ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:2336/3191)

Ciasto z truskawkami - bez cukru - pełnoziarniste 265

Szybkie, nieskomplikowane ciasto z pełnoziarnistej mąki orkiszowej, słodzone ksylitolem. Idealne nie tylko dla diabetyków. Polecam 😉 SKŁADNIKI: 2 duże jajka 5 dag ksylitolu 8 dag mąki orkiszowej pełnoziarnistej ( ok. 3/4 szklanki) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka domowego aromatu cytrynowego 2,5 łyżki oleju o neutralnym smaku 20 dag truskawek WYKONANIE: Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia(...)pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Jajka ubić z ksylitolem na jasną pianę. Dodać mąkę z proszkiem, wymieszać na małych obrotach. Dolać olej i aromat cytrynowy, ponownie wymieszać. Masę przelać do przygotowanej tortownicy, na wierzchu rozłożyć truskawki. Od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut, do suchego patyczka

Kuchenne zapiski Edyty
Fit placki z kalarepą i marchewką 224

jeszcze jabłko Mam nadzieję, że pomysł wam się spodoba i spróbujecie kiedyś je zrobić Jeśli macie ochotę na więcej przepisów z kalarepą, sprawdźcie koniecznie mój ostatni wpis , czyli pyszne ciasto. Polecam też profil bloga na Facebooku i Instagramie – wtedy nie przegapicie żadnego z przepisów pojawiających się na fitkot.pl Fit placki z kalarepą i marchewką 9-10 sztuk 2 niewielkie(...)klarowane Kalarepę i marchewkę po obraniu zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać przyprawy i zioła oraz mąkę. Wymieszać. Na koniec wbić jajka i dokładnie połączyć z resztą składników. Masę podzielić na około 9-10 części i smażyć (na małym ogniu) na niewielkiej ilości oleju kokosowego (można też użyć masła klarowanego) z dwóch stron.   Artykuł Fit placki z kalarepą

Fitkot
Stefanka – szybkie ciasto bez pieczenia 2052

można się nasycić na bardzo długo. To wszakże grysik kakaowy, tyle, że gęstszy i pyszniejszy;) Konsystencję ma idealną, smak również, więc jak dla mnie 10/10;) Oczywiście rozpatrywane w kategorii ciast zwyczajnych/tygodniowych… Chociaż, jakby się uprzeć, to i na jakąś uroczystość mogłoby być – np dziecięce urodziny, A Co!;) 250 g herbatników 1 litr mleka 150 g kaszy manny błyskawicznej(...)koniec dodajemy cukier oraz kakao, mieszamy. Następnie wlewamy 1 litr mleka i zagotowujemy. Tuż przed momentem wrzenia zaczynamy powoli wsypywać kaszę mannę, cały czas mieszamy. Gotujemy do czasu aż masa wyraźnie zgęstnieje. Zdejmujemy z palnika i wsypujemy grubo posiekane orzechy włoskie, mieszamy. Masę dzielimy na 3 części. Pierwszą część przelewamy do blaszki, na herbatniki, wyrównujemy. Wykładamy kolejną warstwę ciastek. Wylewamy

Smaki Na Talerzu
SEROWO-KAWOWE CIASTO Z INKĄ – bez pieczenia! 1983

gości będą na suto zastawionych stołach. Zainspirowana moją ukochaną kawą INKA przygotowałam dla Was jeszcze jeden smakołyk, który może zagościć nie tylko na Waszym świątecznym albo noworocznym stole! Pyszne ciasto serowo-kawowe na biszkoptach, bez pieczenia. Niesamowicie łatwe do zrobienia, szybkie i pyszne! Swoim smakiem przypomina moje ukochane tiramisu i jest idealny dodatkiem do filiżanki ulubionej INKI. Wielbiciele tych smaków(...)PRZYRZĄDZENIA : Kawę INKA zalewamy 1 szkl gorącej wody, dokładnie mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w ok. 0,5 szkl ( nie więcej ) zimnej wody , dokładnie mieszamy, odstawiamy do napęcznienia. Przed dodaniem o masy podgrzewamy. Blachę ( u mnie 20×24 ) wykładamy folią spożywczą, układamy zanurzane w kawie biszkopty. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy masło, a następnie łyżka po łyżce dodajemy

Ostra na Słodko
Chlebek jaglany z jabłkiem 161

rozwiązaniem na zastąpienie słodyczy.  Ten przepis jest połączeniem chleba na słodko i ciasta jabłkowego. Owoc dodaje tu wilgotności i smaku (chodź jest go niewiele, dlatego nie jest to ciasto). Wypróbowałam go z dodatkiem domowego śliwkowego dżemu a innym razem z masłem orzechowym i przyznam, że zakochałam się w tych połączeniach😍 Ogólnie sam chlebek jest również smaczny, ale wiadomo(...)ścieramy na tarce o grubych oczkach i odciskamy w soku. 3. Do większej miski wrzucamy wszystko i mieszamy do połączenia składników.  4. Formę wykładamy papierem do pieczenia, nakładamy masę i pieczemy 60 min 180 stopni. Polecam posypać cukrem pudrem (u mnie zmielony słodzik) Wartość odżywcza: 1304 kcal

Zdrowie i pysznie na talerzu
Serowe cappucino bez pieczenia 395

Dziś Międzynarodowy Dzień Kawy. Więc świętujemy:) Jako fanka wszystkiego co kawowe co raz znajduję okazję na wypróbowanie nowego przepisu na ciasto o tym smaku. To ciasto jest wprost rewelacyjne, nietrudne a smak nieziemski. Polecam zrobić od razu z podwójnej porcji. Pychotka Składniki: 2 opakowania okrągłych biszkoptów 200g masła 3 żółtka 4 łyżki cukru pudru2 szklanki mleka w proszku 500g sera(...)szklanki zimnej wody, zostawiamy do napęcznienia, rozpuszczamy w mikrofali cały czas obserwując i odstawiamy do przestudzenia. Małą formę wykładamy folią spożywczą. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Masło ucieramy i nie przerywając ucierania dodajemy ubite żółtka. Łyżka po łyżce dodajemy ser biały, a następnie wsypujemy mleko w proszku. Dokładnie miksujemy. Dodajemy ostudzoną żelatynę i jeszcze raz mieszamy. Układamy

Cukiernia Pychotki
Sernik z musem z gruszek 180

uwagę ich naturalną słodycz, gdyż dojrzałe gruszki są zazwyczaj bardzo słodkie i łatwo przesadzić z ilością cukru. Próbowaliście już sernika z gruszkami? Jeśli nie, to zachęcam, będziecie zachwyceni - idealne ciasto na niedzielę. Składniki na sernik z musem z gruszek: (forma o średnicy 28 cm) 1 kg sera białego twarogowego mielonego  1 szklanka cukru pudru  3 jajka(...)masła  Dodatkowo: Płatki z migdałów do dekoracji  Jak przygotować sernik z musem z gruszek?  Spód:  Herbatniki rozkruszyć blenderem i wymieszać z roztopionym masłem, powinna powstać masa przypominająca mokry piasek.  Spód foremki wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić masą z herbatników. Masę wyrównać i docisnąć do dna łyżką.  Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem pudrem

