razem nazbieraliśmy całe wiadro grzybów. Teraz trzeba je przetworzyć :D Tarta z grzybami SKŁADNIKI: miska grzybów (podgrzybki, maślaki) ser typu włoskiego cebula gotowe ciasto francuskie 2 jajka sól, pieprz Oczyszczone i pokrojone grzyby podgotować ok 20-30 minut. Pokrojoną cebulkę zeszklić na oliwie, następnie dodać oczyszczone grzybki i dusić przez 15-20 minut. doprawić solą i pieprzem(...)następnie dodać posiekaną pietruszkę. Odstawić do ostygnięcia, dodać pokruszony ser oraz wbić 2 jajka. Dobrze wymieszać. Ciasto francuskie dociąć do foremki. Na ciasto nałożyć farsz, wyrównać. Piec przez 30 min w temperaturze 200-220 stopni. Smacznego
MarciochaKucharzypudru - 2 żółtka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka śmiatany - 2 łyżki kakao + ewentualna mąka do podsypywania Z w/w składników zagniatamy ciasto, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 20 minut. MASA SEROWA: - 1 litr sera na sernik (gotowy z wiadereczka) - 3 białka - 4 żółtka - 120 g masła/margaryny - 100 g cukru pudru W/w składniki zmiksuj blenderem, zrób(...)kakao. - 2 łyżki skórki pomarańczowej - 1 łyżeczka cynamonu - 1/2 łyżeczki kardamonu - 1 łyżka kakao 3/4 części ciasta wylep formę do pieczenia. Posyp 1 łyżeczką kakao dzięki czemu ciasto nie nasiąknie od sera. Wylej masę serową z cynamonem, potem z kakaem. Tak aby zbytnio się nie pomieszały. Wstaw do piekarnika grzanie dół i góra. Temp. 165 stopni C. Po 30 minutach
SMYKWKUCHNIsmażyć do obiadu, dlatego ostatnio wykorzystałam mięso do przygotowania sakiewek z ciasta francuskiego. Super przekąska i pomysł na zagospodarowanie składników z lodówki :) Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego mięsko gotowane np. z kurczaka starty ser żółty pomidorki koktajlowe sól, pieprz Z ciasta wycinamy okręgi za pomocą dużej szklanki. Układamy w papilotkach (ja korzystam z silikonowych). Do środka wsypujemy ser, następnie
Mój Smak na Życiestopniach w piekarniku 10-15 minut. Po upieczeniu ciasta czekamy aż wystygnie. W tym czasie śmietanę mieszamy z jajkiem, ziołami, solą pieprzem i wylewamy na ciasto. Układamy na wierzchu kozi ser, paseczki papryki oraz usmażone na maśle kurki. Całość posypujemy ulubionymi ziołami i pieczemy w piekarniku do 200 stopni C około 20 minut. Gotowa tartę posypujemy rukolą. składniki(...)kruche ciastowyrobione ciasto wkładamy na 30 minut do lodówkiwylepiamy formęsmażymy kurki na maśletarta z kozim serem i kurkami
Bon Appetit Małgorzatydekoracyjny, smaczny sernik. Mocno pachnący wanilią, rozpływa się w ustach. Ciasto: 40 dag mąki 20 dag masłaszklanka cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka śmietany 18%2 żółtka Sernik: 1,5 kg białego sera (najlepiej trzykrotnie zmielonego) 1,5 szklanki cukru cukier waniliowy laska(...)ziarenka i dodać do masy jajecznej wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Do sera dodać masę jajeczną, budyń i bakalie (budyniem można posypać bakalie zapobiegnie to ich opadaniu na dno) wymieszać, na końcu dodać sztywną pianę z białek i wszystkie składniki delikatnie w połączyć. Wykonanie: Na ciasto wylać masę serową na wierzchu ułożyć kratkę z pasków ciast. Sernik piec
