Super baba black&white 455Przepyszna, puszysta i wilgotna. Zawsze się udaje i zawsze znika do ostatniego okruszka. Jest naszym hitem wielkanocnym ale doskonale sprawdza się także jako słodkie do kawy
Pyry na Gaz
KULKI RAFFAELLO 468Jak wiadomo Raffaello wyraża więcej niż tysiąc słów...A więc jest jeszcze czas by przygotować je ukochanej osobie własnoręcznie. Czy trudno? nic bardziej mylnego, zobaczcie sami
Z Majeczką w kuchni
CYTRYNA 191Smak i aromat cytryny jest jednym z moich ulubionych. Pierwsze wiosenne popołudnie pachniało cytryną, babką, słodkim lenistwem. Przepis na babkę pochodzi z mojego zeszytu z przepisami
KUCHARNIA
Tiramisu 242składniki* 500 g serka mascarpone* 4 żółtka* 2 białka* biszkopty ( najlepiej podłużne typu włoskiego)* 8 łyżek likieru amaretto lub rumu* 4 łyżki cukru* 3/4 szklanki zaparzonej
Mix smaku
Sernik z musem malinowym 255Serniki lubię w każdym wydaniu , ale ten z musem malinowym smakuje wyśmienicie. Porcja na małą blachę SKŁADNIKI 1 kg twarogu gotowy- wiaderko lub dwukrotnie
W kuchennym oknie Ewy
Miodowy blok czekoladowy 203Moje smaki z dzieciństwa, dzisiaj w odmienionym wydaniu, bo zamiast cukru użyłam podkarpackiego miodu spadziowego, a do tego wspaniałe orzechy laskowe z ekologicznych sadów.
Apetyczna babeczka
Truskawkowy sernik na zimno 396Sezon truskawkowy niestety powoli zbliża się ku końcowi... Pora więc wykorzystać jeszcze ostatnie świeże truskawki, oczywiście na słodko. Dziś będzie to
Kulinarne przygody Gatity
Dynia w towarzystwie. DŻEM DYNIOWO-ANANASOWY. 406Kolejny raz ta dynia! Już śni mi się po nocach jej pomarańczowe lico. Postanowiłam tym razem dobrać jej jakiegoś partnera. W końcu, urocza dama nie
W kuchni Karmel-itki
Torcik truskawkowy 195Inna wersja sernika na zimno z truskawkami czyli sernik bez sera :)Składniki:- 1 tabliczka gorzkiej czekolady- 2 szklanki pokruszonych herbatników- 3 łyżki dżemu truskawkowego- 1,5
Zainspirowana w kuchni
Torcik Malinowy Ombre Bez Pieczenia 836Torcik Malinowy Ombre Bez Pieczenia – Zapraszam na wspaniałe, pyszne ciasto z dużą ilością malin. Nie za słodkie, delikatne, na kokosowym spodzie, bez pieczenia. Wygląda fantastycznie :), spokojnie taki torcik można przygotować na urodziny. Jest wspaniały na lato. W zeszły tygodniu robiłam go już 3 razy, znika błyskawicznie. Nie jest trudny w przygotowaniu, tylko radzę dobrze przeczytać przepis i obejrzeć film. Bardzo(...)śmietany (niekoniecznie) 2 łyżeczki cukru pudru około 300g malin do ozdoby Spód: 1. Do blendera przełożyć wafelki, dodać wiórki kokosowe i zmiksować. Dodać miękkie masło, wymieszać, powstanie dosyć wilgotna masa. Masę wafelkową przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm lub 21cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Brzeg tortownicy wyłożyłam jeszcze folią rantową, patrz FILM (do kupienia w sklepach internetowych). Krem
Mała Cukierenka
Ciasto Ra-barbarrr 217kruche: 2 i ½ szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru 4 żółtka 12 dag prawdziwego masła 3 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Formujemy w kule, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę. Dzielimy na 3 części. Każdą część wykładamy do blaszki 22 x 26 cm, nakłuwamy widelcem i pieczemy(...)łyżki mąki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru cukier waniliowy 200 g masła Żółtka miksujemy z mąkami i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrem i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem. Składniki na warstwę orzechową: 50 g masła 1 ½ łyżki miodu 50 g cukru ¼ szklanki mleka 250 g posiekanych orzechów włoskich Masło, miód
