Składniki Ciasto naleśnikowe 250 g mąki 250 g wody gazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju 3 łyżki cukru olej do smażenia Ser 250 twarogu 2 szklanki mrożonych truskawek 3 łyzki cukru (lub według własnego smaku) 1/2 cytryny-sok Smietana 250 ml śmietany kremówki Wykonanie: Ciasto: Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek(...)rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć z dwóch stron. Twarożek ugniatamy widelcem. Truskawki włożyć do rondelka i wsypać cukier. Zagotować. Przygotowany mus truskawkowy wlewać do twarogu małymi porcjami, aby nie było za rzadkie. Resztę pozostawić do polania naleśników. Zawijać nalesniki z serem i polać sokiem Udekorować bitą śmietaną. Ja nie dodaję cukru
O kuchni z uczuciemcukier -2 szkl masło roślinne w kostce -1 i 1/2 kost. cukier puder do posypania ciasta PRZYGOTOWANIE: CIASTO: Z podanych składników przygotować kruche ciasto,wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem dużą blachę. MASA SEROWA Żółtka + masło utrzeć, dodać ser, obie mąki, a na końcu dobrze ubitą pianę z białek z cukrem, delikatnie wymieszać. Na ciasto wyłożyć mase serową, włożyć ciasto do piekarnika
Kuchnia Danusibyło więcej niż twarogu. Istotne jest też, aby mocno popieprzyć farsz wtedy jest wyrazisty ;) Składniki: na farsz: 7 00 g ziemniaków 400 g tłustego sera białego 3 cebule 3 łyżki masła sól, pieprz na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody 1 jajko Przygotowanie: Cebulkę drobno kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Ziemniaki obieramy i gotujemy, jak przestygną(...)dobrze ugniatamy tłuczkiem wraz z serem białym. dokładamy połowę usmażonej cebuli, doprawiamy solą oraz pieprzem na ostro i dokładnie mieszamy. Wszystkie składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy na jednolitą, elastyczną masę. Jeśli jest zbyt lepka podsypujemy nieco mąką, gdy za sucha podlewamy wodą. Rozwałkowujemy ciasto dość cienko i wykrawamy szklanką koła. Na każdym z nich umieszczamy porcję farszu i zlepiamy
Symfonia smakowacukrową nitką jest opcją zimową, natomiast ta z bitą śmietaną i owocami letnią. Wierzch ciasta można zalać jeszcze lub posmarować galaretką, ale nie jest to punkt obowiązkowy. Polecam to ciasto z dodatkiem świeżych, sezonowych owoców, które najbardziej lubicie. Sernik ze śmietaną i owocami SKŁADNIKI: 500 g serka na serniki 1/2 szklanki cukru 4 jajka 1 czubata łyżka mąki pszennej(...)masę z herbatników i płatków. Masę rozkładamy i uklepujemy łyżką na dnie i bokach formy. Kawę rozpuszczamy w łyżce wrzątku. Jajka ucieramy z cukrem i dodajemy do nich stopiono ser cały czas miksując. Następnie dodajemy mąkę i ostudzoną kawę. Tak przygotowaną masę przelewamy na przygotowaną podstawę z herbatników. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach. Sernik
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiokoło 200g 1 łyżka jogurtu 1 łyżka majonezu 1 łyżka ketchupu 1 łyżeczka czosnku suszonego 1 papryczka chilli świeża 1 płaska łyżeczka ziół dalmatyńskich tarty ser żółty siekana natka kolendry Składniki na ciasto wygniatamy , wyrabiając na gładkie ciasto , które musi nam samo odchodzić od rąk . Taki proces trwa około 15 minut , a więc niezbyt krótko , ja używam Kubomatu -czyli starszego(...)niego dwie pizze ) . Na wysmarowanej oliwą blaszce cieniutko rozprowadzamy palcami ciasto , zostawiając nieco grubsze brzegi . Owoce morza rozmrażamy , wykładamy na sitko i zlewamy wrzątkiem -sparzamy , pozostawiamy do odcieknięcia . W miseczce , mieszamy jogurt , majonez, czosnek , zioła dalmatyńskie , ketchup i tą pastą smarujemy spód do pizzy . Solimy , prószymy serem i układamy na wierzchu owoce morza , razem z pokrojoną papryczką chilli . Pieczemy
Ogrodnik w podróżyczasie, podsmażyć na oliwię pokrojoną w piórka cebulę, aż zmięknie. Pokroić w plastry kiełbasę, zetrzeć ser na tarce. W misce połączyć śmietanę z jajkami i doprawić do smaku solą, gałką i solidnie pieprzem. Formę na tartę wysmarować masłem.Po 2h wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 2 kawałki. Jeden z nich rozwałkować na grubość 2mm. Zawinąć je na wałku(...)tarty. Nakłuć widelcem bardzo dokładnie. Piec wstępnie 10 - 15 minut na górnej półce do zarumienienia się w temperaturze 230 stopni.Dno rumianego ciasta wyłożyć cebulą, zalać mieszanką śmietany z jajkiem, położyć na wierzchu kiełbasę i posypać serem. Zapiekać ok 30 min. na górnej półce w temperaturze 190 stopni. Wnętrze tarty powinno ok. 20 - 25 minuty zacząć rosnąć, a pod koniec
W kuchni wieczoremNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Ciasto aksamitne i delikatne w smaku to ten właśnie sernik. Połączenie sera, białej czekolady i delikatnej śmietanki smakuje wybornie. Kakaowy spód fajnie łamie smaki więc wszystko się pięknie uzupełnia. Może jest tu sporo kalorii ale czy warto je liczyć kiedy smak jest tak niebiański;). Zapraszam… Normal(...)minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} 1. Składniki ciasta zagniatamy na jednolite ciasto, owijamy w folię spożywczą i schładzamy przez minimum 30 minut. 2. Do garnka wrzucić połamane drobne czekolady, wlać śmietanę 30 % i ciągle mieszając podgrzewać, aż czekolada się rozpuści. Przestudzić. 3. Ser w kostce zmiksować blenderem / lub rozgnieść mocno widelcem/. Przełożyć do miski, dodać
Kubki smakuchia PRZYGOTOWANIE: Do miski dodać ser (rozdziabać go), budyń, odzywkę, rozgniecione tabletki stewii, nasiona chia i dwa żółtka, stopniowo dodawać jogurt (konsystencja nie może być luźna ani znowu za gęsta). Zmiksowac blenderem lub jak kto woli zmiksowac w mikserze. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do miski z masą serową. Wymieszać łużką, łopatką do ciast. Przelac do misy multicookera redmond
ClauditteMissCookinglżejszej alternatywy i tak powstały pizzerinki na cieście z brokuła. Taka forma bardzo przypadła mi do gustu, może dlatego że uwielbiam brokuły ;) Polecam też wersję ciasta brokułowego z wędzonym łososiem i serem camembert- PYSZNOŚCI! ;) Składniki na około 6 sztuk. Składniki: 2 brokuły 3/4 szklanki otrębów pszennych 2 jajka kilka pieczarek 1/2 cebuli 1/2 czerwonej papryki kukurydza(...)pomidorowym, następnie posypujemy startym serem i układamy pieczarki, paprykę, szynkę i kukurydzę. Temperaturę piekarnika zwiększamy do 220 stopni. Pizzerinki wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut, uważając, żeby wierzch się nie przypalił. Po wyjęciu z piekarnika trzeba chwilę poczekać ze zdjęciem pizzerinek z blachy, bo na początku może być t trudne i ciasto może się połamać. Po chwili
Czerwona Porzeczkahasło Dzień Babci przenoszę się w czasie do dużej jasnej kuchni.... Już od progu czuć zapach drożdży i cynamonu. I wiem już, że będzie albo ciasto z kruszonką, albo bułeczki z serem i cynamonem. Chwilę ogrzewam ręce przy piecu z pomarańczowych kafli i wchodzę do kuchni, w której krząta się Babcia Tosia. Mijam duże lustro, które wisi na ścianie. Potem
Pełny talerzwegańską zaczynają się schody. "Poproszę pizzę taką i taką bez sera. - Jak to bez sera?? - No tak to, bez sera." Wzrok pytający "WTF?!" i co dalej, wiadomo. (Pomijam już przedwstęp przed wstępem czyli że najpierw pytamy, jakie w ogóle mają ciasto na pizzę - z mlekiem(...)jako że większość jest z mlekiem, do zamówienia nawet nie dochodzi). Kiedy już znajdzie się pizzeria, gdzie robią najlepszą pizzę w okolicy, i z ciasta bez mleka, i nie dziwią się, że bez sera, i nawet stają na głowie, żeby zrobić Ci ją pyszną, soczystą, z podwójnym sosem i dodatkami, i przywożą zawsze gorącą prosto z pieca, to prędzej
