Składniki : • 1 kg twarogu sernikowego (zmielonego, z wiaderka) • 1 mała paczka (ok. 100 g) biszkoptów • 600 g truskawek • 1 galaretka truskawkowa • 2 łyżki żelatyny • 1/2 szklanki
KUCHNIA POLSKADomowe lody kokosowe z nutellą to smaczne lody, które przygotujecie bez jajek i bez użycia maszyny do lodów. Dzięki prażonym wiórkom kokosowym lody uzyskują głębie smaku
Oryginalny smakWreszcie natrafiłyśmy na dość starą recenzję, która już dawno powinna się tutaj pojawić więc nadrabiamy to :) Na te chlebki trafiłyśmy zupełnie przypadkiem kiedy to w TK
Candy PandasDzisiaj propozycja śniadaniowa. Omlet ze szparagami, wędzonym boczkiem i parmezanem. Prosty przepis na wykorzystanie zielonych szparagów i oczywiście jajek. Polecam na dobry początek dnia Składniki: 2
Oryginalny smakLubię eksperymentować ze smakami. Zawsze powtarzam, że najwyżej będzie niesmaczne. Jednak częściej eksperymenty kulinarne zaskakują pozytywnie i zapisują się w rozdziale do powtórzenia. Tym razem padło
Emskie SmakiCzy jest ktoś, kto nie lubi tych wafelków? Myślę, że nie Można je w bardzo łatwy sposób przygotować w domu. Nie potrzebujemy do tego wielu składników
Ania i Marcin gotująPyszny sernik, łatwy w przygotowaniu, idealny na nadchodzący sezon owocowy. Świetnie smakuje ze wszystkimi owocami. SKŁADNIKI (tortownica 22 cm) 1 kg serka mielonego np. z wiaderka
RAROSSAWiem, wiem pomyślicie, że oszalałam, w środku lata podaję przepis na Wielkanocny deser. Swoją drogą macie pomysł na urlop? A może polskie morze? Jeżeli tak, to
moj przepis naSobotnia inspiracja z odrobiną słodkości, ale z umiarem. Czyli placki marchewkowe z bananami, daktylami i aromatycznym cynamonem. Jedliście już takie? Jeśli nie, to polecam
kulinarnyJaSkładniki na około 24 pralinki: 200 g czekolady mlecznej 70 g wiórków kokosowych 40 ml śmietany kremówki25 g cukru pudru 25 g masła kilka kropli aromatu
Świat CiastaWyglądam przez szybę zza białej firanki. Wiatr targa konarami drzew, przepędza chmury po niebie, utrudnia loty krukom.Wieje, szaleje, nagle przestaje. Zupełnie, jakby zatrzymał się czas. Przyglądam
W kuchni Karmel-itkijajka przekroić na pół i delikatnie wyjąć ze środka żółtka. Do miseczki wrzucić 1 łyżkę majonezu (nie za czubatą) oraz żółtka i dokładnie je utrzeć ze sobą na jednolitą masę (można rozgnieść widelcem lub łyżką). Następnie dodać posiekane rzodkiewki, ogórka i szczypiorek, doprawić do smaku solą i pieprzem, a na koniec dokładnie wymieszać. Białka jajek poukładać na talerzyku(...)zaliczamy szczególnie jajka faszerowane suszonymi pomidorami . Jeśli szukacie więcej inspiracji na nadchodzącą Wielkanoc, to polecam zajrzeć tutaj po nasze przepisy: Sałatki na Wielkanoc; Babka majonezowa – przepis ; Jajka zapiekane w cieście francuskim ; Ciasteczka ‘jajka sadzone’ . Na Wielkanoc (tuż obok babek i mazurków) nie zabraknie również u nas takich popularnych ciast jak: 3 bit bez pieczenia , szarlotka na kruchym cieście , murzynek
Kulinarne Przebojeochotę na solidne śniadanie , a nie wiadomo co wciągnąć . Wtedy dobrym pomysłem jest omlet z dodatkami . W tym konkretnym przypadku z pieczarkami , bekonem i świeżym pomidorkiem Nie jest to ciasto, na rasowy omlet , bo ono było by zbyt delikatne , ale jest pyszne . Mój M. uwielbia omlety , każdy bez wyjątku , a im bardziej wypasione , tym lepiej Dzieci też nigdy nimi(...)dwóch kolorach ,będzie apetyczniej ) szczypta ziół prowansalskich sól do smaku szczypiorek do dekoracji tłuszcz do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jajka roztrzepujemy trzepaczką, razem z mlekiem . Po uzyskaniu jednolitej masy , dodajemy sól , mąkę i ponownie ubijamy trzepaczką . Na patelni ,podsmażamy pieczarki z pokrojonym boczkiem i cebulką , zdejmujemy na talerzyk . Na rozgrzany tłuszcz , wylewamy masę na omlet i smażymy do momentu
