ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:2500/3191)

Delikatny sernik śmietankowy i niedziela w Zamku w Przegorzałach 178

ciepła niedziela, więc siadamy na kawiarnianym tarasie zamku i zamawiamy coś słodkiego. Oczy cieszymy pięknym, rozpozcierającym się z zamku widokiem! Kelner przynosi nam świeżo wyciskany sok, mrożoną herbatę i ciasta. Śmieje się i żartuje, mówiąc zabawnie po francusku. Patrzę na siedzących wokół nas przy stolikach gości kawiarni. Sa rozluźnieni, weseli, swobodnie ze sobą rozmawiają. Coraz bardziej wydaje mi się(...)misy miksera i ucieramy z cukrem pudrem. Wbijamy po jajku, cały czas miksując. Następnie dodajemy ricottę, śmietankę oraz olejek i sok z cytryny. Delikatnie miksujemy na wolnych obrotach. Masę serową przekładamy do tortownicy. Wygładzamy szpatułką wierzch masy. Tortownice wkładamy do rozgrzanego do 200 C piekarnika i pieczemy sernik przez 15 min. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę

Raj dla Podniebienia
Doskonały, śliwkowy crumble z sosem angielskim 179

Sezon śliwkowy to jeden z moich ulubionych, nie tylko dlatego, że zbliża się moja ukochana pora roku, lubię śliwki w wypiekach, jogurtowe ciasta z kruszonką i śliwkami, kruche placki, a moim ostatnim hitem końcówki lata jest ten oto cudowny crumble. Pyszne, słodkie węgierki, cudownie skarmelizowane, z nutką cynamonu i kardamonu, pod chrupiącą kruszonką z płatkami owsianymi podane z zimnym sosem(...)łyżkę cukru oraz wyłuskane ziarenka z laski wanilii wraz ze strąkiem, całość wolno doprowadzamy do wrzenia. W osobnej misce ubijamy mikserem żółtka z pozostałym cukrem na jasną i puszystą masę. Kiedy mleko zacznie lekko wrzeć, odstawiamy z ognia i wlewamy ok 1/3 ilości mleka do ubitej z żółtek masy, wciąż ubijamy. Zahartowaną masę wlewamy do pozostałej ilości mleka i stawiamy

Słodki Kompromis
Zdrowe słodkości - domowe sezamki z dwóch składników 1176

jakiegoś czasu o wiele bardziej wolę robić domowe słodycze-przekąski niż piec ciasta czy ciasteczka. Ostatnio niezłą popularnością cieszył się mój przepis na fit batoniki bounty . Wnioskuję więc, że tak samo jak ja lubicie szybkie, mało pracochłonne i przede wszystkim zdrowe słodkości. Kocham wszelakie kulki mocy oraz zdrowe własnoręcznie robione odpowiedniki popularnych na rynku batoników. Dziś chciałabym przedstawić(...)cynk... Sezam ma niski indeks glikemiczny.  Składniki: 200g sezamu  3 łyżki miodu Przygotowanie: Miód rozpuść i podgrzej w rondelku. Następnie wsyp do niego sezam i dobrze wymieszaj. Masę przełóż równo na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub do małego naczynia żaroodpornego. Podpiecz z termoobiegiem w 150C około 7-10 minut. Masa będzie rzadka. Odstaw ją do ostygnięcia

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Sernik gotowany z kajmakiem 192

Serniki uwielbiam. Pieczone, na zimno i gotowane.  Na święta przygotowałam sernik gotowany z polewą kajmakową. Polecam, bo robi się szybko, nie opada :) i w smaku

O kuchni z uczuciem
Sernik chałwowy / Halva cheesecake 188

Święta niebawem, warto więc zainteresować się przepisami na pyszne świąteczne wypieki. Proponuję dziś łatwy sernik z dodatkiem pysznej chałwy i wiśni kandyzowanych, oblany polewą czekoladową. Jest

karmelowy
Tort bananowo truskawkowy ( Pasowanie Pierwszoklasisty ) 223

Wylać ciasto do formy, piec ok. 35-40 minut do tzw. suchego patyczka.  * Biszkopt dobrze jest upiec dzień wcześniej - wówczas świetnie się kroi i się nie kruszy. Wystudzone ciasto przekroić na 3 blaty. Krem bananowy - 250 gr serka mascarpone - 200 ml śmietanki kremówki - 2 bardzo dojrzałe banany - 2 łyżki soku z cytryny Śmietanę ubić.  Banany wraz z sokiem(...)Przykryć trzecim blatem. Delikatnie go nasączyć.  Tort wykończyłam  lukrem plastycznym ( klik ) . Zdobiły go cukrowe akcesoria ucznia: - kredki - książki - figury geometryczne i literki - plecaczek z misiem  Aby masa do tortu dobrze przywarła, utrzymywała wilgoć i nie kruszyła się podczas krojenia należy najpierw pokryć go masą maślaną: Masa maślana do pokrycia tortu: - 200 gr masła w temperaturze pokojowej

kawawszklance
Szybki letni deser 263

zawsze coś się wymyśli. Czasem po prosu pochłonie się je ot tak, jako przekąskę w czasie oglądania filmu na przykład. Częściej jednak nachodzi mnie pomysł, i owoce lądują w ciastach i deserach. Mniam.Tym razem inspirację znalazłam w Cheesecakes baked and chilled wydawnictwa The Australian women's weekly. Uwielbiam te gazety - są pełne smakowitych przepisów opatrzonych wyjątkowo apetycznymi zdjęciami. Pyszności!Trifle(...)Cointreau30 g płatków migdałowychNektarynki zalać wrzątkiem, wyjąć z wody po 2-3 minutach, obrać ze skórki.Mascarpone zmiksować. Kremówkę ubić z cukrem i wanilią, wymieszać z mascarpone na gładką masę.Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni.Biszkopty pokruszyć na mniejsze kawałki, wymieszać z Cointreau. Rozłożyć do 4 szklanek lub kieliszków. Na to równomiernie wyłożyć 3/4 kremu. Na kremie ułożyć pokrojone

