Słodkie gniazdka kokosowe wypełnione bitą śmietaną oraz plasterkami brzoskwiń, oblane polewą z gorzkiej czekolady. Jak dla mnie deser doskonały! Jest bardzo prosty oraz szybki w przygotowaniu
Kuchnia MagdaLenyWegańskie mini tarty z musem czekoladowym tylko z 4 składników! Bez pieczenia! Bez mąki, jajek i dodatku cukru! 2- składnikowe korpusy owsiano-daktylowe wypełnione są 1
Kuchnia MagdaLenyKuleczki a'la rafaello z sera białego z dodatkiem wiórek kokosowych oraz świeżych malin. Pyszne domowe pralinki - tylko 6 składników! Są tak kremowe i delikatne
Kuchnia MagdaLenySłodziutkie warstwowe ciasto bez pieczenia, na herbatnikach z kremem budyniowym , kajmakiem, warstwą bitej śmietanki z mascarpone i mlekiem w proszku, z dodatkiem bananów i borówki, całość
Wanilia i Kardamonpiekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - szybkie, bardzo łatwe ciasto ucierane co zawsze wychodzi, jest doskonałą bazą do dodania owoców, bakalii..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPrzepis na pyszne ciasto, które rośnie jak szalone pomimo braku drożdży ;) Justynka swoje przygotowała w Tefal Companion, ale prawda jest taka, że wystarczy zwykła rózga kuchenna
Kuchnia w czekoladzieTaką kolorową i słodką kuchnię zapamiętałam z dzieciństwa i wciąż uważam, że ona taka jest. Wiosną i latem dużo czasu spędzało się na dworze , w sezonie
Wanilia i KardamonZnane i lubiane przez wszystkich ciasto marchewkowe, ale trochę w innej odsłonie... z kremem bananowym 🍌🍌🍌 Ciasto to nie było planowane, ale zalegały mi w domu marchewki
Kuchnia MagdaLenyczasie wsypuję resztę mąki, szczyptę cynamonu, dodaję jajko, mieszam trzepaczką kuchenną do połączenia. Odstawiam w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Owoce myję, obieram, kroję w małą kostkę. Dodaję je do ciasta i delikatnie mieszam łyżką. Na patelni rozgrzewam olej. Smażę racuchy partiami nakładając ciasto nadaję im kształt placka. Smażę na rumiano z obu stron. Gotowe
Zasmakuj KuchniTo jest tak jak zjadłoby się sernik na zimno ale w domu nie ma sera. Trzeba sobie radzić bez niego. Miałam jogurty greckie, które są bardzo
Moje Małe CzarowanieDni upływają szalenie szybko i jakby nie patrzeć lada moment połowa stycznia. Tyle co witaliśmy Nowy Rok, a tu już prawie wiosna depcze nam po piętach
Kuchnia w czekoladzieTorcik do jutrzejszej kawki tężeje w lodówce, a ja- tak jak obiecałam- mogę w końcu napisać dla Was kolejny przepis. Wiem, że lubicie takie ciasta bez
Kuchnia w czekoladzieraczej lubiłam do tej pory tylko w postaci konfitury lub domowej roboty galaretki ... aż dostałam solidną porcję agrestu od teściowej i nie chcąc zmarnować owoców postanowiłam poszukać jakiegoś ciekawego i prostego przepisu na ciasto ucierane. Znalazłam idealne ciasto z agrestem na blogu Mała cukierenka . Ciasto posmakowało nam tak bardzo, że zrobiłam zapasy agrestu w zamrażarce żeby jesienią
cucinareJesień daje się we znaki. Wystarczyło kilka dni Olka w przedszkolu i jesteśmy już drugi miesiąc zasmarkani. Nic nie przechodzi, a patrząc po sobie, to mam
Kuchnia w czekoladzieByliśmy na wakacjach, nad polskim morzem. Piękny ośrodek wczasowy pośrodku sosnowego lasu w małej, nadmorskiej miejscowości. Mieszkaliśmy w kawalerce z aneksem kuchennym. Wyżywienie mieliśmy we własnym
Moja DelicjaSernik z borówkami na czekoladowym spodzie (z ciasteczek). Już nie raz pisałam Wam jak moja rodzina bardzo lubi serniki. Dziś przychodzę do Was z kolejnym pysznym
Słodkie okruszkiZnane i lubiane przez wszystkich ciasto marchewkowe, ale trochę w innej odsłonie... z kremem bananowym 🍌🍌🍌 Ciasto to nie było planowane, ale zalegały mi w domu marchewki
Kuchnia MagdaLenyŚliwki to pełnia lata, kuszą soczystym kolorem, słodkim zapachem i nie sięgnąć po nie byłoby grzechem J Dojrzałe idealnie nadają się do słodkich wypieków, Maślane ucierane
Wanilia i KardamonRewelacyjny egzotyczny sernik o kremowej konsystencji, w niczym nie przypomina zbitych serników. Ważne jest, aby do jego pieczenia użyć gęstej dobrej jakości śmietanki kokosowej, nie
Wanilia i KardamonCiepłe dni i pachnące słońcem truskawki z grządki to idealną porą na zrobienie tiramisu, komu by się chciało teraz odpalać piekarnik? lepiej zrobić
Wanilia i KardamonProste w przygotowaniu, szybkie i tanie, do tego pyszne. Sezon na truskawki w pełni, każda z nas ma swoje przepisy na ciacha z tymi owocami, ja mam dla Was dziś zwykły prosty przepis na ciasto kręcone. Składniki 3/4 szklanki cukru 2 jajka 2 szklanki mąki 250ml 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masłą
KurnikowoSłuchajcie uważnie, bo mam dla Was pewną nowinę :P Pusto tutaj ostatnio i myślę, że powinnam się jakoś usprawiedliwić. Ostatnimi czasy praktycznie nie biorę aparatu w
Kuchnia w czekoladzieWielkanoc to czas wyjątkowy, jak również potrawy jakie podamy na świątecznym stole. Pojawią się jajka, pyszne wędliny, pieczone mięsa i słodkie ciasta. Jednym z nich jest
Kulinarne pyszności MolkiGęsty owocowy koktajl zawierający banany, a także sok z dużą ilością miąższu z jabłek i czarnej porzeczki.
Przepisy KulinarnePysznie, zdrowo i pożywnie. Takie pieczone pierogi to więcej zdrowia na talerzu, są mniej tłuste i choć nadal dość kaloryczne to dużo zdrowsze. Zachęcam do pieczenia
Moje Małe Czarowanieformie. Wykonanie kremu. Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Na wystudzone browni wykładamy krem. Wierzch ciasta dekorujemy malinami i porzeczkami. Mogą to być inne ulubione owoce. Smacznego
Słodki ZakątekSkładniki ciasto: 1 kostka margaryny 30 dkg mąki 20 dkg cukru 5 jajek 1 cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao masa
czarrna od kuchniPyszna i szybla tarta którą każdy może zrobić, pasują do niej wszystkie owoce. U mnie truskawkowo - jabłkowa. Idealna o każdej porze roku. Ciasto: - 125g masła - 1 i 1/4 szklanki mąki - 2 łyżki cukru - 2 łyżki zimnej wody - szczypta soli Przesianą mąkę mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę, całość siekamy. Dodajemy wodę i całość szybko
Kulinarne życiemasę przekładamy do blaszki i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy przez ok. 20 minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia. Przed podaniem ciasto kroimy na małe kwadraciki. Ciasto możemy podawać na ciepło z lodami lub ze świeżymi owocami. Artykuł Brownie pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne - cookmag.pl
CookMagKluski na parze zwane również pampuchami prawie wszyscy pamiętają z dzieciństwa.
Przepisy Kulinarnewszystkie nazwy pasują tutaj idealnie :-) Prosty i krótki skład oraz szybie wykonanie! Jeśli uwielbiasz śliwki i proste, wilgotne ciasta, to polecam proste ciasto ucierane ze śliwkami . Jeśli zaś preferujesz pieczone serniki z owocami, spodoba Ci się sernik z jogurtów greckich z dodatkiem moreli .. pycha
AniaGotuje.plmikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietankę ubić, dodać cukier puder i jogurt naturalny oraz rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Delikatnie połączyć i wylać na ciasto. Schłodzić przez 30 minut w lodówce po czym poukładać owoce. Tak przygotowaną tartę odstawić do lodówki do całkowitego stężenia kremu. Artykuł TARTA JEŻYNOWA Z LEKKIM KREMEM JOGURTOWO ŚMIETANOWYM pochodzi z serwisu Każdy
Pieguskowa Kuchniaczarnej porzeczki. Lubię czerwone porzeczki, jem je na surowo lub wykorzystuję w kuchni na różne sposoby: Lody jogurtowe z porzeczkami Koktajl z czarnej porzeczki Ciasto z patelni Galaretka z czerwonych porzeczek Pudding chia z owocami Semifreddo porzeczkowe (deser lodowy) Chutney z czerwonych porzeczek Koktajl z czerwonych porzeczek Galaretka z pianką i porzeczkami , składniki: 1 galaretka czerwona np. truskawkowa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSKŁADNIKI: 1250 g półtłustego twarogu (5 kostek po 250 g) 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 4 jajka 1 łyżka aromatu waniliowego 1 łyżka stewii 500
ClauditteMissCookingSkładniki: ciasto: 1 tabliczka czekolady mlecznej 50 ml mleka 10 dkg mąki 1/2 szklanki cukru 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao
czarrna od kuchniciasto ma się odklejać od ręki). Odstawić na 15 minut pod przykryciem.Truskawki oczyścić i pokroić wedle uznania na połówki lub ćwiartki. Zasypać obficie cukrem. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać literatką. Na kółka nakładać dużo owoców, pamiętając, by zostało na tyle miejsca, aby dały się one dobrze skleić. Gotować 5 minut w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia pierogów. Zalać jogurtem
Karola gotujeryzyko zawału serca. Chia zalecane są dla kobiet w ciąży. Do czego wykorzystać nasiona chia? Otóż możemy dodawać je do wszelkich deserów, koktajli i ciast. W mojej kuchni najczęściej jadam chia z jogurtem i owocami. Jest to pyszny, zdrowy i lekki deser
kulinarne odsłony patiSkładniki: 500 g serka ricotta 300 ml sosu waniliowego (można zastąpić np. jogurtem) 1 cukier waniliowy 3 płaskie łyżki żelatyny 1/2 szklanki mleka galaretka 1 mango
czarrna od kuchniWiecie co? całkiem bym zapomniała że dziś mija 6 lat jak założyłam bloga. Oto mój pierwszy wpis i sernik cytrynowy , zajrzyjcie, zapraszam. Minęło 6 lat jak
Moje Małe CzarowanieJeśli preferujecie zdrową kuchnię bez glutenu, pozbawioną rafinowanego cukru, a jednocześnie cenicie prostotę i szybkość przygotowania, to ten przepis stworzyłam specjalnie dla Was. Zdrowe muffiny na
Moja Delicjaciasteczkowym, polany białą polewą przygotowaną ze śmietany 18% - idealne połączenie smaków :) Sernik nie jest mdły w smaku i bardzo ładnie się prezentuję. Do tego ciasta możecie wykorzystać mrożone jagody jak i borówki (najlepiej mieszankę owoców). Składniki na tortownicę o średnicy 22-24 cm: spód około 150 g kruchych ciasteczek, np. owsiane wieloziarniste 1/4 kostki masła (50 g) masa
UgotowaćPyszny przepis na mazurek makowy z suszonymi daktylami, figami, żurawiną i orzechami pekan, polany gorzką i białą czekoladą. Idealny dla miłośników maku. Do masy makowej można
Oryginalny smakTen tort jest pełen aromatu i wielu smaków – rozpoczynając od smaku bananów, po czekoladę, aż po kokos i wanilię. Ciasto jest wilgotne, mało słodkie, jednak
JaglusiaMacie czasem uczucie, że z każdym dniem czas biegnie coraz szybciej? Wciąż wydaje mi się, że kilkanaście/ kilkadziesiąt miesięcy temu dzień trwał co najmniej kilka godzin
OliveandThymeSkładniki ok 300-400 g umytych i wydrylowanych śliwek (najlepiej węgierek) 1-2 garście płatków migdałowych (mogą być pokruszone) ciasto: 200 g mąki tortowej 100 g
OliveandThymeLubicie śliwki? Ja uwielbiam. Są pyszne i bardzo zdrowe. W okresie letnim kiedy jest ich dostatek można stworzyć z nich pyszne ciasta, desery i doskonałe koktajle
Gotuję Testujęłyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru (około 150 g) 2 łyżki cukru waniliowego 250 g masła 2 jajka Składniki na owoce: 600 g malin 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru Przygotowanie: W celu przygotowania ciasta, umieść w misie miksera przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, pokrojone w kosteczkę zimne masło i miksuj końcówką do ciast
karmelowyMega czekoladowe i wilgotne ciasto nasączone ponczem z likieru wiśniowego, czekoladowy krem w połączeniu z galaretką i wiśniami daje wspaniałe tortowe ciasto. Wbrew pozorom bardzo łatwe
Wanilia i Kardamonnaszą koncentrację i procesy myślowe. Sięgaj chociaż po garść dziennie. Pozwól sobie na małe przyjemności i grzeszki jak chociażby gofry na śniadanie , czy ulubione ciasto karmelowe. Jeśli posłuchałaś moich rad, to latem zamroziłaś troszkę owoców sezonowych, to właśnie teraz jest ten moment kiedy spragnieni koloru i słońca, z chęcią zjemy gofra z czerwoną porzeczką ;-), a w myślach powspominamy czas
SMYKWKUCHNImiski wbić jajko, dodać mleko, cukier oraz mąkę. Mikserem wszystko dokładnie połączyć ze sobą. Następnie dodać jagody oraz maliny i delikatnie łyżką wymieszać owoce i delikatnie pocukrzyć. Na rozgrzany tłuszcz kłaść po odrobinie ciasta i piec na złoty kolor z obu stron. Najlepiej smakują ciepłe
Gotuję TestujęDziś pomysł na pyszne babeczki z jagodami. Wiem, że w okresie zimowym ciężko znaleźć świeże jagody, ale w sklepach (lub naszych zamrażarkach) z pewnością znajdziecie mrożone
Gotuję Testujęzimnego piekarnika, pieczemy około godziny w 170 stopniach. Zimne dekorujemy polewą lub jak ktoś woli pudrem. Piekąc je zainspirowałam się ciastem POPAPRANIEC . Ciasto jest wilgotne, raczej ciężkie. Spokojnie można do niego dodać owoce
Dieta moja pasjaJak nagle naszło mnie w sobotę na zrobienie tego pysznego, prostego i dość szybkiego ciasta, tak szybko ono zniknęło. W zasadzie zostało tylko pół porcji. Nic
Anioszek w kuchniLekki biszkopt, puszysta masa z kremówki i mascarpone i ...dużo malin! Nie może być inaczej- jest przepysznie. Składniki: 2 jajka 25 g cukru 25 g mąki
Z Majeczką w kuchniZostały mi mocno dojrzałe banany, na które nie miałam pomysłu, więc stwierdziłam, że najlepiej będzie przerobić je na ciasto. Wyszukałam taki przepis na puszystego murzynka i
FitKotprzesiać, drożdże zasypać łyżką cukru, wlać letnie mleko(nie muszą rosnąć), jajko utrzeć na pulchną masę, margarynę rozpuścić, wszystkie produkty połączyć , wyrobić ciasto na gładką masę, tak aby odchodziło od ręki, rozłożyć owoce, posypać kruszonką( jeśli dodacie krupczatkę kruszonka będzie bardziej miękka), włożyć do pieca, piec w temp. 180 stopni
Kuchnia Beatydodatkiem cukru z wanilią. Gdy się rozgotuje czekamy aż ostygnie i miksujemy z jajkami. Dodajemy borówki i mieszamy delikatnie. Formę do pieczenia wykładamy ciastem francuskim, wykładamy masę jaglaną. Na wierzch możemy dodać jeszcze owoców. Pieczemy w 180 st. C, najpierw 15 minut od dołu, a następnie z góry i dołu przez kolejne 15 minut. Podawać z miodem. Na koniec
KucharzycaPonad miesiąc temu podzieliłam się z Wami przepisem na szybki pyszny placek owsiano-jogurtowy z malinami i rabarbarem . W zeszłym tygodniu dostałam od sąsiadki swojskie śliwki
Anioszek w kuchnikolejne 25 minut w temp 180 stopni, po tym czasie sprawdzany stopień wypieczenia wierzchu tarty (jeżeli stopień przypieczenia wierzchu nam odpowiada to wyjmujemy ciasto z piekarnika, jeżeli zaś lubimy bardziej przypieczony serek i owoce to zostawiamy je w piekarniku jeszcze na parę minut). Po czym tartę wyjmujemy, studzimy i podajemy
Miód i pieprzpowrotem do słoja i dodajemy miód. Zakręcamy i zostawiamy jeszcze na 6 tygodni, już nie na słońcu, raczej w ciemnym i ciepłym miejscu. Owoce już nie będą potrzebne, można je wykorzystać np. do ciasta. Po 6 tygodniach nalewkę filtrujemy i butelkujemy. Zostawiamy do dojrzewania na 6 miesięcy. Smacznego
Marder&Marder Manufactureowocami żeby cukier się rozpuścił. Potrwa to około tygodnia. Po tym czasie syrop z owoców zlewamy i dodajemy do alkoholu. Same owoce już nie będą potrzebne. Można je wykorzystać np. do ciasta. Alkohol filtrujemy, butelkujemy i zostawiamy do dojrzewania w chłodnym i ciemnym miejscu na 6 miesięcy. Smacznego
Marder&Marder ManufactureBrownie to jedno z moich ulubionych ciast. Robi się je bardzo szybko i jeszcze szybciej znika. Ta czekoladowa bomba to na pewno "kobieta", bo rozumie
ChilliJemyowocami żeby cukier się rozpuścił. Potrwa to około tygodnia. Po tym czasie syrop z owoców zlewamy i dodajemy do alkoholu. Same owoce już nie będą potrzebne. Można je wykorzystać np. do ciasta. Alkohol filtrujemy, butelkujemy i zostawiamy do dojrzewania w chłodnym i ciemnym miejscu na 6 miesięcy. Smacznego
Marder&Marder ManufactureSkładniki zaczyn: 5 dkg drożdży 3/4 szklanki mleka 2 łyżeczki cukru ciasto: 60 dkg mąki, pół na pół zwykła i graham Młynomag 4 jaja 10 dkg
czarrna od kuchnismakuje strasznie ;) ). Wracając do sernika, to był bardzo dobry pomysł, słomki zmiękły pod wpływem masy serowej i takie leciutkie, świetnie komponowały się z ciastem. Sam sernik zaś zachwycił nas swoją delikatnością i aromatem owoców leśnych, dlatego polecam go Wam :) Składniki: 300 ml śmietany 30% 220 g. serka twarogowego 100 g. mascarpone 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki mleka 2 łyżki
Cynamonowe szczęścieCzekoladowe ciasto last minute, idealne dla niespodziewanych gości. Delikatne, puszyste i wilgotne, z chrupiącą czekoladową skorupką na zewnątrz. Po upieczeniu oprószyłam je cukrem pudrem i podałam
cool and mintyPyszne pączki, które za sprawą nadzienia stają się wręcz doskonałe! Cały ich urok polega na tym, że są okrągłe, pomimo, że na olej trafiają z łyżki
Kolorowy PrzepisownikSkładniki: 500 g sera na sernik 1 jogurt naturalny 1 puszka mleczka kokosowego light 3 łyżki żelatyny 2-3 szklanki czarnych porzeczek 1 galaretka biszkopty Przygotowania
czarrna od kuchnidodać jajko, odżywkę i płatki. Dokładnie wymieszać. Całość pozostawić na ok. 5 minut, aby płatki namiękły. Na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię nakładać łyżką niewielką ilość ciasta. Smażyć ok. 1 minuty. Gotowe pancakes podawać ze świeżymi owocami, jogurtem, twarożkiem, wedle uznania. SMACZNEGO
Malinowo w kuchniPyszny sernik na zimno z kawałkami bananów i nasionami chia. Doskonały na upalne, letnie dni. Składniki 1,5 szkl pokruszonych biszkoptów lub herbatników 60 g masła
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyDziś od rana u mnie bardzo słodko. Banany, owocowe crunchy, ciasteczka, bita śmietana, karmel...Zasłodziłam się na cały dzień ! Składniki: 2 dojrzałe banany sok z
Z Majeczką w kuchniwtedy tarta nabierze prawie wytrawnego smaku. Przed nałożeniem kremu na tartę, można wysypać na nią ulubione, rozdrobnione (lub nie) orzechy lub kawałki owoców. Ja dla kontrastu , dodałam pokrojony owoc kiwi. Potrzebujemy: Kruchy spód tarty 200 g mąki 100 g masła 2 żółtka 20 g cukru pudru 2 łyżki zimnej wody szczypta soli Krem czekoladowy 180 g śmietany(...)masy. Na spód tary wylewamy krem i pieczemy jeszcze około 10 minut w temp. 160 stopni. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto około godziny. Na spód przed wylaniem kremu , możemy wyłożyć orzechy, bakalie lub cząstki owoców. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWAChlebek bananowy to coś pomiędzy pysznym słodkim chlebkiem a ciastem. Ma w sobie cudownie pyszne dodatki takie jak suszone owoce, orzechy, czekoladę, wiórki kokosowe oraz miód , które możemy dowolnie zmieniać według naszych upodobań. Ja dodałam orzechy włoskie oraz żurawinę. Pamiętajmy, że im bardziej dojrzały banan , tym bardziej jest słodki, dlatego z umiarem dodajemy cukier:) Potrzebujemy: 150 g rozpuszczonego masła
WYSPA SZCZĘSLIWABardzo łatwe w wykonaniu beziki podane z bitą śmietaną i owocami. Pyszności <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na 7-8 bezików: 4 białka
My Culinary ArtKrem angielski to wykwintny dodatek do ciast, deserów, sprawdzi się także sam w sobie- podany z owocami. SKŁADNIKI: - 4 żółtka - 150 ml tłustego mleka - 150 ml tłustej śmietanki (słodkiej) - 2 łyżki ekstraktu waniliowego - 4 łyżki cukru ŻÓŁTKA UBIJ Z CUKREM , potrwa to kilka minut, żółtka staną się prawie białe. W rondelku zagrzej mleko, śmietankę i ekstrakt, kiedy zacznie
Kuchnia bezglutenowa Loligładką masę. Ilość jogurtu i cukru można regulować do smaku. 3. Do misy lub kubka blendera włożyć wszystkie składniki na placuszki z wyjątkiem owoców. 4. Zmiksować całość na gładką, dość gęstą masę. 5. Ciasto przelać do misy, dodać borówki, delikatnie wymieszać. 6. Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzać, przetrzeć ręcznikiem papierowym nasączonym olejem. 7. Na patelnię wylewać porcje ciasta. Smażyć
W mojej kuchniPrzepis mojej Mamy :) Niezastąpiony w sezonie na jabłka :) Składniki ciasto: 2,5 szklanki mąki 1 kostka margaryny 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1,5 łyżeczki
czarrna od kuchniwłożyć do lodówki na ok 30 minut. 2. W międzyczasie umyć jabłka, obrać, pokroić w ćwiartki, a następnie w plasterki. Pokrojone owoce wymieszać z mąką ziemniaczaną, cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i sokiem z cytryny. 3. Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na dwie części. Pierwszą część rozwałkować, wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Zrobić kilka nakłuć widelcem. Ciasto obsypać
Kuchnia domowa Anicukru trzcinowego 50 g wiórków kokosowych 200 g brzoskwini (u mnie własnej produkcji ze słoika)/mango łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia szczypta soli Owoce zblenduj na gładkie puree i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Ciasto jest miękkie i bardzo plastyczne. Schowaj do do zamrażalnika na czas podgrzania oleju. Ze schłodzonego (max 15 minut w zamrażalniku, 40 w lodówce) uformuj
greenscarfBardzo fajny i pożywny placek dziś ląduje na stole. Jest w nim wszystko co lubię czyli szpinak, mule, ser feta i czosnek. Wszystko otulone ciastem francuskim
Moje Małe Czarowaniehttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis ze strony: pinkcake.blox.pl. Byłam ciekawa smaku i nikomu nie mówiłam o dodatku oleju bazyliowego. Niestety moja rodzina niej jest
Di gotujezobaczę mandarynki w sklepie kupuję je hurtowo i nie mogę przestać jeść. Uwielbiam je za zapach, soczystość i teksturę. Korzystając z sezonu warto przygotować ciasta i wytrawne dania z dodatkiem tych słodkich i soczystych owoców. Dzisiaj zapraszam Was na sałatkę, którą przygotujecie w 10 minut a smakuje wprost wybornie. Do przygotowania sałatki potrzebujemy: – 1 fenkuła, pokrojonego w cienkie
Szybko Tanio Smaczniehttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zainspirowałam się przepisem z książki Anny Starmach: "Pyszne na słodko". Troszkę go "ulepszyłam". Deser lub jak kto woli - ciasto
Di gotujeCzy u Was też dzisiaj tak szaro i ponuro? Ja dla poprawy nastroju znów zagniotłam ciasto drożdżowe z dodatkiem puree z dyni ( przepis
Rozpustne gotowaniepieczenia, przełóż masę. Ciasto piecz około 80 minut, jednak po godzinie skontroluj, jeśli wierzch lekko się przyrumienił, a ciasto lekko "popękało". PO WYSTUDZENIU udekoruj ciasto cukrem pudrem i persymoną, możesz użyć też innych sezonowych owoców. Smacznego
Kuchnia bezglutenowa Loliciasto. Gotowe ciasto odkładamy na 30 min. do lodówki. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Posypujemy je cynamonem. Borówki obtaczamy w mące ziemniaczanej. Ciasto wyciągamy z lodówki rozwałkowujemy nakładamy do foremek i dodajemy owoce. Pieczemy około 45 min. w tem. 180 stopni. Posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO
Lili w kuchnisezonie dyniowym ten pyszny, słoneczny owoc przyrządzam na wiele różnych sposobów - jako wilgotną bazę do ciast, w formie pożywnej kremowej zupy lub jako składnik dań tzw. jednogarnkowych. Dynia zawiera pełnowartościowe tłuszcze roślinne, głównie nienasycone, będące niezbędnym elementem zdrowej diety. Warto korzystać z jej dobroczynnych właściwości w czasie zimy, zwłaszcza że nienaruszoną możecie przechowywać przez wiele tygodni - najlepiej w chłodzie, chociaż
Milion SmakówRzutem na taśmę umieszczam ostatni przepis Wielkanocny, jaki mam zachomikowany na ten rok. Będzie to naprawdę pyszny, ale też dość specyficzny mazurek pomarańczowy. Masa jest oczywiście
Przepysznik - BLW i nie tylkoraczej lubiłam do tej pory tylko w postaci konfitury lub domowej roboty galaretki ... aż dostałam solidną porcję agrestu od teściowej i nie chcąc zmarnować owoców postanowiłam poszukać jakiegoś ciekawego i prostego przepisu na ciasto ucierane. Znalazłam idealne ciasto z agrestem na blogu Mała cukierenka . Ciasto posmakowało nam tak bardzo, że zrobiłam zapasy agrestu w zamrażarce żeby jesienią
cucinareWitajcie Kruche ciasta mają to do siebie, że zawsze się sprawdzają i smakują zarówno małym jak i dużym. Dlatego dziś mam dla Was kolejne trio
Cynamonowe szczęścieW sezonie jesienno-zimowym ilość jabłeczników mnie przytłacza. Zapach korzennych przypraw, sosy i lody waniliowe, jabłka siekane, tarte i w ćwiartkach; tarty, muffiny, babeczki, kruche i
Życie zamknięte w smakumnie lody marchewkowo-pomarańczowe, marakuja z papają i pistacja. Gofry, które poleciła mi spróbować koleżanka - blogerka kulinarna, to prawdziwa uczta dla zmysłów, niesamowicie delikatne ciasto, chrupiące, podane na talerzykach deserowych, z bitą śmietaną i owocami kiwi w żelu, zajadałam z widelczykiem, popijając affogato, czyli lodami waniliowymi zatopionymi w espresso, a na wierzchu góra bitej śmietany... Jeśli lubicie połączenie lodów
Moja smaczna kuchniamasy płynnej stopniowo wsypuję składniki suche. Dokładnie wszystko razem miksuję. 3. Wafelki Prince Polo kroję w małą kostkę. Z moreli usuwam pestki. Owoce kroję na mniejsze kawałki. Wafelki i morele dodaję do ciasta. Mieszam. 4. Ciasto przekładam do papilotek ułożonych na blaszce na muffinki (do 3/4 wysokości). Muffinki piekę około 20 minut w temperaturze 200 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasicałego blaszanego rantu), połowę bitej śmietanę wkładamy do szprycy cukierniczej (lub torebki foliowej w której odcinamy nożem jeden z rogów) i dekorujemy górny brzeg ciasta. Pozostałą bitą śmietanę nakładamy szerokim nożem na boki tortu. Owoc nektarynki przekrajamy na pół, wyciągamy pestkę, a następnie kroimy na bardzo cienkie plastry które układamy na wierzchu tortu w kształcie wachlarza. Udekorowany tort wkładamy
Miód i pieprzproszku do pieczenia 1/4 szkl. roztopionego masła szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki dobrze zmiksować do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Na rozgrzaną patelnię nakładać porcję ciasta. Smażyć z obu stron do zarumienienia. Podawać z miodem, owocami, dżemem itp. Smacznego! Inspiracja/ źródło: Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Nastoletnie WypiekaniePuszka ananasa i spora ilość mięty i galaretki jabłkowo - miętowe i co z nimi zrobić? No oczywiście że tort, przecież każdy to wie, mały i duży
Moje Małe Czarowaniewieloowocowy 4. Delikatne i kremowe lody malinowe - bez maszynki, bez jajek A teraz czas na podium: 3. Drożdżowy wieniec z serowo-kokosowym nadzieniem i owocami lata 2. Trójwarstwowy deser kawowo-bananowy 1. Mleczne ciasto z brzoskwiniami i kruszonką - szybko, prosto i bez miksera Dziękuję Wam za każdy komentarz, mail, wiadomości na fanpage. Dziękuję, że jesteście, gotujecie razem ze mną
Słodkie okruszkiPrzepis pochodzi z książki Kuchnia polska 1000 przepisów wydawnictwa Dragon. Długi czas nie mogłam się odważyć, by je upiec. Bałam się, że skoro
Rozpustne gotowanieprzełomie stycznia i lutego rozpoczyna się sezon na kiwi. Lubimy te włochate, niepozorne owoce, kryjące w sobie niespotykany, słodki smak, delikatnie przełamany kwaskową nutą. Idealnie sprawdza się jako dodatek do słodkich ciast, jest pyszne i świetnie się prezentuje. Dzisiaj zapraszam na leciutki biszkopt, zbilansowany smakiem jabłek i kiwi. Pycha! Składniki na biszkopt z jabłkami i kiwi 4 jajka
Rozpustne gotowanieJeśli najdzie mnie ochota na jakieś małe co nieco przygotowuję słodkie, puszyste babeczki. Szybciutko się je robi, szybciutko piecze, ale jeszcze szybciej znikają
Rozpustne gotowanieCiasto jest pyszne! Wilgotne, puszyste, słodkie, o wyraźnym bananowym smaku delikatnie przełamanym soczystymi jagodami. Na dowód tego, że jest naprawdę bardzo dobre powiem
Rozpustne gotowanieUwielbiam drożdżowe wypieki! Nieważne czy na słodko, czy na słono. Wczoraj robiłam pizzę z tego przepisu , a dziś od rana w moim
Rozpustne gotowanieCiasto które kusi swym słonecznym wyglądem a wszystko to za sprawą brzoskwiniowych ślimaczków , delikatna masa śmietanowo-serowa i warstwa soczystych brzoskwiń pod galaretką tworzy niebiańską całość
Wanilia i KardamonWitajcie Tak sobie patrzę na zdjęcia moich ciast i stwierdzam, że zdecydowanie lepiej smakują, niż wyglądają, a zrobienie im ładnego zdjęcia graniczy z cudem. Raz, że
Cynamonowe szczęścieNiebo w gębie-czekoladowe wilgotne ciasto przygotowane na oleju Kujawskim, dzięki temu nie wymaga dodatkowego nasączenia, w połączeniu z aksamitną masą śmietanowo jagodową, ta kompozycja
Wanilia i Kardamonjedno "zagłębienie gofrowe" i piec chwilę na złoty kolor. Ciasta wystarczy na około 18 gofrów. Jeśli potrzebujesz mniej gofrów - np. 8-9 to zrób ciasto z połowy podanych wyżej składników. Składniki na dekorację: dowolne owoce świeże lub z puszki czekolada w płatkach, pocięta na kawałki, lub starta na tarce bita śmietana - Śnieżka albo tradycyjna
Mania WypiekaniaBył pleśniak - musi być i szarlotka! Obowiązkowo! :) U mnie w domu tą szarlotkę robi się już od dawna. Z oryginalnego przepisu jeszcze upiekę i wrzucę, a
Kolorowy PrzepisownikI znowu szarlotka :) nie ostatnia! :D czy ja już mówiłam, że uwielbiam szarlotki? ;) na tą przepis miałam od dawna, ale był tak długo nieużywany, że można
Kolorowy PrzepisownikJabłka się u mnie powoli kończą, nie mogłam więc zmarnować okazji, aby jeszcze coś z nich upiec. Wzięłam pierwszy z brzegu, dawno nie używany przepis - miało
Kolorowy PrzepisownikMmmm... :) chodziła za mną ta szarlotka całą sobotę, ale ponieważ miałam inne zajęcia na to już czasu i sił nie wystarczyło. W niedzielę, gdy tylko wstałam
Kolorowy Przepisowniktemperatury 200°C, zimne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (można ją również wylepić dociskając palcami). Brzegi podwinąć do góry. Ponakłuwać spód ciasta widelcem i piec 10 minut na środkowym poziomie piekarnika. Owoce umyć i osuszyć. Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki, truskawki przekroić na pół. W misce ubić białko stopniowo dodając cukier. Ubijać do momentu rozpuszczenia cukru
Passions hobbies lifeBanana bread to amerykańskie ciasto bananowe przypominające chlebek. W Stanach przygotowuje się je zazwyczaj na śniadanie. Delikatnie wilgotne, z dużą porcją bananów, idealnie nadaje się
W poszukiwaniu inspiracjiZaczyna się sezon owocowych wypieków. Nie ma nic lepszego niż drożdżowe ciasta z śliwkami czy truskawkami, nie wspomnę o czereśniach, które bardzo lubię i czekam na
ciastkarnia na kruchym spodziepudru i kisiel - po 35 minutach rozłożyć pianę na jabłkach i piec dalej z 15 minut - ciasto zostawić najlepiej na całą noc do wystudzenia - ciasto jest pyszne, delikatne i można je łączyć z różnymi owocami..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępysznego. Ciasto wręcz rozpływa się w ustach. Delikatne i puszyste jak chmurka. Do tego ta czekoladowa polewa - niebo w gębie. W minione święta Wielkanocne, ciasto było hitem! Polecam. Na wierzch, zamiast polewy, można dodać owoce i ulubioną galaretkę. Składniki (na dużą tortownicę): * biszkopt : - 8 jajek - 2 szklanki mąki - 1,5-2 szklanki cukru - 1-1,5 łyżeczki proszku
CookYourselfwymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy tak długo, aż nie będzie żadnych grudek. Ciasto jest dość tęgie, ma konsystencję gęstej śmietany. Z gotowego ciasta smażymy na rozgrzanej patelni naleśniki, które można podawać z owocami, bitą śmietaną lub innymi dodatkami. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin_site_id = 1628261; linkwithin_text='Zobacz także
Smakowy Rajalkoholem. Owoce pigwy są bardzo aromatyczne i można je zalewać kilka razy. Jednak jeśli ktoś planuje zalać pigwę tylko raz, może pozostawić owoce w nalewce i zużyć je jako dodatek do herbaty, ciast lub deserów. Pod wpływem czasu nalewka zmienia kolor, po kilku miesiącach z jasnej stanie się bursztynowa. Nalewkę z pigwowca japońskiego można dodatkowo wzbogacić dodając: cienko
Smakowy Rajporto. Wydaję mi się, że dobrze przełamuje smak pomarańczy i podkręca smak deseru. Jeśli samodzielnie robicie owocowe nalewki, na pewno sprawdzą się równie dobrze. Owoce z nich również mogą stanowić świetny dodatek. Polecam! :) Składniki ciasto na naleśniki 1 szklanka mąki tortowej 2/3 szklanki mleka 2/3 szklanki wody 3 jajka 1 łyżeczka cukru pudru 3 łyżki stopionego masła dodatkowo
W kuchni wieczoremskładniki do uzyskania jednolitej masy. Gofrownicę smaruję odrobiną oliwy z oliwek, nagrzewam i wylewam gotowe ciasto. Trzymam dość długo by były chrupiące. Można podawać z owocami bądź jogurtem. Ja posypałam mieszanką kakao z cynamonem. Miłego dnia
Życie na widelcuzastygnięty ser wylewamy tężejącą galaretką truskawkową. Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce. Po zastygnięciu galaretki kroimy ciasto na nieduże trójkąciki. Podajemy na małych talerzykach. Ciasto smakuje wyśmienicie ! Polecam ! :-) Zamiast truskawek możemy oczywiście dać inne owoce np. maliny, brzoskwinie z puszki
Przepisy i porady kulinarneDzisiejszego poranka, w drodze do pracy miałam mały "incydent" na drodze. W ogromnym korku, kierowca ukruszył lusterko w moim samochodzie i...uciekł. Choć strata jest relatywnie
Taste Of My Daybitą śmietanę, miksujemy borówki (pozostawiamy kilka całych do dekoracji). I Delikatnie mieszamy bitą śmietanę z borówkami. Gotowy krem wylewamy na wierzch drugiego biszkoptu. Ciasto dajemy do lodówki do stężenia a następnie dekorujemy całymi owocami borówki.Biszkopt z bitą śmietaną i borówkami
Bon Appetit MałgorzatyPrzepyszna szarlotka z bezą (pianką) na kruchym spodzie. Jej smak, delikatny zapach cynamonu… obłędny. Rewelacyjnie smakuje podana na gorąco z domowymi lodami śmietankowo-waniliowymi. Szczerze
Oryginalny smakGdy wyszliśmy ze szpitala byłam pewna, że jedyną słodkością, na którą mogę sobie pozwolić są biszkopty. Tylko takie "pyszności" można było spotkać na oddziale. Zresztą wolałam
Matka ŻywicielkaNiestety sezon truskawek minął, szkoda, że są tak krótko. Zdecydowanie pogoda w tym roku nie służy truskawką, u babci udało się zjeść kilka sztuk reszta wszystko
ciastkarnia na kruchym spodzieMyślę, że stwierdzenie o dzisiejszej pogodzie "pada" a nawet "leje" jest zdecydowanie nieadekwatne. Niewiarygodna ilość deszczu jaka spadła (plus grad i burza) dzisiaj to podobno nic
ciastkarnia na kruchym spodzieJeżeli coś złości mnie w mieszkaniu w Norwegii to brak światła. Oczywiście nie myślcie sobie, że tutaj biegają białe niedźwiedzie, jest zimno i dzień trwa
ciastkarnia na kruchym spodziebiałek, łączymy z masą. Dzielimy na dwie części do jednej dodajemy 3 pełne łyżki kakao. Wykładamy na wcześniej wysmarowaną tłuszczem blaszkę, ciasta wykładacie łyżkami na przemian, trochę białego , trochę ciemnego, wykładamy owoce, pieczemy około 45-55min w temp. 200stopni. Studzimy, posypujemy cukrem pudrem ;-) Gotowe!!! Smacznego ;-))) biorę udział w akcji
SMYKWKUCHNIJak wspominałam w przedostatnim poście, podczas grzybobrania nazbierałam także trochę jagód. Nie było ich wystarczająco dużo na jakieś większe ciastko czy tartę, ale na muffinki w
Pasja SmakuMimo, że sezon na świeże owoce trwa, tak zachciało mi się czegoś bardzo czekoladowego (kobiety tak czasem mają ;) Myślałam nawet o jakimś czekoladowym torcie, ale niezbyt miałam ochotę spędzić całego dnia w kuchni, trzeba korzystać z ciepłych dni pomyślałam. Włączyłam ,,wujka Google'' i na wspaniałym blogu MAGIA W KUCHNI napotkałam na bardzo czekoladową i prostą babkę(...)też naszą formę, żeby się nagrzała. Wodę gotujemy. Sypkie składniki przesiewamy, dodajemy mokre oprócz wody. Mieszamy dokładnie za pomocą trzepaczki lub łyżki. Wodę ważymy i cienkim strumieniem wlewamy do ciasta i ciągle mieszamy, zrobi się rzadkie, ale tak ma być. Ostrożnie wyciągamy nagrzaną formę z piekarnika i wlewamy nasze ciasto. Pieczemy ok. 50 minut do suchego patyczka. Upieczoną babkę
Pani na desermigdałów + 2 szklanki filtrowanej wody do moczenia, 2 litry filtrowanej wody. Z podanych składników otrzymasz około 1,5 l mleka migdałowego oraz migdałową masę, którą możesz wykorzystać do pieczenia ciast, ciasteczek, zagęszczenia sosu, dodać do kotletów warzywnych lub pasztetu. Migdały ze względu na neutralny smak mogą być dodawane niemal do wszystkiego. Wykonanie 1. Migdały zalej wodą i zostaw(...)sposób mleko migdałowe możesz przechowywać w lodówce około 5 dni. Wspaniale smakuje z płatkami kukurydzianymi lub owsianymi z dodatkiem świeżych lub suszonych owoców. Możesz z niego zrobić pyszne smoothie, budynie czy kremy do ciast. Mleko migdałowe jest bardzo pożywne. Zastosowań jest mnóstwo a smak i wartości odżywcze tego napoju rekompensują wysiłek włożony w jego przygotowanie. Smacznego
w mojej kuchniostatnie kaprysy pogody i już niedługo wiosna rozkwitnie w pełni, a wraz z nią rozpocznie się wreszcie wytęskniony czas świeżych warzyw i owoców. O tej porze najbardziej tęsknie za chłodnikiem z botwinki i ciastem z rabarbarem. Na chłodnik jednak za zimno, a na świeży rabarbar za wcześnie. Co jest zatem na czasie? U mnie wiosenne porządki(...)zamrażarce. Ogrzewam się zupą z dyni, pocieszam malinowym ciastem i gotuję rabarbarowy kompot. To zdecydowanie moje ulubione porządki. Jedyne, na jakie zawsze mam ochotę. Szykując się na wiosenno-letnie smaki ogrzewam się ich wspomnieniami. A jak to jest u Was? Porządki już zrobione czy nadal chowacie jeszcze kawałki lata? W takie dni, jak dziś, gdy pada, jest zimno, szaro
KUCHARNIAPrzepis z serii tych prostych, ale zachwycających. Kruchy kakaowy spód, na bazie kruszonych biszkoptów, aksamitny mus czekoladowy i owoce. Wybierajcie sezonowe. Ja do mojej tarty wykorzystałam maliny - zwykłe i te o nieco zaskakującym, czarnym kolorze. Jesśi tylko zostaną Wam okrawki ciasta biszkoptowego - nie wyrzucajcie. Wysuszcie i rozkruszcie. Potem przechowujcie w suchym, zamkniętym słoju lub od razu przygotujcie tartę. PRZEPIS(...)MALINAMI Składniki na czekoladową tartę z malinami Kruchy spód: 200 g biszkoptów lub suchych okrawków ciasta biszkoptowego 150 g masła 2 łyżeczki ciemnego kakao Mus czekoladowy: 150 g czekolady deserowej 200 g śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: świeże maliny lub inne owoce ( u mnie maliny czerwone i czarne ) Wykonanie: 1. Biszkopty pokruszyć w malakserze. Do okruszków dodać
kolorowotorcikowoczasu do czasu zjeść coś innego niż zwykle, a tego typu zdrowe wypieki sprawdzają się idealnie. Doskonale smakują z dodatkową porcją świeżych owoców z jogurtem naturalnym. Poza tym ratują mnie, gdy mam zalatane tygodnie - jednego ciasta wystarczy spokojnie na kilka porcji. Inspiracja: Natteats Składniki na foremkę 20x20cm: 1 szklanka zmielonych na mąkę płatków owsianych lub mąki owsianej* ½ szklanki mąki
Fabryka pomysłówsłodkich jak i wytrawnych. Po trzecie czas - wystarczy 15 minut i przekąska gotowa. Dlatego zawsze w lodówce lub zamrażarce mam opakowanie gotowego ciasta. Dodatki do niego zawsze się znajdą - może to być domowy dżem, sezonowe owoce, szparagi, parówki czy cukinia. Niespodziewani goście na pewno nas nie zaskoczą. Napisz recenzje Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania(...)Czas przygotowania 35 min Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 25 min Czas przygotowania 35 min Ingredients 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 małe, młode cukinie 150 g sera cheddar 2 łyżki czarnego sezamu oliwa z oliwek pieprz biały sól morska Instructions Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż w cienkie, długie plastry. Delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek. Świetnie sprawdzi się
Wędrówki po kuchnijuż rok mojego blogowania :) Z okazji dzisiejszych Urodzin bloga chciałam Was zaprosić na torcik biszkoptowy z sernikiem na zimno , galaretką z owocami i kremem śmietankowym .Do galaretki dodałam syropu z malin firmy Ogródek Dziadunia Ciasto jest pyszne i szybko znika z talerzyków :) Ciasto podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Chartre(...)Tortownicę wysmarować margaryną , tylko spód , wyłożyć ciasto .Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Ja formę miałam w kształcie serca ale jeśli takiej nie macie może być tortownica o średnicy 26 cm . 700 ml przegotowanej wody wymieszać z syropem z malin , dodać galaretki i dobrze wymieszać odstawić do przestygnięcia .Owoce umyć , banany , brzoskwinie , gruszki mandarynki pokroić
Sama słodycz i szczypta chilinieco mniej przepisów na ciasta a to za sprawą zepsutego piekarnika ;) Od jakiegoś czasu nie działa dolna grzałka ale w przyszłym tygodniu piekarnik przyjdą naprawić serwisanci. Na szczęście mam przepis na przepyszne babeczki, tak delikatne, że bez problemu dopiekły się tylko pod górną grzałką. Tym razem zrobiłam je z czerwonymi porzeczkami ale wszystkie owoce świetnie będą do nich pasować(...)naturalnego 50 g śmietany 18% pół szklanki oleju jajko garść czerwonej porzeczki W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą. Do papilotek nakładamy ciasto (do 3/4 wysokości foremki). Na wierzch nakładamy po kilka umytych porzeczek. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Smacznego
Mienta blogolej i przesianą mąkę, mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto będzie już chłodne przekrawamy go na dwie części. Krem karpatkowy: 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru kostka masła Wykonanie: Odlewamy pół(...)Resztę składników zagotować. Żelatynę dokładnie wymieszać z zagotowaną lecz zdjętą z ognia masą. Polewę pozostawić do lekkiego zgęstnienia. Ponadto: słoiczek dżemu z owoców leśnych 2 galaretki (ja użyłam malinowej) 3- 4 banany Wykonanie ciasta: Biszkopt przekrawamy na dwie części. Dolną część ciasta smarujemy dżemem, na to wykładamy banany i krem. W drugiej części biszkoptu wykrawamy dziurki kieliszkiem
Krakowskie smaki Anikruszonką. Nie sposób się od nich oderwać ... 😊 No i ten zapach! Jako nadzienia możemy użyć nie tylko prażonych jabłek, jagód, malin czy innych owoców, ale i np. powideł czy nutelli (wersja dla fanów bardziej słodkich ciast). Składniki: 2 szkl. mąki pszennej tortowej 4 czubate łyżki cukru 15 g świeżych drożdży 1/2 szkl. mleka 75 g masła
Walijskie Pichcenieprzycinane w taki sposób, aby słońce miało dostęp do każdego jabłka. Dzięki temu Jabłka Grójeckie, nie tylko są dorodne i pięknie wybarwione, mają też więcej antyoksydantów, niż owoce z innych regionów. Najlepszy przepis na naleśniki do tortu składniki na około 25 naleśników 1 litr pełnotłustego mleka (3,2%) 200 ml śmietany 30% lub 36% 400 g mąki(...)było grudek. Ciasto naleśnikowe odstawić na 30-60 minut aby odpoczęło przed smażeniem. Patelnię o średnicy około 18 - 22 cm natłuścić przecierając pędzelkiem zwilżonym olejem lub masłem. Na mocno rozgrzaną patelnię wlewać niewielkie porcje ciasta i rozprowadzić równomiernie przechylając patelnię na boki. Smażyć z obu stron, aż naleśniki lekko się zrumienią. Prażone jabłka do ciast i tortów
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPrzykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia- około 1 godzinę. Ułożyć na małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i poukładać owoce. Ja specjalnie użyłam mrożonych (jak mrozić borówki--> przeczytaj ), bo łatwiej było mi je "wcisnąć" w ciasto, które jest dosyć twarde. Piec w temperaturze 180 stopni 35 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Tradycyjna KuchniaCzekolada i owoce, absolutnie przepyszne połączenie! Babeczki najlepiej podać z kremem, owoce w osobnym naczyniu, aby każdy mógł sobie sam nałożyć odpowiednią ilość. Świetne w smaku, delikatne ciasto, do tego ładnie wyglądający deser. Inspiracja - Vanilla Cupcakes, Williams-Sonoma z książki "Kids parties". Składniki: (10 sztuk) 115 g mąki pszennej, 3 łyżeczki kakao, 1 łyżeczka proszku(...)posiekać nożem i dodać do ciasta, wymieszać. Blachę na muffinki wyłożyć papilotkami i wypełniać je ciastem do 3/4 wysokości. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec babeczki przez 17-20 minut - do tzw. suchego patyczka. Studzić na kratce. Wystudzone dekorować kremem i owocami. Krem czekoladowy: 70 g gorzkiej czekolady, 5-6 łyżeczek czubatych śmietany 18%, 4 łyżki cukru pudru
Plate of Joy