ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1708/3191)

Cantucci z korzennymi przyprawami 172

mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i miksujemy chwilę do połączenia się składników. Wsypujemy orzechy i mieszamy. Przygotowaną masę wstawiamy na 20 minut do lodówki. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni, wykładamy blachę papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki i w rękach formujemy z niego dwa podłużne wałki o średnicy 4 cm i układamy na blaszce

Słodka Strefa
Bułki śniadaniowe z dynią 189

czasie dodajemy do zaczynu pozostałe składniki i mieszamy za pomocą łyżki. Podsypujemy lekko mąką z góry. Miskę z zarobionym ciastem przykywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na noc. Następego dnia, wymyjemy i lekko zagniatamy - w razie potrzeby podsypać mąką. Masę dzielimy na 4-5 części i formujemy kulki. Wierzch posypujemy pestkami. Władamy do nagrzanego naczynia żaroodpornego, do nagrzanego

Lena Gotuje
Tort owocowy na zimno 185

Przepis na lekki i pyszny jogurtowo-serowy tort na zimno z masą świeżych lub mrożonych owoców. Bardzo szybki w przygotowaniu, dzięki temu, że nie musimy piec

AleTorcik
Muffiny pełne czekolady 144

Jajka ubić mikserem z cukrem. Masło rozpuścić, mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Do masy jajecznej stopniowo i na przemian dodawać masło z mlekiem oraz mąkę. Wymieszać dokładnie. Czekoladę posiekać, cukierki pokroić drobno. Wymieszać z ciastem. Całość przełożyć do papilotek. Piec ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego

Trufelkowo
Tort owocowy na zimno 209

Przepis na lekki i pyszny jogurtowo-serowy tort na zimno z masą świeżych lub mrożonych owoców. Bardzo szybki w przygotowaniu, dzięki temu, że nie musimy piec

AleTorcik
Racuszki waniliowe. 184

sito. Jajka wybij do miski, dodaj serek waniliowy i mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj całość mikserem na jednolitą masę. Patelnię dobrze rozgrzej, wlej trochę oleju ( polecam olej kokosowy jest zdrowszy ). Nałóż dużą łyżka lub nalewką do zupy ( chochlą ) porcje ciasta na patelnię , lekko rozsmaruj ciasto w kształcie koła lub owalu. Smaż na złoty kolor z obu stron. Placki zdjęte

Przepisy i porady kulinarne
Omlet z bitą śmietaną i brzoskwinią 259

mąki masło do smażenia śmietana kremówka 30 % cukier waniliowy  łyżka cukru pudru Białka ubić na sztywna masę. Żółtka utrzeć z łyżeczką cukru waniliowego, delikatnie połączyć z pianą i z mąką. Na patelni rozgrzać masło i wylewać partiami ciasto. Smażyć do zarumienienia ( uważać aby masło się nie przypalało ) Ubić śmietanę z cukrem pudrem. Schłodzony omlet wypełnić ubitą śmietaną i ozdobić

Różne smaki w kuchni
Puszyste naleśniki na maślance 178

wanilią, po czym krótko zmiksować. W osobnej misce wymieszać ze sobą obie mąki, proszek do pieczenia i sodę. Do masy jajecznej wlać maślankę, olej i wsypać składniki sypkie. Całość zmiksować do połączenia składników. Na rozgrzaną patelnię wlewać po jednej chochli ciasta naleśnikowego, rozprowadzić ciasto kulistym ruchem na całą szerokość patelni, po czym smażyć krótko z obu stron na wolnym ogniu

Passions hobbies life
Placuszki bananowe z płatkami owsianymi 190

zmiksować ze sobą. Na patelni rozpuścić masło. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta (1 placuszek = 1,5 łyżki ciasta). Smażyć na małym ogniu, z obu stron, aż do uzyskania ciemnozłotego koloru. Usmażone placuszki udekorować owocami i od razu podawać.  Masa przed i po zmiksowaniu Smażenie placuszków Przepis STĄD

Ugotować
Baklava po polsku 211

Hej! Wcześniej wyszedł mi niechcący pyszny deser. Do pieczenia ciastek zrobiłam za dużo masy makowej i z reszty powstała baklava w wersji polskiej. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
RUSKIE KOTLETY 219

poprzedniego dnia) 2. Twaróg kruszymy i wrzucamy do ostygniętych ziemniaków, dodajemy koperek wedle uznania. Tłuczemy wszystko ponownie. 3. Przełożyć masę do miski, przyprawić solą i pieprzem, dodać roztrzepane jajo (zostawić odrobinę do posmarowania, jeśli nie robicie typowej panierki) i zagniatamy "ciasto" ręcznie. 4. Formujemy kotleciki. I tu już jak chcecie albo smarujemy resztą jajka nasze kotleciki i posypujemy mąką kukurydzianą

Zdrowie i pysznie na talerzu
PLACKI NA DZIEŃ DOBRY 200

łyżka oleju rzepakowego szczypta soli olej kokosowy (do smażenia) ulubiona konfitura SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wszystkie składniki łączymy na gładką masę. W tym celu użyłam shakera, który przy małych ilościach idealnie się sprawdza. Oczywiście można go zastąpić np. trzepaczką albo blenderem. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Gdyby było zbyt płynne można dosypać mąki. Smażymy na oleju kokosowym, dzięki czemu placki będą bardziej

wege i kropka
Gofry czekoladowe z kawałkami czekolady 188

Dodać ziarenka z wanilii i masło, ubijać dalej przez ok. 3 min. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem. Do masy jajecznej dodać w 2-3 porcjach, cały czas miksując, na zmianę: przygotowaną mąkę z kakao i proszkiem oraz mleko. Gotowe ciasto miksować jeszcze przez kilka minut. Następnie przykryć i odstawić na 30 min. Po tym czasie sprawdzić konsystencję ciasta (gdyby

Słodkie inspiracje
Marmurkowa babka z truskawkami 206

Ciasto przekładam na stolnicę podsypaną mąką i wałkuję na prostokąt o wymiarach 30X60. Moja keksówka ma długość 30 cm. Ciasto kroję na paski o szerokości 8-9 cm, przy czym jeden zostawiam szeroki na około 24 cm. Wąskie paski smaruję masą truskawkową i układam jeden na drugim. Te przekładam na szeroki pasek i owijam jak cukierka. Końce sklejam, i górę

wesoła kuchnia
Ciasteczka czekoladowe 178

proszkiem i sodą. Miksujemy na niskich obrotach do połączenia składników. Dobrej jakości czekoladę kroimy na małe kawałki. Dodajemy do masy razem z szczyptą soli. Całość mieszamy łyżką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości sporego orzecha włoskiego. Układamy na blasze i lekko spłaszczamy łyżką lub palcem. Pieczemy do zrumienienia się

Raj dla Podniebienia