ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1715/3191)

Chleb szafranowy z Kornwalii 158

minut. Do miski przesiej mąkę i sól. Włóż pokrojone w kostkę masło i ugniataj, aż do uzyskania masy o grudkowej konsystencji. Wymieszaj ze skórką otartą z cytryny i brązowym cukrem. Napar szafranu przecedź do miski, dodaj rozpuszczone drożdże. Ciasto dokładnie wyrób. Dodaj rodzynki i wymieszaj. Ciasto przełóż do natłuszczonej foremki, przykryj ściereczką i odstaw na 15 min do wyrośnięcia. Piecz

Apetyczna babeczka
Popękane czekoladowe ciasteczka 203

masłem, cały czas mieszamy. Następnie dodajemy kawę rozpuszczalną i olejek waniliowy. W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, dodajemy powoli roztopioną czekoladę, cały czas miksując. Następnie dodajemy stopniowo wymieszaną mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Takie czekoladowe ciasto wkładamy do foliowego woreczka i schładzamy przez godzinę w lodówce lub przez 15 minut w zamrażarce. Następnie formujemy kuleczki

Aga w kuchni
Owocowy deser 229

Często mam gości i dobrze mieć coś w lodówce do kawy :) Proponuje szybki deser z serkiem mascarpone i masą krówkową mmm pycha  Do przygotowania 6

Niezły Młynek
Mleczny torcik na migdałowym spodzie 193

Spód:130 g masła150 g migdałów w słupkach150 g herbatników kakaowychMasa:250 ml mleka400 ml kremówki4 łyżki cukru3 płaskie łyżki żelatyny50 g mlecznej czekolady3 łyżki mleka

kolorowotorcikowo
Kluski ziemniaczano-serowe 412

które zostały z poprzedniego dnia przekładamy do pojemnika blendera, wbijamy 1 jajko i miksujemy, dodajemy serek kanapkowy, miksujemy ponownie. Masę serowo-ziemniaczaną przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i 3-4 łyżki mąki pszennej, dokładnie łączymy tworząc ciasto jak na kopytka. Ciasto przekładamy na obsypaną resztą mąką stolnicę,formujemy dwa wałki. Każdy wałek lekko spłaszczamy i kroimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Torcik budyniowo-śmietankowy z jabłkami i cynamonem 449

Dziś proponuję Wam lekki i przyjemny torcik z masą budyniową i śmietankową. Nie wymaga on pieczenia, a jedynie mocnego schłodzenia w lodówce. Jest to przepis dla

Smakołyki Bereniki
C - Owocowe placuszki na maślance 208

ubijam na pianę, odstawiam. Żółtka, maślankę, 1 łyżkę cukru pudru, mąkę i proszek do pieczenia miksuję na gładką masę, pod koniec dodając łyżkę oliwy. Brzoskwinie i kiwi kroję w kostkę, jabłka i banany w drobne plasterki. Owoce dodaję do ciasta wraz z ubitą pianą i delikatnie mieszam.Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy wykładam łyżką ciasto na placuszki, smażę

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C- Amelka i deser z robalami - FILMIK 169

Dziś ciąg dalszy kulinarnych popisów mojej Amelki:)Dodam, że była zachwycona na wieść o wszystkich pozytywnych komentarzach, jakimi uraczyliście jej pierwszy filmik i prosiła, by BARDZO

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Patelnia WOLL Szafir 192

patelni. Ciasto z patelni z jabłkami  Składniki: 4 jajka 150 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 250 ml jogurtu naturalnego 80 ml oleju 350 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jabłka cukier puder do oprószenia  Przygotowanie: Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypując cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Miksując dodawać po jednym żółtku. Gdy masa będzie(...)przemian dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej oraz jogurt naturalny. Masę wylać na wysmarowaną niewielką ilością oleju patelnię. Ułożyć obrane i pokrojone w niewielki ćwiartki jabłka. Płytę ceramiczną włączyć na 5 położyć patelnię z pokrywką i piec około 20-25 minut. Po tym czasie ciasto odwrócić i piec jeszcze około 3-4 minuty by z wierzchu lekko się

Ala piecze i gotuje
Najlepsze Proste Ciasto Ucierane z Owocami 488

dowolnych owoców cukier puder do oprószenia  Najlepsze Proste Ciasto Ucierane z Owocami: Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.  Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy, a następnie dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i miksujemy do otrzymania bardzo puszystej masy. Następnie, nie przestając ucierać stopniowo dodajemy po jednym jajku (za każdym wbiciem jajka dość długo