Ogrodnik w podróżyCiasto tort. Wilgotne ciasto zawdzięczamy dodatkowi jogurtu, który z dodatkiem masła nadaje ciastu ciężkości i wilgotności. Krem wykonany jest z kremowej śmietanki z dodatkiem serka mascarpone, a całość udekorowana karmelem. Pycha! Składniki na biszkopt: 250 g masła 320 g drobnego cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 4 jaja 370 g mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki kakaa 1 łyżeczka proszku(...)cukru pudru Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Suche składniki poza cukrami połączyć razem. Przesiać. Jogurt, cukry, roztopione wystudzone masło oraz jaja mieszać do uzyskania jednolitej masy. Stoniowo dodawać przesiane suche składniki. Całość przełożyć do formy średnicy 24cm. Piec przez około 50 minut w 160oC Wykonanie masy śmietankowej: Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone
Słodki Zakątekbiszkopt zostanie upieczony i wystygnie, delikatnie oddzielić nożykiem. Piec w temperaturze 160 -170 stopni około 35-40 minut ( w zależności od piekarnika) do suchego patyczka. (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy, znaczy że biszkopt gotowy) Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Biszkopty możecie upiec nawet(...)palnika. Dodać białą czekoladę i odstawić na 2 minuty, następnie zamieszać do roztopienia sie czekolady. Wystudzić i wstawić do lodówki na 12 godzin lub na całą noc. Schłodzoną masę czekoladową ubić. Nie ubijać za długo aby krem się nie zważył. Zrobić dzień wcześniej galaretkę truskawkową (według przepisu na opakowaniu). Wlać ją do okrągłego naczynia, rozmiarem podobnym
Piekarz-Kucharz-Garkotłuksię zepsuć. Ja pamiętam doskonale swoje pierwsze brownie i muszę przyznać, że umiem zepsuć, ale i naprawić :) Częstuję Was brownie wegańskim, inspirowanym przepisem Jamiego Oliviera. Wegańskie brownie Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości , Wege Porcje 12 Składniki 200 g gorzka czekolada bezmleczna 230 ml mleko migdałowe 130 g erytrol 60 g pistacje obrane 40 g orzechy pekan 5 łyżka olej(...)kąpieli wodnej razem z erytrolem. Gdy czekolada się rozpuści dodajemy olej i mieszamy tak długo, aż erytrol się rozpuści. Następnie dodajemy mleko i mieszamy do czasu uzyskania gładkiej masy. Do czekoladowej masy dodajemy partiami suche składniki, ciągle mieszając. Masę przelewamy do kwadratowej formy o boku 20 cm. Pieczemy w 180 st. C przez
KucharzycaCóż można zrobić z pozostałych ziemniaków z obiadu? Można usmażyć kotlety ziemniaczane, ugotować kopytka i zapewne wiele innych ciekawych potraw. Ja połączyłam dwa w jednym czyli ciasto jak na kopytka tyle, że nie były one gotowane tylko smażone. I jeszcze jeden ważny element a mianowicie to, że nadziałam je farszem pieczarkowym. Składniki: ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków (przepuszczonych(...)smaku. Wystudzić. Ziemniaki przełożyć do miski, podzielić na cztery części. Jedną część wyjąć i w to miejsce wsypać mąkę. Dodać tą 1/4 część oraz jajko. Połączyć składniki. Łyżką nabrać masę ziemniaczaną i w dłoni rozpłaszczyć ją. Na środek nałożyć farszu, złożyć na pół jak pieroga i skleić. Uformować kotlecika.Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor
Amatorka kuchennawykrawanie ciasteczek muszę mieć wenę. I czas oczywiście. Ale kiedy potrzebuję upiec coś na szybko do kawy czy herbaty, wybieram takie przepisy, które wymagają jedynie wyłożenia ciasta łyżką lub uformowania ręcznego. Te ciasteczka są dla mnie zupełną nowością, bo nigdy nie piekłam takich na bazie zmielonego słonecznika. Są naprawdę mocno słonecznikowe (chociaż po degustacji usłyszałam: "a to z sezamem(...)stewii 3 łyżki erytrolu (można dać więcej, jeśli lubicie słodsze) Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Słonecznik zmielić na mąkę i połączyć z cukrem oraz jajkiem i żółtkiem. Łyżką nabierać masę, następnie formować w kulkę wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczyć (grubość około 1,5 cm) i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 12-15 minut. źródło przepisu
FitKotJeśli ciasto za bardzo się klei, należy dodać mąki. Jeśli z kolei ciasto się nie klei, należy dodać wody. Nastawiłam lekko posoloną wodę w wysokim garnku. W międzyczasie rozwałkowałam ciasto, podsypując mąka gryczaną. Wykroiłam kółka, nałożyłam farsz i sklejałam pierogi, zagniatając na brzegach. Tak przygotowane pierogi wrzuciłam do wrzątku i gotowałam ok. 3 minut od wypłynięcia do góry. Ugotowane pierogi(...)lekko posoloną wodą wrzuciłam ziemniaki i soczewicę. Po ugotowaniu do miękkości odlałam wodę. Ziemniaki i soczewicę przełożyłam do miski, dodałam obraną cebulkę i zmiksowałam za pomocą blendera na jednolitą masę. Dodałam sól i pieprz do smaku
nietadietamąkę i sól. Zagnieść ciasto i uformować kulę. Można włożyć do lodówki, ale nie trzeba. Dno i boki formy do tarty, o średnicy ok. 24 cm wylepić równomiernie ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 12-15 minut, aż nabierze złocistego koloru. Zostawiamy do przestudzenia. *W przypadku tarty pieczonej z nadzieniem czas pieczenia jest zależny od wypełnienia, zazwyczaj jest(...)mogą być mrożone) Czekoladę roztopić nad gorącą kąpielą wodną, lekko wystudzić i zmiksować lub wymieszać ręcznie rózgą z serkiem mascarpone. Śmietanę ubić, dodać cukier waniliowy i delikatnie połączyć z masą serowo-czekoladową. Przełożyć na wystudzoną tartę. Na wierzchu ułożyć maliny, bądź inne owoce, jak np. borówki, lub truskawki. Udekorować listkami mięty i cukrem pudrem. Smacznego! :) Jeśli spodobał ci się
Calzonella.comKrem adwokatowy – Domowe Torty Pyszny, gęsty krem- bez dodatku żelatyny. Idealny do ciast, tortów, lodów lub po prostu- jako smaczny deser. Czy ma jakieś wady? W sumie tylko jedną- jeżeli planujecie siadać za kierownicę, będziecie musieli uważać by nie zjeść go zbyt wiele- a zapewniam Was, że to nie będzie takie łatwe Smacznego! SKŁADNIKI NA ADWOKAT : szklanka cukru(...)śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie [9 g.] śmietan-fix Przepis: ADWOKAT: Dodajemy do żółtek cukier i cukier waniliowy. Ubijamy mikserem, aż do uzyskania kremowej masy. Nie przerywając miksowania- dodajemy mleko skondensowane, pozwalamy całości dobrze się wymieszać, po czym powoli wlewamy alkohol. Miksujemy do momentu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Tak zrobiony adwokat jest gotowy do konsumowania
Domowe Tortyzamrażarce przez 5 minut. Stolnicę posypać obficie mąką. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o grubości 2-3 mm. Obciąć nierówności, a resztę ciasta pokroić na prostokąty 7 cm x 11 cm. Każdy z prostokątów zwinąć w rurkę i ułożyć złożeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nierównościami wyłożyć foremki orzeszkowe lub wyrobić(...)cukrem i zalewą ananasową (lub rumem). Ananasy pokroić na małe kawałeczki (ich wielkość zależy od średnicy wylotu szprycy cukierniczej, którą dysponujecie. Dodać kawałki ananasa do sera. Połączyć z masą. Połowę połówek orzeszków wypełnić masą kremową. Przykryć resztą połówek. Podłużne ciastka ozdobić kremem wyciskanym za pomocą rękawa cukierniczego lub torebki foliowej (krem włożyć do torebki w pobliżu jednego z dolnych rogów
Weekendy w domu i ogrodziePrzepis dla fanów deserów sernikowych:) Są ich, setki, tysiące, miliony :) Jedni faworyzują tradycyjne, ciężkie serniki na cienkim cieście, inni ubóstwiają delikatne, kremowe wariacje. Ja tym razem postanowiłam przetestować sernik w wersji mini, nie korzystając z tradycyjnego mielonego kilkukrotnie twarogu. Bazą i podstawą tego przepisu jest ser mascarpone. Idealny do deserów, znany dobrze w naszych kuchniach :) Tutaj w połączeniu z jogurtem(...)gram 1 białko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru pudru ciastka oreo - 250 g PRZYGOTOWANIE Mascarpone, jogurt, cukier, biały środek z ciastek oreo i mąkę miksujemy na jednolitą masę. Z 1 białka ubijamy pianę. Łączymy delikatnie z masą serową za pomocą łyżki. Ciastka kruszymy i wykładamy do silikonowych foremek na muffiny. Kilka zostawiamy do dekoracji. Na spód
Mój Smak na Życiedziwnie zabrzmi ale naprawdę zapomniałam, że położyłam je na szafce a im były ciemniejsze tym bardziej zlewały się z blatem :) i cóż było zrobić? Dzieci na pytanie o weekendowe ciasto odpowiedziały czekoladowe (Syncio) i szarlotkę (Córcia). Chciałam pogodzić oba smaki i powstał ten oto chlebek. Bardzo wilgotny, niesamowicie smaczny i pachnący. Nawet Małzonowi smakował mimo orzechów, których nie lubi(...)grubo czekolady i orzechów włoskich 1 duża antonówka pokrojona w kostkę Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Keskówkę wykładamy papierem do pieczenia. W misce ucieramy masło z cukrem na puszysta masę. Dodajemy jajka i mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, przyprawy oraz proszek i sodę. Wszystko mieszamy lub miksujemy. Dodajemy rozgniecione banany a następnie orzechy i czekoladę. Mieszamy i łączymy
Dzieje kuchennej WiewióryJeśli chodzi o słodkie menu świąteczne, zazwyczaj pojawia się w nim makowiec , sernik, keks i piernik. Dla mnie keks jest bez konkurencji (to chyba moje ulubione ciasto), szkoda, że do jego przygotowania niezbędne jest masło... Tutaj wersja tradycyjna, ale na blogu znajdziecie również przepis na keks herbaciany . Jutro Mikołajki, koniecznie przygotuj te pyszne i zdrowe pralinki , dla kogoś kogo(...)suszone morele itd.) Wszystkie bakalie zalej wrzątkiem i odstaw na ok. godzinę. Żółtka oddziel od białek, białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem i masłem na kremową masę. Do masy z żółtkami dodaj białka i delikatnie wymieszaj. Wymieszaj odsączone bakalie z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodaj suche składniki do mokrych. Ewentualnie dodaj jeszcze kilka łyżek wody. Piekarnik
Corner With RecipesCalibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Przepis na około 10 babeczek. Składniki: Ciasto: 1 puszka białej fasoli ( 250g) 4 jajka 20g górskiego kakao 30-35g stewii 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wierzch: [ 2 wersje] 1) Tabliczkę czekolady(...)wysypujemy na durszlak, płuczemy kilkakrotnie po bieżącą wodą, gdy spłynie cały płyn przekładamy do miski. Oddzielamy białka od żółtek, które dodajemy do fasoli, dosypujemy kakao. Wszystko blendujemy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem stewii. Przekładamy do masy z fasoli, dodajemy proszek do pieczenia i wszystko mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 180C. Formę na muffinki wykładamy