RAROSSAłyżki oleju 1 łyżeczka soli NADZIENIE: 3-4 cebule 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki cukru sól pieprz 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki startego żółtego sera mak do posypania Ciasto. Mąkę przesiewamy do sporej miski i robimy w niej wgłębienie. Z cukru, drożdży i ciepłego mleka robimy rozczyn i wlewamy do mąki, przykrywamy miskę ściereczką(...)temperatury 175 stopni C. Wyrośnięte placki spłaszczamy w środku, wciskając w nie dno szklanki, a w powstałe wgłębienie nakładamy porcję nadzienia, posypujemy tartym serem i makiem. Pieczemy do zarumienienia (około 10 minut). Gotowe! Ciasto to nadaje się również jako baza do pysznych pizzerek, wystarczy placuszki posmarować łyżeczką keczupu, poukładać ulubione dodatki i upiec razem z cebulakami. Polecam
Rozpustne gotowanieJeden z moich eksperymentów, który okazał się bardzo smaczny. Pizza z dużą ilością sera, serowymi brzegami i warzywami z ryżem. Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 0,5 szklanki letniej wody Wierzch: 2 łyżki keczupu Oregano 200 g warzywa na patelnię z ryżem(...)pieczarek Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy do miski i zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 40 minut. Po tym czasie wałkujemy okrągły placek. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Pieczarki kroimy w plasterki. Mieszankę warzyw z ryżem na patelnię podsmażamy. Przygotowane ciasto smarujemy keczupem
VioletoweKucharzenieDelikatna i puszysta rolada do kawki z serem Rolada serowa z napisem przyślij przepis SKŁADNIKI: CIASTO jajka - 5 szt cukier - 5 łyżek mąka - 5 łyżek proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki kakao - 1 łyżka MASA SEROWA ser biały - 1 kostka (250 g) cukier - 3 łyżki śmietana kremówka - 250 ml żelatyna - 1 łyżeczka DODATKOWO pomarańcze - 0,5 szt kiwi(...)kakao do ciasta, wymieszać, wylać na białe napisy. Piec w 180 stop, przez około 20 minut. Upieczone wyłożyć ciasto na ściereczkę, zdjąc papier i zrolować , odstawić do ostudzenia. MASA SEROWA Do blendera włożyć biały ser, dodać cukier i śmietanę, zmiksować, przelać do miski. Zelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gotowanej wody, wymieszać, ostudzić, dodać do masy
Kuchnia Danusiluźne, należy dodać mąki. Odstawiamy, by podwoiło swoją objętość.3. Ser mieszamy z żółtkiem, cukrem, olejkiem i rozpuszczonym masłem na gadką masę.4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy mniej więcej na grubość 1-2 cm, smarujemy serem, posypujemy borówkami i zwijamy w ciasny rulon. Przekrawamy na pół, wykładamy oba strucle na małą blaszkę i nacinamy w środku do połowy głębokości ciasta. Odstawiamy
Kuchnia domowa Anitartego żółtego sera kilka plasterków salami lub szynki szczypta soli szczypta cukru ketchup CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: W misce łączymy śmietanę, jajka, majonez, mąkę, doprawiamy solą i cukrem i bardzo dokładnie mieszamy do połączenia składników. Na patelni na wysokim ogniu rozgrzewamy odrobinę oliwy (ja dałam pół łyżki). Wlewamy ciasto i natychmiast zmniejszamy ogień. Smażymy aż ciasto(...)zetnie (ok. 3 minuty) i obracamy na drugą stronę. Łyżką rozsmarowujemy ketchup wedle uznania, posypujemy serem, układamy kawałki salami i smażymy pod przykryciem około 7 minut, aż ciasto lekko się przypiecze, a ser roztopi. Przekładamy na talerz i podajemy. Smacznego
My Culinary Artregionów Włoch i zapewne zwyczajnie gustów, dlatego ja wybrałam moją ulubioną - z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem, zwaną w niektórych pizzeriach "pizza parma". Koniecznie na cienkim, chrupiącym cieście i z ciągnącym się serem. Mniam, to właśnie lubię!Jednak najważniejszym składnikiem pizzy jest ciasto, które według mnie tak naprawdę decyduje o efekcie końcowym. Ponieważ wciąż szukam idealnego przepisu, pokusiłam się przy(...)mała kulka drożdży świeżych) na ciasto właściwe: zaczyn z powyższego przepisu 200 g mąki pszennej (u mnie typ 650) 1/2 łyżeczki soli ok. 100 ml wody szczypta drożdży instant 1 łyżka oliwy dodatki: sos z pieczonych pomidorów (lub przecier pomidorowy wymieszany z ząbkiem czosnku, oregano, szczyptą soli i cukru) 2 kulki sera mozzarella 5 plastrów szynki parmeńskiej, pokrojonej
