ... następnie znowu na pół... ... i złożyć po raz trzeci Nagrzać piecyk do 190 stopni Przełożyć ciasteczka na blachę wyłożoną papierem
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzależy to od rodzaju ciasta i od piekarnika. Inspiracją był przepis z przepysznego bloga I am a food blog składniki 1 płat gotowego ciasta francuskiego, 1 jajko, lekko roztrzepane ok 40 - 50 g startego sera np Cheddar (lub więcej ) 1 papryczka jalapeno, pokrojona w bardzo cienkie plasterki 6 plastrów boczku wędzonego(...)może więcej, zależy od wielkości) świeżo zmielony pieprz do smaku przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 180° C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia . Rozwinąć ciasto na blacie - .posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać serem i pokrojoną papryczką jalapenos, ewentualnie posypać pieprzem. Ostrożnie złożyć ciasto na pół ( wzdłuż dłuższego boku ) i delikatnie docisnąć. Pokroić na 12 równej szerokości
Stare Garydostałam kilka e-maili z pytaniem o przepis, gdyż pizza wygląda „bardzo profesjonalnie” Na farsz wykorzystałam ajwar, szynkę dojrzewającą, żółty ser i czarne oliwki. Farsz ułożyłam w szachownicę. Samo ciasto jest bardzo łatwo zrobić, potrzebuje jednak 2 godzin na wyrośnięcie. Inne przepisy na Pizzę znajdziecie tutaj. Prosta pizza domowa dla laików i nie tylko … na cienkim spodzie(...)ciasto układamy na desce, przykrywamy miską i zostawiamy na 2 godz., potem już ciasta nie zagniatamy tylko cienko rozwałkowujemy, zawijamy brzegi ciasta. Ciasto posmarowałam 2 łyżkami ajwaru (może być inny sos) obłożyłam plastrami szynki dojrzewającej, plastrami sera i pokrojonymi oliwkami. Pizzę pieczemy ok. 10-15 min. w 250 stopniach. Wyjmujemy, obkładamy świeżą bazylią, kroimy i zajadamy ze smakiem. The post
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępomarańczowej5 dkg miękkiego masła2 żółtka250 gram mąki pszennejszczypta soli5 łyżki mielonych migdałów3 łyżki cukru trzcinowegoSos:2 łyżki masła2 łyżki miodupół łyżeczki cynamonumielone migdały do obtoczenia1. Składniki na ciasto przełożyć do miski (ja ser przecisnęłam przez praskę) i wyrobić gładkie ciasto. Przełożyć na blat i uformować wałek. Podzielić ciasto na pół a każdą połówkę na 6 części tak żeby wyszło
UgotujmyTo.plpozostałych po cieście i masie serowej 3/4 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki wiórków kokosowych listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='250 g mąki (2 szklanki) 150 g masła 3 łyżki cukru pudru 2 żółtka (białka zostawiamy do bezy) 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kg półtłustego twarogu lub gęstego sera wiaderkowego 2 całe(...)czasie dno i boki blaszki 24×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzonym ciastem wylepiamy spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160ºC (bez termoobiegu). Pieczemy 12-14 minut. Składniki na masę muszą mieć temperaturę pokojową. Jeśli używamy zwykłego sera mielimy go 2-3 krotnie przez maszynkę, jeśli wiaderkowego – upewnijmy się, że jest gęsty i nie trzeba
Poezja smakudyniowym purre, sałatki z dodatkiem dyni. A u nas dziś trochę tradycyjnie, polsko- pierogi. Mięciutkie ciasto wypełnione aromatycznym, w sumie dość niekonwencjonalnym farszem z dyni, sera feta, boczku i odrobiną czosnku! Składniki CIASTO: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka dość ciepłej wody 2 łyżki oleju lub roztopionego masła szczypta soli FARSZ: ok.1,5kg dyni + ok. ¼ szklanki zimnej wody 400g boczku(...)opakowanie sera feta 1 dość spora cebula 3 spore ząbki czosnku 2 łyżki masła lub oleju do smażenia sól, pieprz, świeży lub suszony cząber PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Mąkę wysypujemy na stolnicę(można ją przesiać lecz nie jest to konieczne), a następnie dodajemy do niej szczyptę soli. Do dość ciepłej wody dodajemy 2 łyżki oleju i chwilę mieszamy. Z tak przygotowanych
Symfonia SmakówPuszysty ser i kwaśno-słodkie owoce zamknięte w musie to doskonałe połączenie,warto choć raz skusić się na tak przygotowany delikatny sernik,prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia. Wielbiciele serników na pewno skuszą się na tę wersję.....:) Składniki Tortownica o śr 26 cm Ciasto: 1 szklanka mąki tortowej 80 g cukru 10 dag masła 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku
Wanilia i KardamonTrzy smakowite warstwy ciasta i dwie warstwy sera w polewie czekoladowej z kokosem...można się skusić na małe co nie co :) A po piękne i klimatyczne dodatki do kuchni zajrzyjcie na www.ziołowo.plCiasto - składniki: 4 szklanki mąki pszennej 10 dag smalcu 10 dag margaryny 4 jaja 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia kwaśna śmietana,(tyle(...)dodać cukier roztrzepany z jajami, proszek do pieczenia, sól, wyrobić ciasto, wstawić do lodówki na 1/2 godz. Ciasto podzielić na 3 części i upiec oddzielnie na złoty kolor w tem 180C przez 15-20 minut. Masa serowa - składniki: 1 kg zmielonego sera 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 1/2 szk mleka 3 jaja 1 szk cukru
