Ostatnio udało mi się przekonać moje dzieci do jedzenia cukini, co mnie bardzo cieszy, bo ja ją uwielbiam. Do tej pory dzieci jadły cukinię jedynie w postaci czekoladowego ciasta cukiniowego :) Dziś podam Wam przepis na cukinię faszerowaną w wersji dietetycznej. Nam bardzo smakowała i mam nadzieję, że Wam również posmakuje :) Składniki: 3 małe cukinie 250g mielonego mięsa drobiowego 60g kaszy(...)pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 1 łyżeczce oleju. W misce połączyć mięso z kasza, cebulą, odciśniętą cukinią i posiekana natką pietruszki. Dodać przyprawy i wyrobić na gładką masę. Gotowym farszem napełnić cukinie. Ułozyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Zapiekać około 40 minut, a 5 minut przed końcem delikatnie posypać startym serem
kuchnia doskiChociaż od jakiegoś czasu, nie mogę jeść bananów, to jednak ostatnio w wersji upieczonej mi nie szkodzą. I dobrze, bo ten deser jest przepyszny i ciężko mu się oprzeć! Ciasto nie zawiera ani grama mąki, wychodzi niesamowicie lekkie i puszyste, a dodatkowo bardzo wilgotne. Przyjemnie rozpływa się w ustach. Podałam je z kokosową gęstą śmietanką i moją nową miłością, czyli(...)proszku do pieczenia pół łyżeczki sody 2 łyżki oleju kokosowego Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Banany obieramy, fasolę odsączamy z zalewy i płuczemy. Wszystkie składniki miksujemy na idealnie gładką masę. W Thermomixie przez minutę na obrotach 6, w innym malakserze kilka minut dłużej. Masę wylewamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 50-60 minut (do suchego patyczka). Kroimy
Mienta blogpietruszkowym posmakują każdemu. Mogą stanowić dodatek obiadowy lub samodzielne danie. Wyglądem przypominają tradycyjne kopytka, jednak bliżej im do leniwych. Przygotowane bez ziemniaków, za to w swoim składzie mają twaróg. Ciasto jest zwięzłe, przyjemne i łatwe do współpracy, a kluseczki są mięciutkie i dosłownie rozpływaja się w ustach. Tani, kolorowy i pyszny obiadek. Zapraszam do przepisu! Składniki: 400 g marchewki(...)Dolać szklankę wody, dodać szczyptę soli i dusić, aż marchewki zmiękną - około 10-12 minut. Jeszcze ciepłe zmiksować na gładko, ostudzić i wstawić na 15 minut do lodówki schłodzoną masę wymieszać z parmezanem, mąką (użyłam mąki orkiszowej pół na pół białej z pełnoziarnistą) i twarogiem. Wyrabiać 5 minut. Na oprószonym mąką blacie podzielić masę na 4 części i uformować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wiem że czekacie na nowe przepisy, nazbierałam ich trochę, mam nadzieję że Wam się spodobają i będziecie pichcić razem ze mną i dzielić się opiniami w komentarzach:) Dziękuję za masę nowych polubień na FB , i za każde udostępnienie postów z bloga :) Więc do dzieła:) Na początek na słodko, muffiny z czekoladą, powstały z nagłej chęci na coś słodkiego(...)mieszam dokładnie w misce. Do drugiej miski przesiewam mąkę i proszek do pieczenia, łączę z cukrem. Mokre składniki mieszam ze suchymi, dodaje posiekaną czekoladę i mieszam całość. Ciasto nakładam do foremek silikonowych. Piekę muffinki w nagrzanym piekarniku, 200 st. C 20 minut
Takie tam pichceniePora na ciasto które już swoją samą nazwą przywołuje chłodek nam na myśl ;) Na blaszkę 23 x 23 cm 500 gr sera twarogowego zmielonego trzykrotnie lub zblendowanego ( ja tak zrobiłam) lub z wiaderka 2 galaretki agrestowe 2 szkl wrzątku do rozpuszczenia galaretek 2-3 łyżki cukru pudru 500 ml śmietanki 30 lub 36% Do kokosowej posypki: 10 łyżek kokosowych wiórków(...)wrzątku rozpuszczamy galaretki i odstawiamy do przestygnięcia a następnie chowamy do lodówki do lekkiego stężenia. 3. Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz po łyżce masy serowej aż do wykończenia. 4. Kiedy galaretka zaczyna tężeć dodajemy ją do naszej masy serowej. 5. Masę wykładamy na herbatniki i chowamy do lodówki aby stężała. 6. W trakcie tężenia masy przygotowujemy