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Jeszcze jeden, przedostatni już, chleb z mojego ostatniego szaleństwa. Tak jak wspominałem zrobiłem wtedy całą masę fajnych chlebów i mnóstwo słonych rogali. Co widać na zdjęciu na samym dole przepisu. Teraz zatem przedstawię wam chleb półrazowy. Czyli trochę razowy, a trochę nie :) Czyli trochę grubomielonej mąki i trochę zwyczajnej. Jeżeli lubicie pieczywo graham to będziecie zachwyceni tym chlebem. Poza(...)graham (typ 1850) 700 ml letniej wody 4 łyżeczki soli 2 łyżeczki drożdży instant 1 łyżeczka cukru 60 g miękkiego masła Wszystkie składniki łączymy ze sobą w dużej misce. Ciasto będziemy mieszać łyżką, będzie dość rzadkie. Uczciwie, energicznie mieszamy łyżką przez 5 minut aż składniki się dobrze ze sobą połączą. Od razu przekładamy ciasto do natłuszczonej formy i zostawiamy
Marder&Marder ManufacturePrzepis ten pochodzi z książki Siostry Anastazji. Ciasto ma delikatną strukturę i chrupiącą kokosową bezę na wierzchu. Ja dodałam jeszcze do sera opakowanie rodzynek bo lubię to połączenie. Ciasto jest słodkie, dla mnie troszkę za bardzo, więc przy kolejnym jego pieczeniu zmniejszę trochę ilość cukru, ale Was zostawiam z oryginalną wersją :) Składniki: - 1 i 1/2 kg mielonego sera(...)pudrem. Następnie dodajemy po jednym żółtku i po łyżce sera oraz cukier waniliowy, proszek do pieczenia i budyń śmietankowy. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączy z masą serową. Sernik przelewamy do wysmarowanej blachy o wymiarach 25cm x 35 cm i pieczemy w 180 C przez 50 minut. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie ciągle ubijając na najniższych
Zainspirowana w kuchnilubię improwizować w kuchni i wykorzystywać składniki, które mi pozostały w lodówce. Tym razem miałam otwartą puszkę z mleczkiem kokosowym. Ostatnio piekłam ciasto z mleczkiem kokosowym ( ciasto kokosowe ), ale trzeba było dzisiaj wymyślić coś nowego i tak powstał sernik kokosowy na zimno :) Składniki: 400ml mleczka kokosowego żelatyno-fix 5 sztuk(...)wlewamy do mleczka kokosowego i na wolnych obrotach miksujemy aż mleczko z żelatyno-fixem połączy się. Dorzucamy startą czekoladę i ptasie mleczko pokrojone w małą kosteczkę i łyżką mieszamy. Masę wylewamy na biszkopty i wkładamy do lodówki aby dobrze stężała. W tym czasie rozpuszczamy galaretkę w 500ml wody. Gdy galaretka wystygnie i zacznie tężeć wylewamy ją na masę kokosową
Amatorka kuchennapozostałe składniki. Dokładnie wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h). Po tym czasie ciasto wyjąć na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkować na grubość około 1 - 1,3 cm i szklanką o średnicy 7 cm wykrawać pączki. Pączki odkładamy na oprószony mąką blat i zostawiamy(...)mleka kilka kropel zapachu waniliowego Żółtka razem z cukrem utrzeć mikserem. Dodać 50 ml mleka, mąkę, zapach i ponownie zmiksować. Pozostałe mleko zagotować. Do wrzącego mleka wlać przygotowaną wcześniej masę i gotować, cały czas mieszając do zgęstnienia. Gotowy krem przykryć folią spożywczą i wystudzić. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiJadą goście, jadą. Idą, kroczą, się zbliżają. A deser w powijakach. Będzie katastrofa? Nie u mnie!Z rzadko przygotowuję desery, zdecydowanie bardziej wolę upiec jakieś
