ciasta z serem - 3000 przepisów (strona:48/200)

Gnocchi z pieczonej dyni i ziemniaków 110

dyni można uprzednio podsmażyć przez 20 minut na suchej patelni by odparowała część wody). Na stolnicę wysypać obie mąki. Na to położyć masę dyniowo-ziemniaczaną, ser, przyprawy oraz wbić jajko. Zagnieść ciasto; powinno być dość miękkie i klejące, dlatego stolnicę podsypujemy cały czas mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm, a następnie kieliszkiem wycinamy kluseczki. Gnocchi gotujemy

Food Square
Pizza z serem, oliwkami, kukurydzą i filetem z makreli 154

przygotowałam pizzę z rybką. Jako dodatek użyłam filet z makreli  firmy GRALL . Pizza zniknęła bardzo szybko i polecam taką wariację smakową.  Pizza z serem, oliwkami, kukurydzą i filetem z makreli  SKŁADNIKI: Ciasto: 340 g mąki pszennej 5 g drożdży ¾ łyżki soli ¾ łyżki cukru 2 łyżki oliwy 250 ml letniej przegotowanej wody Dodatki: 500 g sera mozzarella(...)stopniach.  Do miski wsypać mąkę, sól i cukier, wymieszać. W letniej wodzie rozrobić drożdże, odstawić na 10 minut po czym wlać do mąki i wyrobić jednolite ciasto – wyrabiamy około 10 minut. Polewamy ciasto oliwą i ponownie wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 45 minut. Dzielimy ciasto na 4 równe części. Oprószamy mąką. Wałkujemy placki o średnicy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pizza z mąki żytniej - bardzo chrupiące ciasto ! wersja LIGHT 185

zielona Przecier pomidorowy lub ketchup 15 dag Mozzarelli 15 dag sera gouda Przygotowanie: Do szklanki odlać odrobinę wody, dodać drożdże,  cukier i łyżkę mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Do miski wsypać pozostałą część mąki, dodać sól, oliwę, rozczyn drożdżowy i resztę wody. Zagnieść ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia na min. 1,5 godziny(...)upieczeniu będzie chrupiące, jednocześnie będzie się wygodnie formować, bez ryzyka przyklejenia do stolnicy). Rozciągnąć na powierzchnie całej blachy wyłożonej papierem do pieczenia (lub formy pod pizzę). Ciasto posmarować przecierem lub ketchupem. Zetrzeć część sera, ułożyć składniki i wierzch posypać pozostałą częścią sera. Piec przez około 10-15 minut w temp. 220 stopni

Tradycyjna Kuchnia
Keks wytrawny z żółtym serem, salami i oliwkami Calamata Jumbo 175

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój).  Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, świetnie smakuje i kusząco pachnie. Idealnie sprawdzi się na pyszne śniadanie, czy zwykłą przekąskę. Keks doskonale zaspokoi każdy głód, ponieważ jest sycący, a najlepszy - jeszcze ciepły. Można go upiec w formie babeczek lub podwajając proporcje - w większej keksówce. Składniki są idealnie dopasowane, a sam keks(...)Jajka ubić mikserem - do puszystości. Mieszając - dodać oliwę i następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. (Konsystencja powinna być jednolita i gładka.) Gotowe ciasto wymieszać z przyprawami, posiekanym szczypiorkiem, suszonymi pomidorami, pokrojonym (w kostkę) żółtym serem, cebulą, salami oraz wydrylowanymi i pokrojonymi oliwkami. Całość przelać do formy, obficie posypać startym serem, obłożyć plastrami salami (przeciętymi na pół) i wstawić

Di gotuje
Drożdżówki z serem i jeżynami 151

Drożdżówki z serem i jeżynami 2016-08-02 12:51:38 Ilość porcji: 10 Jak już niejednokrotnie wspominałam ciasto drożdżowe to jedno z takich silnych, olfaktorycznych wspomnień mojego dzieciństwa. Sam zapach przywołuje wspomnienia rodzinnego domu, w którym ściany przesiąknięte zapachem rosołu, gromadziły miłość. Często powracam do tych wspomnień. Siadając przy stole, biorę drożdżówkę w rękę i przenoszę się o jakieś(...)Składniki Zaczyn drożdżowy 30 g drożdży suchych 50 ml mleka 2 łyżki mąki 1 łyżka cukru Ciasto właściwe 550 g mąki pszennej 135 ml mleka 60 g masła 3 łyżki cukru 1 duże jajko 1 żółtko Nadzienie serowe 300 g sera białego półtłustego 1/2 łyżeczki pasty z wanilii 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka budyniu waniliowego 1 żółtko Dodatkowo

Wędrówki po kuchni
Pomidorowe naleśniki z mięsem mielonym zapiekane pod beszamelem 164

sera beszamel 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1,5 szklanki mleka sól,pieprz gałka muszkatołowa oraz olej do smażenia starty ser do posypania Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie zmiksować. Usmażyć naleśniki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Następnie pokrojoną cebulę zeszklić na oleju. Dodać mięso mielone i smażyć aż mięso zmieni kolor