Gotowanie...to proste !Maliny maliny maliny ! Czekałam i w końcu się doczekałam :D Dziś przepis na regionalny deser ślądki- tzw szpajza. Składniki: 3 łyżeczki żelatyny 5 jajek 20 dag
Tradycyjna KuchniaSkładniki na spód: 1 opakowanie hitów lub innych ciasteczek z kremem 1/2 opakowania herbatników 1 kostka masła 1 łyżka masła orzechowego (tudzież kremu) Sposób przygotowania: Ciasteczka
ClauditteMissCookingTo przepis dla początkujących w sferze wypieków. Przepis łatwy i szybki i smaczny. Będziemy potrzebowali tylko trzech składników, takich jak paczka wafli 100 g masła puszka
Z Kuchni Do KuchniSkładniki na biszkopt jajka, 4 szt cukier. 4 łyżki mąka pszenna, 4 łyżki Składniki na placek kokosowy białka jaj, 5 szt cukier puder, 200g wiórki kokosowe
Gotowanie moimi oczamiglukoza - 100 g woda letnia 70 ml żelatyna - 4 łyżeczki płaskie cukier puder - 800 g barwnik spożywczy Żelatynę zalać letnią wodą, wymieszać i pozostawić do napęcznienia
Camilla w kuchnizawrotnym tempie i ani się spojrzę a za chwilę będę siedziała już przy wigilijnym stole. Temat moich ulubionych Świąt poruszam na tym blogu już od ponad miesiąca. Zasypuję Was masą inspiracji na dania bardziej i mniej wymyślne. Takie, które już znacie i totalne nowości. Dziś jednak zabieram Was w podróż do korzeni, do tego co dla nas znane, lubiane. Najlepsze(...)jabłka, ponieważ ciasteczka muszą zmięknąć! :) Uwaga! Pierniczki najlepiej wychodzą kiedy pieczemy je w towarzystwie przyjaciół z lampką wina! Składniki (na prawie 200 pierniczków): 2 kg mąki + trochę do podsypania ciasta (użyłam pszennej, żytniej i orkiszowej) 2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mocnej kawy zbożowej 3/4 litra miodu 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia marki Delecta
Mango PapajaMuszę przyznać, że to „mój pierwszy raz” z gnocchi:) Miały być kopytka dyniowe, ale zabrakło puree z dyni. Zostały za to ziemniaki, więc powstały pyszne kluseczki
Ania i Marcin gotująglukoza - 50 g woda letnia 70 ml żelatyna - 4 łyżeczki płaskie cukier puder - 800 g barwnik spożywczy Żelatynę zalać letnią wodą, wymieszać i pozostawić do napęcznienia
Camilla w kuchnioknami upał więc zapraszam na pyszny sernik na zimno z jeżynami i borówkami, na kruchym ciasteczkowo - czekoladowym spodzie. Ciasto jest lekkie kremowe , wprost rozpływa się w ustach :) Sernik podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Gold - http://www.porcelanabogucice.pl(...)dekoracji boków Wykonanie : Ciasteczka zmielić , czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę przelać do ciasteczek i wymieszać. Tortownicę o średnicy 26 wyłożyć papierem do pieczenia. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy , dobrze ubić i odstawić do lodówki na około 30 minut. Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki wody , gdy napęcznieje szklankę wstawić do miski z ciepłą wodą
Sama słodycz i szczypta chiliW piątkowy poranek zapraszam na pyszne deserki z bananami. Warto je przygotować, bo są przepyszne. SKŁADNIKI: 400 g serka homogenizowanego waniliowego 2 opakowania galaretki cytrynowej
