ciasto do pizzy, to w sumie nic skomplikowanego, mimo to leń wyszedł na wierzch i po raz pierwszy wypróbowałam gotowe - nie było źle. :) Składniki: gotowe ciasto do pizzy śmietana boczek pieczarki cebula ser żółty ser mozzarella sól, pieprz Przepis to formalność. Rozkładam ciasto i smaruję śmietaną. Doprawiam solą, pieprzem. Rozrzucam pokrojony w drobną kosteczkę ser. Kładę na pizzy pieczarki, boczek
Brzuszki Łakomczuszkiroku w maju w mojej kuchni niepodzielnie królują szparagi! Uwielbiam je w każdej postaci. Tarta na spodzie z ciasta francuskiego z zielonymi szparagami, kozim serem i chrupiącym boczkiem to szybka i prosta, a zarazem wykwintna przekąska. Sezon na szparagi nie trwa długo, więc gorąco zachęcam Was do kulinarnych eksperymentów z nimi w roli głównej. Składniki: opakowanie gotowego ciasta francuskiego(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zaginamy brzegi ciasta po 1 cm z każdej strony. Nakłuwamy widelcem, brzegi smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C (grzanie góra/dół). Po tym czasie spód tarty wyjmujemy z piekarnika, układamy pokrojony w plastry ser oraz szparagi, starając się, by ich główki były ułożone naprzemiennie
Smakowity Blog Kulinarnypokruszyć do miseczki wsypać cukier i utrzeć,rozmieszać z ciepłą wodą. W osobnym naczyniu przesiać mąkę wbić jajko,osolić -szczyptę aby nie przedobrzyć bo ser sam w sobie jest słony.Wlać rozczyn i zagnieść ciasto,pod koniec dodać oliwę ponownie zagnieść i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ser feta pokroić na małe kawałki oprószyć połową koperku i rozmarynu(...)Wyrośnięte ciasto nabierać ręką formując kulki w środek włożyć po kawałeczku sera zlepić.Odstawić do wyrośnięcia. Układać bułeczki na wyłożonej pergaminem blasze posmarować wierzch jajkiem posypać resztą koperku i rozmarynu piec 20 minut w temp
Wanilia i KardamonSERNIK Z KULKAMI I MUSEM MANDARYNKOWYM PRZEPIS DOSTAŁAM OD TERENI Z PPSkładniki 1/ ciasto: -15 dkg. margaryny -15 dkg.cukru -2 jajka -40 dkg. mąki -2 łyżeczki proszku do piecz. -3 łyżki gęstej śmietany -2 łyżki kakao 2/ masa serowa: -75 dkg. sera śmietankowego -3/4 szklanki cukru -4 jajka -2 białe budynie -1 cukier waniliowy 3/mus z nektarynek; -koszyczek nektarynek
Sama słodycz i szczypta chilidomowe ) deska ulubionych serów, np. camembert, ser Manchego, roladka z sera koziego, gorgonzola deska śródziemnomorskich wędlin (chorizo, salami, szynka parmeńska lub Jamon Serrano) roladki z pieczonej papryki i koziego sera roladki z cukinii z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i bazylią sos tzatziki paluszki grissini świeża bagietka Sałatki: sałatka z pieczonych buraków z gorgonzolą i orzechami włoskimi sałatka z pomarańczy i kopru(...)ciepło: ekspresowe calzone pieczarki faszerowane po liguryjsku (z czosnkiem i natką pietruszki) pieczarki faszerowane mozzarellą grzanki śródziemnomorskie Jeśli masz więcej czasu: kolorowa tortilla z piekarnika cygara z ciasta filo z serem feta libańskie gołąbki w liściach winogron pissaladiere (prowansalska pizza z cebulą i anchois) coca (hiszpańska pizza z tapenadą, rukolą, anchois i pieczoną papryką) empanadas z tuńczykiem Do picia: ulubione
Chilli Czosnek i Oliwaprzystawkę przed uroczystym obiadem, wieczorną przekąskę na ciepło lub lekki lunch, podane z sałatą. Szparagi nie giną, ale idealnie współgrają z serem, delikatną masą jajeczno-śmietanową (trzeba uważać, żeby jej nie przesolić) i chrupiącym, kruchym ciastem. Bazylia nadaje daniu świeżości, a spora ilość pieprzu charakteru. Pełen sukces.Kruche ciasto oczywiście od niezawodnego Michela Roux, z jego Ciast pikantnych i słodkich, inspirację(...)posiekanymi listkami bazylii.Na dno tartaletek wyłożyć po łyżeczce cebuli, na to szparagi, przekrojone na pół. Na wierzch pokruszyć ser. Zalać masą jajeczną.Piec w 180 st. C. przez 20 minut, aż masa się zetnie.Podawać na ciepło lub zimno.Smacznego!Przygotowaliście już ciasta na World Baking