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Niezła beza malinowa 224

można ją przygotować na różne okazje i z różnymi dodatkami :). Ta powstała na specjalną okazję urodziny  -mojej siostry :) W brew wszystkiemu jest bardzo prosta! Często słyszę "wow ale ciasto - w domu nie ma szans na zrobienie" - Samo przygotowanie bezy jest banalnie proste, długi czas oczekiwania na końcowy efekt to czas suszenia jej w piekarniku. A więc do dzieła :) składniki(...)móc je wykorzystać w zimę) aby krem był zwarty  można dodać 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach gorącej wodzy  ( ja nie użyłam żelatyny i masa jest bardziej płynna) maliny do dekoracji  Przygotowanie: Nagrzać piekarnik na 120 C  i p rzygotuj blachę - wyłóż ją pergaminem, narysuj dwa okręgi 18 cm (najlepiej

Niezły Młynek
Czekoladowa Tarta z Panna Cottą i Karmelizowanymi Brzoskwiniami 207

stolnicy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Odrywamy jeden arkusz i przenosimy ciasto do formy i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Dno dziurkujemy widelcem. Dno i boki ciasta okrywamy papierem do pieczenia, na dno wysypując obciążenie, nie mam ceramicznych kulek, więc wysypałam ryż, można też suchą fasolę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut , następnie usuwamy papier(...)zimnej miski i wstawiamy ją do zimnej wody z kostkami lodu, od czasu do czasu mieszamy do całkowitego ostudzenia. Wylewamy na ostudzony spód i wstawiamy do lodówki. Gdy masa będzie już prawie stężała, układamy na niej karmelizowane brzoskwinie. Przed podaniem musimy ocieplić tartę w temperaturze pokojowej. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) A to moja wersja MINI, którą przy okazji zrobiłam

Blondynka Gotuje
Smażone lody szpinakowe z wafelkami Lusette 214

Może wydawać się Wam to dziwne… Smażone lody? I jeszcze szpinakowe!? A jednak… " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Szpinak nadaje

Oryginalny smak
5 pysznych przepisów i test patelni WOLL Diamond 203

wodą i doprawić), sól, pieprz. Przygotowanie: Kapustę cieniutko szatkujemy, przekładamy do miski. Dodajemy mięso mielone, jajko, przyprawy, bułkę tartą, ugotowany ryż i podsmażoną cebulkę. Całość dokładnie mieszamy ręką. Z masy formujemy mniejsze kotlety. Podsmażamy je (bez tłuszczu) na patelni Woll z obu stron. Zdejmujemy z patelni. Przygotowujemy w niej sos. Należy zagotować bulion, po czym dodać przecier (wymieszać). Przekładamy nasze(...)posmarowania pizzy Przygotowanie: Do ciepłej wody wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru. Mieszamy i odstawiamy na chwilę. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn z drożdży, oliwę i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być miękkie, plastyczne. W razie potrzeby podczas wyrabiania rękę posypujemy mąką. Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy je pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość

Słodkie okruszki
Lazania z pieczarkami, pomidorami i mięsem mielonym 205

Lazania to pomysł na niedzielny obiad. Powyższe danie jest czasochłonne, ale za to bardzo smaczne i sycące. Polecam wcześniej podgotować makaron (każdy płat ciasta osobno!), ponieważ dzięki temu będzie idealnie miękki. Według mnie całym sekretem lazanii jest sos beszamelowy, który perfekcyjnie pasuje do pozostałych składników.  Składniki na porcje dla 4 osób: 250 g makaronu do lazanii 500 kg mięsa(...)wodę i gdy zacznie wrzeć pojedynczo ugotować płaty makaronu do lazanii.  Następnie przygotować sos beszamelowy, tzn. w małym rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i całość ze sobą połączyć. Masa od razu zgęstnieje. Gotować ją na małym ogniu ciągle mieszając. Pod sam koniec dodać mleko i przyprawić odrobiną soli. Gotować jeszcze przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Dno naczynia

Ugotować
KREM MAŚLANY Z MASCARPONE – do dekorowania babeczek 312

Wiedza – Inspiracje – Tortowe ABC Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Krem maślany z mascarpone to najpyszniejszy krem maślany jaki do tej pory miałam okazję zrobić. Jest wręcz

Słodki Pomysł
Łatwe batony owsiane 174

Łatwe do przygotowania batony owsiane – idealne na śniadanie, albo do śniadaniówki na wynos, świetnie sprawdzą się też na pikniki i wycieczki jako przekąska dodająca energii. PRZEPIS

Dorota Smakuje