Tradycyjna kuchnia Kasipropozycja wspaniałej, orzeźwiającej, co ważne - nie pieczonej wersji ciasta - lekkiej leguminy, efektownej i przepysznej ze wszelkimi owocami jakie akurat posiadamy, prostota wykonania i czarujący wygląd niech będzie zachętą do jej wykonania! Składanki: 1 kostka masła 1 szklanka cukru 4 jajka 1/2 l mleka 3 łyżki żelatyny 1 cukier wanilinowy 1 galaretka (o dowolnym smaku) 1 paczka herbatników pełnoziarnistych 1 łyżka(...)białka od żółtek. Herbatniki rozkruszamy na drobniutkie kawałki, dodajemy masło, łączymy dokładnie ze sobą, następnie wykładamy na dno tortownicy. Mikserem ucieramy żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę dodając po łyżce wystudzonego mleka. Na koniec ucierania dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie łączymy wszystko razem. Połowę porcji masy piankowej wykładamy na herbatniki dodajemy owoce przykrywamy drugą
kgwjanczewopieczone kakaowe płatki jaglane nadziane gorzką czekoladą~ To autentycznie smakowało jak najlepsze ciasto czekoladowe! Po pierwszym kęsie przyszedł mi na myśl Murzynek :) Taki zdrowy Murzynek :) A roztopiona czekolada wypływająca ze środka...czekoladowe niebo ♥♥♥ PRZEPIS /1 porcja/ ~60g płatków jaglanych ~3 białka jaja* ~15g kakao ~4-5 łyżek mleka ~1/3 łyżeczki sody + łyżka soku z cytryny ~szczypta soli ~cukier/stevia do posłodzenia(...)mleka Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. W misce mieszamy płatki, kakao, sodę, sol, cukier/stevię. Dodajemy białka, mleko, sok z cytryny i mieszamy ponownie. Pół masy przekładamy do kokilki, na to kładziemy czekoladę i przykrywamy pozostałą masą. Wkładamy jaglankę do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. Smacznego! :) ---------------------------------------------------------- Mój blog bierze udział w konkursie na Blog Roku 2014 . Jeśli zaglądasz
breakfast of dreamsEgzaminy też zaliczone. A po krzątaninie w kuchni w końcu będzie i zasłużony odpoczynek. Chyba na ten ostatni punkt na liście cieszę się najbardziej :P Wprawdzie jest jeszcze masa rzeczy, które wypadałoby zrobić, ale od teraz wrzucam trochę na luzzzzz :) Te ciastka to jedno z moich najmilszych i najpyszniejszych wspomnień z dzieciństwa. Piekła (i nadal je piecze) moja babcia(...)nikt nie potrafi zrobić tak pysznych jak babcia. Może to taki sentyment z dzieciństwa a może po prostu babcia dodaje jakiś tajemniczy składnik, który sprawia, że ciasta są tak wyjątkowe. Składniki: Ciasto: 250 g mąki 125 g masła 125 g cukru pudru skórka otarta z małej cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy (dałam miąższ z jednej
My simple kitchenCzekoladki z pysznym wnętrzem kokosowym, w smaku zbliżone do znanych wszystkim cukierków Bounty. Śmiem twierdzić, że są one o niebo zdrowsze i ich smak mi bardziej
Kuchcik gotujeŚwięta coraz bliżej, a ja przedstawiam Wam babkę piaskową podaną inaczej, bo jako małe babeczki. Pyszne, ze słodką i chrupiącą skorupką! SKŁADNIKI 150 g masła 1
zabawa smakiemBiszkopt genueński. Takie cudo pieczone bez proszku do pieczenia za to z topionym masłem. Idealnie kakaowy, wspaniale komponuje się z waniliowym sernikiem na zimno. Składniki: Biszkopt
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Pyszne, jednak kaloryczne ciasto, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na chwilę rozpusty. Serdecznie polecam;) Jakość zdjęcia nie za dobra ale niestety nie posiadam innego bo ciasto było robione na zamówienie;) Składniki: 1.5 litra śmietany 18% 1.5 litry mleka 9 jajek 2 kostki masła 20 dag cukru pudru łyżka kakao ciemnego bakalie czekolada galaretka Wykonanie: Mleko zagotować(...)według naszych upodobań. Ja do tej ilości daję 2 opakowania galaretki z jutrzenki i 2 opakowania 100 gramowej czekolady, zarówno galaretkę jak i czekoladę kroimy w kostkę) i wymieszać.Masę podzielić na dwie równe części, do jednej z nich dodać łyżkę kakao, wymieszać do połączenia się składników. Do tortownicy przełożyć najpierw ciemną masę a później jasną. Udekorować startą na tarce