Monia miesza i gotuje
pizza z pieczarkami, papryką i salami 188

odstawiamy na ok. 60 min. w ciepłe miejsce. składniki na wierzch: 200 g pieczarek 100 g salami 1 papryka 1 cebula 200 g sera żółtego sos lub koncentrat pomidorowy oregano, tymianek, bazylia wykonanie: Ciasto przekładamy na natłuszczoną blaszkę, smarujemy sosem i posypujemy ziołami. Następnie układamy warstwami: salami, pieczarki, cebulę, paprykę. Na koniec posypujemy startym serem. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym

Domowy Smak Jedzenia
Wytrawne ciastka alpejskie 194

lekko podsmażonego wcześniej boczku, układając je w taki sam sposób, tyle, że starałem się, aby one nie zachodziły na siebie. Na boczku, zaraz przy dłuższym boku ciasta francuskiego ułożyłem farsz z suszonych pomidorów, sera i czosnku. Zrobiłem to za pomocą łyżki stołowej, starając się uformować w miarę równy wałek o średnicy około 2 cm. Na jeden płat ciasta francuskiego zużyłem

Wyprawy kulinarne
Kotlety sojowe w serowym cieście 166

mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia vegeta, papryka słodka i ostra, pieprz - do smaku 1. Kotlety przyrządzić zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Przygotowujemy ciasto: białko ubić z solą na sztywno, dodać żółtko, mleko i ser żółty, wymieszać. Przesiać mąkę i proszek do pieczenia

Kto ugości moich gości?
Pizza Margherita 129

passaty pomidorowej 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka oregano 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergin 1/2 łyżeczki cukru sól pieprz Dodatkowo: 2 kulki sera mozzarella garść świeżej bazylii Przygotowanie: Ciasto na pizzę: Mąkę przesiać do miski i zrobić wgłębienie. Do wgłębienia wrzucić pokruszone drożdże, posypać je cukrem i zalać letnią wodą. Lekko to w środku wymieszać i posypać odrobiną

Oryginalny smak
SERNIK KOKOSOWO – CZEKOLADOWY 295

tylko na Święta!Spróbujcie! SKŁADNIKI:( tortownica 20 cm )CIASTO CZEKOLADOWE:* jajko – 2 szt* cukier – 100 g* gorzka czekolada – 50 g* mąka pszenna – 60 g* mąka ziemniaczana – 40 g* kakao – 2 łyżki* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* sól – 1 szczyptaMASA SEROWO – KOKOSOWA:* ser biały 3-krotnie mielony – 250 g* jajko

Ostra na Słodko
DROŻDŻÓWKI Z SEREM I ŻURAWINĄ 197

czubate łyżki cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego Składniki na nadzienie: ok 500 g zmielonego białego sera cukier i cukier wanilinowy do smaku (ilość zależy od kwaśności sera) 1 żółtko 100 g suszonej żurawiny (wcześniej namoczonej w ciepłej wodzie) Wykonanie:  Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce(...)wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h.  W czasie, gdy ciasto rośnie przygotowujemy sobie nadzienie. Mieszamy wszystkie składniki, doprawiając do smaku cukrem. Wyrośnięte

Walijskie Pichcenie
Potrójnie Czekoladowy Sernik na Zimno 231

Rewelacyjny sernik na zimno dla fanów czekolady w każdym wydaniu. Gorzka czekolada, mleczna czekolada i biała czekolada, czyli dużo, dużo CZEKOLADY! Potrójnie Czekoladowy Sernik na

Słodka Strona
Mini tarty z cebulą, antonówką, boczkiem i serem serwowane z pilsnerem :) 141

ciasto dodając po odrobinie wody (tylko tyle, aby składniki się połączyły). Uformować wałek, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 45 minut. W tym czasie przygotować nadzienie. Nadzienie 75 g wędzonego boczku 4-6 małych młodych cebul (lub 2-3 duże) 1 mała antonówka 1 łyżka klarowanego masła (opcjonalnie) 1 jajo ½ szklanki śmietany 60 g drobno startego żółtego sera ½ łyżeczki(...)oprószyć solą i zeszklić. Wymieszać z boczkiem i jabłkiem, odstawić do przestudzenia. W misce roztrzepać jajo ze śmietaną. Połączyć z farszem cebulowym i serem. Doprawić tymiankiem, gałką, solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 180°C Schłodzone ciasto pokroić na 6 plastrów. Każdy plaster rozwałkować na cienki placek, wyłożyć nimi foremki. Do każdej tarteletki nałożyć farsz. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec

Pełny talerz
Łazanki z serem zapiekane 113

ciasto*: 300 g mąki pszennej, 1 jajko, sól 300 sera białego półtłustego, 3 żółtka, 150 ml śmietany 30%, 2-3 łyżki cukru Do mąki dodać jajko, około 150 ml wody, szczyptę soli. Zagnieść twarde ciasto. Wałkować cienko. Odłożyć do przeschnięcia. Następnie ciasto lekko oprószyć mąką, kroić pasy szerokości około 1-1,5 cm. Układać paski jeden na drugim a następnie

królestwo garów