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMięciutkie, pachnące, przepyszne! Kolejny raz wzięłam udział w akcji: Wypiekanie na śniadanie . Tym razem "na tapecie" były drożdżówki z białym serem. Zdecydowanie coś dla mnie :) Uwielbiam wypiekać słodkie bułeczki drożdżowe, choć mój romans z ciastem drożdżowym zaczął się stosunkowo niedawno, przy okazji drożdżowych grzebieni z dżemem . Drożdżówki są zawsze pyszne, wyjątkowo poręczne do zamrażania "na później" i niezbyt trudne(...)ciasto. Przykryć ściereczką - lub owinąć folią spożywczą - lub przykryć drugą miską - i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do podwojenia objętości. W oczekiwaniu na wyrośnięcie ciasta, przygotować masę twarogową. Do sera dodać 1 całe jajko, cukier oraz pastę waniliową i dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka razy pięścią , w ten sposób je odgazowywujemy
Grunt to przepis!Jeśli ktoś nie lubi fety można ją zastąpić mozarellą. Przepis na około 20 babeczek pieczonych w foremce do małych muffinów lub w małych foremkach do babeczek. 1 ciasto francuskie 100 g sera feta 70 g suszonych pomidorów w oleju 2 łyżki łuskanego słonecznika lub pestek z dynii 10 czarnych oliwek 3-4 łyżeczki czerwonego pesto 1. Włączyć piekarnik(...)Oliwki przekroić na 2 połówki. 3. Do każdego gniazda wrzucić pomidory i pestki oraz kostkę sera. Na to z czubka łyżeczki dodać troszkę pesto. Na wierzchu położyć po 1-2 kawałki resztek, które zostały po wycinaniu kółek z ciasta francuskiego. Na cieście położyć połówkę oliwki. 4. Foremki z babeczkami włożyć do gorącego piekarnika i piec ok. 17-20 minut
Trzeci talerzciasto drożdżowe, które zawsze mi wychodzi. Składniki na dwie pizze ( o średnicy 30 i 36 cm): - ciasto drożdżowe: 600 g mąki ok 360 ml ciepłej wody 24 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżki oleju - sos pomidorowy - ser 300 g - salami 100 g Do dużej miski wsypuję mąkę i sól. Do oddzielnej małej miseczki(...)grubym cieście Ale z doświadczenia wiem, że rozwałkowane ciasto też potrafi pięknie wyrosnąć podczas pieczenia. Przy pomocy pędzelka smaruję blachę cieniuteńko olejem. Po ułożeniu ciasta na blaszce rozprowadzam równomiernie sos, następnie starty ser ( ja zazwyczaj dodaje ser taki jaki mam akurat w lodówce morski, gouda. Choć wiadomo, że najlepiej smakuje mozzarella ) Kolejna warstwa to salami
Kuchnia VikiTarta smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego! spód: 200 g mąki krupczatki 100 g zimnego masła 1 jajko 10 g startego żółtego sera sól ew. łyżeczka czarnuszki Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na 30 minut do lodówki. Do ciasta dodałam czarnuszkę, dzięki której ciasto zyskało ciekawy smak i aromat. Formę do tarty smarujemy masłem(...)zimno. Smacznego :))) - See more at: http://www.bistromama.pl/2012/06/tarta-na-kruchym-ciescie-z-brokuami.html#sthash.CJ2tVp8p.dpuf spód: 200 g mąki krupczatki 100 g zimnego masła 1 jajko 10 g startego żółtego sera sól ew. łyżeczka czarnuszki Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na 30 minut do lodówki. Do ciasta dodałam czarnuszkę, dzięki której ciasto zyskało ciekawy smak i aromat. Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy rozwałkowanym
bistro mamazaproszenie ich do wspólnego gotowania i pozwolenie im na decydowanie o doborze składników ich diety, z odpowiednio dobranych grup produktów. Przykładem takiej potrawy są pieczone pierogi z ciasta drożdżowego orkiszowego nadziane serem, które zaledwie w ciągu kilku minut można odgrzać i podać dzieciom na śniadanie lub zapakować do szkoły, bo na zimno również smakują znakomicie. Dodatki do sera mogą być(...)czym skorupka za młodu nasiąknie... :) Dziś proponujemy pyszne pieczone pierożki z mąki orkiszowej nadziane serem twarogowym i mascarpone z dodatkie wędzonego łososie, duszonej dyni i świeżych ziół, podane z sosem jogurtowym z kolendrą. Smacznego :) Czas przygotowania: 90 minut Porcje: 20 pierożków Składniki: Ciasto 500 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 lub mąki pszennej, 250 ml wody, 80 ml oliwy
