miejmy nadzieję, że za nie długo nastaną gorące dni, a w tedy polecam gorąco ciasto bananowe. Najlepiej smakuje mocno schłodzone w lodówce. Ciasto nie jest zamulające i doskonale orzeźwia. Banany to moje ulubione owoce, bez których nie wyobrażam sobie dnia. Same w sobie są pysznym deserem, a w połączeniu z biszkoptem, masą i galaretką to istne niebo w gębie(...)jednym żółtku. W oddzielnej misce przesiewamy mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy je razem ze sobą. Następnie mąki dodajemy do piany i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Biszkopt pieczemy w 170 stopniach przez 30 min, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. Skórkę, która powstała
kulinarne odsłony patimieszam i odstawiam na ok.15 minut. Jeśli ciasto jest za gęste można dodać wody gazowanej. Smażę na teflonowej patelni bez tłuszczu. Ser biały półtłusty rozcieram z cukrem waniliowym,śmietaną lub jogurtem. Smaruję nim naleśniki,składam w trójkąty i podsmażam na maśle na patelni. Na wierzch polewam jogurt i posypuję owocami. Polecam jako polewę różne owoce maliny
potrawyregionalneObie mąki wymieszać, dodając proszek do pieczenia. Do masy jajecznej dodać przesianą przez drobne sito mąkę - delikatnie wymieszać. Do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy średnicy 24 cm przelać ciasto. Biszkopt piec w 170 stopniach C przez około 25 minut - do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawić na kilka minut do przestygnięcia i wyjąć z formy. Zupełnie ostygnięty biszkopt przekroić(...)kroiłam "na cztery". Blat biszkoptowy ułożyć na tortownicy, nasączyć połową ponczu. Na biszkopt wyłożyć 1/2 część masy z mascarpone, na masę wyłożyć truskawki. Owoce przykryć resztą masy. Położyć biszkopt, lekko docisnąć, równając masę na brzegach ciasta. Biszkopt nasączyć resztą ponczu. Odstawić do lodówki na min 1 godzinę. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem i udekorować truskawkami. Smacznego
kolorowotorcikoworodzynek. Połączenie banalne, ale idealne w smaku, mogłabym powiedzieć moje smaki . Ciasto delikatne, pulchne, wspaniała propozycja na szybki i niedrogi deser. To ciasto, do którego wrzucicie nie tylko bakalie, ale także świeże lub mrożone owoce. Gotowe, smaczne, czeka na wielbicieli o każdej porze dnia Weźcie ulubiony kubek napoju i zapraszam na kawałek – smacznego słodkiego;) Składniki (moja blaszka(...)jaja ¾ szklanki oleju 0,5 szklanki cukru 1 łyżka proszku do pieczenia pół szklanki rodzynków, zamiennie suszona żurawina pół łyżeczki pasty waniliowej lub aromatu cukier puder do posypania Przygotowanie ciasta: W głębszej misce utrzyjcie trzepaczką (lub mikserem, ja wybrałam trzepaczkę) jaja, jogurt, cukier i olej. Dodajcie powoli mąkę, proszek do pieczenia, pastę waniliową, utrzyjcie, by nie było grudek. Do ciasta
Zasmakuj Kuchnigazowanej1 szczypta soli2 łyżki cukru1 jajko2 łyżki oleju3 łyżki kakao2 łyżki kwaśniej śmietany 18%olej do smażenia500 g serka mascarpone3-4 łyżki słodkiej śmietankidowolne owoce, u mnie borówki i malinycukier puder do posypaniaPrzygotować kakowe ciasto naleśnikowe. Dokładnie wymieszać mikserem mleko, wodę, mąkę, kakao, śmietanę sól, cukier oraz olej. Następnie usmażyć naleśniki. Serek mascarpone wymieszać ze śmietanką, śmietanka(...)potem naleśniki posypuje cukrem pudrem. Gotowe naleśniki posmarować serkiem i złożyć w trójkąty ( naleśnik na pół a potem jeszcze raz na pół). Posypać cukrem pudrem, przybrać owocami i podawać. Można też podac z ulubionym dżemem
Monia miesza i gotujeŁakoć, bez którego nie możesz się obejść…Twoja popisowa sałatka.Deser z awokado? Co Ty na to? U mnie na blogu jest. Ciasto, które przysparza Ci najwięcej trudności…Babka z bakaliami, czy bez?Czy lubisz owoce morza?Najpiękniejsze miejsce na Ziemi, Twoim zdaniem, to…Najlepszy sposób na wypoczynek…Twoja ulubiona zupa.Potrawy z grilla, czy z piekarnika
mojewypiekiinietylkoskładniki na farsz: ok. 500 g białego sera 2 jabłka ok. 150 g rodzynek cukier do smaku opcjonalnie cynamon do smaku wykonanie: Jabłka obieramy i kroimy
Domowy Smak Jedzeniadodając cukier puder. Wsypać czekoladę i pokruszone bezy. Wymieszać i nakładać do pucharków naprzemiennie ze świeżymi owocami. Maliny przed nałożeniem można trochę rozgnieść. Wierzch udekorować ciasteczkami typu oreo, jeżynami, malinami i listkami mięty. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Bezy i ciasta bezowe , Desery , Dla dzieci , Na specjalne okazje Tagged: jeżyny , kremówka , maliny
https:KKuchniaMniamŚwięta i to ciacho „poszło” jako pierwsze;) więc jako pierwsze trafia na bloga. To połączenie delikatnego, miękkiego ciasta na bazie żółtek z chrupkimi bezami migdałowymi, zespolonego dwoma rodzajami śmietanki: czekoladowej i tradycyjnej-białej. Oryginalna wersja zawiera jeszcze owoce agrestu z kompotu, który pominęłam bo za nim nie przepadamy;)Wydaje mi się, że był to dobry ruch(...)ciasto samo w swoim całokształcie nie jest nazbyt słodkie( najsłodsze są bezowe blaty z ciastem) a agrest nadał by mu jeszcze kwaskowatości. Spośród świątecznych wypieków smakowało mi najbardziej i zachwyciło „puchatą” nomen omen konsystencją. Składniki na ciasto żółte: 200 g margaryny 200 g cukru pudru 1 cukier waniliowy 8 żółtek 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Domowe ciastapomidorki koktajlowe prosto z krzaczka. Wszystko zawisło w oczekiwaniu na nowe, a my za to możemy korzystać z bogactwa owoców- bo krzewy i drzewa tkwią na posterunku. To tłumaczy dlaczego kolejny wpis, który dla Was mam jest (ZNÓW) o cieście. Ale jak mawiał komik Dylan Moran, "Cake is the language of love." To porozmawiajmy trochę w języku miłości. Dziś
les mirabellespłynna ale chłodna). Do ubitych z cukrem jajek dodać drożdże rozpuszczone w mleku oraz mąkę. Wyrabiać ciasto przez 4 do 5 minut po czym dodać rozpuszczoną margarynę. Kontynuować wyrabianie przez kolejnych 5 minut. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Kruszonka: na stolnicę albo deskę wysypać mąkę, cukier oraz pokrojoną w kostkę(...)zaczynają się łączyć zagnieść w kulkę. Kulkę włożyć do zamrażalnika na 30 minut. Owoce: rabarbar umyć, pokroić w kawałki długości około 1,5 do 3 centymetrów. Pokrojone kawałki wymieszać z cukrem oraz mąką ziemniaczaną. Formę do pieczenia wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Kiedy ciasto jest już wyrośnięte przełożyć do formy do pieczenia. Na wierzch ciasta wyłożyć kawałki rabarbaru
mecookschrupie orzechami, a polewa serowa idealnie się wpasowuje w ten klimat. Można by rzec, że jest to ciasto owocowo-korzenne, bo marchewka wg przepisów Unii Europejskiej jest owocem. Dlaczego? Też się zdziwiłam! Otóż, jednym z narodowych produktów kulinarnych Portugalii jest dżem marchewkowy i dopóki marchewka była warzywem, Portugalczycy nie mogli sprzedawać swojego dżemu(...)krajach Unii, bo w trakcie negocjacji Francuzi zgodzili się jedynie na definicję dżemu jako produktu powstałego z owoców. Portugalczycy prosili więc UE o zmianę przepisów, aby na tych przetworach z marchewki naklejać etykietę „dżem”. Mnie osobiście takie tłumaczenie nie przekonuje, bo odkąd pamiętam, marchewka zawsze była warzywem korzeniowym. Jak zwał
To co kochampasją, może nieco odważnie, nie trzymając się przepisów. Za namową znajomych i mojego widzimisię wychodzę do was, ze swoimi pomysłami. Ahoj!Lato nie pozwala zapomnieć mi o świeżych owocach, które mogłabym pochłaniać kilogramami. Wykorzystując to, co mam w ogródku upiekłam dla najbliższych słodką tartę. Po wizycie koleżanki męczyły mnie o przepis, teraz będą mieć go zawsze, kiedy tylko zapomną(...)blaszkę do tarty. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 minut (najlepiej obserwować, żeby było rumiane). Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia. Na zimne wykładamy krem, a następnie posypujemy owocami. Chłodzimy w lodówce minimum godzinę czasu. Później już tylko delektujemy się smakiem! :)A oto efekt końcowy
Sajkofanka smakuMieszamy do połączenia składników. Składniki suche dodajemy do składników mokrych i miksujemy około 2 min., aż uzyskamy jednolite ciasto bez grudek. Rozgrzewamy patelnię do beztłuszczowego smażenia i wykładamy ciasto łyżką. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Podajemy z dżemem i/lub owocami
Kuchnia MagdaLenyMieszamy do połączenia składników. Składniki suche dodajemy do składników mokrych i miksujemy około 2 min., aż uzyskamy jednolite ciasto bez grudek. Rozgrzewamy patelnię do beztłuszczowego smażenia i wykładamy ciasto łyżką. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Podajemy z dżemem i/lub owocami
Kuchnia MagdaLeny