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEkolejnego hasła, którego oczywiście zdradzić nie mogę, ale będzie fajne :) Składniki: Farsz: 300 g świeżego szpinaku 1 cebula 1 ząbek czosnku 75 g słonego białego sera (np. fety) 2 małe jajka (lub przepiórcze) oliwa Ciasto: 300 g mąki 1 łyżeczka drożdży instant 1 - 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 200 ml letniej wody lub mleka 1 jajko (opcjonalnie(...)czosnek, a po minucie szpinak. Dusić na średnim ogniu około 10 minut. Dodać pokruszony ser, wymieszać i odstawić. W dużej misce wymieszać mąkę z solą i drożdżami. Zrobić pośrodku dołek i wlać oliwę i wodę (lub mleko). Wbić jajko. Wymieszać dobrze drewnianą łyżką. Przenieść ciasto na oprószoną mąką deskę i wyrabiać około 5 minut. Przykryć ściereczką lub folią i odstawić
zadanie-gotowanieCiasto wyrabiamy ręcznie lub mikserem około 7 minut. Po tym czasie ciasto oprószamy mąką lub smarujemy oliwą, miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple przez około 30-40 minut. NADZIENIE: 1 cebula 1 por (część biała i jasnozielona) 1-2 ząbki czosnku 200 g świeżego szpinaku 100 g sera feta 2 łyżki posiekanej mięty szczypta oregano sól pieprz(...)ciasto, a następnie wałkujemy na placek o grubości około 5-10 milimetrów (w zależności czy wolicie cienki, czy gruby spód). Tak przygotowane ciasto przekładamy na papier do pieczenia, a na nim równomiernie rozkładamy szpinak, posypujemy pokruszonym serem i posiekaną miętą. Tak przygotowaną pizzę zostawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia, a następnie wkładamy ciasto na rozgrzaną blachę i pieczemy około
Rozpustne gotowaniePierwszy raz ją jadłam na domówce, były dwie wersje tego przysmaku. Jednak ta zdecydowanie podbiła moje serce :). Dziękuje Ado za rewelacyjny przepis :) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 500g pieczarek 1 średnia cebula ( może być czerwona) 1 ser pleśniowy camembert (lub inny-ulubiony) przyprawy: sól pieprz, suszone oregano i bazylia olej do smażenia papier do pieczenia Pieczarki myjemy w razie potrzeby obieramy(...)również mielimy. Całość przekładamy na rozgrzaną i posmarowaną olejem patelnię. Doprawiamy do smaku. Na desce rozkładamy ciasto francuskie. Usmażony farsz przekładamy na ciasto i rozsmarowujemy po całości zostawiając po 1cm bez farszu z każdej strony. Ser pleśniowy kroimy w kostkę i posypujemy farsz.Całość ciasno zawijamy-jak roladę. Ostrym nożem dzielimy roladę na porcję ok.3-4 cm. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku
Pudełko rozmaitościkokosowe babeczki sernikowe. Ilość sera jaką dodamy do środka zależy od naszych upodobań. Składniki: (3 duże i 8 małych babeczek) Masa serowa: 150 g sera białego półtłustego 2 łyżeczki budyniu waniliowego (czubate) 1 żółtko Ciasto na babeczki: 1/3 szklanki śmietany kremówki 30% 2/3 szklanki mleka 4 łyżeczki wiórków kokosowych 1/2 szklanki cukru 2 1/2 szklanki mąki pszennej szczypta soli(...)kostki masła (100 g) 2 całe jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Masa serowa: Biały ser, żółtko oraz 2 czubate łyżeczki budyniu waniliowego mieszamy w misce widelcem, aż do połączenia składników. Ciasto na babeczki: Przesianą mąkę pszenną mieszamy drewnianą łyżką wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier i wiórki kokosowe, wszystko mieszamy. Potem do naszych
Słodkie okruszki