dutch baby okazał się całkiem wdzięcznym obiektem do zdjęć, także oprószyłam go jeszcze na koniec cukrem pudrem i voila' oto jest: pyszny pieczony naleśnik - trochę jak słodkie ciasto parzone, pełne owoców - dla mnie rewelacja! I tym razem w ramach testu piekłam go w piekarniku firmy Electrolux 💚 Myślę, że taka propozycja słodkiego śniadania przypadnie(...)blendera zmiksuj króciutko, dosłownie przez kilka sekund, wszystkie składniki: jajka, mleko, mąkę, cukier oraz sól. Patelnię podgrzej na gazie i rozprowadź na niej masło klarowane. Następnie wlej całą masę, rozłóż owoce i wsadź patelnię do piekarnika (patelni musi być żaroodporna!). Piecz naleśnik około 20 - 22 minuty . Upieczony naleśnik wyjmij z piekarnika i posyp cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego! Piekarnik
Słodko-Słony Świat Ilonycukru 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru z wanilią (polecam ten z Skworcu ) Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, owijamy w folię spożywczą i wkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blaszki (moja miała 25x35 cm) i pieczemy(...)kiełbaskach, więc ominęło mnie to). Żółtka ucieramy z cukrami, a następnie dodajemy ser, mleko, olej i całość dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej, ostrożnie mieszając. Masę serową wykładamy na zapieczony spód i pieczemy ok 50 minut w 170 st. C Beza: 7 białek szczypta soli 3/4 szklanki cukru 100 g wiórek kokosowych
Cynamonowe szczęścieoraz proszek do pieczenia, dodajemy cukier puder oraz szczyptę cynamonu i soli. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajko z kefirem. Do naczynia z mokrymi składnikami stopniowo wsypujemy suche składniki . Masę na placuszki dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. **** PREPARAZIONE Riscaldate il forno a 175 gradi. Per preparare le frittelle prendete due ciotole. In una ciotola setacciate la farina(...)gniazdo nasienne za pomocą specjalnej drylownicy do jabłek. Obrane jabłka kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Kolejno zanurzamy je i obtaczamy w przygotowanym cieście, po czym wyk ł adamy na formę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. **** Lavate le mele e asciugatele bene, quindi eliminate il torsolo con l'apposito utensile
La grande e la piccola cuocaKawowe ciasto o smaku włoskiego deseru na bazie migdałowego likieru, które idealnie komponuje się z żelką jagodową i aksamitnym kremem. Całość smakuje obłędnie i szybko znika przy małej czarnej w gronie najbliższych. Składniki: 600g podłużnych biszkoptów kakao Krem: 500 g serka mascarpone 600 ml śmietany kremówki 36% 4 żółtka 8 łyżek cukru pudru 2 śmietan-fix Poncz: 400 ml wrzątku(...)świeżych lub mrożonych jagód 300ml wody 2 galaretka jagodowe Dodatkowo na dekorację: 125g jagód bita śmietana Wykonanie: 1. Krem: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na bardzo gładką i puszystą masę. Dodawać stopniowo mascarpone, ubijać aż krem będzie miał jednolitą konsystencję. W drugiej misce ubić na sztywno śmietanę z śmietan-fixami, pod koniec ubijania dodać do wcześniej przygotowanej masy z mascarpone
Szalona Kuchnia Ewelinywłaśnie wspomniane owoce skąpane w pomarańczowej galaretce dodające Ambasadorowi uroku i smaku, pozostawiając uczucie soczystego, słodkiego orzeźwienia i chęci na więcej:P Przekładaniec z gatunku orzeźwiających, deserowych, nieprzesłodzonych ciast. Blaszka 22x 25 cm. Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania(...)podstawowy: 2 szklanki mleka pół szklanki cukru 3 żółtka pół szklanki mąki 4-5 kropel olejku waniliowego 250 g masła Żółtka miksujemy z cukrem i olejkiem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę, wlewamy 3/4 szklanki mleka i nadal miksujemy do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy do niego masę budyniową. Mieszamy energicznie , aby nie było grudek. Studzimy
