Dzisiaj krok po kroku prezentuję Wam zwycięski przepis urodzinowego konkursu mojego bloga. Ten serniczek naprawdę zasługuje na wyróżnienie. Zaskoczyło mnie to, jak szybko się go robi
W mojej kuchniNa urodziny zamiast tortu wymyśliłam sobie taki sernik. Trochę obawiałam się połączenia smaków, ale niepotrzebnie, bo było pysznie ;) Zdjęcie pozostawia niestety wiele do życzenia, ale co
Kolorowy PrzepisownikListopad skończył nas rozpieszczać, zrobiło się szaro, mgliście i sennie w takie dni zawsze mam ochotę na czekoladę. Nie mogłam się zdecydować czy bardziej mam ochotę
Cynamonowe szczęściePrzepis pochodzi z bloga Kwestia smaku . Autorka napisała, że jest to porcja na 12 sztuk, mi używając silikonowych foremek wyszło 18 muffinek. Babeczki wyszły
IMPRESJA SMAKUUwielbiam serniki. Dziś zapraszam Was na pyszny bakaliowy sernik z cynamonową słomką ptysiową. To ciasto łączy wszystko, to co każdy domownik lubi najbardziej. Rodzynki, skórka pomarańczowa, ser i pyszne słomki ptysiowe (smak dzieciństwa) tym razem w cynamonowej odsłonie (, a więc znów coś dla mnie – wielbicielki cynamonu). Taki sernik przygotowuje się naprawdę szybko i… u nas w domu znika(...)miksowanie), łyżkę budyniu i 2 łyżeczki przyprawy do sernika. Całość dokładnie miksujemy. Następnie powoli łyżka po łyżce dodajemy ser z wiaderka, miksując na małych obrotach. Następnie do naszej serowej masy dodajemy ubite białka i całość miksujemy chwile (tylko do połączenia składników) na najmniejszych obrotach miksera. Na koniec do masy dodajemy rodzynki (,jeśli tak jak ja użyjecie typu jumbo wcześniej należy
Słodkie okruszkimogłabym zaserwować.Ale może najpierw moja propozycja menu:LUNCH: Łosoś w sosie z różowych grejpfrutów podany z zapiekanymi ziemniakami i sałatką ze szpargów na sałacie rzymskiejDESER:Miniserniczki na kruchym cieście z musem rabarbarowym i truskawkami klikKOLACJA:Pomidory faszerowane ryżem, szpinakiem i serem feta podane z placuszkami z cukinii i dipem czosnkowym klikPoniżej przepis na łososia. Inspiracją był przepis Gordona Ramsaya(...)połowy owocu na drobnej tarce.Wyciskam sok.Do miseczki daję żółtka, skórkę i sok z grejpfruta, kolendrę. Miseczkę stawiam na garnku z gotującą się wodą i ubijam na jasna pulchną masę. Zdejmuję miseczkę z garnka i ubijam jeszcze kilka minut, aby sos zgętniał i przestygł. Nadal ubijając wlewam małymi porcjami oliwę. Na końcu dodaje drobno posiekana miętę i doprawiam sola i pieprzem
Magiczna kuchnia Dariipowodów „oszczędnościowych”. Poniżej znajduje się oryginalna receptura, w której zamiast margaryny użyłem masła, zaś na dolewkę w całości zastosowałem mleko. Z zaproponowanej ilości składników upiekłem 10 bułek o masie ok 100 g, ale równie dobrze można zrobić 20 mniejszych bułeczek po 50 g, lub 5 superdużych buł a 200 g. Jeśli chcesz zrobić superbuły, możesz dodać jeszcze odrobinę mleka.Bułki(...)przestygła.Przesiej mąki do dużej miski. Wlej rozpuszone w mleku drożdże, następnie mleko z solą. Wymieszaj dokładnie składniki. Kiedy składniki dokładnie się połączą, dodaj margarynę i wyrabiaj ciasto około 10 minut.Przełóż ciasto do natłuszczonej miski i odstaw do wyrastania pod przykryciem na około 1,5 godziny. W tym czasie ciasto powinno przybrać na objętości mniej więcej dwukrotnie.Wyłóż ciasto
Grahamka, weka i kajzerkaminor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Moje wypieki na Wielkanoc oprócz dobrego smaku muszą także wyglądać naprawdę świątecznie i wiosennie 😊 Przed Wami pierwszy z moich autorskich przekładańców wielkanocnych: Ciasto Łowickie. To czekoladowy biszkopt nasączony nakropkiem czekoladowo-kawowym. Paski białe to ... sernik , a kolorowe pasy to galaretka owocowa. Całość zamknięta deserową polewą- bardzo orzeźwiający, wilgotny serniczek. Lekki – na tyle(...)cukru pudru Galaretki rozrabiamy w 2 szklankach wody. Odstawiamy do półstężenia. Śmietanę ubijamy ze „Śnieżką” i cukrem pudrem. Łączymy z drobno zmielonym serem. Stopniowo dolewamy tężejącą galaretkę i żelatynę, masa na początku będzie dość rzadka, ale po dodaniu żelatyny i galaretki zacznie tężeć- ja misę wstawiłam do zlewu z zimną wodą i dokładnie mieszałam*można też pomóc sobie mikserem