SzczyptaSmaQmasłem formy do tarty. Dokładnie dociskamy, ale nie rozciągamy ciasta! Odcinamy nadmiar. Nakłuwamy widelcem, aby zbyt mocno nie urosło i przykrywamy papierem/folią aluminiową. Obciążamy specjalnymi kulkami lub np. fasolą/grochem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Składniki na farsz: 8 pieczarek, 150g startego żółtego sera, 150g szynki gotowanej, 2 ząbki czosnku, 3 jajka, 200ml śmietany(...)kostkę i razem z pieczarkami oraz przeciśniętym czosnkiem podsmażamy na odrobinie oleju. Doprawiamy ulubionymi ziołami ( np. bazylia, oregano). Jajka rozbełtujemy ze śmietanką i dodajemy połowę żółtego sera. Doprawiamy solą i pieprzem. Na podpieczone ciasto wykładamy składniki z patelni dodajemy pozostały ser. Zalewamy mieszaniną z jajek, śmietany i sera. Pieczemy w 180 stopniach ok. 20 minut. Bon Appetit
Pudełko rozmaitościżycie, kiedy w porze lanczu poziom cukru zacznie pikować. I co, że bez mięsa?:-) TARTA Z FETĄ I BOĆWINĄ opakowanie ciasta na tartę (dla mniej zdesperowanych czasowo może być przygotowane wg tego przepisu *) spora wiązanka listków boćwiny 200g sera feta 3 jajka 75ml śmietany kremówki czubata łyżeczka tymianku cytrynowego sól i pieprz do smaku Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Boćwinę(...)tartę natłuszczamy i wykładamy ciastem nie przyklejając brzegów. Jajka wbijamy do miski i dokładnie mieszamy miotełką. Dodajemy kremówkę i przyprawy i jeszcze chwilę ubijamy. Na rozłożonym cieście układamy boćwinę i ser, zalewamy masą jajeczną. Pieczemy 20-25 minut, aż wierzch się ładnie zezłoci. Można zjeść na ciepło lub zimno- pod ostrzałem zazdrosnych spojrzeń kolegów z pracy;-) Tarta w piecu, albo
les mirabelleskozim serem i hiszpańskim bądź hiszpańską hamon. Zagadka z wcześniejszego posta rozwiązana. Oczywiście było pysznie, cudownie, a tarta zniknęła w chwilę. Składniki: CIASTO: 250g mąki 125g masła 1 żółtko trochę soli 50 ml wody FARSZ: kozi ser 1 opakowanie (może być twarożkowy, może być a'la camembert) mi w udziale przypadł twarożkowy :) szynka dojrzewająca (może być prosciutto, ja jednak(...)lodówki na 30 min. Rozwałkujemy ciasto i wykładamy nim formę. Wsypujemy na ciasto groch bądź inny obciążnik i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (190 st) na 15-20 min. Po tym czasie wyjmujemy groch i pieczemy kolejne 5-10min.W tym czasie rozdrabniany do miseczki ser, dodajemy śmietanę, jajko. Całość mieszamy. Gdy spód do tarty jest gotowy, wylewamy masę i układamy
Brzuszki ŁakomczuszkiCiasto francuskie jak paszteciki:) Nadziane wędliną, pieczarkami, cebulą i serem żółtym. Troszkę jak mini pizze, ale bez sosu. Dobry przepis na wykorzystanie resztek z lodówki. I dobry pomysł na chrupanie podczas meczu ;) Składniki: ok. 100 gramów wędliny 5-6 sztuk pieczarek 1 mała cebula 5 plasterków sera żółtego, ale można dać drugie tyle jajko do posmarowania ciasta zioła prowansalskie(...)pieczarki i cebulę kroimy w kosteczkę Rozgrzewamy masło i chwilę wszystko dusimy mieszając i doprawiając Vegetą oraz ziołami prowansalskimi Rozwijamy jeden płat ciasta i układamy 12 porcji podduszonych składników Bazylię siekamy i posypujemy nią wierzch kopczyków Plasterki sera kroimy w kwadraciki (jeden plasterek to 4 kwadraciki) i układamy na bazylii Rozwijamy drugi płat ciasta i przykrywamy nim porcje "pasztecików" Nożem
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com