Domowe ciastaSzybkie, nieskomplikowane ciasto z pełnoziarnistej mąki orkiszowej, słodzone ksylitolem. Idealne nie tylko dla diabetyków. Polecam 😉 SKŁADNIKI: 2 duże jajka 5 dag ksylitolu 8 dag mąki orkiszowej pełnoziarnistej ( ok. 3/4 szklanki) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka domowego aromatu cytrynowego 2,5 łyżki oleju o neutralnym smaku 20 dag truskawek WYKONANIE: Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia(...)pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Jajka ubić z ksylitolem na jasną pianę. Dodać mąkę z proszkiem, wymieszać na małych obrotach. Dolać olej i aromat cytrynowy, ponownie wymieszać. Masę przelać do przygotowanej tortownicy, na wierzchu rozłożyć truskawki. Od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut, do suchego patyczka
Kuchenne zapiski Edytyjeszcze jabłko Mam nadzieję, że pomysł wam się spodoba i spróbujecie kiedyś je zrobić Jeśli macie ochotę na więcej przepisów z kalarepą, sprawdźcie koniecznie mój ostatni wpis , czyli pyszne ciasto. Polecam też profil bloga na Facebooku i Instagramie – wtedy nie przegapicie żadnego z przepisów pojawiających się na fitkot.pl Fit placki z kalarepą i marchewką 9-10 sztuk 2 niewielkie(...)klarowane Kalarepę i marchewkę po obraniu zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać przyprawy i zioła oraz mąkę. Wymieszać. Na koniec wbić jajka i dokładnie połączyć z resztą składników. Masę podzielić na około 9-10 części i smażyć (na małym ogniu) na niewielkiej ilości oleju kokosowego (można też użyć masła klarowanego) z dwóch stron. Artykuł Fit placki z kalarepą
Fitkotmożna się nasycić na bardzo długo. To wszakże grysik kakaowy, tyle, że gęstszy i pyszniejszy;) Konsystencję ma idealną, smak również, więc jak dla mnie 10/10;) Oczywiście rozpatrywane w kategorii ciast zwyczajnych/tygodniowych… Chociaż, jakby się uprzeć, to i na jakąś uroczystość mogłoby być – np dziecięce urodziny, A Co!;) 250 g herbatników 1 litr mleka 150 g kaszy manny błyskawicznej(...)koniec dodajemy cukier oraz kakao, mieszamy. Następnie wlewamy 1 litr mleka i zagotowujemy. Tuż przed momentem wrzenia zaczynamy powoli wsypywać kaszę mannę, cały czas mieszamy. Gotujemy do czasu aż masa wyraźnie zgęstnieje. Zdejmujemy z palnika i wsypujemy grubo posiekane orzechy włoskie, mieszamy. Masę dzielimy na 3 części. Pierwszą część przelewamy do blaszki, na herbatniki, wyrównujemy. Wykładamy kolejną warstwę ciastek. Wylewamy
Smaki Na Talerzugości będą na suto zastawionych stołach. Zainspirowana moją ukochaną kawą INKA przygotowałam dla Was jeszcze jeden smakołyk, który może zagościć nie tylko na Waszym świątecznym albo noworocznym stole! Pyszne ciasto serowo-kawowe na biszkoptach, bez pieczenia. Niesamowicie łatwe do zrobienia, szybkie i pyszne! Swoim smakiem przypomina moje ukochane tiramisu i jest idealny dodatkiem do filiżanki ulubionej INKI. Wielbiciele tych smaków(...)PRZYRZĄDZENIA : Kawę INKA zalewamy 1 szkl gorącej wody, dokładnie mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w ok. 0,5 szkl ( nie więcej ) zimnej wody , dokładnie mieszamy, odstawiamy do napęcznienia. Przed dodaniem o masy podgrzewamy. Blachę ( u mnie 20×24 ) wykładamy folią spożywczą, układamy zanurzane w kawie biszkopty. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy masło, a następnie łyżka po łyżce dodajemy