Domowe ciastaUwielbiane przez nas tiramisu, tym razem w wersji słoikowej. Niewątpliwą zaletą takiej wersji deseru jest nie tylko łatwość przygotowania, ale i brak problemów z wyjmowaniem ciasta z formy, gdy trafi się zbyt rzadkie mascarpone... Dodatkowym plusem deseru zamkniętego w słoiku jest dłuższa przydatność do spożycia, normalnie to 1-2 dni, a taki słoikowy może być dłużej. W oryginale biszkopty nasączamy(...)rozpuszczony). W kolejnej misce ubijamy białko ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do mascarpone dodajemy ubite żółtka, lekko ubijamy razem. Następnie dodajemy ubite białko i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Masa powinna być gładka i gęsta, moja była nawet bardzo gęsta. Biszkopty łamiemy na pół. Każdą połówkę dość mocno nasączamy w naparze kawy (my lubimy b.mokre biszkopty w deserze
Smaczne ZdroweWaniliowe babeczki z jabłkami. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam małe, szybkie wypieki. Idealne, gdy mają przyjść niespodziewani goście, idealne gdy nie mamy czasu na wymyślne ciasta, idealne od tak, do filiżanki kawy czy herbaty lub gdy po prostu rodzina ma ochotę na coś słodkiego. Dziś powodów było kilka Nie mniej bez względu na powód takie babeczki są wspaniałym(...)proszkiem do pieczenia i 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią, całość mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy pół obranego i pokrojonego w kostkę jabłka, krótko mieszamy. Masę przekładamy do papierowych papilotek lub silikonowych foremek (do około 3/4 wysokości papilotki/foremki). Babeczki wkładamy na środkowy poziom nagrzanego do 190 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Pieczemy do tzw. suchego
Słodkie okruszkiDoskonale wiecie, że ostatnio całkowicie stawiam na prostotę. Upały nie pozwalają odpalić piekarnika, a ochota na coś dobrego zawsze jest... Więc ratować się trzeba FIT
CzarnawisienkaCześć :D Może niektórzy z Was spędzają czas poza domem, ale ja jak zwykle siedzę w domowych pieleszach i doglądam garnków co by się zbyt nie zakurzyły :D Było ciasto, był obiad a na kolację hamburgery :D To ja dziś o tych hamburgerach odrobinkę napiszę. Z racji tej, że jestem miłośniczką fast foodów, chińczyków i różnych "zdrowych" kuchni świata(...)najbardziej. Dodałam 2 łyżeczki ketchupu i dwie łyżeczki musztardy. Do mięsa na kotlety do hamburgerów raczej nie dodaje się jajka, woda bądź rosół je zastępują. Porządnie wyrobiłam masę i uformowałam 4 kotlety (powinny być grubości ok 1 - 1,5 cm i 5-7 cm średnicy). Smażyłam na mocno rozgrzanej patelni do 5 minut z każdej strony. Nie zalecam dłuższego
Pieprzyć z Fantazjąaparat i robię zdjęcia. Fotografuję moją córkę, gdy skupiona coś rysuje przy stole, gdy nachyla się, aby powąchać kwiaty, które razem zasadziłyśmy lub gdy stawia pierwsze kroki w przygotowywaniu ciasta… Uwieczniam rozkwitające pąki drzew, białe chmury na błękitnym niebie, ćwiczę na moich ulubionych stylizacjach jedzenia, bo od tego zaczynałam przygodę z aparatem. Wciąż uczę się fotografii, bo wciąż(...)następnie ciasno układamy biszkopty. 3. Twaróg przekładamy do miksera, dodajemy cukier waniliowy i cukier puder, miksujemy. Wlewamy cienkim strumyczkiem likier, następnie dodajemy napęczniałe od mleczka wiórka, olejek. W masie ma być mocno wyczuwalna nuta kokosowa. 4. W osobnym naczyniu ubijamy kremówkę. Łączymy z masą serową. 5. Żelatynę podgrzewamy z likierem i wodą tylko do rozpuszczenia się. Cały czas mieszamy. Cienkim
Raj dla PodniebieniaZa dobry sernik dałabym się pokroić. Choć za bardzo za słodyczami nie przepadam, muszę mieć na nie naprawdę smaka, tak sernikowi nigdy nie odmówię. Wpadłam na
Z Majeczką w kuchniPraktycznie jak co weekend pozwalamy sobie z Madzią na odrobinę szaleństwa w kuchni o poranku i powstają pyszne śniadanka. Tym razem zainspirowani przepisem znalezionym w internecie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!