ciasta z owocami - 23329 przepisów (strona:752/1556)

Ciasto „Truskawkowe Pole” ze szpinakiem i kremem jogurtowym – Światowy Dzień Pieczenia 526

Bardzo rzadko się widujemy, ponieważ mieszka za granicą. Najczęściej spotykamy się w okresie letnim, kiedy w sklepach jest pełno świeżych owoców jagodowych i trwa sezon na truskawki. Żeby uczcić nasze spotkanie, postanowiłam przygotować w tym roku wyjątkowe ciasto, które smakuje i prezentuje się fantastycznie! Na pewno zaskoczę siostrę kolorem ciasta z dodatkiem szpinaku. Ciasto jest pyszne, orzeźwiające, delikatnie cytrynowe

Mała Cukierenka
Pierogi z truskawkami, różą i migdałami 203

sukcesu pierogów mojej teściowej. Ciasto jest miekkie i bardzo smaczne a farsz nieco odmieniony nutą róży i chrupiącymi migdałami. SKŁADNIKI: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej Szklanka wody 2jajka M ¼ łyżeczki soli Nadzienie: truskawki płatki migdałów konfitura z owoców róży WYKONANIE: Truskawki myjemy, osuszamy i odszypułkowujemy. Jesli sa duże przekrawamy na pół. Płatki migdałow rumienimy na suchej patelni. Z mąki(...)wody, jajek i soli zagniatamy elastyczne ciasto. Zostawiamy na około 15 minut przykryte czystą ściereczką. Cieniutko rozwałkowujemy. Wycinamy szklanką kółka i nakładamy na środek każdego truskawkę, kilka płatków migdałów oraz trochę konfitury z róży. Kółka zginamy na pól i formujemy pieroga.   Najlepiej gotują się pierogi mrożone, dlatego warto umieścić je na talerzu posypanym mąką w zamrażalce. Gdy stwardnieją można

Pyry na Gaz
Niby to samo a jednak inaczej - przekladaniec z kaszy manny i malin 134

ciągu ostatniego miesiąca robiłam je już czterokrotnie. Za każdym razem jednak coś zmieniam. I nie chodzi tu tylko o owoce. Tym razem zamieniłam kakao na Nutellę. Zrezygnowałam też z galaretki. Zastąpiłam ją musem malinowym i żelatyną. Ciasto nabiera też innego smaku w zależności od użytych herbatników. W tym przypadku są to herbatniki Petit-Beurre z „Jutrzenki” ale wypróbowałam też

Wiem co jem
Pierogi z jabłkami #jedzjabłka 235

czasie myjemy, obieramy i kroimy w kostkę jabłka. Dusimy w garnku na małym ogniu przez ok. 10-15 minut (aż owoce puszczą sok). Na koniec dodajemy dowolną ilość cynamonu i ponownie mieszamy. Po wykonaniu wszystkich czynności rozwałkujemy ciasto na nie zbyt gruby placek. Formujemy naczyniem koła i dodajemy po ok. łyżeczce farszu (zależności od wielkości kół). Dokładnie zlepiamy

Truskawkowa Fiesta
Tarta z mascarpone i owocami 130

ponownie miksujemy tylko tyle , żeby powstała jednolita masa. Jajko ubijamy, mieszamy z mascarpone, budyniem, solą i proszkiem do pieczenia. Ser dodajemy do owoców i całość miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Masę przelewamy na przestudzone ciasto, wierzch posypujemy migdałami prażonymi z cukrem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C., w tej temperaturze pieczemy 5 min, następnie skręcamy

Moniki Smakołyki
Dżem z Czerwonej Porzeczki 209

dużych ilościach tak jak to u mnie bywa z truskawkami, czy malinami. Przerabiam tylko tyle ile zerwę z krzaków na działce. Część owoców mrożę, a część wkładam do słoików. Obie wersje wykorzystuję potem do ciast. Porzeczki zawierają dużo pektyn, więc nie ma potrzeby dodawania środków żelujących, zresztą ja od jakiegoś czasu unikam takich środków. Co mi tam wyszło? Taka(...)ilość, ale na jakość ;) To tak na marginesie :) Składniki: 1 kg czerwonej porzeczki 500 g cukru Wykonanie: Porzeczkę opłukałam, obrałam, znaczy się pozbyłam się ogonków, gałązek. Tak przygotowane owoce zmiksowałam w blenderze, przelałam d woka i smażyłam na malutkim płomieniu. W trakcie smażenia wsypałam cukier. Ze smażeniem porzeczek idzie szybko. W momencie, w którym porzeczki stały się gęste przełożyłam

Blondynka Gotuje
Zdrowe przepisy z wykorzystaniem truskawek 123

TRUSKAWKOWY NA ZIMNO (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CIASTO Z TRUSKAWKAMI-SZYBKIE I WILGOTNE KRUCHE CIASTO Z SEREM I TRUSKAWKAMI JOGURTOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI SERNIK BANANOWY Z TRUSKAWKAMI  TARTA JAGLANA Z TRUSKAWKAMI DESER Z SERKIEM, PŁATKAMI I TRUSKAWKAMI GRYCZANKA Z OWOCAMI I TWAROGIEM   KOKTAJL TRUSKAWKOWY NA BAZIE HERBATY BUDYŃ JAGLANY Z OWOCAMI OMLET BANANOWY Z TRUSKAWKAMI OWOCOWA JAGLANKA

zdrowo i aktywnie
Zdrowe przepisy z wykorzystaniem truskawek 131

TRUSKAWKOWY NA ZIMNO (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CIASTO Z TRUSKAWKAMI-SZYBKIE I WILGOTNE KRUCHE CIASTO Z SEREM I TRUSKAWKAMI JOGURTOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI SERNIK BANANOWY Z TRUSKAWKAMI  TARTA JAGLANA Z TRUSKAWKAMI DESER Z SERKIEM, PŁATKAMI I TRUSKAWKAMI GRYCZANKA Z OWOCAMI I TWAROGIEM   KOKTAJL TRUSKAWKOWY NA BAZIE HERBATY BUDYŃ JAGLANY Z OWOCAMI OMLET BANANOWY Z TRUSKAWKAMI OWOCOWA JAGLANKA

Zdrowie i pysznie na talerzu
Tort czekoladowo makowy z bezami a także recenzja książki - Moje wypieki na 4 pory roku. 180

wstępów, opowieści. Od razu przenosimy się do przepisów.  Przeglądając zdjęcia mamy ochotę zjeść je wszystkie. Wiosna obfituje w ciasta radosne, lekkie, W lecie kuchnia pachnie truskawkami, malinami ,poziomkami  aż w końcu jagodami. Jesienią nadal korzystamy z letnich owoców ale wprowadzamy już jabłka i dynię oraz śliwki. Zimą natomiast spiżarnie pełne są zapasów więc je wykorzystujemy. Dodajemy cynamon(...)przyprawy korzenne a ciasta podajemy z kubkiem kaka, mlekiem i miodem! Książka będzie towarzyszyć mi przez cały rok, zawiera ona hity z bloga Moje wypieki.  Ja upiekłam tort iście w świątecznym klimacie.  Nie znałam tego ciasta wcześniej mimo iż na blogu byłam nie raz. Może ciasto  jest nieco pracochłonne i potrzebuje czasu ale efekt końcowy jest tego

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasto z nektarynkami 126

Zdecydowanie jestem zwolenniczką ciast owocowych. Nawet wytworne czekoladowe torty są dużo lepsze z dodatkiem choćby wiśni. Dlatego latem, gdy dostępność świeżych, słodkich owoców nie stanowi większych problemów, staram się dopuszczać się jak najczęściej takich wypieków jak dziś. A dziś przygotowałam dla Was nic innego jak Ucierane ciasto z nektarynkami i kruszonką, które idealnie nadaje się nie tylko do herbaty

Słodkie Przyjemności
Sernikobrownie z malinami 328

sobie jakoś ten smętny, deszczowy dzień przygotowałam pyszne, czekoladowo serowe ciacho z owocami. Bo przecież nic tak nie poprawia humoru jak czekolada, prawda? Uwielbiam ten czas, kiedy świeże owoce są na wyciągnięcie ręki. W deserach smakują mi ogromnie i już wiem, że w tym roku prócz truskawek muszę zamrozić także maliny. Częstujcie się, zapraszam ;) Normal 0 21 false(...)jednym jajku. Do masy dodajemy podwójnie zmielony twaróg, a na końcu mąkę ziemniaczaną. Miksujemy i przekładamy na brownie. Widelcem mieszamy na kształt ósemki i posypujemy malinami, delikatnie je dociskając. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 170⁰C piekarnika na   ok 45 minut. Przestudzone polewamy białą czekoladą

Kuchnia w czekoladzie
Tort bezowy z owocami wg Aleex 154

bezowy, który robiłam. Skorzystałam z kilku różnych przepisów Dorotus, aby przygotować blaty bezowe o właściwej strukturze. Wyszły idealne. W połączeniu z masą i owocami smakowały rewelacyjnie. Nawet Dario, który do tej pory nie lubił ciast bezowych, stwierdził, że to mogę przygotowywać co tydzień. No to częstujcie się, proszę. Składniki: 3 blaty bezowe: • 6 białek (z dużych jajek) • szczypta soli

W mojej kuchni
Drożdżowe racuszki z sosem czekoladowym i owocami 146

polecam!  Składniki: 500 g mąki ok 500 ml mleka 4 łyżeczki cukru 50 g masła 2 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego 35 g drożdży olej do smażenia ulubione owoce Sos czekoladowy Tabliczka ulubionej czekolady 50 ml mleka, lub śmietanki kremówki  Rozkruszamy drożdże do kubeczka i zalewamy ok 1/4 szkl ciepłego, ale nie gorącego mleka. Wsypujemy łyżeczkę cukru(...)nabieramy na nią ciasto, które kładziemy na patelni. Pilnując, aby płomień nie był zbyt duży. Ponieważ wtedy racuchy spieką nam się z wierzchu, a w środku pozostaną surowe. Pieczemy je na złoty kolor po obu stronach. Zdejmujemy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.  Podajemy ciepłe polane sosem czekoladowym i udekorowane ulubionymi owocami. Sos czekoladowy: Czekoladę łamiemy

Malinowe Pocałunki
Kruche babeczki z jagodami 157

Mało czasu na przygotowanie deseru? Nic straconego, wystarczy przygotować kruche babeczki, ubić śmietankę i przygotować ulubione owoce w dzisiejszym wypadku będą to niezawodne jagody! Świetnie komponują się z bitą śmietaną i kruchym ciastem. Ciasto można wykorzystać mrożone, albo przygotować szybko świeże. Proste prawda? "Składniki:2 żółtka80 g cukru 400 g mąki200 g masłaDodatkowo:400 ml śmietanki kremówki

Słodkie Przyjemności
Tort urodzinowy Bonduelle (bez glutenu, bez laktozy) 161

quinoa i kakao, cały czas miksujemy, na koniec wlewamy partiami olej. Następnie mieszamy ciasto kakaowe z pianą z białek.  Wylewamy ciasto do tortownicy (18-20 cm średnicy) jej spód warto wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w 175 stopniach Celsjusza.  Gdy upieczone ciasto ostygnie, kroimy je w poziomie na 3 równe części.  Marchewki gotujemy(...)czas mieszamy. Pilnujemy kiedy masa zacznie delikatnie gęstnieć, wtedy dzielimy ją na 3 równe części, dwie posłużą do przełożenia ciasta, a jedną dekorujemy wierzch tworząc dookoła małe kleksy.  Odstawiamy tort do lodówki, gdy mus dobrze zgęstnieje, ozdabiamy wierzch owocami, świeżą miętą, mini marchewkami można też użyć jadalnych kwiatów i gotowe.  Wszystkiego najpyszniejszego Bonduelle

Quinoa Raz!
Sernik na zimno z musem rabarbarowym 133

obierz i pokrój na małe kawałki. Następnie przełóż je do rondelka, dodaj 50 ml wody oraz miód. Całość gotuj do czasu aż owoce się rozpadną. Mus odstaw do przestygnięcia. Na koniec wystudzony mus rabarbarowy przełóż na ciasto. Gdy będzie zbyt wodnisty, odlej wcześniej wodę. Ciasto przechowuj w lodówce Smacznego Artykuł Sernik na zimno z musem rabarbarowym pochodzi z serwisu

365 dni dookoła kuchni
Pleśniak. 162

Pleśniak to jedno z moich ulubionych ciast dzieciństwa. Kruche, słodkie i tak smakowite, że znika w kilka chwil. Łączy w sobie maślane, kruche ciasto, powidła śliwkowe i słodką bezę. Piekłam go pod wieloma postaciami, z owocami, rabarbarem, makiem, różnymi dżemami, ale w tej tradycyjnej, niemalże rustykalnej formie, smakuje zawsze znakomicie. Bardzo polecam! Składniki na pleśniaka:  forma o wymiarach(...)cukru 1 szklanka powideł śliwkowych (najlepiej domowych)      Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło i siekamy do uzyskania kruszonki. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy gładkie ciasto (jeśli nie chce się skleić dodajemy łyżkę zimnej wody, mleka lub śmietany). Ciasto dzielimy na trzy części (jedną większą i dwie nieco mniejsze). Większy kawałek wałkujemy i wykładamy

Rozpustne gotowanie