W kuchni Karmel-itkiziemniaczaną zmieszać i dodać przesianą - delikatnie wymieszać łyżka.Przełożyć do formy wyłożonej papierem i piec przez około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. (Sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem ciasta, czy na pewno jest upieczone.)Zielony krem:900 ml zielonego soku przecierowego (np. Pysio jabłko-banan-kiwi),3 budynie (na pół litra mleka) o smaku śmietankowym.Z soku odlać szklankę(...)lekkiego stężenia. Śmietanę ubić, dodać tężejąca galaretkę i połączyć. 1/3 odłożyć i dodać do niej zmiksowane truskawki - wymieszać.Upieczony i wystudzony spód biszkoptowy przekroić na 3 części. Masę zieloną jeszcze gorącą wylać na pierwszy i drugi spód biszkoptowy. Przykryć trzecim, docisnąć lekko i odstawić w chłodne miejsce do wystygnięcia kremu.Przesmarować cały torcik różowym kremem, na samą górę wyłożyć
Codzienna kuchnia niecodziennawidelcem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 30 minut. Po upieczeniu nie polecam wyciągać ciasta z blaszki, lepiej to zrobić jak już skończymy wszystko, gdyż ciasto jest bardzo kruche, ale to cały urok tego mazurka. POLEWA KAWOWA: 125 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki kardamonu zmielonego 30 g masła 200 g białej(...)kremówka była gorąca, rondelek zestawiłam z ognia, włożyłam masło i połamaną na kosteczki białą czekoladę i energicznie mieszałam do czasu rozpuszczenia składników. Wszystko rozpuściło się ładnie i utworzyło gładką masę. Jeśli komuś masa się rozwarstwi (mnie się to nie zdarzyło nigdy) należy dodać odrobinę kremówki i energicznie wymieszać. Wracając do naszej gładkiej masy wylewamy ją na upieczony spód i wstawiamy
Blondynka Gotujeefekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Babeczki wyglądają cudnie, w pracy ponoć zrobiły furorę, i odezwały się niezadowolone głosy, że nie ma szans na dokładkę. Mam już zamówienie na kolejne ciasto, ale najpierw muszę się poczuć mniej przeziębiona...Babeczki marchewkowo-orzechowe z lukremSkładniki:(na 12 sztuk)100 g marchwi75 g mielonych orzechów laskowych125 g miękkiego masła125 g cukru trzcinowego2 jajka50(...)spożywczy w paścieczerwony barwnik spożywczy w paścieMarchewki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem i orzechami. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Następnie partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Dodać marchewkę, zmiksować.Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami
Pożeraczka, czyli raz adobrzepiec ciasto marchewkowe, ale gdy mój wzrok padł na kupionego wczoraj batata pomyślałam, że dodanie go zamiast marchewki powinno sprawić, że konsystencja ciasta będzie lżejsza, a smak łagodniejszy. Rzeczywiście ciasto j est delikatne, puszyste i sprężyste, a jednocześnie wilgotne. Aż trudno uwierzyć, że nie ma w nich ani odrobiny jajka. Takiej konsystencji i smaku długo szukałam. Jestem tak nim zachwycona(...)łyżeczki cynamon (niekoniecznie) 1/3 łyżeczki Przygotowanie: Batata ugotować w całości, bez obierania go ze skórki. (około 30 minut) Po ugotowaniu obrać i zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne i zmiksować razem z batatem. Dodać cukier, olej, cynamon i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ilość mąki uzależniona jest od wielkości i stopnia wilgotności batata
głodny alergik