Schłodzić ponownie w lodówce przez 30 min. Następnie ciasto oprószyć mąką, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi, fasolą lub ryżem. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, wstawić ciasto i piec 15 min. W czasie podpiekania spodu przygotować krem. Krem 1 cytryna, wyszorowana 2 jajka szczypta soli 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią opakowanie(...)cytryny i mąkę, zmiksować delikatnie, tylko do połączenia składników. Figi umyć i każdą przekroić na pół. Po 15 min. podpiekania wyjąć spód, usunąć papier wraz z obciążnikami. Wylać cytrynową masę serową i ułożyć figi, posypać migdałami. Piec kolejne 30-35 min. w 180 st. C. Ostudzić
Słodkie inspiracjebiszkopt - kwaśny dżem - krem - polewa z gorzkiej czekolady (lub 1-2 łyżki oleju kokosowego + 1 łyżka kakao + 1-2 łyżki mleka roślinnego + odrobina cukru, energicznie wymieszać, od razu polać ciasto) - owoce jagodowe do dekoracji. Składniki na biszkopt, forma ok. 28 cm średnicy (raczej nie mniejsza): 1/3 szklanki oleju ¾ szklanki mleka roślinnego 4 łyżki cukru 1 szklanka mąki pszennej(...)dodaj mąki z proszkiem do pieczenia, kakao i szczyptą soli, wymieszaj. Następnie wlej mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj łyżką. Na sam koniec dodaj ocet, znów wymieszaj. Wlej masę do natłuszczonej formy. Piecz około 25 minut. Wyłącz piekarnik, pozostaw biszkopt w środku jeszcze na 15 minut. Składniki na krem (udoskonalony budyń jaglany): 1/3 szklanki kaszy jaglanej
Qlinarnie i QlinarnieKrólowa serników znów wkracza do akcji! Co tym razem? Sernik z białą czekoladą i malinami. Mistrzowskie połączenie, które sprawia, że nie sposób skończyć na jednym kawałku
Ostra na Słodkomożna je zrobić w kształcie serduszek czy po prostu okrągłe. Oprószone cukrem pudrem i udekorowane delikatnym kwiatkiem będą pięknie prezentowały się na stole komunijnym czy na ślubie. Ciasto: 4 jajka, 100g mąki pszennej, 100g cukru pudru, łyżka cukru waniliowego. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, odstawić na bok. Żółtka utrzeć(...)cukru, 2 budynie śmietankowe, 200g masła. 400ml mleka zagotować wraz z cukrem. W reszcie mleka rozrobić budynie. Wlać na gotujące się mleko i energicznie mieszać, aż masa całkowicie zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puch, stale ucierając, dodawać powoli po łyżce zimnego budyniu. Masą przekładać ciastka. Oprószyć cukrem pudrem oraz udekorować cukrowymi kwiatkami
Z miłości do słodkościMoje pierwsze trufle i na pewno nie ostatnie. Są idealne również na prezent. Składniki: - 4 wafle Lusette czekoladowe - 4 wafle Lusette mleczne - 250 g
Kulinarne życieżurawiny - 2 łyżki masła orzechowego - 1 cukier waniliowy Wykonanie: Daktyle i żurawinę zmiksuj blenderem. Masło stop w rondelku dodaj wszystkie pozostałe składniki, masę ugnieć tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę. W dłoniach formuj kule i odkładaj na kratkę. Wstaw do lodówki na 20 minut. POLEWA CZEKOLADOWA: - 1 tabliczka gorzkiej czekolady - 1/4 szklanki mleka - 1 łyżka kakao Całość zagotuj(...)miodu - 1 jajko XL - 2 łyżeczki sody - 2 łyżki kakao - 60 g przyprawy do piernika bez mąki w składzie - 120 g margaryny W/w składniki zagnieć na jednolite, gładkie ciasto. Wstaw do lodówki na 15 minut. Rozwałkuj na cienki blat, wycinaj foremką pierniki i piecz przez 12 do 20 minut w piekarniku na złoty kolor. Temp. 170 stopni C, grzanie dół
SMYKWKUCHNIKochani, tym razem coś prosto z Ameryki! U nas ciasto przybrało kształt foremek, w których zostało zrobione. A w środku dla wszystkich smakoszy tego wypieku - niespodzianka: płynna czekolada. Z każdym kawałkiem chce się więcej i więcej... Aż w końcu osiągamy ten moment, w którym czekolada sprawia, że w głowach pojawia się zdanie: "chwilo trwaj". Brownie z płynną czekoladą Porcja(...)Czekoladę pokruszyć, masło posiekać i rozpuścić w metalowej miseczce, umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą, ostudzić. Ubić jajka, dodać cukier, miskować. Dodać mąkę, miksować. Wymieszać z masą czekoladową. Foremki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Masę rozlać do foremek. Piec 20 minut w 200 stopniach. Propozycja podania: ciepłe brownie z lodami waniliowymi
Kuchnia smakówŚwięto Mamy wymaga wyjątkowej oprawy. Tego dnia szczególnie zadbajmy o to , aby Nasze Mamy poczuły się wyjątkowo. Ja po raz pierwszy ,,bawiłam " się w takie torty
Z Majeczką w kuchniNa pierwszy rzut oka szpinak i karkówka, to niekonwencjonalne połączenie. Jednak dostaliśmy od Mamy soczysty, pieczony karczek i postanowiłam go wykorzystać do dzisiejszego śniadania, a że
Ania i Marcin gotująSerniczki z galaretką zawsze cieszą się dużym powodzeniem. Szybko znikają z talerza zwłaszcza gdy podajemy je dzieciom. Są proste w przygotowaniu i do tego dzięki kolorowym
Monia miesza i gotujeMuffinki bananowe są proste i szybkie w przygotowaniu, zachwycą smakiem i zapachem. Uwielbiam smakowe eksperymenty z muffinkami bo można dosłownie dodać wszystko co się lubi. Składniki
Smaczne PotrawyBardzo prosty przepis na tradycyjny sernik. Składniki: 7 szklanek zmielonego sera 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 szklanki cukru pudru 1 szklanka masła 9 jajek 1 cytryna
Tradycyjna KuchniaSernik z likierem truskawkowym smakuje po prostu bosko. Od razu przywołuje wspomnienia świeżych truskawek i beztroskiego lata. Idealny na jesienne chłodne wieczory. Składniki: (foremka 23cm
Gotowanie i blogowanieszarej rzeczywistości. Wszystko co dobre, szybko się kończy - a szkoda. Jeżeli macie zamiar przyszykować coś słodkiego na romantyczny, walentynkowy wieczór, lecz nie macie wystarczająco czasu by upiec ciasto czy przyrządzić inny pracochłonny deser - mam dla Was propozycję! Szybkim, prostym deserem na każdą okazję są trufle. Pyszne, na jeden kęs, akurat do lampki wina(...)studzimy. Buraki rozdrabniamy w młynku lub malakserze na drobny proszek, a nawet pył. Mascarpone chwilę rozrabiamy mikserem. Ciepłą czekoladę łączymy z mascarpone, by składniki dokładnie się wymieszały. Tak przygotowaną masę przekładamy na 1-2h do lodówki. Po tym czasie za pomocą łyżeczki nabieramy schłodzoną masę i szybko tworzymy zgrabne, lub mniej, kuleczki (musimy robić to dość sprawnie, gdyż
Be Fit Be StrongPlacuszki na osłodę brzydkich dni które niedługo zamienią się w piękną białą zimę. Placuszki karmelowe z sosem waniliowym Składniki: - 50 g czekolady karmelowej - 2 jajka
Kulinarne życie