Kuchcik gotuje
Sernik na zimno z dżemem 269

serniczek stanowi wspaniałą odmianę do ciasta pieczonego, jest znakomity w swej prostocie, ma wspaniały kwaskowy smak, pięknie wygląda, wybornie smakuje, lekkiej konsystencji, doskonała alternatywa do pieczonego sernika, uwierzcie!, polecamy! Składniki: 1 kg mielonego twarogu śmietankowego 3/4 szklanki cukru pudru 600 ml śmietanki 30% 2 galaretki cytrynowe lub brzoskwiniowe 1 cukier wanilinowy 2 łyżki soku z cytryny 1 mały słoiczek dżemu(...)stężenia. Twaróg utrzeć z cukrem pudrem, sokiem z cytryny, cukrem wanilinowym.Śmietanę ubić na sztywno. Do utartego sera dodajemy ubitą śmietanę, tężejącą galaretkę. Łączymy wszystkie składniki na jednolitą masę. Blaszkę wyłożyć papierem pergaminowym wyłożyć herbatnikami. Na herbatniki wyłożyć przygotowaną masę serową i znowu układamy herbatniki. Herbatniki smarujemy dżemem i dekorujemy płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi. Sernik wstawiamy do lodówki

kgwjanczewo
Kluski śląskie 474

ugotuj coś, na co zwykle nie masz czasu! No to zrobiłam śluski kluski śląskie. Specem nie jestem, śląskich korzeni nie posiadam. Kulam te kluseczki więc takie jakie umiem ;) Do ciasta dodaję jajko, bo inaczej bym go nie zlepiła. Choć ponoć zgodnie ze sztuką doświadczonych w tym temacie gospodyń, do klusek nie dodaje się jajka. Nie wiem, może jakąś specjalną odmianę(...)obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane przecieramy przez praskę lub mielimy. Można też bardzo dokładnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków, ale nie polecam miksować ziemniaków za pomocą blendera, bo masa będzie zbyt rzadka. W garnku uklepujemy utłuczone ziemniaki i dzielimy je na równe cztery porcje. Jedną z nich wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną - dokładnie tyle, aby wyrównać

bistro mama
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM NA KRAKERSACH 221

było czasu, ani okazji do jej przygotowania. Moim zdaniem jak na sałatkę wygląda bardzo efektownie. Pozwoli zaskoczyć gości, gdyż na pierwszy rzut oka może być pomylona z ciastem. SKŁADNIKI: 24 krakersy 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1/2 czerwonej cebuli 1 ogórek korniszon 60 g żółtego sera 2 jajka ugotowane na twardo 4 łyżki majonezu posiekany szczypiorek sól pieprz papryka(...)zetrzeć na drobnych oczkach tarki, wymieszać z pozostałym majonezem i doprawić szczyptą pieprzu. Żółtka rozdrobnić widelcem. Na desce ułożyć dwa rzędy krakersów po 4 sztuki. Wyłożyć na nie masę serową i równomiernie rozprowadzić. Przykryć całość warstwą krakersów. Rozprowadzić na nich masę tuńczykową. Ułożyć ponownie warstwę krakersów. Wierzch posmarować masą z białek. Całość oprószyć żółtkami i posiekanym szczypiorkiem. Tak przygotowaną

Kuchnia w opałach
Sernik na zimno ze śliwkami 207

dżemy, powidła. A przede wszystkim jemy na surowo. Duża część tych pysznych owoców trafia też do piekarnika razem z ciastem, którym potem się zajadamy. Moje śliwki trafiły do ciasta, konkretnie do sernika zrobionego na zimno.   Pyszny sernik, ciekawie udekorowany był trafionym deserem dla moich gości     Składniki: 200 g okrągłych biszkopcików "amaretti" 100 g miękkiego masła(...)wystudziłam. Kilka sztuk biszkopcików odłożyłam do dekoracji a resztę zmiksowałam w blenderze (można rozgnieść wałkiem w woreczku foliowym) i wymieszałam z masłem. Spód tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia. Masą biszkoptowo-maślaną wyłożyłam sód tortownicy i wstawiłam do lodówki.   Żelatynę   namoczyłam w   niewielkiej ilości zimnej wody i odstawiłam do napęcznienia. Śliwki umyłam i wydrążyłam z nich pestki. Kilka