Ostra na Słodkorozwiązaniem na zastąpienie słodyczy. Ten przepis jest połączeniem chleba na słodko i ciasta jabłkowego. Owoc dodaje tu wilgotności i smaku (chodź jest go niewiele, dlatego nie jest to ciasto). Wypróbowałam go z dodatkiem domowego śliwkowego dżemu a innym razem z masłem orzechowym i przyznam, że zakochałam się w tych połączeniach😍 Ogólnie sam chlebek jest również smaczny, ale wiadomo(...)ścieramy na tarce o grubych oczkach i odciskamy w soku. 3. Do większej miski wrzucamy wszystko i mieszamy do połączenia składników. 4. Formę wykładamy papierem do pieczenia, nakładamy masę i pieczemy 60 min 180 stopni. Polecam posypać cukrem pudrem (u mnie zmielony słodzik) Wartość odżywcza: 1304 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzuDziś Międzynarodowy Dzień Kawy. Więc świętujemy:) Jako fanka wszystkiego co kawowe co raz znajduję okazję na wypróbowanie nowego przepisu na ciasto o tym smaku. To ciasto jest wprost rewelacyjne, nietrudne a smak nieziemski. Polecam zrobić od razu z podwójnej porcji. Pychotka Składniki: 2 opakowania okrągłych biszkoptów 200g masła 3 żółtka 4 łyżki cukru pudru2 szklanki mleka w proszku 500g sera(...)szklanki zimnej wody, zostawiamy do napęcznienia, rozpuszczamy w mikrofali cały czas obserwując i odstawiamy do przestudzenia. Małą formę wykładamy folią spożywczą. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Masło ucieramy i nie przerywając ucierania dodajemy ubite żółtka. Łyżka po łyżce dodajemy ser biały, a następnie wsypujemy mleko w proszku. Dokładnie miksujemy. Dodajemy ostudzoną żelatynę i jeszcze raz mieszamy. Układamy
Cukiernia Pychotkiuwagę ich naturalną słodycz, gdyż dojrzałe gruszki są zazwyczaj bardzo słodkie i łatwo przesadzić z ilością cukru. Próbowaliście już sernika z gruszkami? Jeśli nie, to zachęcam, będziecie zachwyceni - idealne ciasto na niedzielę. Składniki na sernik z musem z gruszek: (forma o średnicy 28 cm) 1 kg sera białego twarogowego mielonego 1 szklanka cukru pudru 3 jajka(...)masła Dodatkowo: Płatki z migdałów do dekoracji Jak przygotować sernik z musem z gruszek? Spód: Herbatniki rozkruszyć blenderem i wymieszać z roztopionym masłem, powinna powstać masa przypominająca mokry piasek. Spód foremki wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić masą z herbatników. Masę wyrównać i docisnąć do dna łyżką. Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem pudrem
Kuchcik gotujeserniczek stanowi wspaniałą odmianę do ciasta pieczonego, jest znakomity w swej prostocie, ma wspaniały kwaskowy smak, pięknie wygląda, wybornie smakuje, lekkiej konsystencji, doskonała alternatywa do pieczonego sernika, uwierzcie!, polecamy! Składniki: 1 kg mielonego twarogu śmietankowego 3/4 szklanki cukru pudru 600 ml śmietanki 30% 2 galaretki cytrynowe lub brzoskwiniowe 1 cukier wanilinowy 2 łyżki soku z cytryny 1 mały słoiczek dżemu(...)stężenia. Twaróg utrzeć z cukrem pudrem, sokiem z cytryny, cukrem wanilinowym.Śmietanę ubić na sztywno. Do utartego sera dodajemy ubitą śmietanę, tężejącą galaretkę. Łączymy wszystkie składniki na jednolitą masę. Blaszkę wyłożyć papierem pergaminowym wyłożyć herbatnikami. Na herbatniki wyłożyć przygotowaną masę serową i znowu układamy herbatniki. Herbatniki smarujemy dżemem i dekorujemy płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi. Sernik wstawiamy do lodówki
kgwjanczewougotuj coś, na co zwykle nie masz czasu! No to zrobiłam śluski kluski śląskie. Specem nie jestem, śląskich korzeni nie posiadam. Kulam te kluseczki więc takie jakie umiem ;) Do ciasta dodaję jajko, bo inaczej bym go nie zlepiła. Choć ponoć zgodnie ze sztuką doświadczonych w tym temacie gospodyń, do klusek nie dodaje się jajka. Nie wiem, może jakąś specjalną odmianę(...)obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane przecieramy przez praskę lub mielimy. Można też bardzo dokładnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków, ale nie polecam miksować ziemniaków za pomocą blendera, bo masa będzie zbyt rzadka. W garnku uklepujemy utłuczone ziemniaki i dzielimy je na równe cztery porcje. Jedną z nich wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną - dokładnie tyle, aby wyrównać
bistro mamabyło czasu, ani okazji do jej przygotowania. Moim zdaniem jak na sałatkę wygląda bardzo efektownie. Pozwoli zaskoczyć gości, gdyż na pierwszy rzut oka może być pomylona z ciastem. SKŁADNIKI: 24 krakersy 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1/2 czerwonej cebuli 1 ogórek korniszon 60 g żółtego sera 2 jajka ugotowane na twardo 4 łyżki majonezu posiekany szczypiorek sól pieprz papryka(...)zetrzeć na drobnych oczkach tarki, wymieszać z pozostałym majonezem i doprawić szczyptą pieprzu. Żółtka rozdrobnić widelcem. Na desce ułożyć dwa rzędy krakersów po 4 sztuki. Wyłożyć na nie masę serową i równomiernie rozprowadzić. Przykryć całość warstwą krakersów. Rozprowadzić na nich masę tuńczykową. Ułożyć ponownie warstwę krakersów. Wierzch posmarować masą z białek. Całość oprószyć żółtkami i posiekanym szczypiorkiem. Tak przygotowaną
Kuchnia w opałachdżemy, powidła. A przede wszystkim jemy na surowo. Duża część tych pysznych owoców trafia też do piekarnika razem z ciastem, którym potem się zajadamy. Moje śliwki trafiły do ciasta, konkretnie do sernika zrobionego na zimno. Pyszny sernik, ciekawie udekorowany był trafionym deserem dla moich gości Składniki: 200 g okrągłych biszkopcików "amaretti" 100 g miękkiego masła(...)wystudziłam. Kilka sztuk biszkopcików odłożyłam do dekoracji a resztę zmiksowałam w blenderze (można rozgnieść wałkiem w woreczku foliowym) i wymieszałam z masłem. Spód tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia. Masą biszkoptowo-maślaną wyłożyłam sód tortownicy i wstawiłam do lodówki. Żelatynę namoczyłam w niewielkiej ilości zimnej wody i odstawiłam do napęcznienia. Śliwki umyłam i wydrążyłam z nich pestki. Kilka
Kuchnia u KrysiNajprostsze i najszybsze ciasto bananowe jakie znam .Dodatek gorzkiej czekolady sprawia,że jest jeszcze smaczniejsze. Nie trzeba wyjmować miksera,wszystko wymieszasz widelcem lub trzepaczką ręczna. Składniki : mała keksówka Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową!. 2 bardzo dojrzałe banany plus odrobina soku z cytryny 1 jajko 100 g brązowego cukru 75 g masła,rozpuścić ,ostudzić szczypta soli 170 g mąki(...)zczerniały .Dodajemy do nich jajko , cukier i roztopione masło i mieszamy do połączenia. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z sodą ,sól i czekoladę i ponownie mieszamy na jednolitą masę .Krótko .Na foremkę wyłożoną papierem lub natłuszczoną masłem wykładamy masę bananowo – czekoladową ,wyrównujemy wierzch i pieczemy w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 175 stopni przez około 45 minut . Czekamy aż przestygnie
Ladylaura.sprawiła, że ludność podbitych krajów przejmowała nawyki kulinarne swoich najeźdźców. W ten właśnie sposób Europa poznała sernik, a każdy z krajów wypracował sobie własną recepturę jego pieczenia. Do Polski ciasto to przywędrowało za sprawą Jana III Sobieskiego, który po powrocie z Bitwy pod Wiedniem przekazał przepis na sernik, który być może właśnie z tego powodu, nazwany został sernikiem wiedeńskim(...)500ml śmietanki kremówki 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy garść rodzynek Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać cukier waniliowy oraz 3/4 szklanki cukru. Żółtka ubić na puszystą masę. Gdy cukier się rozpuści dodawać do masy po łyżce zmielonego twarogu i śmietanką. Całość miksować na szybkich obrotach, aż do wyczerpania twarogu i śmietanki. Do masy dodać budyń waniliowy
Jacob Tastesblat mąki dodajemy posiekany tłuszcz, żółtka, przesiany cukier puder oraz szczyptę soli. Wszystko razem zagniatamy i odkładamy w foliowym woreczku do zamrażarki na min. 30 minut. 2. Schłodzone ciasto dzielimy na 12 części i każdą wylepiamy przygotowane foremki na tartaletki (u mnie o średnicy 9cm). Dziurkujemy widelcem spód i przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia, a następnie obciążamy kulkami ceramicznymi(...)proszku przesiewamy przez sito wraz z cukrem pudrem. Do roztopionego masła dolewamy wodę i wsypujemy przesiane produkty mieszając od razu mikserem na wolnych obrotach, by nie było grudek. Masę ściągamy z ognia i gorącą napełniamy po odrobinie ostudzone tartaletki. Na każdej układamy połówkę brzoskwini (jeśli z puszki, to dobrze odsączoną z syropu) i ponownie zalewamy masą boki, uważając
Kuchnia w czekoladziemelasy. Zastanawiałam się do czego jej użyć aż w końcu znalazłam ten przepis. Dzieciaki lepiły bałwana przed domem i jeździły z Małżonem na sankach a ja kulałam kulki z ciasta. Słodkie, o lekko karmelowym posmaku, korzennie rozgrzewające. Z wierzchu chrupią a w środku są mięciutkie. Przepis z Moich Wypieków. Ciastka z melasą na 30 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej(...)imbir, kardamon i sól. W drugiej misce rozbełtujemy lekko jajko, dodajemy roztopione masło, cukier, melasę i mieszamy. Łączymy mokre składniki z suchymi i miksujemy do połączenia i otrzymania gładkiej masy. Z masy formujemy kule wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w cukrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Powinniśmy zachować spory odstęp między ciastkami ponieważ sporo urosną. Pieczemy w temp
Dzieje kuchennej Wiewiórydobrego tłustego sera białego 400 ml mleczka kokosowego, przeważnie jest to jedna puszka 20 dag wiórków kokosowych 10 dag cukru pudru 5 dag masła 3 płaskie łyżki żelatyny do ciast i deserów Po mleczko i wiórki kokosowe zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl Dodatkowo na spód: 10 dag czekolady lub paczka biszkoptów Wierzch sernika: polewa czekoladowa lub dwa batoniki bounty pokrojone(...)czasie podgrzewamy ponownie i dodajemy jeszcze 3-4 łyżki wody, mieszamy i ciepłą żelatynę łączymy z reszta składników. Ser blendujemy mikserem lub rozgniatamy widelcem, łączymy z ciepłą masą kokosową oraz żelatyną. 3. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ja biszkoptami lub gorąca rozpuszczona czekoladą, następnie wylewamy masę serowo - kokosową i odstawiamy na kilka godzin do lodówki
Apetyczna babeczkadaje taki właśnie efekt. Poza tym kto nie lubi bitej śmietany i karmelu??? I w końcu ciasto bardzo ładnie wygląda, jest lekkie i ja zapisuję je w kategorii ciast świątecznych:) Przepis znalazłam na blogu CYNAMONOWE SZCZĘŚCIE. Zamieniłam krem budyniowy na śmietanę kremówkę. Polecam bardzo. Biszkopt na blaszkę o wym. 33x25 cm: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru(...)ręcznie łopatką. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180st.C do "suchego patyczka" ok. 30 min. Gdy biszkopt ostygnie przekroić na dwa blaty. Masa krówkowa: puszka masy krówkowej 50g preparowanego (dmuchanego)ryżu Gdy biszkopt się piecze, połączyć masę krówkową z preparowanym ryżem. Jeśli masa jest bardzo gęsta trzeba lekko ją podgrzać np. w kąpieli
Maślane ciasteczkopuszystą masę, dodaj połowę twarogu i galaretkę wcześniej przygotowaną i już ostudzoną. Wymieszaj dokładnie a następnie dodaj ubite białka i delikatnie wmieszaj je w masę serową. Wyłóż masę do formy wyłożonej folią aluminiową. Schowaj do lodówki, aby stężało ( około 30-40 minut Teraz rozpuść 1 zieloną galaretkę w 1 i 1/2 szklance wody i odstaw do ostudzenia(...)soli. Żółtka utrzyj z 4 łyżkami cukru pudru, dodaj ziarenka z laski wanilii i resztę twarogu, a na koniec ostudzoną żelatynę. Wymieszaj dokładnie i wylej na galaretkę agrestową , przykryj ciasto folią i schowaj ponownie na około 30 minut. Przygotuj galaretkę czerwoną. 1 i 1/2 galaretki rozpuść w półtorej szklanki wody. Ostatni etap to wylać wystudzoną galaretkę na sernik
Pasje JolkiPotrzebujecie super szybkiego ciasta ucieranego, którego składniki zawsze będą w głowie? Jest takie ciacho. Proste jak drut. Ten oto placek, puszysty, będzie idealny do herbatki, idealny na sytuacje podbramkową typu „ Za godzinkę będę u ciebie...”! Składniki -4 jaja -szklanka cukru -lekko ponad półtorej szklanki mąki typ 500 u mnie mąka ECO od Młyn Kopytowa -łyżeczka proszku do pieczenia -pół(...)łyżki cukru 3 łyżki kakao 2 łyżki wody Rozpuścić margarynę, wystudzić. Włączyć piekarnik na 190 stopni.Obrać jabłka i pokroić w plastereczki. Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać delikatnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wmiksować w całość. Dodać mieszankę keksową i delikatnie wymieszać, nie miksować. Dodać jabłka, przemieszać. Wlać do okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
Z Kuchni Do Kuchnikażdy kąt i mrucząć pod nosem "Zjadłbym coś dobrego" nadchodzi czas by zakasać rękawy i przygotować coś specjalnego. Słodkiego, kremowego i przepysznie ciągnącego. Coś czym można smarować wafle, ciasta, polewać naleśniki lub wyjadać łyżeczką prosto ze słoika. Karmel! Zaspokoi zachcianki każdego łakomczucha:). Domowy karmel * 150g cukru 50g masła 250g śmitanki kremówki szczypta suszonego imbiru szczypta soli(...)roztopione masło. Nie przestraszmy się gdy mieszana zacznie wrzeć i intensywnie parować, wszstko jest pod kontrolą. Teraz musimy mieszać całość do momentu roztopienia zbrylonego karmelu i uzyskania gładkiej, płynnej masy. Całośc przelewamy do słoiczków, studzimy i przechowujemy w lodówce. Przepis na drugi krem uwieczniony na zdjęciu pojawi się jutro:) *na podstawie przepisu ze strony addiopomidory.blogspot.com
Zapiski Młodej Żonylodówki. Po wyjęciu rozwałkujemy – najlepiej między dwoma kawałkami folii – i wylepiamy formę do tarty (u mnie o wymiarach 35×10 cm) Widelcem dziurkujemy ciasto. Na wierzch ciasta położyć kawałek papieru do pieczenia i wysypać kulkami do pieczenia lub suchym grochem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 min aż brzegi zaczną zmieniać kolor. Następnie zdjąć(...)jakiś czas mieszając – na około 10 min. Studzimy. Do przestudzonej cebuli dodajemy 3/4 sera i mieszamy. Wykładamy na upieczony spó d. Śmietanę mieszamy z jajkami i wylewamy na masę. Posypujemy resztką sera i wstawiamy do piekarnika i zapiekamy około 30 minut. Smacznego Post Tarta cebulowo serowa pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plSzybkie ciasto bez pieczenia. Nie wymaga dużego nakładu pracy, skomplikowanych składników ani specjalnych umiejętności kulinarnych bo... zawsze wychodzi :))Składniki:1 litrowy słoik prażonych jabłek1 galaretka dowolna (ja użyłam brzoskwiniowej)1 galaretka morelowa (na wierzch) puszka moreli herbatniki lub biszkoptyWykonanie:Prażone jabłka przekładamy do garnuszka, podgrzewamy aż będą gorące. Do gorących jabłek wsypujemy galaretkę (proszek(...)układamy morele.Odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Następnie przygotowujemy galaretkę morelową w trochę mniejszej ilości wody niż przewidziano na opakowaniu. Kiedy przestygnie i zacznie lekko tężeć wylać ją na masę jabłkową. Schłodzić w lodówce - do całkowitego stężenia
Walijskie PichcenieJedno z lepszych ciast bez pieczenia jakie jadłam, jest przepyszne i bardzo proste do zrobienia. Już wiem, że to ciasto zagości w moim domu na stałe :) Przepis zaczerpnęłam z bloga Magiel kuchenny . SKŁADNIKI: 2 budynie bananowe z cukrem, 3 szklanki mleka, 200 g masła, 1 banan, 1 galaretka cytrynowa, kilka kropli soku z cytryny, ok. 12 herbatników ok. 16 biszkoptów(...)dodajemy zimny lub letni budyń. Miksujemy. Blaszkę (u mnie kwadratowa tortownica ze zdejmowanymi bokami) wykładamy folią spożywczą. Układamy herbatniki, u mnie weszły 3 herbatniki x 4 herbatniki. Wylewamy połowę masy budyniowej. Układamy na niej biszkopty (4 x 4). Wylewamy drugą połowę masy. W tym czasie rozpuszczamy galaretkę w 200 ml gorącej wody. Po rozpuszczeniu dolewamy 200 ml zimnej wody - szybciej
Aga w kuchniŚwietne połączenie ciasta i owoców . Składniki: - 1/2 margaryny - 1 szklanka cukru - 1/2 szklanki mleka - 3 jajka - 2 szklanki mąki - 2 opakowania cukru waniliowego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 pokruszonej czekolady (ja użyłam gorzkiej) - owoce (w moim przypadku jeżyny) Przygotowanie: Jajka miksujemy z cukrami. Wlewamy roztopioną i schłodzoną margarynę oraz pół szklanki mleka. Do przygotowanej masy wsypujemy mąkę i proszek
Zainspirowana w kuchniczasie rozpuszczamy margarynę na małym ogniu. Zostawiamy do ostygnięcia. Do mąki powoli dolewamy drożdże, margarynę i mleko, jednocześnie ugniatając ją na ciasto. Gotowe ciasto wałkujemy i kroimy w trójkąty równoramienne. Na każdym przy podstawie układamy odrobinę masy i zwijamy. Gotowe układamy na blaszce i smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w 190' przez 20 min. Gotowe rogaliki możemy udekorować lukrem. Smacznego
cookplpodziałem na wielkości tortu - zaczynając od 12,5 cm a kończąc na 30 cm! Mamy konkretne informacje w jaki sposób podzielić ciasto na warstwy, w jaki sposób należy przekładać ciasto nadzieniem i robić podkład pod lukier. Poza tym dowiemy się w jaki sposób obłożyć tort marcepanem lub lukrem królewskim oraz jak obłożyć tort marcepanem pod lukier plastyczny. Kolejny dział(...)plastyczny, lukier królewski czy lukier plastyczny do bukietów! Tutaj przydadzą nam się np. klej cukrowy, obrotowa patera, wałek nieprzywierający czy packi cukiernicze. Zaczynamy od lukru plastycznego, inaczej znanego jako masa cukrowa czy fondant! Dowiemy się o barwieniu lukru plastycznego, o powlekaniu okrągłego i kwadratowego tortu lukrem plastycznym, o powlekaniu podkładki pod tort, o tym jak podpierać piętra tortu wspornikami
Plate of Joygrudek oraz plastikowa miarka odmierzająca jedną porcję 33g. Smak: Smak Waniliowo-Cynamonowy: Jak zawsze powtarzamy roślinne białka mają to do siebie, że wchłaniają dość mocno płyny i zagęszczają masę a nie rozrzedzają jak to jest w przypadku odżywek serwatkowych. Wersja z cynamonem od razu wyróżnia się korzennym smakiem, lekko ostrym za sprawą pieprzu, imbiru, mięty i jest to naprawdę(...)względu na fakt, że musimy ograniczać produkty mleczne, roślinne białka świetnie dopełniają nam codzienny jadłospis i porcje białka. Te dwa nowe smaki z przyjemnością wykorzystamy do deserów i ciast, które szczególnie pysznie wchodzą po treningu. Proszki rozrobiłyśmy w małej ilości wody aby pokazać ich gęstość Ocena: 6 pand
Candy PandasDzisiaj przepyszne lody tiramisu z ciasteczkami Amaretti, które przygotujecie bez maszyny do lodów. Bogate w smaku, kremowe, puszyste i łatwo się je kroi. Wspaniały smak, który
Oryginalny smakDzisiaj przepyszne lody tiramisu z ciasteczkami Amaretti, które przygotujecie bez maszyny do lodów. Bogate w smaku, kremowe, puszyste i łatwo się je kroi. Wspaniały smak, który
Oryginalny smakTwarogowy sernik na zimno a'la oreo - nada się dla diabetyków i insulinoopornych :) Nie zawiera cukru a erytrol, którego IG jest bliski zeru :) SKŁADNIKI
Moje Kuchenne RewelacjeFioletowe runo, czyli jagodowy sernik na zimno. Uwielbiam serniki na zimno ze świeżymi owocami. Takie serniki są doskonałe na każdą okazję! Dlatego tym razem pokusiłam się
Słodki ZakątekNa naszej trasie z fitness klubu często mijamy słynny sklep Urban Vegan . Mają w nim ciekawy asortyment słodyczy i nie tylko (całkiem zacne vege proteiny👍💪). Jakiś
Candy PandasTym razem serniczek na zimno ;) co prawda jest jesień ale miałam ochotę na coś bez pieczenia. Smak jest rewelacyjny ....
Wypieki Reneskładniki: 200 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 130 g masła, miękkiego 3 jajka 2 łyżeczki ekstraktu z
Domowy Smak JedzeniaZastanawiałam się od jakiego przepisu rozpocząć prowadzenie tego bloga i udało się wyselekcjonować deser, który unosi się ponad innymi łakociami. Ten mus zachwyca puszystością i doskonale
Emskie SmakiDeser bez pieczenia o delikatnym rozkosznym smaku i fajnym wyglądzie. Z warstwą truskawkowej galaretki i ciasteczkowym spodzie. Łatwy w przygotowaniu, gdy zrezygnujemy z likieru zajadac mogą
Wanilia i Kardamonskładniki: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30% 500 ml piwa o smaku cytrynowym ok. 400 g podłużnych biszkoptów 4 banany, dojrzałe 4 żółtka
Domowy Smak JedzeniaNie planowałam wrzucać tego tortu i dlatego mam tylko to jedno zdjęcie. Był jednak tak smaczny, że nie chciałabym o nim zapomnieć. :-) Tort zimowy, bo z
Szefowa kuchniGrudzień wita nas deszczem ze śniegiem i wiatrem, więc trzeba go jakoś sobie umilić. Dziś mam dla Was delikatny sernik z żurawiną, na czekoladowym spodzie
Cynamonowe szczęścieSERNIK DYNIOWY - NAJLEPSZY Sezon letni dobiegł końca, dlatego chciałabym rozpocząć nowy, jesienny okres od słonecznego, dyniowego sernika na aromatycznym, ciasteczkowym
Słodko-Słony Świat IlonyPomimo niesprzyjającej pogody za oknem, postanowiłam zrobić lody śmietankowe. Uwielbiam lody i pogoda mnie nie zniechęciła. Łakomstwo wygrało :) Składniki: Ok 300 ml śmietanki 30 lub 36
The Sweet DamselCzyli tradycyjny nadziewany wafel :) Chyba każdy w dzieciństwie zajadał się tymi pysznymi, czekoladowymi wafelkami. Składniki: 10 dag czekolady 10 dag cukru 1 łyżka masła 10 dag
Tradycyjna KuchniaKiedy zobaczyłam ten sernik w moim ulubionym programie "Ugotowani", a wszyscy goście się nim zachwycali wiedziałam, że muszę go zrobić po przerobieniu na zdrowszą wersję, co
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćD zisiaj ostatni przepis z potraw przygotowanych na tegoroczną Wielkanoc, czyli pyszny wilgotny tort makowo- migdałowy. Nie wiem dokładnie co sprawiło, że biszkopt wyszedł tak wilgotny
Gosia gotujeSkładniki: 6 białek 300 g drobnego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny Krem 500 ml śmietany kremówki 36
O kuchni z uczuciemCoś mnie ostatnio wzięło na serniki. Był już świąteczny, były małe serniczki migdałowe, a dziś pora na kajmakowy. Bardzo kremowy, bardzo! Na spodzie herbatnikowym
Słodkie PrzyjemnościPiegusekSkładniki:(na spora tortownicę)- 2 szklanki mąki pszennej- 1 szklanka maku- 1,25 szklanki cukru - 4 jajka- kostka margaryny lub masła - 1 szklanka mleka
Gotuj Z MuzykąŻeby nie było podzielone po równo ;-D heheheh.... SKŁADNIKI: - 1 margaryna - 1/2 szklanki mleka -1,3 szkl cukru - 4 czubate łyżki kakao - 100 g czekolady mlecznej
SMYKWKUCHNIRECIPE IN ENGLISH FOR RASPBERRY & COCONUT MASCARPONE CAKE Bardzo chciałam spróbować zrobić tego typu tort i wczoraj w końcu się odważyłam. Jest naprawdę prosty w
Przepisy Aleksandry