Domowe ciasta
Domowe rafaello (przepis) I o tym jak zorganizować zimową imprezę? 249kawą, napoje, a nawet wersja z przykrywką, do których włożę nasze owocowe sałatki. Polecam takie rozwiązania. Naprawdę ułatwiają życie Pełną ofertę producenta możecie zobaczyć na jego stronie: Ciasta również warto przygotować w jednorazowych foremkach, co ułatwi przewożenie. A teraz przepis na nasz numer jeden – jeśli chodzi o słodkości – podczas takich spotkań. Domowe rafaello Składniki: (bazowy przepis, ilość możecie(...)czekolady). Do miski przekładamy miękkie masło, miksujemy chwilę z cukrem pudrem. Następnie dodajemy wiórki kokosowy i płynną czekoladę, znów miksujemy do połączenia składników. Miskę wstawiamy w celu schłodzenia masy na kilkanaście minut do lodówki. Z masy ma się dać w dłoniach formować kulki. W dłoniach formujemy małe kulki (w środek można włożyć migdała). Każdą kuleczkę obtaczamy w wiórkach kokosowych. Smacznego
Słodkie okruszki
Chlebek bananowy z czekoladą 221skórka zaczyna brązowieć doskonale nadają się do przygotowania koktajlu albo ciasta bananowego zwanego też chlebkiem bananowym. Sekretem udanego ciasta/chlebka bananowego są właśnie przejrzałe banany, które im ciemniejsze tym słodsze. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymaga użycia ani miksera ani innego sprzętu mieszającego. Wystarczy miska,widelec, blaszka i piekarnik. Wspaniale smakuje ale też pachnie. Polecam jako słodkie śniadanie(...)olejem kokosowym i posypujemy bułką tartą. Banany rozgniatamy widelcem, łączymy z cukrem, jajkiem i przestudzonym masłem. Mąkę mieszamy z solą i sodą, po czym dodajemy do bananów. Dokładnie mieszamy. Masę wlewamy do formy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez godzinę. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i studzimy na kratce
Smakowity Blog Kulinarny
Ciasto kolorowa pianka 424Szybkie w przygotowaniu, nie wymagające pieczenia, delikatne serowe ciasto z orzeźwiającą owocową pianką, truskawkową galaretką i chrupiącymi herbatnikami to ciekawa propozycja lekkiego, chłodzącego deseru w upalne dni. Składniki: 200g herbatników Black 1 galaretka truskawkowa Pianka: 500g sera z wiaderka 3 łyżki cukru pudru 200ml mleka 2 śnieżki (w proszku) 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka owoce leśne 2 łyżeczki żelatyny Wykonanie(...)lekkiego stężenia. Śnieżki zalać mlekiem, ubić na puch, dodać cukier, ser z wiaderka, dalej miksować aż składniki się połączą, a następnie podzielić na dwie równe części. Do pierwszej części masy wlać wolnym strumieniem galaretkę o smaku leśnych owoców, całość dokładnie wymieszać i wlać do tortownicy wyłożonej herbatnikami, wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie do drugiej części masy
Szalona Kuchnia Eweliny
Żytnie bajgle z sezamem 230założył pierwszą w Stanach Zjednoczonych fabrykę bajgli poza Nowym Jorkiem. Jego firma jako pierwsza wyprodukowała mrożone bajgle, a wprowadzając bajgle do supermarketów rozpowszechniła je wśród mas. Obecnie dwa miasta znane są z wyrobu bajgli: Nowy Jork i Montreal; w Nowym Jorku bajgle są tak popularne, że wypadki przy ich krojeniu są główną przyczyną przyjęć(...)soli himalajskiej 2 łyżki oleju rzepakowego 1 białko jaja 3 garście sezamu Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pokruszone drożdże, cukier, mleko, wodę, sól i olej. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto (w razie potrzeby podsypujemy mąką lub dolewamy letniej wody). Kulkę ciasta wkładamy do wysmarowanej olejem miski i odstawiamy na 1 h godzinę w ciepłe miejsce. Blaszkę wykładamy papierem
Czarnawisienka