Kuchnia u Krysi
Proste ciasto bananowe Sophie Dahl. 280

Najprostsze i najszybsze ciasto bananowe jakie znam .Dodatek gorzkiej czekolady sprawia,że jest jeszcze smaczniejsze. Nie trzeba wyjmować miksera,wszystko wymieszasz widelcem lub trzepaczką ręczna. Składniki : mała keksówka Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową!. 2 bardzo dojrzałe banany plus odrobina soku z cytryny 1 jajko 100 g brązowego cukru 75 g masła,rozpuścić ,ostudzić szczypta soli 170 g mąki(...)zczerniały .Dodajemy do nich jajko , cukier i roztopione masło i mieszamy do połączenia. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z sodą ,sól i czekoladę i ponownie mieszamy na jednolitą masę .Krótko .Na foremkę wyłożoną papierem lub natłuszczoną masłem wykładamy masę bananowo – czekoladową ,wyrównujemy wierzch i pieczemy w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 175 stopni przez około 45 minut . Czekamy aż przestygnie

Ladylaura.
Sernik śmietankowy 281

sprawiła, że ludność podbitych krajów przejmowała nawyki kulinarne swoich najeźdźców. W ten właśnie sposób Europa poznała sernik, a każdy z krajów wypracował sobie własną recepturę jego pieczenia. Do Polski ciasto to przywędrowało za sprawą Jana III Sobieskiego, który po powrocie z Bitwy pod Wiedniem przekazał przepis na sernik, który być może właśnie z tego powodu, nazwany został sernikiem wiedeńskim(...)500ml śmietanki kremówki 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy garść rodzynek Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać cukier waniliowy oraz 3/4 szklanki cukru. Żółtka ubić na puszystą masę. Gdy cukier się rozpuści dodawać do masy po łyżce zmielonego twarogu i śmietanką. Całość miksować na szybkich obrotach, aż do wyczerpania twarogu i śmietanki. Do masy dodać budyń waniliowy

Jacob Tastes
Jajka sadzone na słodko 176

blat mąki dodajemy posiekany tłuszcz, żółtka, przesiany cukier puder oraz szczyptę soli. Wszystko razem zagniatamy i odkładamy w foliowym woreczku do zamrażarki na min. 30 minut. 2. Schłodzone ciasto dzielimy na 12 części i każdą wylepiamy przygotowane foremki na tartaletki (u mnie o średnicy 9cm). Dziurkujemy widelcem spód i przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia, a następnie obciążamy kulkami ceramicznymi(...)proszku przesiewamy przez sito wraz z cukrem pudrem. Do roztopionego masła dolewamy wodę i wsypujemy przesiane produkty mieszając od razu mikserem na wolnych obrotach, by nie było grudek. Masę ściągamy z ognia i gorącą napełniamy po odrobinie ostudzone tartaletki. Na każdej układamy połówkę brzoskwini (jeśli z puszki, to dobrze odsączoną z syropu) i ponownie zalewamy masą boki, uważając

Kuchnia w czekoladzie
Ciastka z melasa czyli Slodki Czwartek odc.97 223

melasy. Zastanawiałam się do czego jej użyć aż w końcu znalazłam ten przepis. Dzieciaki lepiły bałwana przed domem i jeździły z Małżonem na sankach a ja kulałam kulki z ciasta. Słodkie, o lekko karmelowym posmaku, korzennie rozgrzewające. Z wierzchu chrupią a w środku są mięciutkie. Przepis z Moich Wypieków.   Ciastka z melasą na 30 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej(...)imbir, kardamon i sól. W drugiej misce rozbełtujemy lekko jajko, dodajemy roztopione masło, cukier, melasę i mieszamy. Łączymy mokre składniki z suchymi i miksujemy do połączenia i otrzymania gładkiej masy. Z masy formujemy kule wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w cukrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Powinniśmy zachować spory odstęp między ciastkami ponieważ sporo urosną. Pieczemy w temp

Dzieje kuchennej Wiewióry