Słodka Strona
Tartine Bread - Pszenny chleb na zakwasie 213

pszenną chlebową oraz mąkę razową i mieszamy dokładnie. Tak przygotowaną masę zakrywamy folią spożywczą i odkładamy w chłodne miejsce, w temperaturze pokojowej. Dobrze przefermentowany leaven powinien unosić się na wodzie - zróbcie test - do miseczki nalejcie wodę i dodajcie łyżkę leaven - jeśli unosi się na powierzchni wody możecie robić ciasto właściwe, jeśli nie - potrzebuje jeszcze czasu na dalszą fermentację. Ciasto właściwe

Plate of Joy
Pełnoziarniste ciasto z truskawkami 184

dworze ciepło, świeci słońce, więc naszła mnie ochota na ciasto truskawkowe :-) W domu pachnie wspaniale, a ja się zajadam. Dla mnie to ciasto jest idealne. Wam również go polecam, bo jest przepyszne. SKŁADNIKI 4 jajka szczypta soli 100 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 80 ml oleju rzepakowego 150 ml maślanki 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 g mąki(...)powstania puszystej pianki. Następnie wlać olej rzepakowy, maślankę, wsypać składniki sypkie i zmiksować na najwolniejszych obrotach miksera. Masę wylać równomiernie do formy, na wierzchu ciasno poukładać truskawki i włożyć do piekarnika. Piec na środkowej półce piekarnika około 40 minut. Po tym czasie ciasto wyciągnąć, ostudzić i posypać przez sitko cukrem pudrem

Passions hobbies life
Żurawinowo-orzechowo-pomarańczowe ciasto świąteczne! 182

żywiole :) Wczoraj miałam przed sobą wielki wewnętrzny dylemat - zamrozić żurawinę czy wykorzystać ją w jakimś wypieku. Jak myślicie, co postanowiłam? Oczywiście! Żurawiny powędrowały do mojej propozycji świątecznego ciasta. Owe ciasto składa się z trzech podstawowych składników używanych w święta : żurawiny, orzechów i pomarańczy! Cóż mogę dodać, lubicie kontrasty smakowe? W tym wypadku połączenie słodyczy z kwaskiem żurawiny. Smakuje świetnie, dlatego(...)jest wymieszanie mąki, z proszkiem do pieczenia, otartą skórką pomarańczową i zmielonymi orzechami. Wszystko dodajemy do masy jajecznej i łączymy do połączenia się składników. Ostatnim krokiem jest dodanie świeżej, umytej żurawiny ( można użyć również mrożonej) i wymieszanie jej lekko z resztą ciasta. Ciasto jest troszkę gęste, ale takie ma być :)Ciasto przekładamy do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia

Słodkie Przyjemności
Ciasto potrójnie truskawkowe 147

Pokombinowałam też ze spodem ciasta całkowicie rezygnując z tradycyjnego biszkoptu pełnego cukru. Oto co wyszło.   Ciasto potrójnie truskawkowe składniki spód: 100 g migdałów w płatkach 100 g płatków owsianych 50 g gorzkiej czekolady 70% 2 łyżki ksylitolu 2 łyżki oleju kokosowego składniki masa różowa: 2 puszki małe mleczka kokosowego po 165 ml 300 g truskawek 75 ml wrzątku(...)wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Umyte truskawki miksujemy, dodajemy do nich mleczko kokosowe i ksylitol, dokładnie mieszamy. Żelatynę należy roztopić we wrzątku i dodać do gotowej masy truskawkowej. Po dokładnym wymieszaniu odstawiamy do lodówki na chwile by zaczęła się ścinać. Wtedy znów mieszamy i przelewamy na upieczony spód. Odkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Przygotowujemy warstwę galaretki

Przysmaki Karolki
wielkanocne ciasto cytrynowe 318

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodajmy trochę mąki, śmietanę oraz całe masło i miksujemy. Następnie dodajemy pozostałą część mąki, sok z cytryny oraz skórkę z cytryny i miksujemy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki (cm), wyłożonej samo dno papierem do pieczenia, boki posmarowane masłem. Pieczemy przez

Domowy Smak Jedzenia