Ciasteczka czekoladowe 187proszkiem i sodą. Miksujemy na niskich obrotach do połączenia składników. Dobrej jakości czekoladę kroimy na małe kawałki. Dodajemy do masy razem z szczyptą soli. Całość mieszamy łyżką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości sporego orzecha włoskiego. Układamy na blasze i lekko spłaszczamy łyżką lub palcem. Pieczemy do zrumienienia się
Raj dla Podniebienia
Tarta kokosowo-pomarańczowa z musem z rabarbaru, pomarańczy i passiflory 1641/2h. Schłodzonym ciastem wylepić formę do tarty, łącznie z bokami. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolką, aby ciasto „nie wstało” w trakcie pieczenia. Piec w 200C przez kwadrans. Przygotować nadzienie : jajka z żółtkiem i cukrem utrzeć na gładką masę, dodać śmietanę, skórkę i sok z pomarańczy. Wymieszać delikatnie. Masę przelać na wystudzony spód. Piec 50min w 160C
Raj dla Podniebienia
Wegański chlebek bananowo-kokosowy :) 229masę wmieszaj płatki owsiane, chipsy kokosowe oraz pokrojoną czekoladę. Formę wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę, a na jej wierzchu ułóż przekrojonego banana, którego możesz oprószyć cynamonem. Piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 1 godzinę. Gotowe ciasto obsyp dodatkowo chipsami kokosowymi
Zdrowie na języku :P
Muffinki jak murzynek 227Dokładnie wymieszać, a potem odstawić do przestudzenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka przełożyć do masy czekoladowej i wymieszać. Dodać również mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Zmiksować. Następnie delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Ciasto przełożyć do papilotek i piec około 20-25 minut w 180 stopniach - tak do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć
Ewusiowe Smaki
Programuj mechanizmy wewnętrznej samodyscypliny 177pysznego, smakowicie wyglądającego, kremu. Twój mózg przysyła Ci obrazy z lat dzieciństwa (albo zeszłego tygodnia) i automatycznie czujesz jak ciasto kruszy się i rozpływa w ustach, a cukier puder oblepia usta język i podniebienie. Po chwili przychodzi czas na kęs masy kremowej. Czujesz jak rozpływa się po ustach. Jak usta są pełne słodkiej puszystej masy... :) Po prostu orgia smaków! :) Postanawiasz
Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Lokalne śniadanie 183mąką tak aby połączyły się produkty (nie za długo). Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą uważając aby białka nie opadły za mocno. Smażymy na suchej (lub delikatnie smarujemy patelnie masłem) nieprzywierającej patelni do zrumienienia. P.S Ciasto będzie o konsystencji gęstej śmietany. Można wygodnie nakładać łyżką lub smażyć na małych patelniach
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Proste korzenne ciasteczka miodowe 161mąkę, proszek, cynamon, gałkę, sól. Miękkie masło ubić mikserem w drugiej misce z 1/2 szklanki cukru na gładką, puszystą masę. Dodać jajko i dokładnie zmiksować. Następnie dodać miód i ponownie zmiksować bardzo dokładnie. Stopniowo dodawać suche składniki, ciągle miksując. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego * i obtaczać je w pozostałym cukrze (1/2 szklanki). Układać ciasteczka na blaszkach wyłożonych papierem
Słodkie inspiracje
Naleśniki z białym serem- idealne 227konsystencji, ciasto przykryj ściereczką i odstaw je na pół godziny. Na mocno rozgrzaną patelnię bez tłuszczu nalewaj chochlą porcję ciasta. Naleśniki smaż z obu stron – mniej więcej przez minutę. Nadzienie Ser wymieszaj ze śmietaną, cukrem pudrem, cukrem waniliowym , Naleśniki posmaruj masą serową, zwiń w ruloniki. Przed podaniem naleśniki przysmaż na odrobinie masła. Podawaj np z konfiturą lub dżemem
Kubki smaku
Wegańskie faworki 251miski i bardzo dokładnie mieszamy ją z roztopionym olejem kokosowym, aż do uzyskania w miarę jednolitej, sypkiej masy. Następnie dodajemy szczyptę soli, łyżeczkę cukru pudru oraz mleko (w temp. pokojowej). Całość bardzo bardzo dokładnie ugniatamy przez kilka minut - ciasto musi być sprężyste, dość zwarte oraz nie lepiące (ma ładnie odchodzić od rąk). Ugniecione ciasto odstawiamy na chwilę
Bananowe Pole
Pączki z ciasta parzonego smażone 344Mięciutkie i puszyste pączki z ciasta parzonego, najlepsze jeszcze cieplutkie, ale są smaczne też na drugi dzień. Możemy je wypełnić dowolną konfiturą lub owocami z kompotu, a oprószyć cukrem pudrem lub oblać lukrem. 25 g drożdży 1 1/2 szklanki mleka 4 żółtka 1 jajko 1/2 szklanki cukru 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 łyżki spirytusu(...)odstawić na około 10 min. Żółtka i jajko ucierać z cukrem, tak długo, aż masa zwiększy swoją objętość i stanie się prawie biała. Resztę mleka zagotować i wlać do 2 szklanek przesianej mąki. Zmiksować mikserem, aż wszystko się połączy i do ciepłego ciasta wlać ubite jajka, a następnie zaczyn, ekstrakt waniliowy oraz spirytus. Wsypać resztę mąki (1 szklanka) i zagnieść
https:KKuchniaMniam
Tort kajmakowy z krakersami 257Puszysty biszkopt przełożony kremem na bazie serka mascarpone i śmietany kremówki z dodatkiem masy krówkowej oraz warstwy pokruszonych krakersów. Krakersy po krótkim czasie miękną i delikatnie
Oryginalny smak
Tarta z malinami i białą czekoladą. 174kostkę i dodajemy do mąki razem z cukrem i szczyptą soli. Zagniatamy ciasto i wylepiamy nim formę do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach. Przygotowujemy masę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie ściągamy ją z "ognia" i łączymy ze śmietaną. Odstawiamy do wystudzenia. Jajka lekko
Magia jedzenia.
Seromak, sernikomakowiec, sernik z makiem na piernikowym, korzennym spodzie 242Moje trzy świąteczne ulubione smaki w jednym cieście :) Sernik, makowiec i pierniki. To już szczyt świątecznego szczęścia, dla moich kubków smakowych. Odkąd mam już swój ulubiony przepis na masę makową , sprawdzony ser na sernik - sernikomakowiec mogę robić z zamkniętymi oczami i wiem, że zawsze wyjdzie mi dobry! A więc do roboty! Składniki: * spód: - 200g pierników lub ciasteczek korzennych (bez lukru
CookYourself
Pierniki świąteczne 328cukru pudru 1. Miód i margarynę rozpuszczamy i studzimy. 2. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do masy miodowej. 3. Dosypujemy kakao, przyprawę do piernika oraz mąkę wymieszaną z proszkiem. 4. Wszystko dokładnie wyrabiamy robotem lub ręcznie. Gdy ciasto będzie za twarde dodajemy trochę mleka, ja nie musiałam. 5. Zawijamy je w folię i wstawiamy
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Sernik mocno jagodowy 281malakserze lub po prostu wrzucić je do torebki i pokruszyć wałkiem. Dodać masło, zagnieść do połączenia się składników. Ciasto powinno mieć konsystencję mokrego piasku. Dno okrągłej formy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, równomiernie rozprowadzić ją po całym dnie i docisnąć. Schłodzić w lodówce w czasie przygotowywania masy serowej. Masa serowa
maniapieczenia