Krakowskie smaki Anirozpuszczonego i zagotowanego masła. Dokładnie wymieszać, uważając, aby nie powstały grudki i chwilę podgotować. Zestawić z ognia i wbijać kolejno jajka, wymieszać. Zmniejszyć ogień i chwile gotować, aby ciasto odchodziło od boków garnka. Zdjąć z ognia. Napełniać szprycę i wyciskać eklerki. na blachę wyłożoną papierem z odrobiną roztartego masła. Na 25 - 30 min do piekarnika i piec(...)Polewa: W rondelku roztopić kilka krówek z odrobiną mleka na spodzie garnka, aby krówki nie przypaliły się. Smarować wierzch eklerków i od razu obsypać je migdałami, (szybko bo masa korówkowa błyskawicznie zastyga). Smacznego
Moje pyszne gotowaniejednolite ciasto. Następnie rozwałkowujemy je i układamy w formach na tarteletki. Spody pieczemy 20 minut w temp. 180 stopni aż się zarumienią. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę. Na koniec wsypujemy borówki (odłóż kilka do dekoracji) i dokładnie miksujemy. Na gotowe spody gdy już ostygną nakładamy truskawki. Masę śmietanową nakładamy
ciastkarnia na kruchym spodziestopni. Ciasto wyciągamy z lodówki, nakrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy ryżem lub grochem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Po tym czasie wyciągamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. 4. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 180 stopni. Mascarpone, jajka, pozostały cukier oraz skórkę cytryny wkładamy do miski i dokładnie razem ubijamy. Następnie przekładamy masę na upieczony spód. Śliwki
My Culinary Artciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie ponownie zagnieść i rozwałkować na placek grubości około 1cm. Wycinać kwadraty. Zwijać je do środka tworząc rogale. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić na całą noc do lodówki. Glazura: łyżka miodu, 2 łyżki wody, mak (użyłam BackMit). Miód rozpuścić w wodzie, masą
Z miłości do słodkościWegańsko, zdrowo i przyjemnie. Przyda się do ochłody w upalne dni. Teoretycznie nie jestem weganką, ale moja ciekawość sięga zenitu i czasem zastanawiam się, jakby to
W kuchni Karmel-itkiDziś przepis na najprostsze lody waniliowe. Przepis nie byle jaki, bo pochodzi z lat ’60-’70 i jest to receptura mojej babci – wychowałam
Poezja smakudodajmy do zmiksowanej masy. Wszytko dokładnie mieszamy i 3/4 ciasta wlewamy do blachy o wymiarach 35x12 a do pozostałej masy wsypujemy kakao i miksujemy. Wlewamy na resztę ciasta wciskając masę kakaową do środka. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 175 C i pieczemy ok. 50 - 60 minut do tzw.suchego patyczka
Delicious TitbitsW końcu mamy długo wyczekiwane i poszukiwane przez nas nowe smaki Day Up <3 Poprzednia recenzja dwóch podstawowych wersji ( tutaj ) cieszy się na blogu dość
Candy PandasCzy Wy również macie ochotę na recenzję czekolady? My baardzo, ponieważ te poniższe tabliczki wspominamy z utęsknieniem i kapiącą ślinką 😜 Obie czekolady można nabyć w sklepie
Candy PandasWitam Kochani Dziś przepis z serii -podstawy kuchni :-) Takie też są potrzebne :-) Każda szanująca się pani domu powinna umieć przygotować dobre kotlety mielone. Ja dziś podzielę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPasta tahini występuje w dwóch odmianach - jasna jest przygotowywana z naturalnych ziaren sezamu, ciemną, nieco ostrzejszą w smaku i bardziej aromatyczną przygotowuje się z ziaren prażonych
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPiknikowe wspomnienia cały czas są świeże.Wspaniałe towarzystwo, rewelacyjna atmosfera, ładna pogoda, a wszystko tookraszone smakołykami.Pamiętacie poprzedni wpis? Tak, tak, ten o naszym spotkaniu.Piknik blogerów
W kuchni Karmel-itki