Chilli Czosnek i OliwaSmaczna przekąska na wykorzystanie zalegających parówek. Znikają szybko, są w sam raz na kęs przy filmie czy nawet na przyjęciu. Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego 5 cienkich parówek 1 cebula 100g sera żókłtego 1 jajko czosnek granulowany pieprz sól Przygotowanie: Ciasto podzielić na kwadraty - tak by móc zawinąć w rulon parówkę. Pokrojone ciasto oprószyć solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, startym żółtym
Garnkowe fanaberiepołączyły). Wyrabiamy do uzyskania gładkiej masy.3. Dodajemy mąkę i ponownie zagniatamy. Ciasto powinno być elastyczne, gładkie. Jeśli klei się do rąk, dodajemy więcej mąki, wszystko zależy od wilgotności użytego twarogu. Gotową masę owijamy folią i wkładamy do lodówki.4. Przygotowujemy składniki do farszu. Cebulę kroimy drobno, pieczarki, ser żółty i mozzarellę ścieramy na tarce. 5. Przygotowujemy farsz(...)czosnkiem. Podsmażamy aż mięso przestanie być surowe, dodajemy pieczarki. Całość dusimy do momentu aż woda wyparuje, po czym odstawiamy w chłodne miejsce, Po wystygnięciu mieszamy z przygotowanymi serami. 6. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy niezbyt cienko na blacie. Wykrawamy kółka dowolnej wielkości. Na środek każdego kółka wykładamy farsz i sklejamy tak jak pierogi. Układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem
Szefowa kuchnipojawią się na tym blogu. W standardowej wersji, kojarzą nam one się ze słodkościami. Ja jednak postanowiłam przygotować wersję, którą z apetytem można skonsumować podczas kolacji. Składniki: Ciasto: Składniki suche: szklanki mąki pszennej jedna łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka soli łyżeczka pieprzu pół łyżeczki ostrej papryki w proszku łyżeczka ziół prowansalskich Składniki mokre: pół szklanki mleka(...)wymieszanymi mokrymi składnikami łączymy do miski z wymieszanymi składnikami suchymi. Mieszamy krótko, tak aby składniki tylko nam się połączymy. Nie wyrabiamy! W ten sposób powstaje nam ciasto. Następnie kroimy w kostkę szynkę, ser, paprykę oraz cebulę. Wszystko to dodajemy do ciasta i krótko mieszamy Tak przygotowaną masę przekładamy do foremek na muffiny. Ja użyłam silikonowych, jednak można także użyć blachy
Taste Therapyprzepisu (można zastąpić ketchupem wymieszanym z ziołami) Dodatki: Pęczek szparagów 4 parówki drobiowe 200-300g żółtego sera (można zastąpić dwoma kulkami mozzarelli) Kilaka listków bazylii Do miski wrzucamy mąkę, sól oraz dodajemy oliwę. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dolewamy do ciasta mieszając widelcem. Trzeba uważać by woda na drożdże nie była zbyt ciepła, bo wówczas zabijemy drożdże. Kiedy(...)szybszą, uproszczoną wersję. Mieszamy w miseczce ketchup z odrobiną oregano, bazylii i ostrą papryką. Szparagi myjemy pod bieżącą wodą i odłamujemy końcówki. Parówkę kroimy w kostkę, a ser trzemy na tarce. Wyrośnięte ciasto na pizzę wałkujemy w pożądany kształt. Smarujemy sosem i układamy szparagi. Rozsypujemy parówkę oraz żółty ser. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni na około 15 minut
Kolizje Smaków