Apetyczna babeczkaodmiany pyszne naleśniki z serem i kaszą gryczaną Naleśniki z serem i kaszą gryczanąSKŁADNIKI:CIASTO:jajka -2 sztmleko -0,5 szklwoda -0,5 szklsólmąka-1,5 szklFARSZ:ser biały -250 gkasza gryczana biała-0,5 szklcebula -1 sztwegetasól i pieprzjajko -1 szttłuszcz do smażenia naleśnikówjogurt naturalny gęsty-2 łyżkiPRZYGOTOWANIE:Ciasto Do miski wsypać mąkę,wybić jajka,dodać szczyptę soli(...)wodę i mleko,zmiksować robotem. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Smażyć cienkie naleśniki na złoty kolor z obu stron. FARSZ Ser przecisnąć przez praskę do miski. Kaszę ugotować na sypko w 1,5 szkl osolonej wody. Cebulę obrać,drobno pokroić,przesmażyć na tłuszczu,posypać wegetą.. Dodać do sera kaszę gryczaną,cebulkę,jajko,sól i pieprz,wymieszać. Gdyby
Kuchnia Danusijuż trzeci przepis na sernik, który podaję:) Były dwa z galaretkami, na zimno: z truskawkami i z brzoskwiniami i borówkami . Teraz sernik z gotowanego sera przekładany trzema plackami kruchego ciasta. Składniki: na kruche ciasto: 400 gramów mąki 200 gramów masła 150 gramów cukru pudru 3 jajka 1/2 proszku do pieczenia na ser: 1 kg sera waniliowego z wiaderka(...)szkodzi - można upiec oddzielnie 3 placki) smarujemy margaryną i wykładamy rozwałkowanym ciastem. Wygodnie jest nawinąć ciasto na wałek i przełożyć do formy Każdy placek nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 20 minut Po wyjęciu odstawimy do wystudzenia Teraz przygotujemy masę serową: ser, cukier i jajka zagotowujemy ciągle mieszając Do mleka wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dobrze mieszamy i wlewamy do masy serowej
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzawiązać albo ściągnąć gumką recepturką. Dużą miskę napełnić bardzo zimną wodą. Wrzucić woreczek z ciastem i poczekać aż wypłynie na wierzch (około 15 - 20 minut) – ciasto podwoi swoją objętość. Ciasto wyciągnąć z woreczka, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na koło o średnicy około 30 cm (placek nie musi być idealnie okrągły), podzielić na 8 trójkątnych części. Na podstawie(...)zrumienienia. nadzienie z cebuli1-2 sztuki i szynki 4-5 plastrów , plus sos salsa.........Szynkę kroimy w małą kostkę. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ciasto rozwałkowujemy. Wycinamy trójkąty Układamy ser i szynkę. Posypujemy szałwią,lub bazylią. Formujemy rogaliki. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Rogaliki układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe
w mojej kuchnisolą, grubo zmielonym pieprzem, sezamem, czarnuszką, drobno startym serem, etc.Piec w temperaturze 180 stopni przez kilkanaście minut. Paluchy powinny być lekko zrumienione.Moje paluchy upiekłam z grubo mielonym pieprzem, serem i sezamem. Ciasto z dodatkiem piwa jest kruche lecz delikatne. Piwo nadało puszystości, zadziałało jak spulchniacz. Po przełamaniu palucha widać, że ciasto nie jest zbite jak klasyczne kruche. Charakterystyczny smak
Codzienna kuchnia niecodziennaczosnku 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka soli szczypta kminku Dodatkowo: 200 g sera żółtego 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego 1 jajko 2 łyżki mleka Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy suszone drożdże, sól, mieszamy, robimy wgłębienie i wlewamy letnie mleko, 4 łyżki oliwy z oliwek(...)miseczki mojego Dziecka, ale świetnie się też nadaje np. wiaderko po 1kg sera:)). Każde koło smarujemy na środku odrobiną koncentratu pomidorowego, łyżką nakładamy farsz, posypujemy startym żółtym serem, po czym składamy ciasto do środka dokładnie zlepiając końce. Odkładamy na brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia łączeniem do spodu. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy jajkiem rozmąconym z 2 łyżkami mleka. Pieczemy około
Kolorowy Przepisownikkrotnie zmielony biały mak, mielone orzechy włoskie, migdały, figi, daktyle, skórki kandyzowane i syrop cukrowy, który miałam w lodówce po wyjęciu cytrynek do herbaty. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1 szkl. sera twarogowego waniliowego 200 g masła 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Farsz: 350 g suchego białego maku, albo 600 g zmielonego białego maku 5 łyżek syropu cukrowego(...)syrop cukrowy, mieszamy wszystko dokładnie. Masło kroimy w kostkę. Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli,wsypujemy cukier puder, dodajemy pokrojone w kostkę masło i ser twarogowy, wyrabiamy hakiem robota. Można zagnieść ciasto ręcznie, ale wtedy wymaga chłodzenia w lodówce. Wiadomo, że ciasto kruche nie lubi podwyższonej temperatury. Ciasto dzielimy na kilka 4 części , każdy kawałek rozwałkowujemy w kształcie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię