ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:2502/3191)

Lodowiec z truskawkami 208

Truskawkowe szaleństwo trwa, jest sezon na truskawki i wypada go należycie wykorzystać. Oczywiście forma na zimno jest w upalne dni najwłaściwsza. Pracy przy takim lodowcu jest

Kuchcik gotuje
Lody z pieczonym rabarbarem 191

zniechęceniem. Heh... Mimo wszystko, kręcę lody (w zasadzie teraz mam przerwę, bo mój mikro zamrażalnik pęka w szwach), bo jak wiadomo, nic lepiej nastroju latem nie poprawi (zimą królują ciasta czekoladowe, ale o tym chyba wszyscy wiedzą). Tym razem na warsztat wzięłam truskawki w połączeniu z moim ukochanym rabarbarem. Owoce zapiekłam z dodatkiem cukru i czerwonego wina, w związku(...)Ostudzić. Laskę wanilii rozkroić, wyskrobać ziarenka. Całość umieścić w garnuszku, zalać mlekiem, zagotować, przestudzić. Wyjąć laskę wanilii, mleko zagotować raz jeszcze. Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać mleko, cały czas miksując. Przelać masę z powrotem do garnuszka, podgrzewać, aż nieco zgęstnieje (nie gotować). Ostudzić, schłodzić w lodówce. Schłodzoną masę jajeczną wymieszać z kremówką. Przelać do maszyny

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Brownie - ciasto intensywnie czekoladowe! 160

Jako że pierwszy raz piekłam takie ciacho to przewertowałam chyba pół Internetu przepisów! Dodatkowym elementem podnoszącym adrenalinę jest fakt, że nie posiadam miksera :) I to była

upichcona
Po co liczyć książki? I sorbet gruszkowy 244

uśmiechnąć? W dodatku jest to sorbet, więc jest nieco lżejszy od tradycyjnych lodów na żółtkach i śmietanie. A pachnie piernikiem i gruszkami.Zaczęło się od tego, że po cieście z całymi gruszkami zostało mi kilka owoców i pół garnka syropu. Poprzednim razem rzeczonym syropem słodziłam sobie herbatę (do kawy też pasuje świetnie), ale, o czym już pisałam, ostatnio herbatę pijam(...)będą miękkie. Wyjąć z garnka, przełożyć do miski, przestudzić.Pozostał syrop gotować bez przykrycia, aż odparuje i zgęstnieje (powinno zostać około 200 ml syropu).Gruszki zmiksować blenderem na gładką masę, wlać 200 ml ciepłego syropu, dokładnie wymieszać. Ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce.Schłodzoną masę przelać do maszyny do lodów, a gry skończy pracę, przełożyć do pojemniczka i zamrozić.Smacznego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Brownie z masłem orzechowym i orzeszkami ziemnymi 194

Intensywnie czekoladowe, lekko słone, wilgotne... po prostu pyszne. Brownie to najlepszy zakalec na świecie! Pogoda nas ostatnio nie rozpieszcza, więc czas na czekolado-terapię! Substancje zawarte

Smakowity Blog Kulinarny
BURGERY BURACZANE. 246

Orzechy spadają na dach garażu przy każdym mocniejszym powiewie wiatru. Zakładam znoszone trampki i z małym koszykiem pędzę, by je pozbierać. Skryte w żółknącej już trawie

W kuchni Karmel-itki
KURCZAK Z GROSZKIEM W SOSIE POMIDOROWYM. 331

Drób, a w szczególności kurczak, to rodzaj mięsa nie tylko "light". Zawiera w sobie tyle ważnych dla nas składników, że nawet nie zdajemysobie z tego sprawy

W kuchni Karmel-itki
Gruziński ser sulguni 342

sulguni ma kształt płaskiego krążka o grubości 2,5 do 3,5 centymetra. Sulguni może stanowić samodzielną przekąskę albo być dodawany do sałatek, gorących dań i jako nadzienie do ciast. Najbardziej znaną potrawą z tym serem, jest gruzińskie chaczapuri. Korzystałem z receptury znalezionej na stronie https://www.coolnws.ru/eda/suluguni/ (jest tam sporo zdjęć pokazujących proces wytwarzania tego sera) Będziemy potrzebować(...)Następnie przekładamy na durszlak wyłożony gazą lub do chustą serowarską. Pod spód podłożyć naczynie, do którego ściekać będzie serwatka. Serwatki nie wylewamy, wykorzystamy ją później do zrobienia solanki. Kiedy masa serowa odda większość serwatki, wiążemy rogi gazy i wieszamy ser, tak aby odciekał dalej. Zostawiamy na 3-6 godzin w temperaturze pokojowej w celu zakwaszenia oraz oddania przez ser resztek

Przepisy na domowy ser i chleb
Szybkie maślankowe placuszki z czekoladą . 219

minut niech ciasto sobie dojrzeje. Czekoladę łamiemy na kostki. Rozgrzewamy patelnię, kładziemy placuszki z dwóch łyżek ciasta. Na środek każdego placuszka wciskamy kostkę czekolady i przykrywamy odrobiną ciasta. Całość nakrywamy pokrywką i niech się wolno smażą. Gdy wierzch nam się lekko podsuszy, a spód zarumieni obracamy na drugą stronę i dopiekamy bez przykrycia. Na chwilę wykładamy aby ostygły, jeszcze ciepłe(...)idzie gładko i bardzo sprawnie, mogą nawet powiedzieć, że mi się samo pisze. Więcej bawię się ze zdjęciami. 4. Czy piszesz posty z wyprzedzeniem? Całe posty nie, ale mam masę wersji roboczych gdzie mam zapisane przepisy i wgrane zdjęcia.  Wiadomo pamięć ludzka bywa ulotna. :P 5. Czy znajomi, rodzina i przyjaciele wiedzą o Twoim blogu? Tak, ci bardzo, bardzo

Dieta moja pasja
Pavlova z bitą śmietaną i truskawkami 199

być błyszcząca Do piany, ciągle miksując, dodać sok z cytryny, a następnie mąkę ziemniaczaną. Trzeba zwrócić uwagę, by mąka była bez grudek. Jeśli widać grudki, przesiać przez sitko. Wyłożyć masę na papier do pieczenia/podkładkę. Uformować z niej gniazdo/krater wulkanu o średnicy 20-22 cm z wgłębieniem w środku. Boki "gniazda/krateru" wygładzić łopatką, prowadząc ją z dołu w górę - powstanie(...)wykonanie wcale nie było trudne. Owszem - jest żmudne, ale czego się nie robi, by cieszyć się przyjemnością konsumpcji tej delicji ;) Upieczona beza pod Pavlovą - będzie lekko rumiana ----- Podobne: Tureckie ciasto szpinakowe Tort makowo-kawowy Bananowce bez pieczenia

Weekendy w domu i ogrodzie
"deseroumilacz" czyli wyśmienity sernik na zimno mało kaloryczny... 232

gorącej wody i wystudzić, drugą część sera zmiksować z cukrem wanilinowym Delecta , z galaretką, na koniec wsypać zamrożone wiśnie bez pestek i tężejącą masę wylać na masę kawową, schować do lodówki do stężenia do wysokiego naczynia dać serek mascarpone, zimną śmietanę, wsypać galaretkę cytrynową i ubić mikserem z 4-5 minut krem rozsmarować na serniku, trochę zostawić do nałożenia(...)smak przypomina nam lato .... i już robi się weselej i optymistyczniej widzi się świat za oknem........dziękuję Delecto że mam przyjemność wypróbować te pyszne dodatki do wypieków ciast, deserów różnych

W Mojej Kuchni Lubię
Lody Viennetta 177

upieczeniu ciasta zostały mi do wykorzystania białka. Zrobiłam więc coś oryginalnego choć może nie tak ładnego i nie idealnego w smaku jak oryginał kupiony w sklepie, ale za to bez sztucznych dodatków. A łamiąca się czekolada jest super :) Inspiracja Mia Cucina . Składniki: 150 g gorzkiej czekolady 400 ml śmietany kremówki 4 białka 150 g cukru pudru 50 g posiekanych, prażonych(...)łyżce cukru i nadal ubijamy. Odstawiamy. Ubijamy 400 ml śmietany z pozostałym cukrem. Na końcu dodajemy skórkę z cytryny. Do białek porcjami dodajemy bitą śmietanę. Delikatnie mieszamy, uważając, aby masa nie opadła. 4. Wyjmujemy z zamrażarki jeden płat czekolady. Na dno wyłożonej papierem do pieczenia keksówki kładziemy pierwszy czekoladowy prostokąt, a na niego krem, prażone orzeszki, znowu czekoladę, krem, orzeszki

Na Ciasteczkowych Papierach
TORT Z POPCORNEM W KAJMAKU 332

coś kawowego, później stwierdziłam, że może jednak zrobię brownie z malinami, a na koniec postanowiłam, że mam jednak ochotę na coś kokosowego:) Nie mogłam się zdecydować na żadne konkretne ciasto, zatem tak też powstał pyszny, "wypasiony" tort:D Zrobiłam go na mięciutkim, wilgotnym, czekoladowym spodzie brownie, który przykryłam puszystym kremem kawowym, na to dałam gęstą frużelinę malinową, posmarowałam ją cudnym(...)KOKOSOWY:500 g mascarpone (całkowicie zimnego)300 ml śmietany kremówki 36% (całkowicie zimnej)6-8 łyżek cukru pudru2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej3/4 szklanki wiórków kokosowychDODATKOWO:niesolony popcorn1 puszka kajmaku (masy krówkowej)WYKONANIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.Dna dwóch tortownic o średnicy 20-21 cm wyłóż papierem do pieczenia.W misce zmiksuj olej z cukrem i ekstraktem.Dodaj po kolei jajka, miksując

Słodko-Słony Świat Ilony
Babka piaskowa, cytrynowa 406

sody kilka kropel aromatu migdałowego/waniliowego (dodatkowo dodałam, nie było w przepisie) Lukier ok. 3/4 szkl. cukru pudru odrobina wrzątku 2-3 łyżki soku z cytryny    Przygotowanie Ciasto. Obie mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Wsypać skórkę pomarańczową. Wymieszać. W drugiej misce utrzeć masło. Dodawać kolejno żółtka, cukier puder, sok z cytryny, aromat i śmietanę(...)przepisu 30-40 min.). Po upieczeniu ostudzić, wyjąć po ok 15 minutach z formy. Lukier. Składniki na lukier mieszamy w miseczce do uzyskania białej masy o konsystencji śmietany. W zależności od potrzeb można dodać cukru pudru lub cytryny. Polać jeszcze ciepłą babką. Odstawić do wystudzenia, babka najlepiej smakuje następnego dnia. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania