Jeśli ciasto za bardzo się klei, należy dodać mąki. Jeśli z kolei ciasto się nie klei, należy dodać wody. Nastawiłam lekko posoloną wodę w wysokim garnku. W międzyczasie rozwałkowałam ciasto, podsypując mąka gryczaną. Wykroiłam kółka, nałożyłam farsz i sklejałam pierogi, zagniatając na brzegach. Tak przygotowane pierogi wrzuciłam do wrzątku i gotowałam ok. 3 minut od wypłynięcia do góry. Ugotowane pierogi(...)lekko posoloną wodą wrzuciłam ziemniaki i soczewicę. Po ugotowaniu do miękkości odlałam wodę. Ziemniaki i soczewicę przełożyłam do miski, dodałam obraną cebulkę i zmiksowałam za pomocą blendera na jednolitą masę. Dodałam sól i pieprz do smaku
nietadietamąkę i sól. Zagnieść ciasto i uformować kulę. Można włożyć do lodówki, ale nie trzeba. Dno i boki formy do tarty, o średnicy ok. 24 cm wylepić równomiernie ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 12-15 minut, aż nabierze złocistego koloru. Zostawiamy do przestudzenia. *W przypadku tarty pieczonej z nadzieniem czas pieczenia jest zależny od wypełnienia, zazwyczaj jest(...)mogą być mrożone) Czekoladę roztopić nad gorącą kąpielą wodną, lekko wystudzić i zmiksować lub wymieszać ręcznie rózgą z serkiem mascarpone. Śmietanę ubić, dodać cukier waniliowy i delikatnie połączyć z masą serowo-czekoladową. Przełożyć na wystudzoną tartę. Na wierzchu ułożyć maliny, bądź inne owoce, jak np. borówki, lub truskawki. Udekorować listkami mięty i cukrem pudrem. Smacznego! :) Jeśli spodobał ci się
Calzonella.comKrem adwokatowy – Domowe Torty Pyszny, gęsty krem- bez dodatku żelatyny. Idealny do ciast, tortów, lodów lub po prostu- jako smaczny deser. Czy ma jakieś wady? W sumie tylko jedną- jeżeli planujecie siadać za kierownicę, będziecie musieli uważać by nie zjeść go zbyt wiele- a zapewniam Was, że to nie będzie takie łatwe Smacznego! SKŁADNIKI NA ADWOKAT : szklanka cukru(...)śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie [9 g.] śmietan-fix Przepis: ADWOKAT: Dodajemy do żółtek cukier i cukier waniliowy. Ubijamy mikserem, aż do uzyskania kremowej masy. Nie przerywając miksowania- dodajemy mleko skondensowane, pozwalamy całości dobrze się wymieszać, po czym powoli wlewamy alkohol. Miksujemy do momentu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Tak zrobiony adwokat jest gotowy do konsumowania
Domowe Tortyzamrażarce przez 5 minut. Stolnicę posypać obficie mąką. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o grubości 2-3 mm. Obciąć nierówności, a resztę ciasta pokroić na prostokąty 7 cm x 11 cm. Każdy z prostokątów zwinąć w rurkę i ułożyć złożeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nierównościami wyłożyć foremki orzeszkowe lub wyrobić(...)cukrem i zalewą ananasową (lub rumem). Ananasy pokroić na małe kawałeczki (ich wielkość zależy od średnicy wylotu szprycy cukierniczej, którą dysponujecie. Dodać kawałki ananasa do sera. Połączyć z masą. Połowę połówek orzeszków wypełnić masą kremową. Przykryć resztą połówek. Podłużne ciastka ozdobić kremem wyciskanym za pomocą rękawa cukierniczego lub torebki foliowej (krem włożyć do torebki w pobliżu jednego z dolnych rogów
Weekendy w domu i ogrodziePrzepis dla fanów deserów sernikowych:) Są ich, setki, tysiące, miliony :) Jedni faworyzują tradycyjne, ciężkie serniki na cienkim cieście, inni ubóstwiają delikatne, kremowe wariacje. Ja tym razem postanowiłam przetestować sernik w wersji mini, nie korzystając z tradycyjnego mielonego kilkukrotnie twarogu. Bazą i podstawą tego przepisu jest ser mascarpone. Idealny do deserów, znany dobrze w naszych kuchniach :) Tutaj w połączeniu z jogurtem(...)gram 1 białko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru pudru ciastka oreo - 250 g PRZYGOTOWANIE Mascarpone, jogurt, cukier, biały środek z ciastek oreo i mąkę miksujemy na jednolitą masę. Z 1 białka ubijamy pianę. Łączymy delikatnie z masą serową za pomocą łyżki. Ciastka kruszymy i wykładamy do silikonowych foremek na muffiny. Kilka zostawiamy do dekoracji. Na spód
Mój Smak na Życiedziwnie zabrzmi ale naprawdę zapomniałam, że położyłam je na szafce a im były ciemniejsze tym bardziej zlewały się z blatem :) i cóż było zrobić? Dzieci na pytanie o weekendowe ciasto odpowiedziały czekoladowe (Syncio) i szarlotkę (Córcia). Chciałam pogodzić oba smaki i powstał ten oto chlebek. Bardzo wilgotny, niesamowicie smaczny i pachnący. Nawet Małzonowi smakował mimo orzechów, których nie lubi(...)grubo czekolady i orzechów włoskich 1 duża antonówka pokrojona w kostkę Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Keskówkę wykładamy papierem do pieczenia. W misce ucieramy masło z cukrem na puszysta masę. Dodajemy jajka i mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, przyprawy oraz proszek i sodę. Wszystko mieszamy lub miksujemy. Dodajemy rozgniecione banany a następnie orzechy i czekoladę. Mieszamy i łączymy
Dzieje kuchennej WiewióryJeśli chodzi o słodkie menu świąteczne, zazwyczaj pojawia się w nim makowiec , sernik, keks i piernik. Dla mnie keks jest bez konkurencji (to chyba moje ulubione ciasto), szkoda, że do jego przygotowania niezbędne jest masło... Tutaj wersja tradycyjna, ale na blogu znajdziecie również przepis na keks herbaciany . Jutro Mikołajki, koniecznie przygotuj te pyszne i zdrowe pralinki , dla kogoś kogo(...)suszone morele itd.) Wszystkie bakalie zalej wrzątkiem i odstaw na ok. godzinę. Żółtka oddziel od białek, białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem i masłem na kremową masę. Do masy z żółtkami dodaj białka i delikatnie wymieszaj. Wymieszaj odsączone bakalie z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodaj suche składniki do mokrych. Ewentualnie dodaj jeszcze kilka łyżek wody. Piekarnik
Corner With RecipesCalibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Przepis na około 10 babeczek. Składniki: Ciasto: 1 puszka białej fasoli ( 250g) 4 jajka 20g górskiego kakao 30-35g stewii 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wierzch: [ 2 wersje] 1) Tabliczkę czekolady(...)wysypujemy na durszlak, płuczemy kilkakrotnie po bieżącą wodą, gdy spłynie cały płyn przekładamy do miski. Oddzielamy białka od żółtek, które dodajemy do fasoli, dosypujemy kakao. Wszystko blendujemy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem stewii. Przekładamy do masy z fasoli, dodajemy proszek do pieczenia i wszystko mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 180C. Formę na muffinki wykładamy
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Jeszcze jeden, przedostatni już, chleb z mojego ostatniego szaleństwa. Tak jak wspominałem zrobiłem wtedy całą masę fajnych chlebów i mnóstwo słonych rogali. Co widać na zdjęciu na samym dole przepisu. Teraz zatem przedstawię wam chleb półrazowy. Czyli trochę razowy, a trochę nie :) Czyli trochę grubomielonej mąki i trochę zwyczajnej. Jeżeli lubicie pieczywo graham to będziecie zachwyceni tym chlebem. Poza(...)graham (typ 1850) 700 ml letniej wody 4 łyżeczki soli 2 łyżeczki drożdży instant 1 łyżeczka cukru 60 g miękkiego masła Wszystkie składniki łączymy ze sobą w dużej misce. Ciasto będziemy mieszać łyżką, będzie dość rzadkie. Uczciwie, energicznie mieszamy łyżką przez 5 minut aż składniki się dobrze ze sobą połączą. Od razu przekładamy ciasto do natłuszczonej formy i zostawiamy
Marder&Marder ManufacturePrzepis ten pochodzi z książki Siostry Anastazji. Ciasto ma delikatną strukturę i chrupiącą kokosową bezę na wierzchu. Ja dodałam jeszcze do sera opakowanie rodzynek bo lubię to połączenie. Ciasto jest słodkie, dla mnie troszkę za bardzo, więc przy kolejnym jego pieczeniu zmniejszę trochę ilość cukru, ale Was zostawiam z oryginalną wersją :) Składniki: - 1 i 1/2 kg mielonego sera(...)pudrem. Następnie dodajemy po jednym żółtku i po łyżce sera oraz cukier waniliowy, proszek do pieczenia i budyń śmietankowy. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączy z masą serową. Sernik przelewamy do wysmarowanej blachy o wymiarach 25cm x 35 cm i pieczemy w 180 C przez 50 minut. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie ciągle ubijając na najniższych
Zainspirowana w kuchnilubię improwizować w kuchni i wykorzystywać składniki, które mi pozostały w lodówce. Tym razem miałam otwartą puszkę z mleczkiem kokosowym. Ostatnio piekłam ciasto z mleczkiem kokosowym ( ciasto kokosowe ), ale trzeba było dzisiaj wymyślić coś nowego i tak powstał sernik kokosowy na zimno :) Składniki: 400ml mleczka kokosowego żelatyno-fix 5 sztuk(...)wlewamy do mleczka kokosowego i na wolnych obrotach miksujemy aż mleczko z żelatyno-fixem połączy się. Dorzucamy startą czekoladę i ptasie mleczko pokrojone w małą kosteczkę i łyżką mieszamy. Masę wylewamy na biszkopty i wkładamy do lodówki aby dobrze stężała. W tym czasie rozpuszczamy galaretkę w 500ml wody. Gdy galaretka wystygnie i zacznie tężeć wylewamy ją na masę kokosową
Amatorka kuchennapozostałe składniki. Dokładnie wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h). Po tym czasie ciasto wyjąć na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkować na grubość około 1 - 1,3 cm i szklanką o średnicy 7 cm wykrawać pączki. Pączki odkładamy na oprószony mąką blat i zostawiamy(...)mleka kilka kropel zapachu waniliowego Żółtka razem z cukrem utrzeć mikserem. Dodać 50 ml mleka, mąkę, zapach i ponownie zmiksować. Pozostałe mleko zagotować. Do wrzącego mleka wlać przygotowaną wcześniej masę i gotować, cały czas mieszając do zgęstnienia. Gotowy krem przykryć folią spożywczą i wystudzić. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiJadą goście, jadą. Idą, kroczą, się zbliżają. A deser w powijakach. Będzie katastrofa? Nie u mnie!Z rzadko przygotowuję desery, zdecydowanie bardziej wolę upiec jakieś
W kuchni Karmel-itkiziemniaczaną zmieszać i dodać przesianą - delikatnie wymieszać łyżka.Przełożyć do formy wyłożonej papierem i piec przez około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. (Sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem ciasta, czy na pewno jest upieczone.)Zielony krem:900 ml zielonego soku przecierowego (np. Pysio jabłko-banan-kiwi),3 budynie (na pół litra mleka) o smaku śmietankowym.Z soku odlać szklankę(...)lekkiego stężenia. Śmietanę ubić, dodać tężejąca galaretkę i połączyć. 1/3 odłożyć i dodać do niej zmiksowane truskawki - wymieszać.Upieczony i wystudzony spód biszkoptowy przekroić na 3 części. Masę zieloną jeszcze gorącą wylać na pierwszy i drugi spód biszkoptowy. Przykryć trzecim, docisnąć lekko i odstawić w chłodne miejsce do wystygnięcia kremu.Przesmarować cały torcik różowym kremem, na samą górę wyłożyć
Codzienna kuchnia niecodziennawidelcem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 30 minut. Po upieczeniu nie polecam wyciągać ciasta z blaszki, lepiej to zrobić jak już skończymy wszystko, gdyż ciasto jest bardzo kruche, ale to cały urok tego mazurka. POLEWA KAWOWA: 125 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki kardamonu zmielonego 30 g masła 200 g białej(...)kremówka była gorąca, rondelek zestawiłam z ognia, włożyłam masło i połamaną na kosteczki białą czekoladę i energicznie mieszałam do czasu rozpuszczenia składników. Wszystko rozpuściło się ładnie i utworzyło gładką masę. Jeśli komuś masa się rozwarstwi (mnie się to nie zdarzyło nigdy) należy dodać odrobinę kremówki i energicznie wymieszać. Wracając do naszej gładkiej masy wylewamy ją na upieczony spód i wstawiamy
Blondynka Gotuje